Velamenteuze insertie en placenta praevia

Discussie in 'Onderzoeken en echo's' gestart door Jenneke88, 20 mrt 2019.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Jenneke88

    Jenneke88 Fanatiek lid

    9 jul 2016
    1.755
    785
    113
    Hoi meiden,

    Afgelopen maandag heb ik de 20-weken echo gehad. Ons kleine meisje heeft alles erop en eraan en ik lag heerlijk te genieten totdat ik het bovenstaande hoorde.

    Ik weet dat placenta praevia inhoud dat de placenta (vooralsnog) voor de uitgang ligt en ik weet ook dat dit nog kan bijtrekken. Maar dat andere....

    Mij werd kort verteld dat de navelstreng aan de zijkant vd placenta zit en niet in t midden. Hierdoor gaat voeding verloren. Kindje kan, hoeft niet, een groeiachterstand krijgen.

    Ik hoopte ditmaal op een vaginale bevalling, maar gezien de combinatie van de ligging vd placenta en de plek vd navelstreng lijkt dit helaas niet te gaan gebeuren.

    Heeft hier iemand ervaring mee? Of ken je iemand? Ik hoop op eerlijke verhalen... en ja, dat er gezonde kindjes uit voort zijn gekomen.

    Ons kleine meisje volgt nu gewoon de gemiddelde groeicurve dus ze heeft er (nog) geen last van. Wil me eigenlijk een beetje voorbereiden op wat ik evt kan verwachten.

    Groetjes
     
  2. USAbaby

    USAbaby Fanatiek lid

    14 feb 2014
    2.229
    1.904
    113
    Vrouw
    Hi! Fijn dat de baby helemaal goedgekeurd is. Ik had bij de oudste een lichtere afwijking van de navelstreng (marginale insertie), heb daardoor heel veel extra echo’s gehad om de groei te monitoren. Gelukkig niks aan de hand. Ze was wel lichtjes bij de geboorte maar niet extreem bijzonder. Wanneer heb je contact met de verloskundige of gyn hierover? Die kunnen je vast goed inlichten en hopelijk ook geruststellen. Succes!
     
  3. Jenneke88

    Jenneke88 Fanatiek lid

    9 jul 2016
    1.755
    785
    113
    Ik heb 8-4 de volgende afspraak. Omdat de baby lekker veel beweegt en ze nu gewoon de gemiddelde curve volgt maak ik me nog geen zorgen. Ze gaan t.z.t. nog onderzoeken hoeveel voeding verloren gaat en idd extra echo's. Het is de combinatie met de placenta die de uitgang blokkeert en de afwijkende navelstreng wat me leidde tot het stellen van vragen.

    Ik ben blij te lezen dat jouw kindje gezond is en alleen beetje lichter was. Dat is ook al een grote geruststelling. En die placenta... misschien dan toch een keizersnede... Wat me leid tot de volgende vraag. Ben jij gewoon vaginaal kunnen bevallen? Ben nieuwsgierig, omdat ik eigenlijk wel gewoon vaginaal wil proberen te bevallen, tenzij dat voor het kindje geen goed idee is.
     
  4. MelMel

    MelMel Fanatiek lid

    12 mei 2008
    2.267
    169
    63
    Vrouw
    NH
    Hoi ,

    Ik heb tijdens de 20 weken echo ook gehoord dat mijn placenta ervoor lag en dat ik een soort uitloper heb ??? Maar toen vertelde ze dat dit bijna altijd goed groeit en ik me daar echt niet druk om hoefde te maken met deze termijn.
    Nu had ik gisteren een pretecho en ligt mevrouw heel netjes naar beneden met haar hoofde alleen helemaal in de placenta. Dus nog steeds onder helaas.... Ik krijg een extra echo binnenkort (2weken pfff) en zo nodig een doorverwijzing naar de gyn ivm geplande ks. Maar ik maak me zn zorgen ivm groei , bloedverlies, enzo. Heb wel gelezen dat bij 30/32 weken de positie van de placenta "zo goed als" vast staat.
    Geen idee waar de navelstreng precies vast zit....
    Maar lees veel horror dingen op internet...
    Ik ga proberen de echo te vervroegen, wil gewoon weten waar ik aan toe ben...
    Hopelijk krijg jij ook snel duidelihkheid.
     
  5. USAbaby

    USAbaby Fanatiek lid

    14 feb 2014
    2.229
    1.904
    113
    Vrouw
    Sorry had geen melding gekregen... ik ben gewoon vaginaal bevallen inderdaad ondanks de afwijking in de navelstreng. Ze hebben wel de placenta nog goed bekeken na de bevalling, overigens denk ik met name voor hun eigen inzicht en opleiding. Ik ben bij de eerste in Amerika bevallen en had heeeeeel veel mensen aan mijn bed omdat een vaginale bevalling zonder pijnstilling daar zeldzaam is :).

    Dochter woog 3300 gram bij 40,5 week dus prima. Dochter twee woog echter 3500 gram bij 37,5 week dus toen snapte ik het verschil pas.

    Veel succes!
     
  6. Jenneke88

    Jenneke88 Fanatiek lid

    9 jul 2016
    1.755
    785
    113
    Ja klopt, ik hoor dat vaker van familie uit de VS dat dingen als bevallen zonder pijnstilling en thuisbevalling niet vaak voorkomt. Ze vinden t daar maar gek.

    Bedankt voor je antwoord. Ik hoop dat de placenta genoeg gaat opschuiven zodat ik t alsnog vaginaal mag gaan proberen. En anders.. tja, ik heb niet veel leed gehad van mijn keizersnede. We wachten t af.
     
    USAbaby vindt dit leuk.
  7. Jenneke88

    Jenneke88 Fanatiek lid

    9 jul 2016
    1.755
    785
    113
    De placenta kan zelfs na de 32 weken nog opschuiven. Een vriendin van mij mocht op de valreep nog vaginaal bevallen omdat de placenta de laatste 4 weken opeens veel ruimte had gemaakt.
     
  8. MelMel

    MelMel Fanatiek lid

    12 mei 2008
    2.267
    169
    63
    Vrouw
    NH

    Niet onmogelijk idd maar onwaarschijnlijk
     
  9. Indy89

    Indy89 Fanatiek lid

    19 dec 2015
    2.020
    681
    113
    Vrouw
    Hoi meid,

    Hier een positief verhaal over de velamenteuze insertie, maar wel met een goede ligging placenta (rugwand).

    Bij mijn dochter hebben ze de VI over het hoofd gezien en werd ze geboren met 2800 gram.. Lang en slank en iets kleiner dan gemiddeld. De navelstreng liet na de uitdrijving direct los van de placenta en moest de placenta op de O.K. Verwijderd worden. Aardig wat bloed verloren, maar met de kleine ging alles helemaal goed.

    Mijn advies, neem geen risico en laat je adviseren door de artsen. Als zij het niet verantwoord vinden zou ik een vaginale bevalling laten varen. Je kindje en jij zijn het belangrijkste!
     
    Jenneke88 vindt dit leuk.
  10. Jenneke88

    Jenneke88 Fanatiek lid

    9 jul 2016
    1.755
    785
    113
    Bedankt voor je verhaal. Op dit moment leunen mijn man en ik richting een geplande keizersnede. De ruim voorliggende placenta en VI maakt dat ik mij veiliger voel bij een keizersnede. Mij is iig al gezegd dat ik mag kiezen vanwege de eerdere keizersnede. Het is ook maar de vraag of er wel genoeg ruimte is voor de kleine om te kunnen draaien, ze ligt nu nog dwars.
     
    Indy89 vindt dit leuk.
  11. Doltishlobster

    17 dec 2018
    37
    24
    8
    Vrouw
    Mijn placenta lag bij de 20weken echo (vorige zwangerschap) ook voor de uitgang. Maar kreeg toen al te horen dat de meeste placenta's nog verplaatsen en heb bij 32 weken nog een echo gekregen om te kijken (ook groei van de baby moest toen in de gaten worden gehouden).

    Gelukkig was hij toen wel op geschoven.
    Van de afwijking aan de navelstreng weet ik niets en hoop voor jou dat je kindje lekker neemt wat hij nodig heeft.

    Verder gewoon doen waar je je goed bij voelt. Geeft een keizersnede een bepaalde geruststelling gewoon voor gaan.
     
    Jenneke88 vindt dit leuk.
  12. Riverdale87

    Riverdale87 Fanatiek lid

    15 okt 2017
    4.151
    4.681
    113
    Vrouw
    Een van mijn dochters had ook de navelstreng aan de rand van placenta, ze was een pond kleiner dan haar zus. Je kon het ook duidelijk zien aan de placenta’s, twee echt heel verschillende navelstrengen qua dikte.
    Nu ze geboren zijn schelen ze nog steeds een pond. Met de gezondheid is niks mis :)
     
    Jenneke88 vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina