KMA provocatietest (zelf) gedaan, ervaringen gezocht!

Discussie in 'Baby en dreumes' gestart door annabel88, 23 apr 2019.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. annabel88

    annabel88 Bekend lid

    7 feb 2017
    545
    80
    28
    Hallo allen!

    Ik ben inmiddels zo'n 1.5 maand koemelk, ei en soja vrij (borstvoeding). Gisteren middag als test de kleine yoghurt gegeven; hij eet nog slecht dus er zijn ongeveer 2 eetlepels in gegaan.

    Erna heeft hij 3x de hik gehad en wilde hij zn middag slaapje niet doen, maar verder merkten we weinig. Vanmorgen echter werd hij huilend wakker, leek op krampjes, en sindsdien is hij erg onrustig en heeft voor t eerst in tijden weer wat gespuugd. 37.7 graden verhoging, en hij niest vaak.

    Eigenlijk dus gewoon weer het kindje van voor het koemelkvrije dieet, dus wat dat betreft lijkt het duidelijk, maar is het niet een erg late reactie? Ik verwachte dat als hij de melk direct binnen zou krijgen (ipv borstvoeding), er wel een snellere en hevigere reactie te zien zou zijn?

    En volgende vraag, hoe lang zouden jullie wachten tot de volgende test? Ik dacht als het morgen beter gaat nog een dag goed en dan opnieuw de yoghurt...

    Alle tips en ervaringen zijn welkom!
     
  2. MHV

    MHV Actief lid

    10 feb 2013
    435
    30
    28
    Waarom doe je het zelf en ga je niet naar de ka?
     
  3. Zohra

    Zohra Fanatiek lid

    20 mei 2015
    2.005
    322
    83
    Omdat yoghurt gefermenteerd is wordt het meestal beter verdragen dan gewoon melk, dus misschien is de reactie daarom wat milder dan je had verwacht.
    Om toeval uit te sluiten zou ik het over een week of zo nog eens proberen, maar als dat weer hetzelfde resultaat geeft pas weer na de eerste verjaardag . Dat raadde onze huisarts destijds aan in elk geval, en toen ging het ook goed.
     
    Poolvos vindt dit leuk.
  4. annabel88

    annabel88 Bekend lid

    7 feb 2017
    545
    80
    28
    We lopen vanaf 2mnd bij de kinderarts en naast reflux, ernstige obstipatie en nu een doorverwijzing voor de kno arts gelooft ze niet in KMA gezien de borstvoeding.
     
  5. annabel88

    annabel88 Bekend lid

    7 feb 2017
    545
    80
    28
    Zou je gewoon melk geven ipv yoghurt?
     
  6. SAARC

    SAARC Fanatiek lid

    16 nov 2018
    1.676
    2.387
    113
    Tip, vraag een andere kinderarts. Hier bij de middelste een rare voor mijn neus gehad. Ze geloofde pas (ondanks wetenschappelijk bewijs! En educatie hierin) Dat kma bij borstvoeding mogelijk was nadat een directe collega ermee te maken had met een eigen kind.... ( heeft ze me zelf verteld toen ik voor dr neus zat met mn middelste die heel heftige kma had) daarvoor vond ze het maar een fabel. Ik vraag mij af hoeveel baby's onterecht als huilbaby's worden weggezet.

    zelfs een kleine hoeveelheid van de meest verknipte kunstvoeding vermengt met mijn borstvoeding (ik zat op een streng dieet) gaf al klachten.(bij 10 maanden) En dan hadden we het over 30 ml dat ze op dronk (waarvan de helft borstvoeding) meer weigerde ze te drinken.

    Hier was ze ruim anderhalf toen we pas weer melk en melkpruducten herintroduceerden. Dat gaat nu redelijk (ze is 5 jaar) maar nog steeds kan ze niet meer dan 1 beker melk/1 toetje of een boterham met kaas per dag verdragen.
     
  7. annabel88

    annabel88 Bekend lid

    7 feb 2017
    545
    80
    28
    Ach dat klinkt wel echt als een heftige allergie. Ik geloof ook niet in huilbabys, denk dat er alrijd een reden voor is. Raar dat artsen er zo makkelijk over doen. Ik wist trouwens niet dat later bijv 1 glas wel kon en meer niet.

    Als je toch iets van melk had gegeven hoe lang hielden de klachten dan aan? Hij was vannacht nml nog steeds onrustig. Ben zo bang dat ik het precies heb getest tegelijk met misschien aankomend tandje ofzo :(
     
  8. SAARC

    SAARC Fanatiek lid

    16 nov 2018
    1.676
    2.387
    113
    Hoeveel melk ze kunnen verdragen verschild per persoon. Bij haar is het helaas een kleine hoeveelheid maar andere groeien er echt goed overheen gelukkig.

    Als ik het me goed herinner duurde de klachten 1 a 2 dagen weer weg(afhankelijk van hoeveel ze had binnen gekregen) De eczeem die ze er ook van kreeg was na een aantal dagen smeren weer weg (geen hormoonzalf)
    En ja helaas zijn er best veel artsen die nog steeds niet in kma geloven, hoe dom dat ook is.
     
  9. annabel88

    annabel88 Bekend lid

    7 feb 2017
    545
    80
    28
    Oké dankje, dan hopelijk uiterlijk morgen weer wat beter. We hadden zulke goede weken gehad maar het blijft lastig he aangezien er altijd meerdere dingen kunnen spelen! Volgende week nog een test en dan zullen we het echt zeker weten :)
     
  10. 1548

    1548 Niet meer actief

    Hoi,

    Ik heb de provocatietest met 7/8 maanden gehad. Bij mijn zoontje duurde de reactie ook wat langer (krampjes/ vlekjes/ onrustig).

    Na de uitslag afgesproken om kma vrij te blijven tot 1e verjaardag en daarna zelf te proberen. Hij is nu 18 maanden en geeft geen reactie meer.
     
  11. annabel88

    annabel88 Bekend lid

    7 feb 2017
    545
    80
    28
    Dankje voor je reactie! Weet je toevallig ook nog hoe lang de reactie aanhield?
     
  12. 1548

    1548 Niet meer actief

    Goede vraag.. Volgens mij trokken de vlekjes na een dag (of 2?) weer weg, zijn ontlasting is bijna een week hopeloos geweest (volgens de ha onmogelijk van de kma test, volgens ka en cb kwam het wel door de koemelk).
     
  13. Vero0504

    Vero0504 VIP lid

    17 nov 2016
    17.825
    14.155
    113
    Hier lactose intolerantie gevalletje. Weer een andere variant. Dochter kan wel tegen lactose maar niet te veel. Borstvoeding en nutrilon waren een no-go maar Frisolac was prima.

    Gilde, krijste en verging van de pijn de eerste 6 weken. Huilde 18-21 uur bij elkaar op een dag. Alle kastjes en muren gezien. We zetten dr uit wanhoop op frisolac en t probleem (in de elk geval t extreme gehuil) is over. (Die heeft veel lager lactose gehalte).

    Later: gewone melk probleem, yoghurtdrink geen probleem. Zit namelijk wel een lading suiker in maar bevat 1,9gr. lactose per 100ml. (Degene die wij dan hebben, heb t opgevraagd bij de fabrikant). Met 14-15 mnd konden we over naar reguliere melk, daarvoor kreeg ze nog 1 fv als melk.

    Tegenwoordig kan ze gewoon normaal melkproducten nuttigen mits we geen hele gekke dingen doen. Cornetto knaagt ze probleemloos weg.

    Pas op met soja trouwens. Bij een kma'er kan soja ook reactie geven. Eiwit lijkt op elkaar. Bij wat mn dochter heeft maakt dieet van mij geen bal uit bij bv. Lactose zit in bv of je nou wel of geen koemelk gebruikt. Bij KMA'er kan in sommige gevallen gewoon bv gegeven blijven worden mits mama dieet aanhoudt en in sommige gevallen is er toch een kunstvoeding nodig.

    Ik zou stoppen met zelf provoceren, ze nemen t 99% zeker toch niet aan van je. Zoek een andere kinderarts. Lees even na over lactose intolerantie misschien herken je daar ook dingen.
     
  14. annabel88

    annabel88 Bekend lid

    7 feb 2017
    545
    80
    28
    Dat meen je! Ik heb nog nooit gehoord van lactose intolerantie bij een baby, wat fijn dat je zo snel op een goede voeding bent overgestapt, klinkt drama die eerste maanden :(

    Ik ben koemelk, ei, en soja vrij nu. Het ging echt veeel beter de afgelopen weken maar ben nu dus bang dat ik de provocatie precies tegelijk met een tandje? Sprongetje? Oid heb gedaan. Ik moet wel blijven provoceren want voor niets nog maanden dit dieet doen trekt me niet zo :roflmao: en onze zoon wijgert de fles. Ik wil graag stoppen of in ieder geval afbouwen met de bv maar meneer eet amper vast voedsel en fles is dus geen optie..

    Mocht er toch nog iemand een tip hebben voor een echt goede manier om te provoceren hoor ik het graag en ik zoek straks nog even op lactose intolerant..
     
  15. Averlhach

    Averlhach VIP lid

    26 mrt 2011
    8.809
    1.014
    113
    Vrouw
    Drenthe
    Ik zou het voor nu even afwachten en over een week of 6 opnieuw proberen.

    Ik heb 2 kinderen zelf provocatie gedaan en zolang de reactie niet zodanig heftig is dat je naar het ziekenhuis moet zou ik dat zelf ook durven. Naar het ziekenhuis geeft onrust en mogelijk stress, thuis kan je ook zelf kijken wanneer.

    Ik deed het zelf als volgt;
    Ik keek hoe ze waren. Goed in hun humeur, niet verkouden of ziek of niet fit. Dan ook een dag dat we geen afspraken hadden of geen verplichtingen.
    Dan in de ochtend, voor 10 uur, gaf ik ze 1 hapje, 1 theelepeltje, yoghurt. Verder niets bijzonders en normale dieet.
    Bij geen reactie of bij twijfel gaf ik dag 2, weer voor 10 uur, 2/3 theelepeltjes yoghurt.
    Bij geen reactie gaf ik dag 3 al snel 2/3 eetlepels, bij twijfel gaf ik minder.

    Als er dag 3 geen reactie volgt mag je ervan uit gaan dat het goed gaat. Echter wees wel rustig met opbouwen en geef dus niet dag 4 volledige koemelk. Maar gewoon met verstand rustig opbouwen. Als je namelijk ineens volledig over gaat kan er een reactie volgen, niet uit allergie, maar uit reactie omdat het lichaam het niet gewend is. Ga als theedrinker ineens flink espresso drinken, dat vind je lichaam ook niet heel fijn.

    Ik zeg in de ochtend voor 10 uur, omdat je dan nog een hele dag voor je hebt en je kan dan rustig kijken zonder eventuele nachtrust die verstoort raakt.
    En ik zeg nu 6 weken wachten omdat je dan ruim de tijd hebt om het lichaam de rust te geven die mogelijk nodig is.

    Mocht het goed gaan, wacht dan tot de koemelk volledig geintroduceerd is. Dan, een paar weken later, kan je soja of ei proberen. Op dezelfde methode.

    Voordat je alle 3 hebt ben je dus echt wel een tijdje verder.

    Bij de oudste hadden we alleen koemelk. Die mocht ik zelf proviceren omdat we net verhuisd waren van zuid-holland naar drenthe.
    De jongste had koemelk en soja. Veel problemen voordat ik geloofd werd. En uiteindelijk had de dietiste zoiets van probeer het eerst zelf maar, lukt het niet kan het altijd nog via een ziekenhuis.

    Maar goed dat moet je willen en durven.
     
  16. annabel88

    annabel88 Bekend lid

    7 feb 2017
    545
    80
    28
    Dankjewel voor je reactie!! Inmiddels hebben wij weer een "rustig" kindje dus het was geen tandje. Ik ben misschien erg ongeduldig maar wilde het eigenlijk morgen opnieuw proberen; 2 eetlepels yoghurt, hetzelfde als vd week.

    Ik wil het gewoon zo graag wéten nu, ik vind het dieet best pittig en wil als hij weer reageert eigenlijk dan volgende week al ei, de week erop soja testen.

    Denk je dat er echt nadelen zijn van zo snel opnieuw? De test blijft hetzelfde toch als hij nu tenminste helemaal in zn goede doen blijft? Nu heb ik de reactie van vd week ook nog heel duidelijk voor me dus als hij weer zo reageert is het klaar/ duidelijk.

    We zitten ook op een zeer hoge dosering ranitidine en deze wil ik ook asap afbouwen, maar liever niet als ik nog moet testen omdat het spugen door de KMA veroorzaakt lijkt. Hij spuugt sinds start dieet amper meer..
     
  17. Averlhach

    Averlhach VIP lid

    26 mrt 2011
    8.809
    1.014
    113
    Vrouw
    Drenthe
    Ja ik zie echt nadelen van het te snel willen doen.

    Als je kijkt dat je een dieet minimaal 2 weken moet aanhouden om te kunnen zeggen of het dieet aanslaat of niet kan je niet binnen 3 weken alles geven.
    Het lichaam heeft namelijk tijd nodig te herstellen en als je alles zo kort op elkaar doet geef je het lichaam die tijd niet. Je bent nu al bezig met het dieet, je doet het waarschijnlijk al even, dus gun je kindje de tijd om te wennen. Als je dat namelijk niet doet is de kans groot dat er een reactie gaat volgen op iets, maar je weet dan niet op wat. En dan kan je dus terug naar het dieet.

    Je had een reactie nu, je weet niet precies of dat komt door de yoghurt of misschien door iets anders. Iets anders kan heel veel zijn, gewoon even niet helemaal lekker in de vel, een virusje wat net even dwars zit zonder ziek te worden etc etc. Door even te wachten en dan opnieuw te proberen geef je het lichaam ook de kans om dat eventuele virus/bacterie of wat dan ook aan te pakken.

    1,5 maand dieet is echt nog maar super kort. Het is vooral in het begin lastig, zodra je weet wat je wel en niet mag eten wordt het echt makkelijker.
    Mijn oudste heeft vanaf 3 maanden tot 14 maanden koemelk vrij gegeten.
    Mijn jongste heeft vanaf 12 maanden tot 2,5 jaar koemelk en een groot gedeelte soja vrij gegeten.

    Wat maakt het dat je haast hebt? Hoe veel last had je kindje en hoe vond je dat?
    Ik weet dat ik het echt verschrikkelijk vond dat mijn kinderen zo veel pijn en last hadden. Ik verwacht eigenlijk alle ouders, dus wat maakt dat je zo'n haast hebt?

    Borstvoeding is het beste, maar als jij dat niet trekt kan je na denken over dieet flesvoeding. Echter als je geen ka achter je hebt staan kost dat veel geld.
     
  18. fruitcoctail

    fruitcoctail Niet meer actief

    Provoceren adviseer ik via een melkladder te doen. Ik heb een 5 stappen ladder en yogurt is pas stap 4.
    De eerste stap is gebakken melk. Dus bijvoorbeeld cracottes. Krijg je een reactie dan weer 12 weken wachten voordat je opnieuw probeert

    Hier mee begonnen met 1,5 jr maar tot nu toe slaagt hij niet voor stap 1
     
  19. Ukkie1

    Ukkie1 Fanatiek lid

    30 jun 2015
    4.688
    2.136
    113
    Hier inmiddels 1 jaar en nu aan 't provoceren. Ik gaf ook BV en werd door de kinderarts niet geloofd. Bij een superfijne diëtiste gekomen en zij nam 't wel serieus. Over op neocate en wordt heel goed begeleid. Hij reageerd nog op rijst en aardappel, eerder ook op soja en ei maar dat kan hij nu eten.
    Mocht je omgeving den haag wonen, bericht me dan even voor gegevens diëtiste! Maar zoek anders alsjeblieft iemand bij je in de buurt.

    Hier zijn reacties overigens altijd vertraagd...
     

Deel Deze Pagina