8 weken, 8 voedingen, 1000cc; vreetzakje of zorgelijk?

Discussie in 'Flesvoeding' gestart door Wolky84, 12 nov 2018.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Wolky84

    Wolky84 Bekend lid

    1 jan 2018
    630
    638
    93
    Vrouw
    #1 Wolky84, 12 nov 2018
    Laatst bewerkt: 12 nov 2018
    Van alles dat ik lees wordt ik rete onzeker dus daarom open ik zelf maar even een topic. Ik lees namelijk vrijwel geen vergelijkbare ervaringen maar ik hoop toch dat die er zijn....

    Onze zoon is bijna 8 weekjes nu. Groeit goed, prima gewicht en netjes qua luiers.

    Qua voedingen heeft hij een lastige start gehad. Borstvoeding uiteindelijk niet gelukt (ook niet na tongriempje/lipbandje behandeling), fulltime gaan kolven maar helaas na 5 weken over moeten gaan op volledig kunstvoeding. Duurde even voor hij goed kon drinken dus maar gaat nu perfect.

    Altijd gevoed op verzoek. Alleen komen we nog steeds uit op gemiddeld 8 voedingen per dag. In het totaal drinkt hij gemiddeld 900 cc. Wat dus veel is ivm de max van 1000cc.

    Wat ik al doe:
    - voeden op verzoek
    - ik bied 150/5 aan, gaat soms op, meestal niet
    - rechtop voeden
    - Dr. Brown flessen
    - indikken met nutriton ivm reflux (werkt heel goed)
    - sinds aantal dagen forte voeding op advies CB maar merk nog geen verschil (kan natuurlijk tijd nodig hebben?)
    - hij doet meestal 15 min over een fles. Soms iets sneller. Ik gebruik speen 2 ivm Nutriton. Speen 1 is geen optie want dan valt ie na 5 min in slaap ;)
    - inbakeren; gaat goed al doet zoontje overdag alleen maar hazenslaapjes, nachten gaan goed
    - krampjes zijn hier bijna verleden tijd
    - zuigbehoefte is het niet; er is een duidelijk verschil en bij honger tuft ie de speen boos uit

    Omdat ik overal lees over 5/6 voedingen per dag en dat 1000cc de max is en je daar echt niet boven mag, wordt ik super onzeker.

    Ik heb zelf totaal geen moeite met vaak voeden. Ja het kost tijd maar als dit zijn ritme is, dan staan we daar met plezier voor op. Er is ook totaal nog geen ritme maar dat lijkt me volkomen normaal.....

    Overigens is het echt honger als ik hem voed.... Niks anders helpt dan namelijk...

    Hebben wij gewoon een vreetzakje op de wereld gezet en moet ik vooral stoppen met Google-en of is dit iets waar ik toch me zorgen om moet maken? Bij het CB zeiden ze namelijk dat forte voeding de laatste optie is maar niets over wat als dat niet werkt.....

    Iemand nog tips of lekker loslaten en zo doorgaan?

    Ben benieuwd naar jullie ervaringen of ideeën!
     
  2. Aardbeitjes

    Aardbeitjes Bekend lid

    24 jul 2017
    837
    713
    93
    Vrouw
    Adem in, adem uit :) Volgens mij gaat het hartstikke goed. 8 voedingen is heel normaal (en gezond bij die leeftijd) en 900cc is toch prima? Je zit niet over het maximale heen
    Lekker blijven voeden op verzoek en vooral je niet laten opjutten om schema's te volgen en verplicht af te bouwen.
    Mijn kindje van 7 maanden drinkt zelfs 6-8 keer (borstvoeding). Heel normaal dus!
     
  3. Wolky84

    Wolky84 Bekend lid

    1 jan 2018
    630
    638
    93
    Vrouw
    @Aardbeitjes Ahhh thanks; had ik ff nodig denk ik ;) Op sommige dagen zit hij wel over de liter al. Bijvoorbeeld 1175 heb ik al wel eens gehaald. En als ik dat tegen CB zeg dan zeggen ze "oei dat is wel heel veel ja....Baker je hem wel in?" Terwijl ik die link dan al totaal niet kan leggen....
    Later snap ik dan dat onrustige kindjes ook vaak meer drinken. Maar dat is dan achteraf pas als ik alle info eens verwerkt heb.

    Als ik dan Google lees ik alles over "slecht niertjes" etc. Brrrr

    Misschien wil ik het wel té goed doen (geen idee he, is mijn 1e dus geen flauw idee wat zelfs "goed" is....).
     
  4. spruitje80

    spruitje80 Fanatiek lid

    5 jul 2016
    4.380
    3.898
    113
    noord holland
    Ik denk ook dat het oké is omdat je nog niet boven de 1000 ml zit.
    Toch denk ik dat de 15 min. drinken/ soms nog minder evt wel de reden kan zijn van het vaak drinken/meer drinken per keer. Babietjes drinken ook om hun zuigebehoefte te voldoen en kunnen dan, wanneer de speen net te ruim is hiervoor, meer drinken binnen kortere tijd dan ze zouden doen als ze er wat meer moeite voor moeten doen.
    Harder moeten werken kan resulteren in wat minder drinken en er langer over doen, op een natuurlijke manier.
    Maar als speen 1 eigenlijk niet werkt en speen 2 eigenlijk net te groot is, is dat ook niet handig.
    Dan zou het eerder zijn dat een ander soort speen/fles beter bij hem past. Aan de andere kant, als je verder tevreden bent vooral blijven gebruiken.
    Ik heb ook nog wel eens mensen gehoord die bij speen 1 een gaatje bijprikken. Als bij speen 2 het gaatje te groot is.
    Of toch speen 1 en dan even een handigheid zoeken om hem weer wakker te krijgen (boeren tussendoor, of verschonen). Het kan ook gewenning zijn, dat het eerst veel kracht kost maar dat dat op den duur beter gaat. Hij moet er dan in ieder geval dus wel hard voor werken waardoor je in theorie met minder melk kan.
     
  5. Panter

    Panter VIP lid

    14 mrt 2011
    13.710
    4.559
    113
    Hier ook een vreetzak. Ik kwam zelfs wel eens over de 1000cc. Heb het los gelaten en stabiliseerde vanzelf. Mijn zoontje is groter en zwaarder dan gemiddelde kindjes van zijn leeftijd, had gewoon meer nodig zei de kinderarts.

    Die litergrens is achterhaald zei de kinderarts, natuurlijk moet je geen liters geven maar een beetje meer kon geen kwaad.
     
  6. Bootcamp babe

    Bootcamp babe Niet meer actief

    Loslaten idd. Niet druk maken om die grens die niet bedacht is door artsen maar door de fabrikant. Honger is honger. En het cb hoef je niet alles te vertellen he.
     
  7. Zoe123

    Zoe123 VIP lid

    9 feb 2013
    11.397
    5.494
    113
    Vrouw
    Ik zou je niet te druk maken maar wel kijken of je nog verbetering kan vinden in de drinktijd.
    15 minuten of minder is kort, naast honger speelt zuigbehoefte ook een grote rol bij zulke kleine kindjes.
    Zeker als je een reflux kindje hebt.
    Wellicht een andere speen proberen
     
  8. Shakes

    Shakes VIP lid

    2 apr 2013
    14.132
    5.874
    113
    Vrouw
    Vlaanderen
    Ik denk ook echt dat je oplossingen moet zoeken om een voeding minstens twintig minuten te laten duren. Twintig minuten zuigen, bedoel ik dan.
     
  9. Jackie87

    Jackie87 VIP lid

    6 aug 2013
    5.431
    2.867
    113
    Vaak voeden is juist wenselijk. Al vind ik de hoeveelheid wel behoorlijk. Ik zou gaan kijken hoe je de drinktijd kunt verlengen. Therapeutisch voeden misschien?
    Over de niertjes hoor je idd tegenstrijdige dingen dus daar durf ik niks over te zeggen. Maar bedenk je wel dat je baby pas 8 weken, en je het Tot MINIMAAL 17 weken moet doen met alleen melk (ik ben overtuigd bijvoeding vanaf 6 maanden, maar dat is een andere discussie ;)). Als je nu al aan een liter zit, moet je wel oppassen dat het idd niet veel te veel gaat worden.
     
    Zoe123 vindt dit leuk.
  10. Wolky84

    Wolky84 Bekend lid

    1 jan 2018
    630
    638
    93
    Vrouw
    Bedankt voor de tips allemaal! We hebben heel erg lopen stoeien met fles/speen combinatie en ik ben al heel blij dat ik nu vrij normaal drinkt. Eerst ging het echt klok-klok erin en verslikte hij zich vaak + morste veel. Dat is allemaal nu veel beter en mooie bijkomstigheid van de Nutriton en speen 2.

    Ik heb nu Dr. Brown flessen. Difrax ook gebruikt maar ging toen helemaal mis. Ook al difrax-123 speen geprobeerd op Dr. Brown fles maar ook geen succes. Lastige is ook dat hij vaak genoeg wel 20 min. over de fles doet. Maar ook wel eens maar 10 min. Zit echt totaal geen lijn in. Ene keer doet hij 10 min over 120 cc en andere keer 20 min over 80 cc....
    Met speen 1 is de voeding echt te dik en wordt hij heel boos omdat er gewoon te weinig uit komt. Maar een gaatje bij prikken klinkt als een goed idee! Eens kijken of we daarmee beter richting die 20 min kunnen.

    Ik blijf er ook bij dat het een cirkel is hoor; van hazenslaapjes overdag en daardoor te moe om goed te drinken waardoor hij weer te weinig heeft om goed te slapen etc. etc. Daarom al inbakeren, rust/ritme/regelmaat, zo min mogelijk prikkels en uitstapjes. Maar langer dan 45 min overdag lukt maar niet; krijg hem niet naar een tweede slaapcyclus.

    @Jackie87 Therapeutisch voeden doen we al vanaf het begin aangezien ik een tijd heb moeten kolven en we gehoopt hadden de borstvoeding te laten slagen. Helaas is dat niet gelukt maar we zijn altijd therapeutisch blijven voeden. Maar ik weet dus dat we er nog lang over moeten doen, daarom ook mijn topic/zorgen ;) Omdat ik gewoon niet meer weet wat ik nog meer kan doen. Iets weten/horen is een ding maar de oplossing is nog niet zo makkelijk heb ik wel gemerkt.

    Maar goed; ik ga eens kijken wat we nog kunnen doen qua speen om naar die 20 minuten te komen.
     
    Jackie87 vindt dit leuk.
  11. Bootcamp babe

    Bootcamp babe Niet meer actief

    Staar je niet blind op dat slapen hoor. 45 minuten is heel normaal ook al lijken alle baby’s in je omgeving uren aan één stuk te slapen. Accepteren is echt het beste en frustreert het minste.
     
    Wolky84 vindt dit leuk.
  12. babbel1983

    babbel1983 Fanatiek lid

    3 jul 2013
    1.324
    298
    83
    [QUOTE="Wolky84, post: 21949516, member
    Maar goed; ik ga eens kijken wat we nog kunnen doen qua speen om naar die 20 minuten te komen.[/QUOTE]

    Je zou de Difrax speen S kunnen proberen. Die past op de Dr. Brown fles en zit tussen de dr. Brown 1 en 2 in qua grootte van het gaatje.

    Wat betreft slaapjes is 45 min idd heel veel voorkomend, het is precies 1 slaapcyclus. Mijn dochter deed dat ook, die sliep overdag alleen maar slaapjes van 45 min, langer niet. Het werkte voor haar, ze deed het prima op die slaapjes. Wel was ze dan na max 1 a 1.5 uur weer echt moe en ging ze gewoon weer voor 45 min haar bed in. Het kwam dus ook voor dat ze tussen 2 voedingen 2x naar bed ging. Pas toen ze naar 2 slaapjes ging, zo rond 6 maanden, knoopte ze bij 1 slaapje 2 slaapcyclussen achter elkaar en had ze 1 slaapje van 45 min en 1 van 1.5 uur. Pas toen ze naar 1 slaapje ging maakte ze wel eens slaapjes van 2 a 2.5 uur. Nu bij mijn zoon schommelt het wat meer, maar we hebben weken gehad dat zijn slaapjes maar 30 min duurden, dus het komt zeker vaker (meer dan je denkt) voor dat die kleintjes zo kort slapen. Gewoon goed in de gaten houden wanneer ze weer moe worden en dan weer naar bed doen, zodat ze wel gewoon aan hun slaap komen, alleen dan met wat meer slaapjes per dag.
     
  13. 1981Mama

    1981Mama VIP lid

    8 apr 2015
    5.989
    1.439
    113
    Er is geen litergrens meer, die wordt losgelaten. 150ml per kilo lichaamsgewicht per dag. Ongeveer. Minimaal 120ml per dag en max 180ml per dag.

    Mijn eerste dronk precies 1 liter en de tweede zat daar ver boven. Maar is ook erg groot.
     
  14. Wolky84

    Wolky84 Bekend lid

    1 jan 2018
    630
    638
    93
    Vrouw
    Je zou de Difrax speen S kunnen proberen. Die past op de Dr. Brown fles en zit tussen de dr. Brown 1 en 2 in qua grootte van het gaatje.

    Wat betreft slaapjes is 45 min idd heel veel voorkomend, het is precies 1 slaapcyclus. Mijn dochter deed dat ook, die sliep overdag alleen maar slaapjes van 45 min, langer niet. Het werkte voor haar, ze deed het prima op die slaapjes. Wel was ze dan na max 1 a 1.5 uur weer echt moe en ging ze gewoon weer voor 45 min haar bed in. Het kwam dus ook voor dat ze tussen 2 voedingen 2x naar bed ging. Pas toen ze naar 2 slaapjes ging, zo rond 6 maanden, knoopte ze bij 1 slaapje 2 slaapcyclussen achter elkaar en had ze 1 slaapje van 45 min en 1 van 1.5 uur. Pas toen ze naar 1 slaapje ging maakte ze wel eens slaapjes van 2 a 2.5 uur. Nu bij mijn zoon schommelt het wat meer, maar we hebben weken gehad dat zijn slaapjes maar 30 min duurden, dus het komt zeker vaker (meer dan je denkt) voor dat die kleintjes zo kort slapen. Gewoon goed in de gaten houden wanneer ze weer moe worden en dan weer naar bed doen, zodat ze wel gewoon aan hun slaap komen, alleen dan met wat meer slaapjes per dag.[/QUOTE]

    Difrax S heb ik liggen! Alleen nog niet op Dr. Brown geprobeerd. Goed idee! Zeker als die tussen 1 en 2 van Dr. Brown in zit. Ben benieuwd!

    Fijn om te lezen over de slaapjes; dan weet ik dat hij niet de enige is. Ik heb het al redelijk losgelaten, ook omdat het met mij zelf niet zo goed gaat op dit moment. Dus dan denk ik toch sneller: hij groeit goed, hij ziet er goed uit, hij poept/plast goed, laat het los.....

    Meest lastige vind ik gewoon dat hij dus veel slaapjes en veel voedingen heeft waardoor ik op een dag ook echt aan niks toekom en nergens kom. Maar als dat is wat hij nodig heeft en wat zijn ritme is en het is verder gewoon gezond, dan vind ik dat prima. Ik kan er ook steeds meer van uit gaan dat hij die 45 min wel echt slaapt zodat ik net even een wasje kan doen en opruimen etc. Alleen het weggaan vind ik dan nog wat lastig omdat dit niet te plannen is. Maar op zich reageert hij er prima op als we echt weg moeten (huisarts, verloskundige etc); hij slaapt dan in de maxi cosi verder.

    Bedankt voor je reactie!
     
  15. Wolky84

    Wolky84 Bekend lid

    1 jan 2018
    630
    638
    93
    Vrouw
    Aan die max zit ik dan wel, ook als ik 180 aanhoudt. Forte of geen forte. Maar ik heb er vrede mee. Het zijn allemaal normen, of het nu 180ml per voeding of 1000cc op een dag zijn. En geen baby is hetzelfde. Als ik naar normen ga kijken, voldoet hij eigenlijk aan geen een norm. En toch is het een heerlijke baby met lekkere spekwangetjes die een enorme gezonde indruk maakt waarvan iedereen zegt: "Wat een mooi mannetje!". Dus tja....

    Ik ga nog wat "optimaliseren" qua speen en drinktijd en dan houden we het daar voorlopig lekker bij!
     
  16. 1981Mama

    1981Mama VIP lid

    8 apr 2015
    5.989
    1.439
    113
    Heel goed!!!!!!!
     
  17. Wolky84

    Wolky84 Bekend lid

    1 jan 2018
    630
    638
    93
    Vrouw
    @babbel1983 Vandaag getest en kwam op zeker 20 minuten! Ging nu ook minder in. Alleen nu komt ie helemaal om de 2 uur haha. Maar ik blijf het nog even proberen, te vroeg om te oordelen nog.
     
    babbel1983 vindt dit leuk.
  18. babbel1983

    babbel1983 Fanatiek lid

    3 jul 2013
    1.324
    298
    83
    Oh das goed nieuws en tegelijkertijd wat minder haha. Mooi dat hij nu wel 20 min over de speen doet! Maar dat hij nu nog eerder komt is wel minder, blijkbaar heeft hij die hoeveelheid voeding dan wel echt nodig. Wellicht anders met deze speen nog de forte proberen? Bij mijn dochter heb ik toen ook forte gebruikt en dat hielp wel echt enorm. Ik had het gemengd met standaard en had aan helft/helft genoeg. Maar misschien het idd even aankijken hoe het de komende dagen gaat i.c.m. de speen S.
    Mijn zoon is juist het tegenovergesteld van mijn dochter. Hij drinkt ook al een hele tijd met speen 2 en het gaat eigenlijk iets te snel, maar anders drinkt hij echt te weinig. Hij drinkt nu 5 x 150ml max, meer krijg ik er echt niet in. Met speen maat S duurt het hem te lang en geeft hij halverwege op en krijg ik er niets meer in :confused: Zo grappig eigenlijk om de verschillen tussen die kleintjes te zien.
     
  19. babbel1983

    babbel1983 Fanatiek lid

    3 jul 2013
    1.324
    298
    83
    Wat kunnen die kleintjes het je lastig maken he :oops: Zelf nu bij mijn zoon komt het onzekere met regelmaat terug, terwijl ik het allemaal al een keer met mijn dochter heb meegemaakt.
    Maar je zin over dat het met jezelf op dit moment niet zo goed gaat viel me even op. Bedoel je dan lichamelijk of geestelijk? Lees dat je vaak op de momenten dat hij slaapt je nog even snel een wasje doet of opruimt, maar probeer anders juist op die momenten even tijd voor jezelf te pakken. Ff met een kop thee op de bank ofzo, misschien ff meeslapen, maar gewoon ff tijd voor jezelf om weer ff op te laden. En ja tuurlijk kriebelt dat wasje etc, maar ff tijd voor jezelf die eerste maanden is ook echt nodig. En het lijkt nu nog ver weg, maar onthoudt dat het echt wel een stukje makkelijker gaat binnenkort. De voedingen worden minder, de nachten steeds iets langer, hij gaat zich steeds beter kunnen vermaken. En wat betreft slaapjes op momenten dat je weg moet, hier leg ik hem dan vaak al van te voren in zijn wagenbak of maxi cosi. Dan valt hij daar in in slaap en hoef ik hem als ik weg ga niet over te tillen, scheelt weer een stukje onrust.
     
  20. Caithy

    Caithy Fanatiek lid

    8 feb 2013
    3.713
    1.060
    113
    Dat is hier nooit gelukt... te kleine speen, super geirriteerd en anders gewoon binnen 12 min maar wel gezellige baby.

    Ts ik denk dat het prima gaat!
     

Deel Deze Pagina