Gepest om blokfluitles

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door CoffeeJunkie, 2 jan 2019.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. CoffeeJunkie

    CoffeeJunkie Fanatiek lid

    25 jan 2012
    1.563
    431
    83
    Noord-Holland
    Mijn zoon zit sinds kort op blokfluiten. Ik vind muziekles zelf erg belangrijk voor de ontwikkeling. Uit verschillende onderzoeken blijkt namelijk dat het heel goed is voor het brein om muziek te maken. Op school krijgen ze tot het voorjaar muziekles, maar vind dat erg karig en rommelig met zo'n grote groep.

    Toen ik de folder voor blokfluitles kreeg en mijn zoontje aangaf dat hij dat erg leuk vond, heb ik hem aangemeld. Ik moet toegeven dat ik pianoles of dergelijke leuker had gevonden, maar dit is momenteel het enige aanbod in ons dorp en vind het wel makkelijk zo dichtbij.
    Mijn zoontje was meteen erg enthousiast na zijn eerste les en bleef maar fluiten, tot vorige week. Nu heeft hij eindelijk verteld dat een paar jongens in de klas hem ermee hebben gepest door de zeggen dat het voor meisjes is. Precies de zogenaamde stoere jongens waar hij tegenop kijkt. Van die jongens die geen roze durven te dragen omdat ze elkaar dan voor meisje uitmaken. :rolleyes:

    Ik was me eigenlijk van geen kwaad bewust, dat blokfluiten met meisjes wordt geassocieerd.
    Maar mijn vraag is hoe moet ik hiermee omgaan? Hebben jullie tips?
    Mijn zoontje is al erg onzeker en een gevoelig kereltje. Ik heb hem gezegd dat zodra hij ermee wil stoppen, hij het moet zeggen en dat we dan naar iets anders gaan kijken, maar ik heb het gevoel dat ik hier meer mee moet. Of juist niet en zo laten?
     
  2. Liekje81

    Liekje81 VIP lid

    6 sep 2013
    18.554
    21.039
    113
    doktersassistente
    Zevenhoven
    Ik vind laten stoppen een zwaktebod. Dan geef je je kind juist mee dat ie niet goed is zoals ie is. Ik ben voor weerbaar maken van een kind. Dan hebben pesters er ook minder grip op. Als de pesters in zijn klas of op school zitten, zou ik het ook daar aangeven dat hij gepest wordt.
     
    mama079 en merah vinden dit leuk.
  3. cowgirl80

    cowgirl80 VIP lid

    28 jul 2010
    7.502
    6.204
    113
    zuid-holland zuid
    Ik heb zelf jarenlang op blokfluitles gezeten en ik kan je vertellen dat het ook door veel vrouwen als een beetje sullig instrument wordt gezien. Ik ben er ook wel mee gepest... en als (toen we een jaar of 16 waren) ik met mijn mede-fluitisten ging stappen en iemand had ongewilde sjans, dan vertelden we soms expres tegen zo’n jongen dat ze al jarenlang blokfluit speelde, als afknapper:D

    Heeft hij les in een groepje? Zitten daar meer jongetjes bij? Ik zou benadrukken dat daar kinderen heen gaan zoals hij, die misschien wel hele leuke vriendjes kunnen worden. Zelf ben ik al 30 jaar vriendinnen met iemand uit mn blokfluitklasje;)
    Verder kun je uitleggen dat iedereen anders is, andere dingen leuk vindt.. het is belangrijk om je eigen hart te volgen en je eigen weg te vinden en je daarbij niet teveel aantrekken wat een ander er van vindt.

    Mijn oudste zit op een sport die door veel van de voetballers uit zijn klas ook als “sullig, saai” wordt aangemerkt. Maar hij zelf vindt het hardstikke leuk en de verening is hardstikke leuk, de mensen daar zijn leuk, het past bij hem. Ik probeer hek uit te leggen dat voetbal niet bij iedereen past en dat je een sport moet kiezen waar je plezier uit haalt. Laat de kinderen op school maar praten, niks van aan trekken. Als het pesten echt gemeen wordt of structureel zou je naar de juf kunnen gaan natuurlijk.
     
  4. HappyRabbits

    HappyRabbits Fanatiek lid

    20 jan 2014
    4.888
    4.387
    113
    Maar is het niet standaard dat je begint met blokfluit? Noten leren lezen enzo? Dat was ‘in mijn tijd’ namelijk wel zo. Wilde je op piano of viool, dan eerst blokfluit leren.
    Dus je kunt ook zeggen dat blokfluit een opstap is naar een stoere trompet. Ik zou zeker niet stoppen.
     
    Athina vindt dit leuk.
  5. littlemunchkin

    littlemunchkin Fanatiek lid

    12 mei 2015
    1.811
    1.004
    113
    Bij ons was blokfluit idd een opstap naar bijvoorbeeld dwarsfluit. En er zijn echt een hoop mannelijke fluitisten! Ik weet zeker dat een hoop muziekanten blokfluit kunnen spelen. Niet alleen de klassieke muziekanten maar kijk bijvoorbeeld ook naar Folk bandjes.
    Ik vind blokfluit juist mooi. Het klinkt heel puur en vind het helemaal niet stom of kinderachtig.
     
  6. Neilia

    Neilia Niet meer actief

    Dat was bij ons ook zo.
    Ik begon op de blokfluit en ben daarna verder gegaan op de sopraan en alt saxofoon.
     
  7. Roozjuh

    Roozjuh VIP lid

    1 okt 2007
    18.378
    1.286
    113
    Flevoland
    Wij hadden dat hier met stijldansen. Hij vond het super maar wil nu niet meer. Zie wel aan hem dat ie het nog steeds leuk vind. Want zodra 1 bepaald nummer op radio komt staat hij meteen zijn pasjes te doen die hij heeft geleerd. Ik zou proberen het te blijven volhouden, het zou zonde zijn als hij iets moest opgeven wat ie erg leuk vind, voor een paar pestkoppen. Leg uit dat hij echt niet de enige is. Misschien zijn blokfluit docent inlichten hierover, die kan je zoontje haarfijn uitleggen dat hij echt niet de enige is. Succes, heel vervelend voor hem
     
  8. Loewiese

    Loewiese Actief lid

    15 okt 2006
    124
    4
    18
    Blokfluit is in mijn beleving niet voor meisjes: mijn dochter zit er ook al jaren op en er zitten minstens zoveel jongens als meisjes op. Van oudsher was het zelfs meer iets voor jongens, vertelde de blokfluitjuf. Maar het instrument heeft inderdaad het imago niet mee, dat merkt mijn dochter ook. Gitaar is cool, piano ook nog wel oké, blokfluit suf. Jammer hoor, want het is een prachtig instrument (dochter van 11 speelt voor het vijfde jaar, het is echt een genot om naar te luisteren).
    Het lijkt me een kans om je zoon te leren dat hij moet doen wat hij zelf leuk vindt!
    En pesters vinden altijd wel iets om te pesten, als ze willen. Als hij stopt met blokfluit is het wel weer wat anders. Met pesten moet je naar de juf vind ik, want dat kan sowieso niet.
     
  9. Athina

    Athina VIP lid

    31 okt 2007
    23.474
    3.153
    113
    zwemjuf
    zuid-holland
    als hij hiermee stopt- vinden ze wel wat anders om hem te pesten.. als hij al onzeker is... blijf je dat houden.. Ik zou inderdaad filmpjes laten zien van geweldige fluittisten- of saxofonisten/trompettisten ofzo... om te laten zien hoe stoer en gaaf het is!
    Wat andere ook al zeiden : hier ging vroeger ieder kind dat op muziekles ging op blokfluit en daarná op iets anders. Ik zie het eerlijk gezegd niet als meisjes instrument? Gewoon neutraal juist.
     
  10. Wij2018

    Wij2018 Actief lid

    21 jul 2018
    465
    156
    43
    Vrouw
    Stoppen om deze reden zou ik ook niet doen.

    Maar vind hij het echt heel leuk? Zit hier zijn passie? Je schrijft namelijk dat je het zelf ook wel makkelijk vond omdat het in het dorp is waar jullie wonen. Kinderen zijn nogal geneigd om mee te gaan in gevoel van ouders en misschien heeft hij (onbewust) het gevoel gehad dat als hij iets met muziek wilde, dit dan moest doen. Waardoor ook sneller onzekerheid toe slaat, op het moment een ander het stom vind.

    Misschien is dat helemaal niet zo hè en vind hij het wel helemaal geweldig. Ik weet het niet, maar het zou wel goed zijn dit te onderzoeken en anders inderdaad op zijn weerbaarheid gaan zitten. Want hij mag zijn, precies hij wil zijn en dat is niet afhankelijk van een paar stoere jongens die zelf nog veel te leren hebben in het leven.
     
    Riverdale87 vindt dit leuk.
  11. Jo79

    Jo79 VIP lid

    6 mei 2007
    24.555
    3.456
    113
    Bij ons ook hoor. Ik heb eerst anderhalf jaar op blokfluitles gezeten voor ik op pianoles ging.
    En in mijn groepje zaten niet alleen maar meisjes. Wel overwegend, maar ik heb er nooit bij stilgestaan.
    In ieder geval zou het voor mij geen reden zijn om ermee te stoppen.
     
  12. Fuddey

    Fuddey VIP lid

    6 okt 2015
    16.382
    12.678
    113
    Hier is het een heel normaal instrument juist om mee te starten, voor jongens en meisjes. Ik zou hem niet laten stoppen omdat anderen het stom/niet cool vinden; ik kan me wel voorstellen dat die mening en hun houding hem onzeker maken en zou daar dus aan werken. Hoe kan hij zekerder zijn over iets wat híj leuk vindt? Misschien ook gewoon eens met de juf/meester bespreken.

    Mijn dochter zit op vioolles en in haar klas wisten heel veel kinderen niet eens wat een viool uberhaupt was, ze vonden muziekles ook wat ‘suf’ klinken. Maar met wat uitleg en een leuk filmpje krijgen ze een beter beeld. Dochter mocht ook meedoen aan een kerstconcert en dat ze op een podium stond voor een zaal vol vreemden vonden klasgenoten toch wel indrukwekkend.
     

Deel Deze Pagina