Help, ik weet niet waar ik nou goed aan doe

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door Donutlover, 4 jun 2019.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Donutlover

    Donutlover Fanatiek lid

    1 jan 2017
    3.316
    1.730
    113
    #1 Donutlover, 4 jun 2019
    Laatst bewerkt: 4 jun 2019
    Ik heb even jullie mening en hulp nodig want vind het zo lastig.

    Onze dochter en zoon zitten beide op dezelfde school. Zij in groep 2 (doet ze voor de 2e keer) en hij net in groep 1.
    Ik heb zelf op deze school gezet en het is echt om de hoek in ons boeren dorpje.

    Nu komt het:
    Al jaren heeft deze school het moeilijk om zijn hoofd boven water te houden. In de tijd dat ik erop zat schommelde ze van voldoende naar een zwakke school en zo ging dat jaren op en neer.

    De afgelopen 2 jaar jaar hebben we alweer 3 directeuren voorbij zien komen, de juffen krijgen achter elkaar een burn out en het gaat niet goed.
    Dat bleek dan ook toen we in April hoorde dat de school al drie jaar extra hulp krijgt en als 'zwak' staat aangeschreven. Uit het nieuwe report van de inspectie blijkt: ze zijn nu een 'zeer zwakke school' geworden.
    Er wordt oa slecht lesgegeven, vind ik zo rot klinken want de kids zijn dol op hun juf maar ze lopen ver achter in de lesstof. De resultaten zijn ver onder het gemiddelde en zo waren er nog heel veel punten die niet goed zijn.
    Taal en woordenschat is hier ook heel laag, algemeen bekend probleem in west-Friesland door ons accent en eigen 'verzonnen' taaltje met verkeerde spelling en taalkeuze. Maar daar kun je als ouder denk ik ook een steentje aan bijdragen.

    De school staat nu weer een jaar onder toezicht, veranderen de dingen niet goed gaat de subsidiekraan dicht en moeten ze misschien sluiten.
    Ze hebben sinds 6 weken een nieuwe directeur, een super goede en positieve man. Maar ook hij gaat na de vakantie weer weg.

    Vanavond hebben we een bijeenkomst gehad waarin de directeur en het bestuur van de stichting waar de school onder valt hun woordje gedaan hebben.
    Ze waren natuurlijk super positief en zijn vast besloten om de doelen te behalen voor volgend jaar Februari. Echter is dit een soort van geschiedenis die zich herhaalt. Nu gaan ze er keihard voor vechten zodat het in Februari oke is, maar blijft dit ook zo?

    Daarnaast kwamen ze erachter dat ze veel te weinig lesuren per jaar geven. Ze kwamen maar uit op 900 uren ipv de minimale 940 (minimaal 7520 in 8 jaar tijd)
    Nu gaan ze de vrijdagmiddag erbij plakken. Ze willen hier geen continurooster, ze willen liever de tijd nu in de andere dingen steken, snap ik ook wel.


    Daarnaast word er momenteel verbouwd, er gaan lokalen af en er zijn straks alleen nog maar gemengde klassen als in de zin van 1/2 3/4 5/6 en geen enkele meer. Volgens de directeur is dat juist goed, want zo leren ze meer van elkaar. Maar met name voor onze dochter denk ik dat het wel vervelend is om elke keer in een gemengde klas te zitten. Haar juffen hebben nu al aangegeven dat ze het zwaar gaat krijgen in groep drie qua stof. Sociaal emotioneel is ze wel heel sterk. Ze ziet elke vogel vliegen zeg maar, dus zal ook afgeleid raken wanneer er verschillende lesstof besproken word.

    De kinderen gaan wel altijd met plezier naar school en zijn dol op hun juffen!

    Maar nu dus het volgende, wij twijfelen enorm om de kinderen naar een andere school te brengen.
    Er zitten twee scholen in een paar dorpen verderop, ik ben zelfs gestart met mijn rijbewijs na jaren angst gehad te hebben zodat ik ze dan eventueel met de auto kan brengen.
    1 school daarvan is van dezelfde stichting als deze school, maar staat dan beter aangeschreven.
    Een kleine school net als dit, maar wel vrij nieuw.

    De andere school valt daar niet onder, dat is een katholieke school. Een grote school dat wel, maar geen enkele gemengde klas en ze staan ook goed aangeschreven.

    Ik twijfel zo of ik er goed aan doe om dit te doen. Ze weghalen uit een vertrouwde omgeving. Ik denk steeds ben ik slechter geworden van deze school? Nee, maar misschien zat er wel meer in me dan ik toen kon laten zien en kon ik meer ontwikkelen dan wat er gebeurde.
    Het voelt ook een beetje alsof ik een mes in de rug van de juffen steek, die doen zo hun best!
    Na de bijeenkomst twijfel ik meer, deze man was zo positief en ik gun het ze ook enorm.. dat het beter gaat worden allemaal.

    Maar mijn kinderen moeten nog zo lang op deze school... ik wil natuurlijk het allerbeste. En wie zegt dat een andere school veel beter is?

    Daarnaast heeft onze jongste zoon wat lichamelijke beperkingen, spierzwakte en een ernstige groeiachterstand waarvoor hij een sonde heeft. Volgens Heliomare, waar hij zijn vroegbehandeling straks krijg is het mogelijk om hem naar regulier onderwijs te laten gaan (zijn koppie werkt uitstekend), maar dan moet de school wel geld vrijmaken om hier wat aanpassingen voor hem te regelen met extra begeleiding, geld wat er wss al niet heel erg is.

    nou wat een story haha maar ik hoop dat jullie misschien kunnen meedenken of iets soortgelijks hebben meegemaakt.
    We hebben wel al een rondleiding voor beide scholen aangevraagd.
     
  2. Donutlover

    Donutlover Fanatiek lid

    1 jan 2017
    3.316
    1.730
    113
    #2 Donutlover, 4 jun 2019
    Laatst bewerkt: 4 jun 2019
    * nieuw inspectierapport bedoelde ik dus:o:
     
  3. riean

    riean VIP lid

    21 apr 2014
    5.528
    7.033
    113
    Wij hebben deels hetzelfde meegemaakt. Onze oudste zat op de dorpsschool bij ons in het dorp. Staat niet als zwak aangeschreven verder, maar het was voor ons al wel bekend dat het geen fantastische school was qua lesgeven. Ze lopen gewoon wat achter, ze doen erg weinig aan individueel lesgeven, er is weinig niveau verschil in een klas. Maar we zijn er toch begonnen, omdat het dichtbij was en handig qua oppas toen.
    Na ruim 1,5 jaar was het voor ons echt klaar. Elk gemiddeld kind zou het daar best redden, maar onze oudste bleek boven gemiddeld intelligent te zijn, en dat matchte totaal niet. Niet omdat hij lastig was, zelfs dat hij niet aangeboden kreeg wat hij nodig had maakte ons niet eens zo uit, maar hij lag er helemaal buiten in de klas, doordat hij dus een stuk slimmer was al de meesten. Dat werkte totaal niet, en de juf kon er ook niks mee.
    De directeur bevestigde mijn vermoeden dat er te weinig wordt gedaan voor kinderen die slimmer zijn. Hij zei zelfs dat hij het graag anders zou zien, maar dat hij het team zo ver niet kreeg, al jaren niet.
    Tja, aan wie ligt dat dan, dacht ik toen.
    We zijn overgestapt naar een andere school, bijna 7 km rijden. Dat is lastig ja, maar het went heel snel. En die overstap is het beste wat we ooit konden doen. Onze oudste is weer bijna de oude geworden (hij was erg veranderd op die eerste school :( ), dochter en jongste zoon hebben het er ook geweldig naar hun zin. Eigenlijk is deze school echt fantastisch, het sluit helemaal aan bij onze normen en waarden. De directrice zorgt ervoor dat ze haar team meekrijgt in alles wat ze wil bereiken. De school groeit enorm, dat zegt voor mij genoeg. Steeds meer kinderen uit ons dorp gaan ook daar naar school, en zijn er heel erg tevreden.
    Het heeft me heel wat zorgen en nachten wakker liggen gekost, die overgang, maar het was voor onze oudste absoluut de allerbeste keus die we ooit konden maken voor hem.
     
  4. Strijkkraal

    Strijkkraal VIP lid

    11 apr 2008
    10.680
    3.691
    113
    Voor mij is onderwijs het belangrijkste. Als de school zo zwak staat aangeschreven zou ik mijn dochter absoluut naar een andere school brengen. De juf zo lief vinden is geen competentie waar ze later verder mee kan. Voor mij zou het dus geen moeilijke beslissing zijn. Kinderen wennen snel genoeg...
     
  5. Noelle85

    Noelle85 Fanatiek lid

    8 jul 2013
    1.739
    441
    83

    Dit dus. En zeker nu ze nog in de kleuterklas zitten, is het makkelijker switchen lijkt mij. Dan kan de oudste straks in groep 3 tegelijk met de rest leren lezen en schrijven en dergelijke, in plaats van dat ze later van school wisselt en dan ineens blijkt dat er een (grote) achterstand is die moeilijker is in te halen.

    Ik zou gewoon eens in gesprek gaan met de andere twee scholen, en ook de situatie van de jongste uitleggen en kijken hoe zij erin staan. Dat maakt de keuze wellicht ook makkelijker.
     
  6. pluk

    pluk VIP lid

    13 dec 2005
    16.008
    4.182
    113
    Ik zou ook in gesprek gaan met die andere scholen en dan overstappen. Heel leuk dat ze lief en aardig zijn maar als het puntje bij het paaltje komt bouwen kinderen daar dus standaard een leerachterstand op omdat ze en minder uren les krijgen per jaar en de kwaliteit van het lesgeven niet zo heel bijster goed is. Daarbij optellend dat je extra hulp nodig hebt voor je zoon en eigenlijk nu al weet dat de school daar geen geld voor kan vrijmaken en je dus je zoon gaat afleveren op een school die niet de goede zorg kan bieden voor hem is het hebben van lieve juffen simpelweg niet genoeg en zou voor mij een goede reden zijn om een anderen school uit te zoeken.
     
  7. Champetter

    Champetter VIP lid

    5 mrt 2013
    6.825
    3.809
    113
    Volg je gevoel!
     
  8. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    19.797
    8.663
    113
    Als ik je bericht zo lees heb je eigenlijk de beslissing al genomen maar voelt het nog niet goed.

    Heel fijn dat de juffen aardig zijn maar die kunnen ook vertrekken en dan blijft er alleen een slechte school over.

    De oudste zou even moeten wennen om met andere kindjes in de groep BTW zitten maar het wennen aan groep 3 zelf doet ze met de hele groep.
    Als ze hoogstwaarschijnlijk moeite gaat krijgen is het beter om een school te zoeken die bij haar past. Meer tijd hebben voor begeleiding.

    Voor de jongste is de school geen probleem in zo verre dat hij er toch nog niet aan gewend is.
    De vraag is alleen heeft de school of andere school een potje en willen ze je graag hebben.

    Goed dat je rondleidingen hebt afgesproken! Kun je zien wat ze doen voor het kind dat gemiddeld/ zwakker of sterker is. Meer op maat zou dan perfect zijn.
    Leuk dat de scholen beter zijn aangeschreven maar deze moeten wel bij jullie normen en waarden passen en het gevoel moet goed zijn. Je moet jezelf daar jaren zien lopen.

    (Offtopic wat super knap dat je bent gestart met het behalen van je rijbewijs ondanks je angst!!)
     
  9. Emma86

    Emma86 VIP lid

    25 jun 2012
    5.153
    2.046
    113
    Vrouw
    Nederland
    Wegwezen daar. Ik lees zoveel verontrustende dingen dat ik niet snap dat je nog twijfelt.
    School heeft het al jaren moeilijk nu zelfs een zeer zwakke school.
    Directeuren die elkaar opvolgen en ene na de andere juf die een burn-out krijgt.
    Ver achterlopen in lesstof.
    Taal ver onder gemiddelde.

    Je zoontje heeft op school speciale begeleiding en aanpassingen nodig. Ze hebben het normale onderwijs al niet op orde, ik denk niet dat het goed komt.
    Voordat een school weer echt goed draait ben je ook zo 2 of 3 jaar verder.
    Jammer voor de juffen maar ik zou daar echt niet naar kijken, het gaat om mijn kind en niet om hen.

    Goed dat je rondleidingen hebt aangevraagd en ik hoop dat je hierdoor een goede keuze kan maken.
     
  10. Viviennee

    Viviennee VIP lid

    31 mrt 2016
    5.581
    3.734
    113
    Amsterdam
    Na de eerste regels uit je OP had ik mijn kinderen allang naar een andere school gedaan.
     
  11. Lief

    Lief Fanatiek lid

    26 sep 2007
    3.152
    599
    113
    Ik zou ook overstappen :) niet zonder buikpijn maar het zou wel mijn keuze zijn.
     
  12. Strandbal

    Strandbal VIP lid

    3 mei 2013
    8.890
    3.414
    113
    Ik zou meteen overstappen naar een andere school.
    Goed onderwijs is gewoon heel belangrijk, anders zullen ze op de middelbare school ook achter lopen op andere kinderen.
     
  13. MSL12

    MSL12 Fanatiek lid

    11 feb 2013
    1.364
    191
    63
    Ga idd eerst op de andere 2 scholen kijken wellicht voelt een school goed aan en is de stap ook wat makkelijker! Als het gaat om switchen van school mijn dochter heeft ook moeten switchen en tuurlijk was het een periode even opnieuw wennen, nieuwe kindjes nieuwe juf nieuwe regels. Maar nu gaat het echt goed en denk ik ook dat ze beter word gezien als op haar oude school.
     
  14. Anna009

    Anna009 VIP lid

    30 mei 2008
    9.090
    4.264
    113
    Home
    Ik had mijn kind daar sowieso al niet naar school gebracht

    Ik vind de schoolkeuze voor mijn kinderen erg belangrijk en niet het gemak dat er eentje om de hoek zit
    Ik heb op verschillende scholen gekeken en kijken wat er het beste bij ons past en wat ik belangrijk vind qua onderwijs
     
  15. hummeltje5

    hummeltje5 VIP lid

    28 dec 2014
    21.455
    13.053
    113
    Vrouw
    Noord- Holland
    Wil je mij een pb doen @Donutlover ? Ik vermoed dat je hier 1 dorp verderop woont en wie weet kan ik je wat meer vertellen over de scholen waar je nu over twijfelt.
     

Deel Deze Pagina