Burnout-achtige klachten, waar kan ik terecht?

Discussie in 'De lounge' gestart door itakepictures, 28 mrt 2019.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. itakepictures

    itakepictures Niet meer actief

    Ik worstel al een tijdje met allerlei vervelende stress gerelateerde klachten. De laatste tijd begint het echter uit de hand te lopen (pijn op de borst, slecht slapen, moemoemoemoe, piekeren, slechte concentratie, emotionele uitbarstingen etc) Bij de huisarts kom ik momenteel niet verder: ze adviseerde dat ik maar lekker moest gaan wandelen en ik zou gebeld worden door de POH. Dat schiet niet op, inmiddels zijn we weken verder en is er ondanks herhaalde verzoeken vanuit mijn kant niks gebeurd. Ik heb een paar psychologen gebeld en die zitten vol, of vragen een doorverwijzing van de huisarts. Wat is er nog meer aan behandelingsmogelijkheden? Toch maar weer aankloppen bij de huisarts? Wie heeft dit ook meegemaakt en heeft tips?
     
  2. Whysteria

    Whysteria Niet meer actief

    Heb je je schildklier al laten testen?
     
  3. Fuddey

    Fuddey VIP lid

    6 okt 2015
    16.382
    12.678
    113
    Ik zou toch weer naar de huisarts gaan en aangeven dat je nog steeds klachten hebt.
    Schildklier laten checken is ook een goed idee!
     
  4. Flamingo1990

    Flamingo1990 Niet meer actief

    HSK is een organisatie gespecialiseerd in burn out klachten (ik heb er gewerkt) en ze zitten door heel Nederland, hebben geen tot nauwelijks wachtlijsten. Je zou daar eens naar kunnen kijken.
     
  5. Liedx

    Liedx Fanatiek lid

    11 mrt 2013
    1.887
    403
    83
    Nederland
    Naar de huisarts gaan of een andere huisarts zoeken die het wat serieuzer neemt.
    Sterkte! Het is niet niks om je steeds zo te voelen.
     
  6. itakepictures

    itakepictures Niet meer actief

    Dankje! Die zitten hier inderdaad in de buurt. Ik ga maar weer eens kijken of er een verwijsbrief te krijgen is bij de huisarts...
     
    Flamingo1990 vindt dit leuk.
  7. julia80

    julia80 Fanatiek lid

    11 jan 2014
    4.448
    2.261
    113
    Ik zou ook een afspraak maken met je Arbo-arts op werk
     
    Fuddey vindt dit leuk.
  8. VrouwtjeTheelepel

    VrouwtjeTheelepel Actief lid

    14 nov 2018
    305
    161
    43
    Vrouw
    Nogmaals langsgaan bij HA en dan gelijk een afspraak bij de POH maken. En niet eerder naar huis gaan dan dat die afspraak staat. Of de assistente bellen en zeggen dat je een afspraak wilt plannen bij POH GGZ? Bij onze praktijk kon ik dat verder zelf regelen nadat de huisarts me had 'doorverwezen' naar de praktijkondersteuner.

    Ik heb indertijd ook veel gehad aan gesprekken bij bedrijfsmaatschappelijk werk, ook omdat het bij mij echt werkgerelateerd was en die bedrijfsmaatschappelijk werker onze afdeling en leidinggevenden kende (omdat de helft van de collega's inmiddels bij hem liep). Dus ik weet niet of je zo'n soort route kunt bewandelen?
     
  9. itakepictures

    itakepictures Niet meer actief

    Ik ben ZZPer dus dat is lastig ;)
     
  10. itakepictures

    itakepictures Niet meer actief

    Thanks. Het antwoord van de assistente is elke keer hetzelfde: ik word gebeld als de POH een plek vrij heeft en ze kan niets zeggen over hoe lang het duurt. Ik kan dus niet zelf alvast een datum prikken oid, de POH's beheren zelf hun agenda. Schiet echt totaal niet op dus.

    Ik ben ZZPer dus zo'n traject zit er niet in.
     
  11. VrouwtjeTheelepel

    VrouwtjeTheelepel Actief lid

    14 nov 2018
    305
    161
    43
    Vrouw
    He, wat lastig! :( Wil de HA je niet doorverwijzen naar psycholoog?


    Je kunt ook hulp vragen bij algemeen maatschappelijk werk. Daar heb je geen verwijzing voor nodig en het is meestal kosteloos. Dan heb je in elk geval een begin en zij kunnen je wellicht ook verder helpen met een volgende stap / behandelaar.
     
  12. Eenkadootje

    Eenkadootje Fanatiek lid

    5 mrt 2013
    4.533
    2.339
    113
    Ik ben ook een zzp’er en heb last van burn-out.
    Geen psychologische hulp en zeker niet medicijnen. (Die zijn nl superverslavend)

    Maar wat bij mij helpt:
    -Pak je rust. (Nu hebben we de luxe van 2 appartementen, dus ik woon tijdelijk even alleen)
    -Werk: een simpele zin maar wel doeltreffend:
    Je moet er gewoon aan beginnen!

    Voor jezelf moet je gaan bedenken, wat kan ik veranderen? Wat kan ik afstoten, zodat het beter met je gaat. Je houdt nu teveel (en te lang) ballen in de lucht.

    Sporten helpt, dan maak je een bepaalde stof aan. Niet op hoog niveau en perfectionisch. Maar gewoon wat je leuk vind.
    Simpel een stuk wandelen of fietsen dat is ook prima. (Daar moet ik zelf nog aan beginnen hoor)

    Toen ik bij de pijnrevaldatiecentrum zat, kreeg ik heel vaak de opmerking Laat het los. De zin vergaat de wereld als ik het nu niet direct doe? Helpt je daarbij.
    Je leven moet in evenwicht zijn, zijn er genoeg leuke dingen in je leven waardoor je energie krijgt?
    En wat is nou het belangrijkste in je leven?
    En besteed je daar nu genoeg aandacht, tijd en energie aan. (Dan voel je je niet zo schuldig)
     
  13. Whysteria

    Whysteria Niet meer actief

    Zijn alle mogelijke lichamelijke oorzaken al uitgesloten? Ik haalde eerder de schildklier aan aangezien ik met soortgelijke klachten als die van jou liep, wat bij bloedprikken door een schildklieraandoening bleek te komen, wat met medicijnen goed te behandelen is.

    Dat hoeft bij jou natuurlijk niet het geval te zijn, maar het lijkt me wel zaak dat de huisarts dat in elk geval eerst uitsluit.
     
  14. Stringetje

    Stringetje Fanatiek lid

    7 feb 2015
    1.213
    478
    83
    Gelderland
    Wat vervelend!

    Je bent ZZP'er las ik. Is het een mogelijkheid even helemaal een time-out te nemen (en wat betekent dat verzekeringstechnisch voor je?)?

    Mensen in loondienst met een burn-out laten ook al het werk uit handen vallen om te herstellen. Je lichaam roept erom. Of heel rigoureus een paar dingen schrappen, is dat een optie? En juist beginnen met goede dingen om weer de oude te worden (mindfullness o.a. kan bijdragen).

    Wel heel goed dat je dit aanvoelt en serieus neemt. Het is nog niet te laat. Het beste voor jou!

    Terwijl ik dit typ realiseer ik me dat ik niet direct jouw hoofdvraag beantwoord, sorry. Waar kan je terecht...? Een andere huisarts, die wel luistert?
     
  15. rocketscience

    rocketscience Fanatiek lid

    16 feb 2015
    4.162
    3.120
    113
    Vrouw
    Ik ben op zoek gegaan naar een loopbaancoach, zij runde een zelfstandige praktijk en het had af en toe wat weg van een psycholoog.

    Heeft me erg geholpen de knelpunten binnen mijn werk en werkwijze inzichtelijk te krijgen en op die manier te veranderen.

    In welke branche ben je zzper als ik mag vragen?

    Sterkte!
     
  16. Ster27

    Ster27 Fanatiek lid

    14 jan 2010
    2.903
    254
    83
    Ik heb een traject doorlopen bij Ciran in Zwolle om te herstellen van mijn burn-out. Dit heeft mij erg geholpen. Naast dat je gesprekken hebt met een psycholoog heb je ook sportmomenten onder leiding van een fysiotherapeut of een 1 op 1 sessie met een fysiotherapeut.
     
  17. MnnW

    MnnW Fanatiek lid

    10 jun 2013
    3.142
    2.230
    113
    Vrouw
    Heb je een AOV? Die bieden nog wel eens (gratis!) coachingstrajecten aan.. Of zelf op zoek gaan naar een coach of psycholoog op eigen kosten..
     
  18. siets

    siets Fanatiek lid

    14 sep 2009
    1.196
    1.659
    113
    Leiden
    Ik herken je frustratie dat je niet snel ergens terecht kan voor hulp, om snel met je overspannenheid/burnout aan de slag te gaan.
    Maar uit eigen ervaring (en ook uit diverse onderzoeken) is wel gebleken dat je eerste prioriteit nu eerst rust moet zijn. Je lichaam heeft allerlei tekorten opgelopen en moet eerst weer op orde komen voordat je met een psycholoog aan de slag kunt om na te gaan in welke patronen je zit en waar die vandaan komen. Dat is een redelijk intensief proces en zoals je nu je conditie beschrijft (emotioneel, concentratie problemen en doodop zijn, wat ik ook zelf heel erg herken van de eerste 3-4mnd van mijn burnout) denk ik eerlijk gezegd dat dit ook veel te vroeg voor je is. Zelf had ik een wachttijd van 6mnd, vond het indertijd zoo frustrerend, maar achteraf is het voor mijn herstel wel goed geweest om eerst echt helemaal tot rust te komen.

    Wat mij die eerste tijd wel heeft geholpen is idd wandelen of fietsen, niet te snel of met een bepaald doel/streven, maar gewoon een luisterboek op zetten en lekker dwalen. Verder gaf een bulletjournal mij veel houvast en schreef ik daar iedere dag in 3-4 zinnen in hoe mijn dag/energie/slapen was en het hielp mij iedere dag wat rust- en reflectiemomentjes in te bouwen. Door mijn bujo terug te lezen, kon ik uiteindelijk ook wel vooruitgang zien, ook al voelde het alsof ik wekenlang stil stond.
    Ik heb verder 2-3 sessies bij een haptonome gedaan, zij voelde mij goed aan en heeft met wel wat tips gegeven om beter naar mijn lijf te leren luisteren (en wat minder naar mijn hoofd).

    Heel veel sterkte, het is een rotperiode waar je in zit en ik kan me voorstellen dat het als ZZP'er misschien nog wel wat lastiger is om echt even afstand te nemen van je energie renters. Maar gun jezelf ook echt de rust die je nu nodig heeft!
     
    itakepictures vindt dit leuk.
  19. berbel

    berbel Fanatiek lid

    25 nov 2005
    2.800
    96
    48
    Onze bedrijfsarts raadt iedereen mindfullness aan. De vgz mindfullness app hiervoor is ook heel goed (nee geen reclame).
     
  20. poema

    poema Fanatiek lid

    27 jul 2007
    3.903
    393
    83
    Vrouw

Deel Deze Pagina