Peuter 3 jaar taalachterstand

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door Ebrum, 30 aug 2018.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Ebrum

    Ebrum Fanatiek lid

    11 mei 2013
    1.721
    853
    113
    Hoi dames,

    Ik heb een dochter van 3 jaar en 2 maanden. Ze is erg sociaal, vrolijk en ondernemend meisje. Ze kan snel vrienden maken en kan goed spelen. Alleen ze heeft een taalachterstand van 6 maanden ongeveer. We zijn vanaf mei begonnen bij de logepodie. Ze kan bepaalde letters niet uitspreken, dan komt er een hele andere woord uit. Ook heeft ze moeite met zinsbouw. Ik maak me erg zorgen of ze straks wel naar een normale school kan gaan.

    Ze doet het harstikke goed op psz alleen de taal is aan de latere kant. Wat kan ik doen? Hebben jullie tips? We lezen, maken puzzels, spelen met poppetjes, kleuren, verven en blokjes bouwen. Ook gaat ze vaak naar het speeltuin.
     
  2. Miracle1

    Miracle1 Fanatiek lid

    29 apr 2012
    1.235
    180
    63
    Ik zou op deze leeftijd zeker een verwijzing vragen naar een audiologisch centrum. Zij kijken dan of ze naar een speciaal peuterspeelzaal voor taalachterstand kan gaan. Daar kunnen ze meer begeleiding en hulp geven dan een logopedist.
     
    puzzelstukje vindt dit leuk.
  3. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    19.801
    8.666
    113
    Komt ze in aanmerking voor een vve? Dan krijgt ze nog meer taal aangeboden.
    Verder door blijven gaan met voorlezen, kletsen, liedjes zingen (cd of luisterboeken kan ook).

    Soms hebben ze een sprong later.
     
  4. Yoshi83

    Yoshi83 Actief lid

    8 jun 2018
    128
    90
    28
    Vrouw
    Wij zijn met onze oudste bij het audiologisch centrum geweest. Hij heeft daar een gehoortest, spraak taal onderzoek en hij is geobserveerd door een orthopedagoog.
    Wij zijn toen naar de logopedie verwezen. Maar ze hebben daar ook een peuterspeelzaal voor als logopedie niet voldoende helpt.
    Daar inderdaad een verwijzing voor vragen.
     
  5. Snoopy1979

    Snoopy1979 VIP lid

    8 okt 2006
    33.742
    6.923
    113
    Vrouw
    Brabant
    Geen ervaring met vve maar lees dat vaak op het forum en hoor er goede dingen over :)
    Verder vermoed ik dat je niet Nederlands bent of je ouders niet, praten jullie wel veel Nederlands thuis? Heeft je kindje verder veel contact met anderen die Nederlands spreken? Bedoel het absoluut niet vervelend maar ik zie dat jouw Nederlands ook niet helemaal foutloos is en kinderen nemen dat snel over.
    En een normale school zal geen probleem zijn lijkt me, de kans is groot dat je kindje het daar juist heel goed op gaat pakken.
     
  6. tuc

    tuc VIP lid

    19 dec 2012
    51.707
    42.540
    113
    Hoevaak gaat ze naar de psz? Met een achterstand kan ze 4 dagdelen gaan. Verder ben je al met logopedie bezig dus ik denk dat je voorlopig al doet wat je kunt. Vraag de logopediste ook om tips, die hebben vaak hele goede en practische.

    Maak je voorlopig nog geen zorgen over school, met wat taalachterstand hoef je niet direct naar een speciale school,dan moet de achterstand wel heel groot zijn.
     
  7. Vulpen

    Vulpen Fanatiek lid

    30 jul 2014
    2.609
    3.083
    113
    Maar juist als Nederlands niet je moedertaal is (weet niet of dat hier van toepassing is hoor) is het handig om thuis geen Nederlands te spreken maar je moedertaal. Belangrijkste is dat de taalontwikkeling goed gestimuleerd wordt (door samen te lezen en te spelen, wat je al doet, misschien ook liedjes zingen nog?), als je kind een goede basis heeft in één taal zal het straks op school ook beter Nederlands leren.

    Maar misschien was dat ook precies wat je bedoelde :o:
     
  8. Snoopy1979

    Snoopy1979 VIP lid

    8 okt 2006
    33.742
    6.923
    113
    Vrouw
    Brabant
    Hm stond er niet duidelijk inderdaad, maar ik bedoel dat thuis Nederlands praten als je de taal niet 100% beheerst misschien juist niet handig is omdat je kind dan de fouten overneemt. Contact met anderen die wel foutloos Nederlands spreken is wel handig om je kind mee om te laten gaan. Nu spreken Nederlanders ook niet allemaal foutloos Nederlands maar ik denk dat wel duidelijk is wat ik bedoel ;)
     
    Vulpen vindt dit leuk.
  9. Nemo1

    Nemo1 Bekend lid

    27 okt 2017
    502
    207
    43
    Vrouw
    Mijn 3.5 jarige zoontje krijg 1 x per week logopedie aan huis van 1 uur wel al vanaf 18 maanden! En op de Psz heeft hij vve en ik merk dat het steeds beter gaat! Hij gaat dus 4 dag delen per week.
     
  10. rums

    rums Niet meer actief

    Ik zou een verwijzing vragen naar het audiologisch centrum zodat ze evt naar een speciale psz die gericht is op taalachterstand.
    Onze zoon ging met de week vooruit.
     
  11. lunap

    lunap Fanatiek lid

    15 okt 2011
    2.064
    6
    38
    Is de een reden voor de achterstand?
    Inderdaad audiologisch centrum voor testen. Als het om een Tos gaat kan ze misschien na een vroegbehandeling groep.
     
  12. Ebrum

    Ebrum Fanatiek lid

    11 mei 2013
    1.721
    853
    113
    Hoi dames,

    Iedereen bedankt voor de berichten. Mijn excuses dat ik niet kon reageren.

    De laatste tijden zag ik een goede vooruitgang bij mijn dochter. Dit wilde ik vandaag aan de logepodie vertellen maar ze negeerde me helemaal. Ze wilt me dochtertje doorverwijzen naar Kentalis.
    Ik was zo verbaasd en geschrokken, want dit zag ik niet aankomen.

    Ze heeft me dochtertje maar 6 keer gezien. Zodra wij de straat van logepodie inreden begon me dochtertje te huilen en wilde ze niet naar binnen. Ik dwong haar. Ze had geen klik met haar. Ook praatte ze niet veel met haar, want ze had geen klik met haar.

    Wat moet ik doen? Psz heeft mij niet op de hoogte gezet? Ik ga morgen vragen hoe het allemaal zit? Ik ben 1 maand zwanger maar voel me echt klote!
     
  13. marthajonesb

    1 dec 2013
    48
    8
    8
    Wees blij dat de logopedist je doorverwijst, is alleen maar goed. Sommige kinderen zijn laat, sommigen hebben extra hulp nodig. Niets om je voor te schamen, gelukkig is dat er in Nederland. Mijn dochter heeft ook een jaar bij kentalis gelopen en kon hierdoor naar het regulier onderwijs.

    Overigens kom je automatisch in aanmerking voor vve als je dochter bij de logopedie loopt. Zou even het consultatiebureau bellen voor een indicatie, kan ze extra naar de psz, al dan niet als overbrugging. Trajecten voor indicatie bij kentalis duren altijd lang en elke stimulatie is meegenomen.

    Ik vind dat je erg makkelijk praat, is wat laat, maar wel 6 maanden achterstand. Dat is veel, dat inlopen als ze straks naar school gaat is echt veel lastiger. Neem de logopedist serieus.
     
    Miracle1 en Ebrum vinden dit leuk.
  14. Fluitekruidje

    Fluitekruidje Niet meer actief

    Goedenavond,

    Rustig.... Ik ben zelf klinisch linguïst, ik leg het vaak uit als een logopedist met net wat extra kennis.

    Het lijkt mij goed dat je extra onderzoek door Kentalis laat doen. Daar is niets ergs of engs aan. Ze kijken gewoon wat verder dan de logopedist doet. Checken wat extra dingen zoals oren.
    En alleen als nodig is komt je kindje in aanmerking voor extra ondersteuning.
    Die ondersteuning is dan noodzakelijk om je kindje goed op weg te helpen. Dus alleen maar fijn!

    Natuurlijk snap ik dat je dingen anders voor ogen hebt. Maar hoe sneller je actie onderneemt hoe beter een eventuele achterstand te behandelen is.
     
    marthajonesb, Miracle1 en Ebrum vinden dit leuk.
  15. Ebrum

    Ebrum Fanatiek lid

    11 mei 2013
    1.721
    853
    113
    Bedankt voor je bericht. Ik wil de beste voor me kind. Als zij dat nodig heeft dan gaat ze daarheen. Waar ik bang voor ben dat ze straks naar speciaal onderwijs moet terwijl zij geen achterstand heeft. Ze is heel intelligent en gedraagt zich als een driejarige.
     
  16. Ebrum

    Ebrum Fanatiek lid

    11 mei 2013
    1.721
    853
    113
    Bedankt voor je bericht. Ik voel nu gerustgesteld. Het is idd fijn dat ze hulp krijgt en ook zo vroeg natuurlijk. Alleen ben ik bang dat ze straks daar blijft hangen en niet naar een normale school kan. Terwijl ze heel slim is en ze gedraagt zich als een driejarige.
     
  17. Miracle1

    Miracle1 Fanatiek lid

    29 apr 2012
    1.235
    180
    63
    Als je dochter geen achterstand heeft zal ze niet naar een cluster 2 school gaan. Daar komen echt alleen kinderen die niet in het reguliere onderwijs mee kunnen komen door de taalachterstand, niet door gebrek aan intelligentie of omdat ze geen ‘normale’ 3/4/5 enz jarigen zijn.

    Daarnaast ook hier de vermelding dat intelligentie helemaal niks te maken heeft met een taalachterstand. Kinderen met een taalachterstand zijn ook normale driejarige kinderen met een normale intelligentie. Ze zijn niet dommer of anders dan een kind met een normale ontwikkeling in taal. Ze hebben een achterstand in taal niet in intelligentie of op andere gebieden.
     
    Ebrum en marthajonesb vinden dit leuk.
  18. Fluitekruidje

    Fluitekruidje Niet meer actief

    Nou daar heb ik niets meer aan toe te voegen.
    Een eventuele indicatie voor cluster 2 wordt voor 2 jaar afgegeven. Daarna wordt er opnieuw gekeken of je kindje dit nodig heeft. Dus het is niet voor het leven ofzo
     
    Ebrum en Miracle1 vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina