Ervaringen met hypermobiliteit..

Discussie in 'Baby en dreumes' gestart door PerfectLittleTwin, 29 mei 2019.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. PerfectLittleTwin

    PerfectLittleTwin Bekend lid

    11 jul 2018
    578
    577
    93
    Vrouw
    Vandaag is gebleken tijdens fysio dat onze dochtertje hypermobiel is.

    Heeft er iemand ervaring mee, wanneer lopen, kruipen ect.
     
  2. GroeneBomen

    GroeneBomen VIP lid

    7 mei 2019
    22.529
    26.079
    113
    Vrouw
    Ik ben zelf hypermobiel en ging pas ruim na mijn eerste verjaardag staan aan de spijlen van de box. Mijn moeder dacht eerst dat ze gewoon een lui relaxed kind had hihi. Ik heb tot mijn 5e veel in de buggy gezeten omdat het zoveel inspanning kostte om te lopen dus liep kleine stukjes en ook snel moe. en heb vanaf jongs af aan fysio therapie gehouden voor houding correctie, knie, enkel en schouder problemen. En nog steeds. Is helaas overgegaan in HMS paar jaar geleden.

    Ik kon pas een bal met een pisboogje vangen na mijn zesde. Ik was zo onhandig en mijn polsen en vingers klapten om. Een voetbal terug schoppen kan ik nog steeds niet, gaat iets mis in de coördinatie.
     
  3. Vero0504

    Vero0504 VIP lid

    17 nov 2016
    17.804
    14.144
    113
    Ik ben zelf hypermobiel en dochter is dit ook. Qua staan en lopen was ze niet super vlot maar ook niet bijzonder laat. Los lopen met 14 mnd maar dan ook gelijk goed. Idem voor kruipen en staan, deed ze pas toen ze zeker wist dat ze t kon. Zagen dr ook nooit oefenen ofzo. Ging gewoon ineens lopen alsof ze t al tijden deed.

    Als ze ouder is (tienerjaren) en nog niet bij fysio bekend zou ik wel even langsgaan. Met wat extra trainingen gericht op hypermobiliteit had ik minder ellende gehad met blessures van sporten etc. Het voorkomen is makkelijker dan t genezen. Met name dansen, turnen en hardlopen hebben behoorlijk de boel beschadigd in tegenstelling tot full contact vechtsport met wapens...verwacht je niet.
     
  4. Fantykoekie

    Fantykoekie Fanatiek lid

    18 jul 2018
    2.655
    3.466
    113
    Vrouw
    Ikzelf en zoon zijn hypermobiel. Wel de leuke versie. Je kan ons alle kanten op plooien zonder dat we ergens last van hebben. Heb jarenlang intensief gesport en ben denk ik de enige daar die nooit een enkel heeft verstuikt. Dat plooit gewoon soepel mee. :roflmao:

    De grove motoriek is hier wel langzaam gegaan. Tijgeren met 11 maanden. Zelf zitten met 11.5 maanden, kruipen met net 1 jaar en los lopen met 22 maanden.
    Ook is hij voorzichtig. Durfde pas een glijbaan af toen hij bijna 4 jaar was enz,...

    Soms kijkt hij tv en heeft hij zijn beide voeten achter zijn nek zitten. Ik probeer hem wel te corrigeren maar dan neemt hij een andere rare houding aan. :rolleyes:;)

    Hier dus zijn voor en nadelen. Nadelen zijn dat de ontwikkeling wat langzamer ging/gaat.
    Voordelen zijn hier dat we nooit ergens last van hebben want alles plooit soepel mee terwijl anderen dan een week lang met koelingen, zalfjes bezig zijn,...
     
  5. trillian

    trillian Actief lid

    21 jun 2011
    230
    307
    63
    Vrouw
    Omgeving Den Haag
    Hier ook zelf hypermobiel. Het komt duidelijk uit de familie van mijn vader. Iedereen uit die hoek heeft er in meer of mindere mate last van.

    Ik heb zelf ontzettend veel issues (gehad) met mijn gewrichten waardoor het eea nu behoorlijk versleten is en om die reden ben ik er bij de kids enorm alert op. Krachttraining voor sterke spieren en goede bewegingspatronen leren is eigenlijk het enige wat echt helpt. Zwikkende enkels? Meteen naar de (kinder)fysio en braaf de oefeningen doen! En de oudste gaat nu 2 jaar naar crossfit for kids met hele goede begeleiding. Dat werpt ook duidelijk zijn vruchten af.

    Veel mensen met hypermobiliteitsissues hebben moeite met hun proprioceptie (ff googelen), maar dat is gelukkig wel te trainen door veel en vooral kwalitatief goed te bewegen.

    De oudste ging met 18 maanden lopen, maar kon toen ook meteen alles (rennen, draaien, achteruit lopen etc). De jongste (15 maanden) loopt nog niet en daar maak ik dus ook geen enkele zorgen om. Hij begon wel heel vroeg met draaien (3 maanden) en kruipen (5 maanden).
     
  6. Averlhach

    Averlhach VIP lid

    26 mrt 2011
    8.809
    1.014
    113
    Vrouw
    Drenthe
    Ik ben hypermobiel en onze 2 jongens ook.

    De oudste was wel vlot, liep met 14 maanden los. Maar heeft wel 2x een elleboog uit de kom gehad. (Let dus op met aan armpjes trekken, zelf maar ook bij andere kinderen!). Verder slechte motoriek in het algemeen.
    De jongste liep pas met 23 maanden en heeft lang in de buggy gezeten en blijft zeggen "ik word moe van lopen", waarvan ik soms ook denk dat het kan komen uit de hypermobiliteit.
    In andere vorm slechtere motoriek.

    Motoriek kan hier ook komen doordat ze beiden ass hebben.
     
  7. jolien 1986

    jolien 1986 Niet meer actief

    Ik ben zelf wat hypermobiel maar niet in alle gewrichten. Zelf liep ik wat voor op mijn motorische ontwikkeling. 7mnd staan 1jr en 1 dag los lopen. Fietsen net 3 en zwemdiploma's a&b 4jr.

    Wat @Fantykoekie zegt herken ik mezelf ook in. Door mijn enkel en loop er zo weer op door. Nooit wat gebroken ook geen kneuzingen /verstuikingen gehad. Lichaam buigt lekker mee.

    Er is natuurlijk ook een keerzijde waarbij de hypermobiliteit je kan beperken.
    Ik behandel bijvoorbeeld mensen met EDS ehlers danlos syndroom. En ja die hebben wel vertraagde ontwikkeling gehad. Zijn snel moe, vaak pijnklachten en (sub) luxaties.

    Andere doelgroep met ook veel hypermobiliteit (downsyndroom) en spierslapte gaat vaak kont schuiven ipv kruipen. Doet dit zo handig dat lopen ook vaak later gebeurt.

    De mate en oorzaak van hypermobiliteit maakt heel veel uit hoe ontwikkeling zou gaan verlopen.

    Spelletjes als bij pappa en mamma aan de armen slingeren igg skippen.
     
  8. Jo79

    Jo79 VIP lid

    6 mei 2007
    24.591
    3.483
    113
    Ik ben hypermobiel en mijn dochter ook. Zij nog meer dan ik. Kan haar arm raar draaien, schouders benen, handen, vingers enz. Ze ging ook 4 maanden later lopen dan mijn zoon die niet hypermobiel is, maar was verder aardig gemiddeld.
    Ik heb er wel last van, vooral mijn knie is al sinds mijn veertiende een probleem, doordat mijn knieschijf er een paar keer uit is gevlogen. En ik heb syndroom van Tietze en dat gaat vaak samen met hypermobiliteit.
    Ik raad mijn dochter wel af om steeds te laten zien wat voor raars ze allemaal kan. Ik kan zelf ook mijn duim tegen mijn pols leggen, been in mijn nek (en ik ben inmiddels niet de slankste meer) etc. Ook op zwangerschapsgym kon ik hoogzwanger nog meer met mijn dikke buik dan de instructrice. Maar ik laat die gekke dingen nu al jaren achterwege, schijnt ook niet zo goed te zijn.
    Verder fysiotherapie gehad.

    Oh, mijn dochter zat eerst op turnen en dat was prima. Helaas gingen ze samen met een andere turnvereniging, waarbij ze steeds haar benen en lijf vastpakten en verder door gingen drukken/buigen. Daarom maar gestopt.
     
  9. PerfectLittleTwin

    PerfectLittleTwin Bekend lid

    11 jul 2018
    578
    577
    93
    Vrouw
    Bedankt allemaal...

    Woensdag gaan ze kijken hoe ze zit kwa ontwikkeling. Ben benieuwd, fysio krijgt ze in iedergeval!
     
  10. GroeneBomen

    GroeneBomen VIP lid

    7 mei 2019
    22.529
    26.079
    113
    Vrouw
    Geluksvogel! Ik heb al vaker in het gips gezeten en zak vaak door knie en enkel en dat levert mij wel echt lang last op. Krijg ook snel ontstekingen dan en zit altijd onder de blauwe plekken, ook al zit ik bv maar even kort met mijn knie op de grond. Heb ook hypermobiliteitssyndroom (en keuringsarts gooide ook een voorzichtig balletje EDS op). En had idd ook motorische achterstand in ontwikkeling. Maar kon hoogzwanger nog wel makkelijk mijn nagels knippen en lakken: ook al was ik model walrus haha

    En wbt het laatste: heel goed punt! En als aanvulling: liever niet doen met geen enkel kind. Heb door dat geintje meer zondagsarmpjes gezien dan mij lief is bij kinderen brrrr
     
    jolien 1986 vindt dit leuk.
  11. jolien 1986

    jolien 1986 Niet meer actief

    Ja ben inderdaad geluksvogel wat lichamelijke klachten inderdaad :D

    Zou zeker verder onderzoeken of EDS een veroorzaker is. Complete bindweefsel steekt anders in elkaar wat je snelle blauwe plekken zou kunnen verklaren.
    Voelt je huid ook heel anders dan die van bijvoorbeeld je partner?
     
  12. GroeneBomen

    GroeneBomen VIP lid

    7 mei 2019
    22.529
    26.079
    113
    Vrouw
    Verzekeringsarts adviseerde al om afspraak bij de reumatoloog te maken zodat ik echt nu een goede diagnose krijg. Het lijkt nu wel voor de hand liggende maar eds type hypermobiel is ook niet uitgesloten. Dus na de zwangerschap maar eens diagnose en daarna door naar revalidatiecentrum omdat zwanger zijn schade oplevert voor mijn lijf (dat laatste is sowieso al de planning, mijn fysio stuurt daar op aan)
     

Deel Deze Pagina