Zwemles, wat zouden jullie doen?

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door reckless, 2 dec 2018.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. reckless

    reckless Bekend lid

    17 apr 2014
    788
    284
    63
    Sinds september zit onze oudste zoon op zwemles. Hij had er enorm veel zin in maar vond het natuurlijk ook wel spannend. Hij zwemt 1x per week 45 minuten.
    Nou heeft hij al ruim een jaar fysio voor zijn motoriek, want hij heeft een motorische achterstand. Ook bindt hij veel dingen eng en durft hij het niet. Dit heb ik bij de eerste zwemles ook aangegeven, zodat ze hier rekening mee kunnen houden.
    We zijn inmiddels 3 maanden verder en hij gaat nog steeds met plezier naar zwemles (gelukkig!), maar er is totaal geen vooruitgang. Via internet kun je iedere week zien wat de vooruitgang is, maar die is er dus niet. Hij heeft nog geen enkel onderdeel van badje 1 voldoende. Al een aantal keren aangegeven bij de badjuf, maar geen verandering. Zelf heeft hij het idee dat hij het supergoed doet, maar hij ziet ook dat andere kinderen stickers verdienen en doorgaan naar badje 2. Ik ben bang dat hij hierdoor zijn motivatie gaat verliezen op den duur.
    Wat zouden jullie doen? Het nog even aankijken? Of iets anders? Ik weet eigenlijk niet zo goed wat we moeten doen. Dus alle tips zijn welkom!
     
  2. Miracle1

    Miracle1 Fanatiek lid

    29 apr 2012
    1.235
    180
    63
    Zou zwemles op maat geen optie kunnen zijn? Mijn zoon zit daarop en dat bevalt erg goed.
     
  3. reckless

    reckless Bekend lid

    17 apr 2014
    788
    284
    63
    Ik ga eens kijken of zoiets bij ons in de buurt ook wordt aangeboden. Bedankt voor de tip!
     
  4. jolien 1986

    jolien 1986 Niet meer actief

    Film de zwemles en laat fysio eens beoordelen wat hij doet wat er nodig zou zijn om vooruit te komen.

    (Ik werk op zmlk school als fysiotherapeut en pep een middag in de week sommige kinderen op zodat ze weer mee kunnen komen op reguliere zwemles.) sommige blijven bang voor water, verkeerde positie van hoofd, maken zwemslagen in tegen gestelde richting. Na periode 1 op 1 met mij lukt vaak wel :)
     
  5. MadeInUSA

    MadeInUSA VIP lid

    27 dec 2011
    8.686
    9.653
    113
    Ik denk ook dat hij meer persoonlijke aandacht nodig heeft. Badje 1 gaat grotendeels om durven, en blijkbaar kan de juf niet genoeg aandacht aan hem besteden om hem zo ver te krijgen. 3 maanden in badje 1 zou denk ik ook voor de juffen wel een teken moeten zijn. Hoe groot zijn de groepen?
     
  6. reckless

    reckless Bekend lid

    17 apr 2014
    788
    284
    63
    De les filmen voor de fysio is een goed idee. Dit ga ik even overleggen.

    Er zitten nu 8 of 9 kinderen in de groep, best groot dus. Van de kinderen die tegelijk met hem gestart zijn is er nog maar 1 naar badje 2, dus hij is niet de enige gelukkig.

    Gisteren na de zwemles heb ik nog even met de badjuf gesproken. Ze herkende de dingen die ik aangaf maar ze ziet zeker wel vooruitgang. Hij heeft nu 4 van de 16 doelen bijna gehaald. We gaan nu waterschoentjes aanschaffen en hij krijgt andere kurkjes zodat hij meer moet zwemmen en minder z'n voeten aan de bodem zet.

    Hij is gelukkig zelf nog steeds enorm enthousiast, dus dat is wel fijn. Dat zei de badjuf ook. Ze gaan hem nu beter in de gaten houden de komende tijd.
     
  7. merah

    merah VIP lid

    8 jun 2009
    13.191
    4.337
    113
    Vrouw
    Immunologisch analist.
    Tussen de klei.
    Hier hetzelfde gehad. Behoorlijk lang over badje 1, maar.... uiteindelijk binnen 11 maanden het diploma. Ik zou eens vragen wat volgens de zweminstructeur ‘het probleem’ zit. Is dat angst, motorisch, nog te speels??? (Heb je al gedaan lees ik nu). Afhankelijk daarvan zou ik verder kijken.
    Maar extreem lang vind ik drie maanden dus niet.

    Zit ie toevallig in Harderwijk? Je verhaal klinkt zo bekend (scoresysteem, stickers etc). Maar misschien is dat wel heel gebruikelijk hoor, dat weet ik niet.
     
  8. suus1983

    suus1983 VIP lid

    10 okt 2006
    47.813
    32.716
    113
    Hoeveel groepen zijn er? Hier 4 badjes en ik vind 3 maanden in badje 1 helemaal niet lang, zeker niet voor een kind dat dingen spannend vindt. Mijn oudste heeft zelfs 6 maanden in badje 1 gezeten. De jongste maar 2 maanden, maar dat is een totaal ander kind.
     
  9. reckless

    reckless Bekend lid

    17 apr 2014
    788
    284
    63
    Nee, niet in Harderwijk maar dit systeem gebruiken ze wel bij meerdere zwembaden.
    Het is ook niet zo dat hij nu al naar badje 2 zou moeten van ons, maar alles nog onvoldoende is nou niet echt motiverend.
    Misschien maak ik me er wel te druk om en kan ik beter even afwachten :D
     
  10. reckless

    reckless Bekend lid

    17 apr 2014
    788
    284
    63
    Er zijn 3 groepen, na badje 3 hebben ze hun diploma. Na het afzwemmen uiteraard.
    Het is bij hem met name de spanning die hem dwars zit denk ik.
     
  11. merah

    merah VIP lid

    8 jun 2009
    13.191
    4.337
    113
    Vrouw
    Immunologisch analist.
    Tussen de klei.
    Soms denk ik dat wij ouders ons er drukker over maken dan de kinderen zelf. Hier benadrukte ik altijd de smiley’s die ze al wel hadden. En als er al vragen waren over kinderen die eerder weggingen dan oefenden die vast ook heel vaak nog met papa of mama, of zei ik dat nou eenmaal niet iedereen even snel kan zijn.
     
  12. cowgirl80

    cowgirl80 VIP lid

    28 jul 2010
    7.534
    6.229
    113
    zuid-holland zuid
    Ik vind 3 maanden helemaal niet zo lang hoor. Hier zijn er ook 5 “kleurtjes” en gemiddeld zit je er zo’n 15 maanden aan vast. Maar dat is een gemiddelde, dus langer komt ook gewoon voor.
    Als je kind het zelf leuk vindt dan is dat toch gewoon belangrijk? Zwemmen telt bij ons ook gewoon mee als sport, lekker bewegen met andere kinderen. In het gymklasje van mijn zoontje zit ook een jongetje die motorisch wat achterloopt, maar hij houdt gewoon erg van zwemmen en hij wil ook naar zwemles net als de andere kinderen in zijn klas. Als het echt niet gaat kan hij altijd nog naar prive-les.
     
  13. pluk

    pluk VIP lid

    13 dec 2005
    16.048
    4.241
    113
    Dat hadden we hier ook met onze zoon (nu 12).
    Ik weet niet of je een pakket hebt of niet. Hier gingen ze net over van losse zwemlessen naar pakketten. Heb toen een pakket gekocht (dus maakte het financieel niet meer uit hoe lang hij er over deed).
    Mijn zoon ging er met heel veel plezier naar toe en om eerlijk te zijn vonden wij het moeilijker om te zien dat de rest van de groep weer verder ging naar het volgende badje dan dat hij hier last van had. We hebben dit dus proberen naast ons neer te leggen.

    Wat ook een voordeel was hier, is dat , zolang je zwemles volgt je met je leskaart gratis mocht zwemmen.

    Het duurde bij onze zoon gewoon lang , hij heeft 2,5 jaar over zijn a diploma gedaan en toen zat hij ook echt aan zijn max, dus voor B is hij niet verder gegaan.. Maar het feit dat hij gewoon met plezier ging woog voor ons heel zwaar
     
    reckless, suus1983 en merah vinden dit leuk.
  14. suus1983

    suus1983 VIP lid

    10 okt 2006
    47.813
    32.716
    113
    Oh dan vind ik het helemaal niet lang. Geloof dat 18 maanden gemiddeld is voor A.
     
  15. reckless

    reckless Bekend lid

    17 apr 2014
    788
    284
    63
    Hier geen pakket maar gewoon losse lessen. Dat hij met plezier gaat is voor ons ook het belangrijkste! Denk dat het meer aan mij ligt dan aan hem hoor. Meer loslaten denk ik!
     
  16. Willowl

    Willowl Actief lid

    16 nov 2016
    299
    138
    43
    Mijn ervaring is dat het per zwemschool enorm verschilt. Mijn zoon zat eerst ook al maanden op zwemles en ik zag ook geen vooruitgang. Hij is motorisch ook niet zo sterk. Uiteindelijk op basis van mijn gevoel toch geswitcht en op de nieuwe zwemschool gaat hij met sprongen vooruit. Het is gewoon een reguliere zwemschool, maar de manier van lesgeven is heel prettig.
     
  17. Janna

    Janna Fanatiek lid

    Mijn dochter heeft heel lang over haar A-diploma gedaan (2,5 jaar). Ze hebben in ons zwembad vier badjes voor het A-diploma. Reken maar uit hoe lang ze gemiddeld in elk badje heeft gezeten. :$

    Ik vind drie maanden in een badje dus niet overdreven lang, zeker niet als ze bij jullie maar drie badjes hebben tot ze diploma mogen zwemmen. MAAR ik vind drie maanden zonder enige vooruitgang wél lang. Op een gegeven moment moet het wel beter gaan, ook al is hij nog niet klaar voor het volgende badje. Gelukkig is het niet zo dat er helemaal geen vooruitgang is en zziet de zwemjuf wel degelijk verbetering.

    Bij ons werken ze ook met een score-systeem, maar dan met smileys. Eerlijk gezegd heb ik die smileys in het leerlingvolgsysteem nauwelijks gevolgd. Ik keek er bijna nooit naar. Sterker nog: ik heb mijn dochter niet eens verteld dat er zo'n scoresysteem was. Ik wilde niet dat ze daarop gefocust zou raken, of er ontmoedigd door zou raken. Pas vllak voor haar A-diploma hoorde ze van een ander meisje in haar badje dat de juffen smileys bijhielden, en toen heb ik het haar op haar verzoek een enkele keer laten zien. Ik ben heel blij dat ik het zo gedaan heb, want ik denk dat ze echt gefrustreerd zou zijn geworden van weken achter elkaar geen betere scores.

    Het enige wat ik achteraf misschien anders had gedaan, is een andere zwemschool zoeken. En dan een waarbij de kinderen van het begin af aan in het diepe zwemmen. Er kwam namelijk pas een beetje schot in toen ze naar het diepe ging en niet meer tussendoor kon staan, maar wel móest blijven zwemmen.
     
  18. MadeInUSA

    MadeInUSA VIP lid

    27 dec 2011
    8.686
    9.653
    113
    Oh dan is de indeling bij jullie idd anders, ik dacht dat 4 badjes nu standaard was. Bij dochter hebben ze de jip methode. Dochter ging in haar derde zwemles naar "ons" badje 2 en in haar twaalfde les naar badje 3 (is voor het eerst in het diepe, wel met kurkjes nog) en je zag al die guppen hier al snel naar badje 2 komen, dus vandaar dat ik opkeek van 3 maanden in badje 1.
     
  19. Shandy

    Shandy Fanatiek lid

    14 jan 2012
    2.603
    18
    38
    Als je kind er veel plezier in heeft zou ik lekker door gaan. Er zijn misschien ook mogelijkheden voor les in kleinere groepjes. Mijn zoon zwemt met een andere methode, ze werken niet met badjes, maar heeft al heel wat dingen overwonnen.
     

Deel Deze Pagina