Positieve ervaringen Risperdal

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door Martini, 21 jan 2019.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Martini

    Martini Fanatiek lid

    17 feb 2007
    1.070
    613
    113
    Hoi!
    Onze kinderpsychiater wil Risperdal voorschrijven voor onze 7-jarige zoon met ADHD en flinke woedeaanvallen.

    De verhalen die ik op internet lees zijn voor mij best beangstigend; bijv. borstgroei bij jongens, veel aankomen etc.

    Zijn hier mensen met positieve verhalen? Hielp het jouw kind goed, werden de boze buien minder, merkte je veel van de bijwerkingen?
    Hoe lang heeft je kind het gebruikt? Hoe ging het slapen?

    Ik twijfel erg, maar zo kunnen we ook niet door...

    Alvast bedankt! Groetjes!
     
  2. IkbenTess

    IkbenTess Fanatiek lid

    14 dec 2016
    2.115
    1.090
    113
    Vrouw
    Nederland
    Risperdal is een anti psychoticum, dat is heftig. Wij hebben wel de keuze ooit gekregen,maar eerst geprobeerd met ritalin varianten en dat werkt voorlopig voldoende. Waarom stelt de arts risperdal voor?
    In ieder geval, ik heb zelf geen ervaring maar mijn moeder vanuit haar werk wel heel veel. Voor veel kinderen werkt het heel goed zegt ze, bijwerkingen zijn natuurlijk zeldzaam en ik neem aan dat de psychiater het goed zal monitoren. Als het goed aanslaat kan het een enorme opluchting zijn. Het blijft helaas een kwestie van uitproberen. Heeft je zoon de onderzoeken (hartfilmpje etc) al gehad?
     
  3. Martini

    Martini Fanatiek lid

    17 feb 2007
    1.070
    613
    113
    @IkbenTess Dank je voor je reactie, inderdaad vergeten te vermelden dat we Methylfenidaat en Dexamfetamine al geprobeerd hebben en dat mijn zoon daar enorm agressief van werd. Het versterkte zijn boze buien alleen maar heel erg.

    Over een hartfilmpje is niet gesproken, is dit gebruikelijk dat jij weet?
     
  4. aappie20

    aappie20 Fanatiek lid

    19 feb 2012
    3.214
    492
    83
    Toevallig weet ik dat mijn neefje dit gebruikt. Hij is best veel aangekomen zeker wel rond de 10 kilo. Nu zit hij ook wel tegen de puberteit aan waardoor ze natuurlijk zoiezo. Wel veranderen maar ik had hem een tijdje niet gezien en toen vertelde zijn moeder dat hij dus was aangekomen van de medicijnen.
     
    duikster en Martini vinden dit leuk.
  5. IkbenTess

    IkbenTess Fanatiek lid

    14 dec 2016
    2.115
    1.090
    113
    Vrouw
    Nederland
    Martini, dat zei de kinderpsychiater tegen ons dat als we ooit voor risperdal of een ander antipsychoticum zouden kiezen, een hartfilmpje daaraan vooraf zou gaan. En natuurlijk het gebruikelijke wegen, meten, bloeddruk etc.. maar dat is bij ritalin ook.
     
    Martini vindt dit leuk.
  6. Kache

    Kache VIP lid

    11 jan 2012
    6.147
    1.068
    113
    Mijn zoon van bijna 12 jaar gebruikt het sinds hij 5 jaar is. Dempt prikkels en zorgt dat alles net wat soepeler gaat en hij meer aankan. We kunnen echt niet zonder, dat is een complete hel (voor hem en voor ons). Merk het ook meteen aan zijn gedrag als we een dosis vergeten/te laat geven. Voor ons is het echt een life-saver.

    Hij heeft GEEN bijwerkingen. Gewicht is normaal, eetlust normaal, bloed is altijd tiptop in orde. Het enige wat we in het begin gemerkt hebben, dat er achteruitgang in zindelijkheid was, maar dat is rechtstreeks aan de werking (prikkeldemping...) te linken en is daarna ook weer bijgetrokken. Het andere wat wij merkten, maar dat was zeker geen BIJwerking, maar een NEVENwerking: hij sliep opeens als een roosje... :thumup:

    (wij hebben erg tegen de beslissing aan gehikt, maar achteraf jammer dat we het niet eerder hebben gedaan!)

    (hartfilmpje was niet nodig overigens, dat is alleen bij ritalin zover ik weet)
     
    Martini en Athina vinden dit leuk.
  7. Martini

    Martini Fanatiek lid

    17 feb 2007
    1.070
    613
    113
    @Kache super bedankt voor je reactie! Zo blij om ook positieve geluiden te horen!

    Ook wij vinden het een hele moeilijke beslissing, maar de laatste paar dagen zijn ook weer hel, dus ik denk dat we er toch op afstevenen.
     
  8. Martini

    Martini Fanatiek lid

    17 feb 2007
    1.070
    613
    113
    @Kache welke dosis krijgt jullie zoon? Heb je die steeds moeten ophogen? Of krijgt hij al die tijd al hetzelfde?
     
  9. Kache

    Kache VIP lid

    11 jan 2012
    6.147
    1.068
    113
    We zijn ooit begonnen met 0.3 mg en dat is om de zoveel tijd opgehoogd tot de 1.5 mg die hij nu per dag krijgt, grotendeels omdat hij nu eenmaal letterlijk groter wordt... Psychiater heeft mij ook uitgelegd dat door de groei/ontwikkeling van de hersenen er ook (een onvoorspelbare) verandering kan ontstaan in hoe het brein reageert op medicatie.
    Als zijn gedrag flink achteruit gaat en niet snel lijkt op te knappen, dan overleggen we met psychiater en dan is vaak de conclusie: later we proberen met iets hoger. Vaak merken we dan binnen 1-2 dagen effect en gaan we door met de hogere dosering.

    Er is ooit een moment geweest dat men idee had om te gaan afbouwen, we hebben 1 keer geprobeerd een 'snufje' van zijn dosering af te halen, maar dat was afschuwelijk, binnen een dag weer complete hel. Afspraak was eigenlijk dat ik het 2 weken zou doen om effect goed te kunnen beoordelen, maar na 2 dagen afzien ben ik zonder overleg weer terug gegaan naar oude dosering. Sindsdien is afbouwen niet meer aan de orde...

    Wat ik in de loop der jaren heb geleerd tav medicatie is dit:
    - bijwerkingen moet je voor gewaarschuwd worden, maar de kans is altijd het grootst dat je ze NIET krijgt. En dat weet je nooit van te voren.
    - dergelijke medicatie is maatwerk. De ene doet het heel goed op risperdal, de andere juist helemaal niet. Het is soms letterlijk zoeken wat voor het individu het beste werkt. (naast risperdal zijn er nog een hoop andere middelen die voor dit doeleinde gebruikt worden, zoals abilify, haldol, dipiperon, clonidine)
    - het is 'heftige' medicatie, maar de stress die je kind iedere dag heeft is ook erg ongezond voor hem. De ernst van situatie rechtvaardigt de inzet van 'grote' middelen. En soms is een bijwerking het gewoon waard, als het effect goed is.
    - de verhalen die je leest op internet zijn vrijwel allemaal de negatieve verhalen. De duizenden positeve verhalen hoor je niet, dus er is een vertekend beeld...

    Sterkte!
     
  10. Martini

    Martini Fanatiek lid

    17 feb 2007
    1.070
    613
    113
    Dank je! Je hebt heel erg gelijk en misschien doe ik er wel veel te moeilijk over.
    Blij met je reactie!
     
  11. maja246

    maja246 Fanatiek lid

    7 okt 2009
    1.467
    30
    48
    Ik heb je pb gedaan
     
    Martini vindt dit leuk.
  12. Martini

    Martini Fanatiek lid

    17 feb 2007
    1.070
    613
    113
    Hai, even een update.
    Vandaag begonnen met de Risperidon, 0,5 mg.

    Vond het heel moeilijk, maar een gesprek met mijn huisarts (in wie ik enorm veel vertrouwen heb) heeft me over de streep getrokken.

    Ik ben erg benieuwd, we gaan komende tijd zien hoe het aanslaat.
     
  13. Ffion

    Ffion Fanatiek lid

    23 okt 2017
    1.750
    2.475
    113
    Vrouw
    Omdat Medikinet bij onze dochter niet aansloeg stelde onze kinderarts ook Risperdal voor. Maar dat was voor ons geen optie. Veel te veel heftige bijwerkingen. Wij hebben toen Concerta geprobeerd en dat werkte, ondanks dat dat dezelfde werkzame stof als Medikinet bevat, ontzettend goed voor onze dochter.
     
    Martini vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina