Thuisbevalling

Discussie in 'De bevalling' gestart door Friesin, 24 nov 2018.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Friesin

    Friesin Fanatiek lid

    4 aug 2012
    2.260
    721
    113
    Mijn eerste bevalling vond plaats in het zkh. Hier heb ik vooraf voor gekozen, uiteindelijk werd het medisch en moest ik sowieso in het zkh bevallen omdat onze dochter in het vruchtwater had gepoept. Achteraf erg blij om in het zkh te bevallen ivm (bijna) total reptuur, een flinke weeën storm die verholpen werd door een ruggenprik en uiteindelijk moest ik toch nog aan de weeënopwekkers omdat alles niet goed op gang kwam. Toch binnen de 10 uur bevallen! Opzich best nog vrij vlot:)

    Na lang wikken en wegen ben ik om.. Ik wil graag een thuisbevalling als mijn gezondheid en dat van de baby het toelaat, natuurlijk. Ik wil graag beide ervaren.

    Aangezien al mijn vriendinnen (tot nu toe) bevallen zijn in het zkh kunnen zij mij niet hun ervaringen delen.

    Ik ben opzoek naar de voor- en tegenstanders van een thuisbevalling! Hoe hebben jullie het ervaren? Wat vond je fijn en wat niet? Wat zou je de volgende keer anders willen bij een thuisbevalling.

    Ik kijk er vooral ontzettend naar uit dat je de deur niet uit hoeft en je lekker in je eigen bekende en vertouwde omgeving bent. Je kunt gaan en staan waar je wilt. Je bent eigen baas zeg maar:)

    Ben benieuwd naar jullie ervaringen!

    Lfs
     
  2. Wij2018

    Wij2018 Actief lid

    21 jul 2018
    465
    156
    43
    Vrouw
    Ik heb geen ervaring met thuis bevallen, maar wilde het wel ontzettend graag bij onze eerste. Blij dat ik 37 weken had gehaald én toen kwam ik in het ziekenhuis ivm hoge bloeddruk. Ik werd ingeleid en helemaal op het einde bij het persen bleek onze dochter een sterrenkijker (ofwel ze lag met haar gezicht omhoog) en dat hadden ze niet door totdat ze er niet uit kon en de draai niet kon krijgen. Uiteindelijk werd het een vacuümverlossing

    Toen was ik wel ontzettend blij dat dit niet thuis was gebeurd.

    Nadeel van ziekenhuisbevalling vind ik dat er in sommige gevallen te snel wordt ingegrepen en de natuur niet altijd zijn kans krijgt.

    Nadeel van thuis bevallen vind ik dat als er toch opeens nog wat is tijdens de bevalling en dan met name bij het persen, dan moet je alsnog naar het ziekenhuis en dat kan ook risico's meebrengen voor zowel moeder als kind.

    Beide heeft voor- en nadelen, maar ik persoonlijk ga nu wel voor bevallen in het ziekenhuis.
     
    Friesin vindt dit leuk.
  3. pippa26

    pippa26 Fanatiek lid

    14 mrt 2015
    3.030
    2.030
    113
    Voorstander, fijne thuisbevalling gehad bij de 2e. Zou het niet anders hebben gewild
     
    Friesin vindt dit leuk.
  4. Hopsatee

    Hopsatee Niet meer actief

    Hier fijne thuisbevallingen gehad. De eerste was niet zo bedoeld maar dat ging te snel dus ik moest wel. Dat was zon fijne ervaring dat ik er de tweede keer bewust voor heb gekozen:)

    Ik vond het fijn om onder de douche de weeën op te vangen en daarvoor nog even gewoon mijn eigen dingen te doen tot het niet meer ging. Erg sereen ook. En ook prettig met alleen mijn man kraamzorg en vk te zijn. Na de bevalling werd alles opgeruimd en kon ik lekker douchen en zo hop mijn eigen bedje in waar mijn baby ook in zijn eigen wiegje lag. Fijn om niet te reizen.

    Ik heb mij geen moment onveilig gevoeld overigens de verloskundigen communiceerden beide keren heel goed. Fijn ook dat beide keren de kraamverzorgenden ook de kraamweek bleven dat was ook fijn om met ze na te praten over de bevalling zeg maar.

    Ik zou niks anders doen eigenlijk. Maar ik zou het wel zo weer doen;)

    Wel tip: kraampakket goed klaar en bij de hand, wel een afstotende hoes op je bed en zet wel een “vluchtkoffertje” klaar. Je weet het immers nooit...
     
    Friesin vindt dit leuk.
  5. pippa26

    pippa26 Fanatiek lid

    14 mrt 2015
    3.030
    2.030
    113
    Om wat meer beeld te geven: ik vind het ziekenhuis juist onzekerder omdat je niet weet waar plaats is en of er iemand tijd voor je heeft. Thuis heb je kraamverzorgster en verloskundige helemaal voor jezelf, zo fijn!
    Mijn thuisbevalling was niet perfect, maar vk greep goed in en heeft erger voorkomen (hartslag baby viel weg door navelstreng om nek).

    Baby moest daarna nog nacht alleen in zkh doorbrengen vanwege ondertemp (ik kon pas op dag 3 omhoog komen dus man moest mij thuis verzorgen). Dus ook ondanks dat, thuis heeft echt mijn voorkeur.
     
    Friesin vindt dit leuk.
  6. Piewy

    Piewy Actief lid

    13 aug 2015
    310
    118
    43
    Hier 2 thuis bevallingen gehad. Beide er zelf voor gekozen. Enorm goed bevallen letterlijk en figuurlijk :roflmao:
    Beide keren bleek er in het vruchtwater gepoept te zijn. Laatste keer wel ambulance opgeroepen maar dat was ook meer om achter de hand te hebben omdat de verloskundige iets onzeker hierin was. Gaf ze ook eerlijk toe liever dat ze ze onnodig liet komen dan dat het ineens echt spoed zou worden. Beide keren binnen 5 minuten apgar score van 10 dus lekker thuis kunnen blijven.

    Bij nummer 3 wordt het dus gewoon weer lekker thuis.
     
    Friesin vindt dit leuk.
  7. Koekie1

    Koekie1 VIP lid

    31 jul 2013
    5.629
    1.975
    113
    Vrouw
    Ik heb 2 prima thuisbevallingen gehad (1e 3 uurtjes, 2e 1,5 uur).
    Helaas moest ik bij de 1e wel naar het ziekenhuis erna ivm subtotaal ruptuur. Door omstandigheden heb ik ruim een uur op een ambulance moeten wachten. Dat was wel balen..
    De eerste ambulance die zou komen kreeg pech onderweg.
    De tweede kreeg onderweg een spoedgeval toen hij bijna bij mij was.

    Uiteindelijk is een ambulance uit plaats A naar mij gereden (25 min). Die heeft mij naar ziekenhuis in plaats B gereden (30 min) en kon toen weer terug naar zijn standplaats :rolleyes:

    En toch zou ik ook dat zo weer overdoen. :D

    Voral het in je eigen omgeving zijn vond ik heel erg fijn. En dat ik bij de 2e niet naar het ziekenhuis hoefde en dus heerlijk kon buidelen, douchen en genieten :)

    Maar ik beval dan ook best makkelijk en snel. Dat scheelt ook wel denk ik.
     
    Friesin vindt dit leuk.
  8. Meisje93

    Meisje93 VIP lid

    21 mrt 2015
    32.071
    14.402
    113
    Thuisbevalling gehad. En wil nu weer heel graag thuis bevallen.
    Zo fijn om in je eigen omgeving te zijn. En samen met je partner alles te doen.
    Huisarts kwam eens in de zoveel uur even langs en ging dan weer.
    Kraamverzorgende kwam pas toen ik al aan het persen was.
    Vondt het alleen maar fijn dat ik samen met mijn man was.
    Hoop dat de 2e bevalling net zo mag gaan verlopen.
     
    Friesin vindt dit leuk.
  9. mamabeertje

    mamabeertje Fanatiek lid

    9 sep 2015
    1.618
    349
    83
    De eerste keer bijna thuis bevallen. Op het moment dat de verloskundige mijn vliezen brak bleek dat mijn dochter in het vruchtwater gepoept. Dus met persweeën en al mee met de ambulance. Dat was wel een tegenvaller. Achteraf was ik er toch wel blij mee, want dochter bleek een sterrenkijkertje.

    De tweede wou ik graag weer thuis proberen en daar is mijn zoon ook geboren. Dat was wel heel fijn. Je eigen omgeving, eigen bed. Je hoeft niet weg(geen gesjouw met baby) en na het douchen kun je gewoon lekker je eigen bed weer in.

    Bij een evt. volgende kies ik weer voor thuis.
     
    Friesin vindt dit leuk.
  10. Veertje1986

    Veertje1986 Bekend lid

    26 jul 2014
    550
    38
    28
    NULL
    NULL
    Tot nu toe ben ik twee keer thuis in bad bevallen, wat ik zo fijn vond dat ik dat komende bevalling heel graag weer wil. Ik vind het heerlijk om lekker thuis te kunnen blijven. Lekker je eigen ding kunnen doen. Sfeerverlichting erbij aan, houtkachel. Zo min mogelijk mensen erbij. Ik kan mij op die manier veel beter ontspannen. Ik moet er niet aan denken om volop in de weeën naar het ziekenhuis te moeten. Dan na de bevalling al heel snel weer naar huis moeten rijden met baby. Inplaats van dat kruip ik liever rustig op de bank of op bed met ons wondertje. Het is bij mij ook nog maar de vraag of ik het ziekenhuis überhaupt zou halen. Waarschijnlijk beval ik dan ergens onderweg in de auto, waar ik niet op zit te wachten.
     
    Friesin vindt dit leuk.
  11. Mss86

    Mss86 Fanatiek lid

    24 nov 2015
    1.018
    157
    63
    Ik ben thuis bevallen. Vond het super fijn om thuis de weeën op te vangen, je bepaalt zelf wat je doet.. even liggen, douchen, in bad.. Ik kwam in een weeënstorm wat wel erg heftig was, je kunt thuis geen pijnbestrijding krijgen, dat zou een nadeel van thuis kunnen zijn. Dat was echter ook het moment om te kiezen, thuis of naar het ziekenhuis. Ik moet er niet aan denken om met die weeën de auto in te moeten. Verder heb je de verloskundige en kraamzorg die je constant kunnen helpen, dat was heel prettig. Na de bevalling helaas toch nog naar het ziekenhuis vanwege subtotaal ruptuur. Dit heb ik niet als negatief ervaren. Met de ambulance rustig naar het ziekenhuis gereden. Het was midden in de nacht, de gynaecoloog stond al klaar, die was al opgeroepen. Dat verliep allemaal heel relax
     
    Friesin vindt dit leuk.
  12. Wenda

    Wenda Fanatiek lid

    12 dec 2013
    2.431
    1.398
    113
    Gelderland
    Ik ben alle 3 de keren thuis bevallen. Vond het heel fijn. Heb de laatste 2 bevallingen de weeen fijn in mn eigen douche opgevangen.
    Na de bevalling douchen en toen ik klaar was mn eigen schone bedje weer in.
    Ik zou niet in het ziekenhuis willen. Behalve als het nodig is natuurlijk
     
    Friesin vindt dit leuk.
  13. Friesin

    Friesin Fanatiek lid

    4 aug 2012
    2.260
    721
    113
    Fijn zeg dat meeste van jullie het als fijn ervaren hebben! Jullie geven wel echt doorslag:)
     
    Hopsatee vindt dit leuk.
  14. Raaf92

    Raaf92 Niet meer actief

    1e ziekenhuis 2e thuis. Thuis is zoveel fijner en ik kon me thuis ook veel beter ontspannen. 2 mensen staan je bij thats it, in t ziekenhuis kwam er elk uur wel iemand anders even koekeloeren!
     
  15. Hopsatee

    Hopsatee Niet meer actief

    Ja en gek genoeg riep ik altijd dat ik dat nooit zou doen, zeker poliklinisch haha. En toen zat ik al op 10cm toen de vk kwam en had ik geen keuze. En eigenlijk was dat meteen goed. En zo goed, dat ik het de tweede keer echt zelf wilde. En een eventuele derde keer zou ik dat ook doen..:)
     
  16. pippa26

    pippa26 Fanatiek lid

    14 mrt 2015
    3.030
    2.030
    113
    :thumup:
    Ik denk dat veel mensen (vooraf) ook liever zkh willen voor complicaties enz. Bij veel mensen die ik ken, is er ook wel wat gebeurd na de thuisbevalling (ook baby+moeder naar zkh voor ondertemp of placenta komt niet en met ambulance mee enz). Maar zij zouden ook zo weer thuis doen. Dat zegt ook veel. En de vk kan heel veel zelf, en ze roepen ook snel ambulance stand-by als ze het niet vertrouwen, is ook erg fijn. Ik zou eens met vk bespreken hoe zij ertegenover staan. Hier zijn vk’s ook fan van thuisbevalling en zouden ze niet zijn als ze het idee hadden dat er daardoor levens verloren zijn gegaan of onnodige ingrepen enz.
     
  17. Suuzan

    Suuzan Fanatiek lid

    21 dec 2013
    1.804
    654
    113
    Ik zou nooit thuis durven bevallen. De eerste was een spoedkeizersnee omdat mijn ontsluiting niet vorderde en het hartslagje erop reageerde. Ik ben dus heeeel blij dat ik al in het ziekenhuis lag. Voor mij zou het gevoel niet uitmaken: thuis zijn of in het ziekenhuis. Ik had toch de meeste tijd m'n ogen dicht om te relaxen. Het gaf mij juist rust om in het ziekenhuis te zijn. Ze hebben alles en iedereen bij de hand.
     
  18. Emma86

    Emma86 VIP lid

    25 jun 2012
    5.156
    2.051
    113
    Vrouw
    Nederland
    Bij de eerste in het ziekenhuis bevallen en bij de tweede thuis. Mocht ik ooit een derde krijgen wil ik zeker weten weer thuis bevallen! Mijn "complicatie" bij de tweede was dat het een sterrenkijkertje was (wisten we pas toen hij eruit kwam). Toch is hij er goed uitgekomen.
    Mijn placenta kwam ook niet maar de verloskundigen mogen tegenwoordig ook het één en ander doen aan handelingen. Het zijn medisch geschoolde mensen en dankzij mijn vk kon ik lekker thuis bevallen en thuis blijven.
     
  19. Taco

    Taco Actief lid

    11 dec 2012
    433
    35
    28
    Hier echt precies hetzelfde. Bij de eerste zat ik op 9cm toen de vk kwam. Die zag je echt schrikken. Zelf was ik blij dat ze zei dat wordt thuis bevallen. Moest er niet meer aan denken om nog in de auto te stappen. Bij de 2e ging het nog sneller en heeft de kraamzorg het niet op tijd gehaald.
    Nu zwanger van nummer 3. En de vk heeft ons al voorbereid dat we het misschien zonder hun moeten doen omdat het zo snel gaat. Zij zal dan via de telefoon ons begeleiden. We zullen zien duurt nog 5 weken.
     
    Hopsatee vindt dit leuk.
  20. BZD

    BZD Fanatiek lid

    17 jan 2014
    1.059
    165
    63
    Vrouw
    Paraveterinair
    Hier eerste on zkh wegens 42 weken en inleiden, weeopwekkers gekregen, en ik vond het echt helemaal niks. In zo’n grote, open kamer, helemaal alleen gelaten. Met partner wel hoor, maar ja, het was fijn geweest als er iemand was die nog had gezegd: “probeer anders dit of dat nog even”.
    Ingeknipt, en gescheurd veel hechtingen.

    2e keer, thuis, man op bed, boven laten slapen, gegroepen toen het echt menes was. Nog lekker gedoucht. Helaas 2 uur op bed persweeeen weggepuft en mocht/kon ik uiteindelijk niet op de baarkruk, maar hij was er met 20 minuutjes persen. En toen, hoefde we nergens meer heen, dat was echt zoooo fijn! En meteen een fijne kraamhulp!
     

Deel Deze Pagina