Werk na longontsteking en HG

Discussie in 'Zwangerschap en werk' gestart door Astrid040, 19 mrt 2019.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Astrid040

    Astrid040 Bekend lid

    4 feb 2011
    652
    251
    43
    pfff, ik open toch maar een topic want kan wel wat advies gebruiken.

    Ik ben nu 20,5 week zwanger.
    Ik heb een longontsteking gehad tijdens de zwangerschap en het herstel duurt best lang. Iedereen vindt dat logisch met een baby in je buik, maar ja. Daarnaast heb ik ook last van HG en braak nog dagelijks meermaals en kan door de herstarte medicatie (emesafene) wederom niet autorijden. Dus mijn man rijdt elke dag >2 uur om me van en naar mijn werk te rijden.

    Mijn manager heeft nu een opbouwschema opgesteld. Momenteel zit ik op 4 dagen van 3 uur, maar ik begin weer steeds meer te braken. Ook op mijn werk. Van de 3 uur die ik werk ben ik zeker een half uur kwijt aan het braken. Gisteren voelde ik me erna zo klote en emotioneel dat een onbekend persoon op het toilet een bekertje water voor me ging halen. En ik zag er zo tegenop om de werkvloer weer op te gaan en mensen te gaan spreken.

    Tot overmaat van ramp heeft een interimmer die aangetrokken was voor mijn vervanging afgezegd. Ik ben behoorlijk boos dat ze die man niet eerder duidelijkheid hebben gegeven, nee, dan moet eerst 3x vergaderd worden! Dommerds! :(
    Deze man zou mij en mijn collega vanaf 1 mei komen ondersteunen (omdat ze er rekening mee houden dat ik niet tot 36 uur kan opbouwen) en zou het van mij overnemen tijdens mijn verlof. Nu is er weer helemaal niks geregeld en neemt de druk voor mij en mijn directe collega weer enorm toe. En als ik uitval staat mijn collega er weer alleen voor.

    Ik vind mijn werk heel erg leuk, en geniet ook wel ervan om weer bezig te zijn. Maar eerlijk gezegd trek ik het op dit moment echt heel slecht. Ik vind het afschuwelijk dat ik echt baal van deze zwangerschap. Totaal geen roze wolk, en voel me emotioneel rauw/open (of zoiets). En ik kan mijn man toch niet de komende maanden later chaufferen voor mij? Dat is toch ook niet redelijk?
    Ik weet het gewoon niet meer zo goed hoe ik dit ga volhouden.

    Heeft iemand nog tips?
     
  2. Astrid040

    Astrid040 Bekend lid

    4 feb 2011
    652
    251
    43
    Oh, nog wat aanvulling:
    ik werk in de zorg en zie patiënten, vaak in acute stressvolle situaties met agressie dreiging.

    Ik zie er erg tegenop om te moeten gaan eten op het werk. Doordat ik nu maar 3 uur werk kan ik dit ontwijken maar volgende week ga ik naar 4 dagen van 5 uur.
    Hoe ga ik dit in hemelsnaam doen?
     
  3. 1981Mama

    1981Mama VIP lid

    8 apr 2015
    5.989
    1.439
    113
    Is 100% ziekmelden een optie?

    Hier 2x HG en 2x 100% ziekgemeld
     
  4. Lesliefje

    Lesliefje Bekend lid

    3 nov 2015
    933
    585
    93
    Jezelf heel snel ziekmelden. Ik snap dat je werkgever graag ziet dat je het weer oppakt en jij ook al is het vooral om je directe collega niet met al het werk op te zadelen. Maar als het 1 ding is wat ik heb geleerd van mijn 2 zwangerschappen met HG, is dat als JIJ niet naar je lichaam luistert de HG de overhand gaat nemen. Dit merk je al, omdat je dus meer aan het overgeven bent.
    De HG zorgt ook voor de negatieve gedachten. Deze zwangerschap heb ik HG, maar ook een prenatale depressie. Het is echt gelinkt aan elkaar.
    Doorgaan is echt killing. Of je een roze wolk gaat krijgen als je stopt, geen idee. Ik heb tijdens mijn vorige en deze zwangerschap nog niet ontdekt, dus staar je daar ook niet blind op.
    Maar jij en jouw lichaam zijn belangrijker! Nu doorgaan, kan voor je werkgever nog meer nadeligere gevolgen hebben omdat je herstel na de bevalling nog langer kan duren.
     
  5. Lief

    Lief Fanatiek lid

    26 sep 2007
    3.157
    605
    113
    Idd ziek melden.. ik ben de hele zwangerschap thuis geweest (op wat therapeutische uurtjes na). Je gaat volgens mij nu veel te ver over al je grenzen heen. En ja dat is kut voor je naaste collegas en ja dan voel je je schuldig..maar uiteindelijk is dat het probleem van je baas.

    Je hebt straks ook een baby om voor te zorgen he, tis niet dat je na de bevalling ff hup hersteld bent.. dan heb je slaapgebrek etc.. ik ging zo hup een postnatale depressie in omdat ik lichamelijk en geestelijk volledig op was.. dag goede start met mijn dochter.. Als ik het over mocht doen zou ik beter voor mezelf zorgen tijdens die zwangerschap dus dat kan ik je alleen maar aanraden.

    Ben je al bij de bedrijfsarts geweest? En is anders primperan of zofran een optie om het braken te stoppen zodat je je misschien wat beter voelt? Kan via huisarts of vk/gyn?
     
  6. Lief

    Lief Fanatiek lid

    26 sep 2007
    3.157
    605
    113
    #6 Lief, 19 mrt 2019
    Laatst bewerkt: 19 mrt 2019
    Oh en vervoer is aan je werkgever om te regelen, dan zorgen ze maar voor een taxi oid.. of iig vanuit goed werkgeversschap is het wel zo netjes..Is niet alleen maar jouw verantwoording, ik zou echt een bedrijfsarts inschakelen.. of heb jij net zo'n nare getroffen?

    Hier zei hij: zorg eerst maar eens dat je je huishouden weer zelfstandig kan draaien, eerder wil ik je niet eens terug zien, jij bent nu even belangrijker.
     
  7. MamaChantal

    MamaChantal VIP lid

    14 okt 2010
    16.182
    2.834
    113
    Niet.

    Tot je je beter voelt.
    Ik zou ook kijken voor andere medicatie
     
  8. spruitje80

    spruitje80 Fanatiek lid

    5 jul 2016
    4.380
    3.901
    113
    noord holland
    Jij hoort in jouw situatie 100% ziek thuis.
    HG moet onder controle zijn, je lichaam moet fysiek in staat zijn te werken, dat is t nu niet.
    En wanneer je medicijnen gebruikt waarmee je reactie snelheid verminderd kan zijn dan hoor je ook thuis te zijn.
     
  9. Astrid040

    Astrid040 Bekend lid

    4 feb 2011
    652
    251
    43
    Dankjewel voor de adviezen.
    Ik hik gewoon tegen de beslissing aan om me weer ziek te melden. Ik wil dat natuurlijk helemaal niet.

    Ik heb een hele begripvolle bedrijfsarts getroffen maar daarnaast een enorm pushy manager die behoorlijk snel opbouwt in uren. Ik ben nu ook nog ziekgemeld zodat ik niet telkens het hele riedeltje bij het UWV opnieuw hoef te doen.

    Ik ga even aankijken hoe ik mij morgen voel en zal anders wel opnieuw contact zoeken met de bedrijfsarts. Het huidige tempo lukt niet, maar helemaal uitvallen wil ik ook liever niet weer. Ik ga ven kijken of ik toch ergens een balans kan vinden?
     
  10. maja246

    maja246 Fanatiek lid

    7 okt 2009
    1.467
    30
    48
    Je vraagt hoe je het vol gaat houden en hoe je dit in hemelsnaam moet doen. En je hikt tegen de beslissing aan om je weer ziek te melden, dit wil je niet.
    Ziek zijn heeft niks met willen te maken. Je bent ziek door je zwangerschap. Als je dagelijks braakt ben je ziek, dan functioneer je niet voldoende. Mensen die niet zwanger zijn en boven de pot hangen melden zich ook ziek.
    Je hebt nog 14 weken, dat is geen halszaak hè. Misschien lijkt dat zo door het gepush van je manager, maar dat is niet zo. Die manager meldt zich trouwens ook ziek hoor, als hij of zij aan het overgeven is.
    Dat je man je moet halen en brengen doet er in de beslissing niet eens toe.
    En mocht je de “je bent zwanger, niet ziek” slagon al te horen hebben gekregen..
    heerlijk als je zwanger bent en je goed voelt. Maar soms loopt het anders en kan je ontzettend ziek zijn juist door je zwangerschap.
    Meldt je ziek, maak direct een afspraak met de Arbo arts. En plan met je manager wat bezoekjes om feeling te houden en de datum van je terugkomst. En dat is 10 weken nadat je baby geboren is
     
  11. Astrid040

    Astrid040 Bekend lid

    4 feb 2011
    652
    251
    43
    Wow, je bent lekker duidelijk! ;)

    Ik ga morgen contact zoeken met mijn manager en een nieuw gesprek inplannen met de bedrijfsarts. Dit is zo echt niet haalbaar. Ik zou gewoon graag nog wel wat zinvol werk blijven doen. Vorige zwangerschap moest ik 11 weken bedrust houden (vanaf 28 weken) en die periode was echt zo tergend lang. Pfffff.... Daar zie ik ook echt wel een beetje tegenop.
     
  12. Pechvogol

    Pechvogol Fanatiek lid

    19 jun 2014
    1.361
    678
    113
    @Astrid040 lees je openingspost nog eens en stel je dan voor dat ík dit zou schrijven (of een ander forumlid). Wat zou jíj deze persoon adviseren in deze situatie?
    Ik vraag dit omdat me opvalt dat vrouwen wel érg streng zijn met zichzelf als het gaat om ziek zijn door zwangerschap.
    Héél eerlijk vind ik het van de zotte dat je manieren blijft vinden om door te werken waar het eigenlijk allang niet meer gaat. De werkdruk van een ander boven je eigen gezondheid stellen lijkt mij een beetje teveel van het goede. Leuk is het niet om te moeten stoppen met werken, maar ziek door zwangerschap is geen keuze, het overkomt je. Werkgevers moeten hier een oplossing voor bedenken, niet jij. En dan is het wel aan jou om heel duidelijk aan te geven wat wel en niet gaat. En wees daarin heel realistisch en niet te optimistisch. Want geef je de werkgever een vinger, dan pakken ze over het algemeen de hele hand.
    Succes met de bedrijfsarts, maar vooral: vindt jezelf geen aansteller!!
     
  13. maja246

    maja246 Fanatiek lid

    7 okt 2009
    1.467
    30
    48
    Ik bedoel het goed. (En weet hoe het is om langdurig rust te moeten houden tijdens zwangerschap, om mijn geval was het ivm dreigende vroeggeboorte na eerdere vroeggeboorte) Succes morgen en je weet het zelf prima
     
    Astrid040 vindt dit leuk.
  14. maja246

    maja246 Fanatiek lid

    7 okt 2009
    1.467
    30
    48
  15. Astrid040

    Astrid040 Bekend lid

    4 feb 2011
    652
    251
    43
    Natuurlijk, daar twijfelde ik niet aan hoor!
     
  16. Astrid040

    Astrid040 Bekend lid

    4 feb 2011
    652
    251
    43
    Dank voor de tips!
    Vandaag de koe maar eens bij de horens vatten.
     
  17. Astrid040

    Astrid040 Bekend lid

    4 feb 2011
    652
    251
    43
    #17 Astrid040, 21 mrt 2019
    Laatst bewerkt: 21 mrt 2019
    Gisteren had ik een patiënt op het werk gesproken waarbij die dreigend en agressief werd en toen werd ik helemaal naar en duizelig en ging bijna onderuit. 3 collega’s moesten me toen echt even “redden”.

    Dat was echt de laatste druppel. Ik heb me vandaag weer ziekgemeld. Ook al vind ik het moeilijk dit is gewoon onverantwoord zo.

    Dank voor de steun en duidelijke adviezen. Dat had ik echt even nodig!
     
    Pechvogol vindt dit leuk.
  18. Astrid040

    Astrid040 Bekend lid

    4 feb 2011
    652
    251
    43
    Morgen (dinsdag) follow-up gesprek bij de bedrijfsarts. Heb dit naar voren laten schuiven omdat manager behoorlijk pushy is om weer veel uren te maken. Want volgende week vakantie van directe collega en dan moet ik waarnemen voor haar. Maar dat betekent ook dat ik dus meteen het werk voor 2 zou moeten doen!

    Ik krijg nu zelfs beetje hoge bloeddruk van al die werkstress. En nadat ik 11 weken bedrust moest houden in mijn vorige zwangerschap vanwege zwangerschapshypertensie is dat echt een no-go.

    Ben benieuwd wat de bedrijfsarts gaat zeggen...
     
  19. Astrid040

    Astrid040 Bekend lid

    4 feb 2011
    652
    251
    43
    Vandaag bij de bedrijfsarts geweest, en die was heeeeel duidelijk. Niet werken, sowieso tot bloeddruk op orde is en ik ook fysiek weer kan werken (dus ook zeg autorijden).
    Bezettingsproblemen zijn niet mijn probleem. Druk opvoeren werkt alleen maar tegen.

    De baby in mijn buik gaat voor!!!
     
    honkeytonk, Waxinelichtjes en AKOEKKOEK vinden dit leuk.
  20. Pechvogol

    Pechvogol Fanatiek lid

    19 jun 2014
    1.361
    678
    113
    Super, is de enige goede reactie. Nu moet jij jezelf nog leren nee te zeggen wanneer werken qua gezondheid gewoon niet gaat. Jij weet tenslotte het beste hoe je je voelt. Een werkgever kan zovéél willen.
     

Deel Deze Pagina