Nachtzindelijk dochter 6 jaar

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door aardbei1707, 12 jul 2018.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. aardbei1707

    aardbei1707 Fanatiek lid

    20 aug 2012
    3.865
    542
    113
    Me dochter wordt dinsdag 6 jaar. T interesseer der niets dat ze nog een luier aan heeft in de nacht. We hebben er al weken/maanden geen aandacht aan besteed maar weet t gewoon even niet meer. Moet ik nu gewoon blijven wachten?
    Ze krijgt voor de verjaardag een hoogslaper maar ik heb gewoon niet bij stil gestaan dat ze dan beter nachtzindelijk kan zijn. Voel me stom :( mja afblazen kan ik niet maken.

    Zijn er nog tips wat te doen?
     
  2. Shandy

    Shandy Fanatiek lid

    14 jan 2012
    2.603
    18
    38
    Is haar luier nat? Hoe gaat het overdag? Nacht zindelijk is anders als overdag, je kind kan er meestal niets aan doen als ze nog in de luier plast?
     
  3. louan

    louan Niet meer actief

    Geen ervaring hier.

    Zit er wat medisch achter?

    Als er niks medisch is. Op de wat strengere manier geprobeerd? Matras hoes en zonder luier laten slapen. Hopelijk vindt ze het niet fijn om nat te worden.
     
  4. Fuddey

    Fuddey VIP lid

    6 okt 2015
    16.382
    12.678
    113
    Mijn oudste had met 4 nog iedere ochtend een kletsnatte luier, maar zij bleek ‘s ochtends lekker warm in bed die luier vol te plassen terwijl ze dus wakker was... Toen ik dat door had, gewoon eens gezegd;’Oeps, de luiers zijn op! Dus dan moet je vannacht maar in een onderbroek slapen, we proberen het gewoon!’ En dat ging dus prima... (Ze vond het niet leuk, was erg gehecht aan die luier, maar tjaaa, ze waren op he ;) dus ze moest wel...)
     
  5. Eva2011

    Eva2011 Niet meer actief

    Mijn (toen) 6 jarige had wat Sinterklaasstress en begon weer per ongeluk in bed te plassen vorig jaar. Heb toen luierbroekjes gehaald, maar die ging hij inderdaad ook express volplassen 's ochtends want "ik lag nog zo lekker" en "ik heb toch een luier aan?"
    Toen hij bij opa en oma ging logeren hebben we zonder gêne verteld met de hele familie erbij, dat hij 's nachts weer luiers droeg (hij wilde niet dat wij dat zouden vertellen!) en ineens was hij wel weer droog.
     
  6. ikkie97

    ikkie97 VIP lid

    7 mei 2011
    10.047
    3.479
    113
    Onze dochter is net 6 en ook nog niet nachtzindelijk. Ook als ze snachts wakker wordt is haar luier al vol dus ze plast echt in haar slaap. Je moet wel echt zeker weten dat ze het met opzet doen voor je streng gaat worden op zoiets hoor...
    Wij gaan het in de zomervakantie maar weer eens proberen maar eerst maar even bijkomen en dan goed uitgerust zijn en er goed op praten.
     
  7. Patri1982

    Patri1982 Fanatiek lid

    5 feb 2011
    1.118
    266
    83
    Vrouw
    Werken en moeder zijn.
    Dat vind ik zielig! Dat is best traumatisch voor zo’n kind. Hoe ging hij er mee om?
    Toen we onze zoon zindelijk maakte, hebben we gelijk ook geen luier gegeven s’avonds. Wij brachten hem wel naar de wc voor dat we zelf gingen slapen. Dat doen we nu alleen als hij echt heel moe is als hij gaat slapen. Hij wordt namelijk zelf wakker en gaat dan zelf naar de wc. Het gekke, hij heeft daarna nog wel een paar ongelukjes gehad overdag maar nooit s’avonds!
     
    MaMa vindt dit leuk.
  8. suus1983

    suus1983 VIP lid

    10 okt 2006
    47.710
    32.571
    113
    Dit dus en zelfs met opzet, boos worden is hierbij nooit de oplossing. Mijn oudste heeft een luier gehad tot zijn 7e en toen van de een op andere dag ging het prima. De een is daarmee wat sneller dan de ander en waarom is het erg als ze nog een luier dragen in de nacht? Komt vanzelf.
     
    MaMa vindt dit leuk.
  9. suus1983

    suus1983 VIP lid

    10 okt 2006
    47.710
    32.571
    113
    Nou lekker joh. Zal vast een zelfvertrouwenboost zijn geweest, not. Hoezo kan ik mijn ouders vertrouwen?
     
    Fluitekruidje, MaMa en Jessi79 vinden dit leuk.
  10. julia80

    julia80 Fanatiek lid

    11 jan 2014
    4.448
    2.261
    113
    Is ze wel nog droog als jullie ‘savonds naar bed gaan? Zo ja dan zou ik een tijdje gaan proberen om haar dan te laten plassen en kijken of ze ‘s nachts nog droog is.

    Ik zou eerlijk gezegd die hoogslaper toch nog even uitstellen, misschien kan je dit toch wel even met haar bespreken en eerst kijken of het zou lukken ‘s nachts. Je mag best wel terug komen op beslissingen hoor vind ik
     
    louan vindt dit leuk.
  11. Eva2011

    Eva2011 Niet meer actief


    We hadden de afspraak dat de luier uit mocht als hij een week droog was dus ja, dat vertel je wel aan opa en oma (twee schoonzussen waren er toen bij, dat is de 'hele familie'). Hij wilde niet dat we zouden zeggen dat hij een luier droeg, maar dat moet je logischerwijs wel vertellen als hij hem moet dragen, of niet?
    Komt misschien wat botter over als dat het in werkelijkheid is gegaan overigens.

    Wij hebben een nogal autonoom mannetje die doet wat HIJ wil. Als hij in de luier wil plassen doet hij dat, ondanks t feit dat hij best wist dat die voor ongelukjes was. Door hem op dat moment tegenover opa en oma voor het blok te zetten snapte hij wel dat de luier echt niet was om bewust in te plassen omdat hij te lui was om op te staan en naar de wc te gaan 's ochtends. (hij was ook al drie jaar zindelijk!)
    Hij heeft daarna nooit weer een nat bed gehad en was heel trots dat de luier weer af was na de afgesproken termijn.

    Ons mannetje heeft een bepaalde handleiding. Op sommige punten werkt iets harder zijn beter dan "och jochie is niet erg, je hebt toch een luier aan, het bed is niet nat" want dat ziet hij als vrijbrief om te blijven plassen. Dat punt waren we toen (na ruim twee maanden weer elke ochtend natte luiers!) al een eindje voorbij :rolleyes:
     
  12. Eva2011

    Eva2011 Niet meer actief


    Nou nee, zo zie ik het niet, zie boven. Uiteraard hem de hemel in geprezen en geknuffeld toen hij vertelde dat hij de luier nooit meer nodig had.
    Wanneer je kind je elke ochtend doodleuk zegt "ik heb in mijn luier geplast omdat ik geen zin had om naar de wc te gaan" en dat twee maanden lang elke ochtend (en dan telkens geduldig blijven uitleggen dat de luier voor ongelukjes is) ga je na verloop van tijd een andere aanpak zoeken. Dit werkte gelukkig eindelijk. Misschien even een rotgevoel voor hem op dat moment inderdaad, maar het besef dat het eigenlijk niet kon wat hij deed kwam toen wel.
     
  13. suus1983

    suus1983 VIP lid

    10 okt 2006
    47.710
    32.571
    113
    Ja zo klinkt het al anders, maar ik zou echt uitkijken het zo aan te pakken. Hoe open en eerlijk blijft hij als jullie alles kunnen doorvertellen?
     
  14. Eva2011

    Eva2011 Niet meer actief


    Denk dat dat wel meevalt met 1 voorval de afgelopen twee jaar ;)

    Dit werkte voor ons toen, omdat hij het (uit zichzelf) toegaf dat hij het uit gemakszucht deed. Maar wanneer het per ongeluk was (zoals in november toen de boot aan zou komen) was het een heel andere situatie en zijn we daar ook heel anders mee om gegaan.
    Je moet dat wel los van elkaar kunnen zien. Ongelukjes gebeuren en dat is ook helemaal geen probleem. Stoere Spiderman luiers waren toen de oplossing om hem een veiliger gevoel te geven. Maar daar werd misbruik van gemaakt en dat hebben wij '''''afgestraft''''' tussen erg veel aanhalingstekens. Misschien niet al te pedagogisch verantwoord uiteindelijk na twee maanden discussiëren en overleggen met onze 6 jarige, maar conventionele methoden gaat hij mee aan de haal helaas.
     
  15. Eva2011

    Eva2011 Niet meer actief

    @aardbei1707 gebeurt het denk je bewust of in haar slaap?
    Een plaswekker kan via de verzekering vergoed worden, en waterdichte matrashoezen zijn sowieso fijn bij ongelukjes.
    Ik zou in dit geval eerst uitsluiten of het iets medisch is waardoor ze niet wakker wordt om te gaan plassen.
     
  16. aardbei1707

    aardbei1707 Fanatiek lid

    20 aug 2012
    3.865
    542
    113
    Bedankt voor jullie reacties! Overdag is ze zindelijk vanaf haar 3e en weinig ongelukjes gehad en als t moet kan ze t lang ophouden. Maar dit maakt voor de nacht niet uit denk ik... ze plast echt nog in haar slaap. Ik heb een tijd geprobeerd en haar savonds wakker gemaakt om te plassen. Ze vond dit verschrikkelijk en t maakte ook niet uit want ze was dan alsnog nat in de ochtend.
    Ik ga nog even bekijken wat ik doe en zit eraan te denken om eens met de assistent van de huisarts te overleggen
     
  17. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.434
    8.282
    113
    Ziekenhuizen en CJG ed zeggen dat kinderen vaak voor hun zevende ‘s nachts zindelijk worden. Ik weet ook niet of ze er eerder dus al mee aan de slag gaan, maar navragen/overleggen kan natuurlijk altijd. Met een luier lijkt een hoogslaper me niets anders dan een lager bed of wel? Ik zou het niet om die reden laten. En als je de luier af wilt laten, dan zou ik eventueel tijdelijk het matras op de grond leggen en als ze een paar nachten droog blijft weer op het bed (met zeiltje ed).
     
    aardbei1707 vindt dit leuk.
  18. Lynx

    Lynx VIP lid

    19 jul 2008
    8.482
    2.382
    113
    Voor de 7 doen ze er niets aan. Onze dochter was 8 toen ze nachtzindelijk werd. Ze was al overdag zindelijk met net twee jaar.
    We hebben haar elke avond rond half 11 laten plassen. En voor het slapen gaan niet meer drinken scheelt ook.
    Toch duurde het even omdat haar lichaam het signaal niet herkende. Nu gaat het goed en hoeft ze er om half 11 ook niet meer uit voor een plas.
    Geduld dus en niet te veel nadruk op leggen.
     
    suus1983 vindt dit leuk.
  19. Damay77

    Damay77 VIP lid

    18 apr 2010
    13.645
    7.430
    113
    Vrouw
    Gewoon even afwachten. Voor 7 jaar doen ze er toch niks aan.
    Hier was de oudste met 2.5 overdag al zindelijk. Nu is ze 7 en heeft ze al een paar jaar een hoogslaper. en ze had snachts nog volle luierbroeken.
    Paar weken naar haar zevende verjaardag begon ze snachts ineens naar de wc te gaan. Ze werd nu wel wakker omdat ze moest plassen. Ze had steeds vaker een droge luierbroek en af en toe een ongelukje. Zowel luierbroek als bed nat.
    En ineens wilde ze het zonder luierbroek proberen. Af en toe een nat bed en verder droog
     
  20. dreumesje

    dreumesje VIP lid

    7 jan 2014
    7.308
    1.782
    113
    Vrouw
    Mijn zoon was 6 toen hij nachtzindelijk werd. Eerst een paar keer een droge luier daarna een natte. Op een gegeven moment had hij steeds meer droge luiers en hebben we ze achterwege gelaten.
    Het gaat goed, heel af en toe nog eens een ongelukje als hij wat teveel heeft gedronken voordat hij op bed moet.

    Bij het CB maakten ze zich er ook niet druk om, als hij rond 7,5/8 jaar nog met een luier sliep dan moest ik aan de bel trekken. Dan zouden ze kijken of het iets medisch zou zijn maar dat hoeft gelukkig niet.

    Het komt echt vanzelf wel, dwingen werkt echt niet! Oja mijn zoontje heeft ook een hoogslaper ;)
     

Deel Deze Pagina