Gezond eetpatroon 7 jarige

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door riean, 4 feb 2019.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. riean

    riean VIP lid

    21 apr 2014
    5.540
    7.043
    113
    Over het algemeen maken wij bijna nooit gedoe qua eten van de kinderen. Tot ze 4 zijn is avondeten niet verplicht, brood en fruit hebben ze alledrie altijd prima gegeten dus verder geen problemen qua honger in de nacht ofzo.
    Vanaf 4 moeten ze verplicht een schepje groenten en een halve aardappel eten. Ook dat ging bij de oudste twee best, weinig strijd over gehad (de jongste is bijna 4, dat wordt vermoedelijk een heel ander verhaal, haha, maar dat zien we dan wel).
    Maar toch denk ik dat het tijd is om wel een 'probleem' van het eten van mijn dochter te gaan maken. Ze eet niet veel op een dag, maar in mijn idee was het wel voldoende. Ontbijt 1 boterham met beleg, tussen de middag ook 1 (op school zelfs 2), tussen door 1 stuk fruit en smiddags soms een klein snoepje als ze zin heeft, eind van de middag wat rauwkost, avondeten klein beetje groenten, halve aardappel en half stukje vlees, beetje yoghurt na.
    Maar ik vermoed dat het te weinig is voor haar. Ze is een dag ziek geweest (overgeven), dus daar val je van af, dat snap ik. Maar ik schrok me rot toen ik haar hielp met douchen (normaal gesproken doucht ze zelf, en zie ik haar alleen in hemd en onderbroek, dan valt het toch minder op). Zo uitgemergeld zag ze er uit. Helemaal ingevallen, alle botten steken uit, grijze randen om haar ogen. Ze bleek 18,8 te wegen bij een lengte van zo'n 125 cm. Haar broertje van bijna 4 jaar jonger is 1 meter en weegt dat al bijna.
    Dus als ze niet ziek is zit ze denk ik op het randje van wat oké is qua gewicht, wel ondergewicht, maar niet te zeg maar. Maar eigenlijk zou ik willen dat ze wat meer aankomt zodat ze als ze een keer ziek is niet meteen zo vreselijk mager wordt. Opknappen viel ook niet mee, ik denk daardoor, ze geeft geen reserves.
    Hoe ga ik die reserves 'kweken' bij haar? Ze is van gezond eten, is er best wel mee bezig (wanneer slaat zoiets door?) Ze is nooit dol geweest op snoep, koek etc. Ook wat vettere vla hoeft ze niet. Of broodbeleg wat 'slecht' is maar wel veel kcal heeft eet ze amper (chocopasta, hagelslag, pindakaas ofzo)
    Ze is dol op rauwkost, maar dat zet qua vetjes zo weinig zoden aan de dijk. Daarnaast heeft ze na 2 worteltjes er ook wel weer genoeg van.
    Wat eet jullie 7 jarige? Wat is gemiddeld? Ben benieuwd!
     
  2. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.509
    8.359
    113
    Houdt ze van avocado en nootjes ed? Dat zijn vrij vette producten, maar wel gezond. Ipv margarine roomboter gebruiken op brood en ook in roomboter bakken ipv met olie. Zal geen kilo's schelen, maar wellicht toch weer iets. Ik geef ook wel eens volle chocomel (melk lust ze niet), is ook weer wat. En als toetje eet ze een keer of twee per week chocolademousse, niet gezond, maar behalve dat lust ze alleen halfvolle vanille yoghurt (van één merk...) en dat zet ook niet echt zoden aan de dijk, dus we wisselen het wat af.

    Mijn jongste dochter is bijna 7. Ze eet 's ochtends een (kleine) boterham, tussendoor fruit, tussen de middag twee (kleine) boterhammen, tussendoor wat lekkers (en soms nog wat ;)) en 's avonds wisselt het, ligt er aan wat we eten. Zolang ze lekkers goed eet (dat doet zij dus wel ;)), maak ik me niet zo'n zorgen. Ze krijgt wel vitaminepilletjes, zodat ze in ieder geval dat wel binnenkrijgt.
     
  3. SAARC

    SAARC Fanatiek lid

    16 nov 2018
    1.676
    2.387
    113
    Hier is de oudste bijna 7 (ze is van april) en eet op een dag : 1 of 2 boterhammen smorgens, beleg kan kaas, vlees, hagelslag of pindakaas zijn. Op school een liga of fruit 1 stuks of een stuk komkommer/paprika/wortel en als er schoolfruit is (3 dagen per week) eet ze dat erbij. Smiddags eet ze 2 of 3 boterhammen, wederom met beleg zoals bovenstaand. En als ze uit school komt mag ze de ene keer een koek en de andere keer fruit.(ik kijk dan naar wat ze smorgens mee hadden op school) Savonds eet ze meestel anderhave aardappel/schep pasta en flink groenten, ongeveer 150 gram en een stuk vlees, denk aan een kleine gehaktbal, 3kwart slavink, stuk kip ect. En een toetje, kwark, yochert, appelmoes en af en toe ijs.
    Tussendoor drinkt ze water en af en toe melk, appelsap of ranja
    Ze is nu 1,20m en weegt 21 kg. Dus is wel wat zwaarder dan jou dochter. En ook wat kleiner.
    Vind je dochter dingen als noten, advocado of griekse yochert wel lekker? Want dat wordt hier wel gewaardeerd.

    Hier is ze trouwens ook bezig met gezond, vooral onder invloed van de supergezondcampagnes op school maar we proberen er thuis flink tegengas aan te geven door te leren dat af en toe een koek ook gezond is en dat als je in de groei bent ook vetten nodig hebt zoals yochert, boter, olie ect.
    Ook hebben we de leerkrachten er op aangesproken dat gezonde voeding ok is maar dat er ook geen eetstoornissen aangepraat moeten worden door constant in de klas te benoemen waar er iets gezonds in de trommel zit en wat ongezond is. ( toen de oudste 4 was wilde ze thuis niet nog een boterham met kaas want ze wilde geen dikke billen krijgen) daar schrokken ze gelukkig wel van en gaan de gezondheidslessen subtieler.
    Dus ik zou ook even kijken hoe ze er op school mee om gaan.
     
  4. SAARC

    SAARC Fanatiek lid

    16 nov 2018
    1.676
    2.387
    113
    Ik zou trouwens wel kijken of je eventueel met hulp van een diëtiste iets kunt veranderen want ruim 3 kilo te licht is niet maar een beetje te licht maar veel te licht. En dat in gewicht aankomen kan natuurlijk ook op een gezonde manier.
     
  5. maliro

    maliro Niet meer actief

    Mijn oudste is 8 en geen grote eter. Sochtends een half broodje, op school 1 broodje, savonds weigert hij meestal warm eten dus dan moet hij verplicht 2 broodjes eten. Hij eet wel elke vrijdag een halve kaaspizza en een toetje.
    Tussendoor op school fruit, thuis een koekje of snoepje en in het weekend 1x chips.
    Hij neigde ook naar ondergewicht maar niet zo heftig als bij jou dochter (zoon is 122cm en woog nog 19 kilo). Hij krijgt nu roomboter op zn brood, kaas als tussendoortje. Hij is dol op taco's, meestal is het met sla, mais, kaas en mayo, hij mag zelf beleggen. Dit probeer ik eens per week of 2 weken te eten.
    In het weekend bak ik meestal een ei voor hem, lekker in roomboter
    Ik focus dus vooral op gezonde vetten en dat helpt wel wat.
     
  6. riean

    riean VIP lid

    21 apr 2014
    5.540
    7.043
    113
    Bedankt allemaal! Misschien toch maar eens naar de diëtiste idd.
    Wat ze lekker vindt, dat is een drama, ze lust heel veel niet zo graag. Als ik haar verplicht, eet ze het gewoon hoor, ze is niet zo moeilijk en maakt eigenlijk nergens strijd over, maar ik wil zo graag dat ze eten ook leuk gaat vinden. Ze lijkt ook nooit honger te hebben of écht trek of zin in iets. Ze eet omdat we nu eenmaal drie keer per dag samen aan tafel zitten.
    Eieren vindt ze wel lekker, da's een goeie, ff kijken of ze gebakken eieren ook wil, en dan idd in vettere boter.
    @ Saarc, dat het er op school over gaat herken ik wel ja. Daar heeft ze het gezonde eten ook van. Pas heeft ze een week suikervrij gegeten (omdat ze had gehoord op school dat toegevoegde suiker niet zo goed voor je is), en nu hebben ze weer een soort project over gezond eten (gelukkig gaan ze als afsluiting daarvan wel pannenkoekjes bakken met elkaar ;) ) Ik zal de juf ook eens vragen, of ze er misschien wat minder op kunnen focussen.
     
  7. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    19.979
    8.779
    113
    Misschien eens kijken naar (volle) kwark, daar zitten veel eiwitten inndus dat is ook goed voor haar, appelstroop zit geen toegvoegde suiker in en bevat ijzer, kaas of worst op brood, op als een stukje om bij wat groente te eten, nootjes en zoals iemand al schreef advocado maar daar moet je maar net van houden, notenpasta, pindakaas, eat natural heeft producten met veel noten en zet het wat meer aan, cruesli met noten,

    Daarnaast zou ik haar nogmaals uitleggen wat gezonde voeding is, ja groente en fruit maar dat gezonde vetten ook goed voor haar groei en ontwikkeling is.
    Dat een keer wat lekkers geen enkel probleem is als je het maar met mate doet.

    Goed dat school er mee bezig is alleen jammer dat net het ene kindje dat er niet zo mee moet bezig zijn het heel serieus neemt.
     
  8. Nataly1972

    Nataly1972 Fanatiek lid

    8 jun 2009
    4.177
    1.358
    113
    Vrouw
    consulent Wonen
    Hengelo
    Mijn jongste zoon is ook geen grote eter. Hij is bijna 7 en eet op een dag:
    Ontbijt: 1 boterham met roomboter met 48+ kaas met een beker volle melk
    T: 1 appel met een beker ranja
    Lunch: 1 boterham met roomboter en kaas of ham en een bifi worstje met een beker water
    T: koekje of een snoepje met een beker ranja met 1 banaan
    Avondeten: stukje vlees, 6 stukjes groente en geen aardappels
    Toetje: bakje yoghurt of appelmoes
    Hij weegt ongeveer 21 kilo en is 123 cm

    Sinds kort ben ik begonnen met de roomboter, 48+ kaas, bifi worstje en de banaan. Hij is gek op kaas en ook op ei en dat bak ik dan regelmatig voor hem in roomboter.
     
  9. Rozemarijn33

    Rozemarijn33 Niet meer actief

    Onze zoon heeft ook ondergewicht. De diëtiste richtte zich voorlopig op extra producten als volle chocolademelk bij het ontbijt, Griekse yoghurt of kwark als toetje, of slagroom op vla (maar kan me voorstellen dat als je kind erg bezig is met gezond eten dit niet wil)
    Roomboter op elke boterham, ei, nootjes, samen iets bakken waar roomboter in zit zoals koekjes of cake, kaas over het avondeten, extra worstje en brood mee naar school. Peperkoek als extra tussendoortje.
    Dit moeten we 6 weken doen, als dit niet genoeg helpt krijgt hij van die nutridrink flesjes om aan te komen.
    Ik zou zeker naar een diëtiste gaan.
     
  10. Lief

    Lief Fanatiek lid

    26 sep 2007
    3.366
    871
    113
    Poeh ben blij dat ze bij ons op school niet zo bezig zijn daarmee.. 1 fruitdag en dat is het wel haha. Ik verbaas me beetje over de verhalen hier.

    Dochter bijna 7 is 130 en een kilo of 23.
    Ontbijt: bruine boterham, becel en hagelslag.
    Tussendoor: fruit of koek of cakeje of mini donut oid elke keer verschillend.
    Lunch: 1 boterham met vleeswaren, wat komkommer, wat nootjes of bifiworstje of wat ik maar in huis heb ;)
    Tussendoor: koekje of snoepje(s).
    Avondeten, aardig bordje wel meestal, ze eet opzich wel pasta, wraps, rijst, couscous, aardappelvarianten etc maar heel weinig groente.. vlees ook vrij selectief en altijd wat vla, puddinkje of yoghurt na.

    En op het moment durft ze rustig tegen 19 uur nog een eierkoek, cracker met worst of peer oid weg te tikken.. af en toe denk ik waar laat je het.

    Ze drinkt alleen maar water.

    Als ik haar de kans geef eet ze trouwens altijd pasta met veel kaas, patat, nootjes, feta etc, overal mayo bij en teveel koekjes of snoepjes. Nou kan ik haar ribben ook gewoon tellen maar ik probeer dat wel wat in te perken ;).

    Wat vervelend lijkt me dat als ze er zo weinig van geniet vooral... mijn dochter heeft ook echt wel mindere periodes gehad hoor dan ging er max 1 boterham per dag en wat avondeten in. Maar nooit vanuit het gezondheidsperspectief. Ze is zich wel bewust van gezond, dik/dun maar het genieten van lekkere dingen staat bij haar echt voorop.
     
  11. Martini

    Martini Fanatiek lid

    17 feb 2007
    1.070
    613
    113
    Mijn zoon is ook heel lang aan de magere kant geweest. Ben toen volle melk gaan geven en roomboter gaan gebruiken, voor mijn gevoel hielp dat wel. Nu is hij prima. We zijn pas met medicatie gestart waar hij meer honger van kan krijgen, dus ik ga vanaf nu beter opletten qua tussendoortjes.

    Hij is ook 7 en eet op een gemiddelde dag het volgende:

    Ontbijt: 1, maar vaak 2 volkoren boterhammen. 1 met hartig beleg, de eventuele 2e mag met zoet. Beker (nu weer halfvolle) melk.

    Tussendoor: Fruit + water

    Lunch: 2 volkoren boterhammen, 1x hartig, 1x zoet. Beker Optimel of chocomel. Soms nog een Babybel of klein Bifi worstje in het trommeltje.

    Tussendoor: fruit/rauwkost, cracker/rijstwafel en altijd een snoepje als we thuiskomen van school/ BSO. Pakje drinken/ limo, daarna water.

    Avond: gewoon wat de pot schaft, altijd sowieso 2 opscheplepels groenten, genoeg aardappels/pasta/rijst en bijna elke dag wel stukje vlees. Toetje of fruitslurpje. Water.

    Soms na het avondeten nog een rijstwafel, maar alleen als zijn bord netjes leeg was.

    Gelukkig zijn mijn kinderen goede eters en als ze niet alles op willen eten probeer ik altijd op zijn minst wel alle groenten erin te krijgen. Vlees en/of aardappels mogen ze van mij sneller laten liggen, maar na het avondeten dan ook niks meer.

    Tip van de noten vind ik ook een goede, maar veel kinderen lusten dat niet graag. Dikke volle yoghurt ook een goede tip, bijv Griekse yoghurt met stukjes banaan of blauwe bessen erdoor als ze dat lekker vindt...
    Mijn zoon lust dat niet, maar mijn dochter is daar gek op!
     
  12. sunnycloud

    sunnycloud Fanatiek lid

    28 dec 2006
    1.541
    142
    63
    Vrouw
    Vol verbazing lees ik deze berichten eerlijk gezegd. Dat kinderen van 7 jaar hier zo mee bezig zijn vind ik zelf een beetje eng.

    Ik zou ze vooral aansporen goed te eten aangezien ze energie nodig hebben om te verbranden als ze nar school zijn en ook sporten. Je hersenen hebben ook brandstof nodig namelijk. Ik ben van mening dat dit echt teveel doorslaat op scholen. Diëtiste is een goed advies vind ik.

    Wat ik wel wat gek vind trouwens is dat jij je 7 jarige nooit bloot ziet. Ik vind het heel belangrijk om hun lijfjes te zien en ook om ze te observeren. Zo kun je snel reageren op plekjes (rood, moedervlekken, etc), vragen naar de oorzaken van een blauwe plek of een schram, eczeem en straks is het als ze ouder zijn opening voor een gesprek over de veranderingen die ze gaan doormaken.
     
    fairy2011 vindt dit leuk.
  13. Roozjuh

    Roozjuh VIP lid

    1 okt 2007
    18.378
    1.286
    113
    Flevoland
    Hier een knul die heel dun is. Eet alleen voor 3 volwassenen kerels zo'n beetje dus daar kan ik je niet bij helpen. Ik doe hier trouwens smeerbare roomboter ipv margarine. Niet altijd hoor, ze eten zelden boter op hun brood, maar bij ontbijtkoek of brood met flikkerd-van-je-brood-af-beleg(hagelslag bijv) doe ik er dus roomboter op ivm de vetten
     
  14. Rosao

    Rosao VIP lid

    3 nov 2007
    12.831
    1.304
    113
    Ik vind dit best zorgelijk klinken voor een kind van 7 eigenlijk. Ik denk ook dat het zou kunnen helpen om haar beeld van wat gezond is wat uit te breiden en daar meer over praten. Wat wel en niet gezond is, is ook afhankelijk van je eigen gesteldheid. Als zij heel mager is, dan zijn etenswaren die wat voedzamer zijn voor haar gezonder.
    Ik zou met haar gaan kijken naar waar haar lichaam behoefte aan heeft en haar helpen daar meer naar te luisteren.
     
  15. suus02

    suus02 Fanatiek lid

    30 jan 2009
    3.216
    751
    113
    home sweet home
    Ik vind het veel belangrijker of gewicht en lengte in haar groeicurve past of dat hij nu afwijkt?
    Onze dochter is 9 jr, 1.51 cm lang en weegt 38. Wordt gezien door kinderarts voor andere reden maar gewicht en lengte waren prima.
    Als je je zorgen maakt inderdaad dietiste of Huisarts raadplegen. Als ze snel ziek is Dan snap ik dat dit aandachtspunt is maar anders vind ik groeicurve belangrijk
     
  16. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.509
    8.359
    113
    Ik ken alleen maar kinderen die noten lusten. :D Niet alle noten, maar wel veel. :)

    Maar met alles geldt natuurlijk dat je het moet lusten/er van moet houden, wat het ook is. :) Daarom zoveel mogelijk aanbieden en vooral ook variëren, dan kom je vaak vanzelf tot een gezond geheel.
     
  17. riean

    riean VIP lid

    21 apr 2014
    5.540
    7.043
    113
    Bedankt allemaal!
    Over het haar bloot zien: ik zie haar echt wel bloot, ze rent vaak na het douchen bloot met haar ondergoed naar de houtkachel om daar aan te kleden omdat het daar lekker warm is. Maar dat is toch anders dan toen ik haar echt weer zelf douchte.

    Het lastige vind ik vooral dat ze geen plezier beleeft aan eten. Als baby al niet zo. Ze at wel, maar niet veel. Toen ze ruim 3 was, was ze vaak niet lekker, zag wit, buikpijn. Toen hebben we besloten toch de strijd aan te gaan qua eten en haar op een minimum gezet. Dat accepteerde ze wel, en daarna ging het stukken beter met haar.
    Maar toen ik samen met haar ging wokken,omdat ze dat zo graag wilde, at ze 6 patatjes, 2 mini frikandellen en een beetje ijs. Op de terugweg zuchtte ze dat ze toch wel erg vol zat.
    Ik denk soms ook wel eens aan een allergie. Ze heeft best vaak buikpijn, maar is ook een stress kipje, dus ik wijt dat vaak daar aan. Maarja, als je snel buikpijn krijgt van eten heb je er natuurlijk ook geen zin in. Maar soms is die buikpijn zo weer maanden weg en dan denk ik er verder niet meer aan.

    De roomboter en Griekse yoghurt ga ik zeker proberen, noten lust ze niet. Ze eet soms ook wel van die Liga Milkbreak maar dan heeft ze na 1 koek ook genoeg op, en die wil ze zeker niet dagelijks.

    Bedankt iig voor alle tips en adviezen. Ik denk dat ik toch de huisarts maar eens vraag naar een allergietest (als dat überhaupt bestaat qua eten)
     
  18. Glass

    Glass Fanatiek lid

    29 mei 2017
    2.029
    960
    113
    Vrouw
    Poeh voor een 7 jarige is het niet zo best om er zo mee bezig te zijn, zou zeker even gesprekje met school aangaan. Wij hebben ook wel eens de invloed van school gemerkt, maar nooit zo extreem.
    Is je dochter niet lactose intolerant oid?
    Kan ook de hoeveelheid buikpijn verklaren.
    Mijn dochte van 7 heeft ook altijd wel moeite met eten, nou ja, ze is erg kieskeurig. Griekse yoghurt lust ze wel, de rest qua zuivel niet bijvoorbeeld. Toen zijn we dingen; gaan uitproberen en op gaan schrijven wat ze lust. Wij aten nooit vlees, maar bleek dat dochter dan veel beter eet, dus nu krijgt ze wel vleeswaren en af en toe vlees met avondeten.
     
  19. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.509
    8.359
    113
    Soms kun je qua eten ook werken met een dagboek dat je bijhoudt en daaruit kijken wanneer er klachten zijn en welke relatie dat heeft met wat ze gegeten heeft. Zou daarvoor eens langs een diëtiste gaan als je zo iets wil doen.

    Mijn jongste dochter kan niet tegen gluten. Uit bloedonderzoek kwam geen coeliakie, maar zodra ze gluten binnenkrijgt krijgt ze buikpijn en na verloop van tijd wordt ze heel bleek, ‘ziekig’ en erg vermoeid. Als ze geen gluten eet gaat het bij haar stukken beter. Ze is sindsdien ook wel wat beter in verhouding qua lengte-gewicht, al blijft ze erg slank. Ze beleefd sinds ze glutenvrij eet echter wel plezier aan eten. In haar geval maak ik me dus weinig zorgen.

    Geen plezier kan natuurlijk allerlei redenen hebben...als je steeds pijn krijgt na het eten of je niet goed voelt erdoor, dan is het ook niet leuk. Maar geen idee of dat bij jouw dochter aan de orde is.
     
  20. Loewiese

    Loewiese Actief lid

    15 okt 2006
    124
    4
    18
    Zeker belangrijk om lichamelijke problemen en allergieen uit te sluiten maar ik schrik er wel van dat een 7-jarige zo erg met gezond eten bezig is dat ze uit zichzelf een week suikervrij gaat eten (terwijl ze heel erg mager is). Het is zeker zaak ook de psychische kant in de gaten te houden, lijkt mij. Het is prima om suiker en vet te eten etc (zolang het natuurlijk niet elke dag heel veel is).
     

Deel Deze Pagina