Normaal gedrag?

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door Dobbelsteen, 16 jun 2019.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Dobbelsteen

    Dobbelsteen Actief lid

    1 jan 2016
    123
    11
    18
    Hallo allemaal,
    Ik zit momenteel met mijn handen in het haar als het gaat om mijn zoon. Hij is nu bijna 3 en ik vraag me af of zijn gedrag hoort bij een 'normale' peuterpuberteit of niet. Ik vroeg me af of jullie je licht erop zouden willen schijnen?
    Hij heeft iedere dag verhoging, altijd tussen de 37,6 en 38,2. Ik ben hier al met hem bij de dokter geweest en die heeft hem nu doorgestuurd naar de kinderarts omdat hij het ook niet kan verklaren. Daar kunnen we binnenkort terecht en daar leg ik de rest uiteraard ook voor.
    Hij drinkt enorm slecht, hooguit 600 ml (water of melk) per dag. Eten gaat redelijk, brood dan. 's Avonds eet hij amper wat, behalve dan de yoghurt.
    Hij pulkt de hele tijd in zijn neus, is ook veel verkouden (geweest).
    Hij huilt en moppert erg veel. Vaak wordt hij al jengelend wakker. Hij oogt enorm moe maar wil overdag absoluut niet meer slapen. Als ik hem toch neerleg slaapt hij wel, maar vervolgens slaapt hij 's nachts dan niet meer (ook niet als ik hem even een half uurtje neerleg). 's Nachts slaapt hij (als hij overdag wakker blijft dus) van 19.30 tot 07.00 maar dat is ook veranderlijk, hij heeft ook veel onrustige nachten.
    Hij is enorm druk en voortdurend aan het praten of zingen. Hij zit echt geen seconde stil, behalve als hij televisie mag kijken (30 minuutjes per dag). Ik wil hem graag op de een of andere manier rust bieden maar niets werkt echt (lang). Voorlezen, samen spelen, het werkt maar een paar minuten en dan is die onrust er weer.
    Hij vraagt opeens de hele dag aandacht. Hij vindt het moeilijk om alleen te spelen en het helpt ook niet echt als ik hem op weg help.
    Als ik zijn zusje aandacht geeft gaat hij gillen, wordt hij boos op haar. Zij is nu een jaar, in het begin was dit helemaal niet het geval. Ik doe veel leuke dingen samen met hem, en we doen ook veel als gezin met elkaar, maar dit lijkt niet echt te helpen. Hij is gewoon erg jaloers opeens en kan daar echt heel gemeen door doen.
    Hij luistert heel slecht. Corrigeren, afleiden, negeren, het werkt allemaal niet of nauwelijks.

    Ik ben de afgelopen maanden veel bezig geweest om hem wat rust en duidelijkheid te bieden. Consequent zijn, alles duidelijk benoemen, planbord op zijn kamer, veel dezelfde dingen, uitzonderingen tijdig benoemen, noem het maar op. Ook extra aandacht voor hem is ingepland (man heeft zelfs een ochtend vrij genomen hiervoor zodat hij iedere week even samen met hem op stap gaat). Maar ondertussen weet ik het niet meer. Als hij 's morgens wakker wordt en hij begint al te zeuren of hij is meteen zo ontzettend druk dat niemand meer een gesprek kan voeren zakt de moed me in de schoenen...
    Is dit herkenbaar voor jullie? Een fase waar we doorheen moeten of is dit toch iets anders?

    Verder is het echt een enorm lief jongetje, knuffelig, slim, grappig en echt een ondernemend karakter. Ik geniet daar ook echt van en wil zo graag dat hij wat lekkerder in zijn vel komt te zitten...

    Alvast bedankt voor het lezen van deze lap tekst.
     
  2. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    19.796
    8.663
    113
    Voor een deel herkenkenbaar. De verhoging en zoveel verkouden dat ken ik niet. Geen ontsteken amandelen of oorproblemen?

    Voor de rest herkenbaar toen onze zoon die leeftijd had. Het zal een deel te maken hebben met de leeftijd maar als hij zo moe is snap ik dat hij veel gaat jengelen en snel jaloers is. Als je zelf gebroken bent dan ben ik in ieder geval ook sneller aangebrand.

    Je geeft aan dat het een slim knulletje is, krijgt hij ook voldoende uitdaging?
    Ik gaf hem meer te doen om mij te helpen, was opvouwen, helpen tafeldekken, mee " koken" , maar ook moeilijkere puzzels, smart games, lego etc
    Als hij gevoelig is voor complimenten dan dit ook vaker doen wanneer hij wat zelf heeft gedaan.
     
  3. Dobbelsteen

    Dobbelsteen Actief lid

    1 jan 2016
    123
    11
    18
    @owly Amandelen en oren heb ik regelmatig laten controleren. Hij heeft 1 keer een oorontsteking gehad maar dat was toen ook direct duidelijk omdat hij hoge koorts had en steeds naar zijn oor greep. Dat doet hij nu niet meer. Ik denk zelf ook wel eens aan zijn amandelen, ook omdat hij regelmatig zegt dat hij pijn in zijn mond en keel heeft. De dokter benoemde toen wij er kwamen dat ze iets vergroot waren maar vond het niet zorgwekkend. Toch blijft dit in mijn achterhoofd, die verhoging moet ergens vandaan komen!


    Ik merk inderdaad ook aan mezelf dat ik veel minder kan hebben als ik moe ben. Ik hoop ook steeds dat hij uitgerust wakker word maar dat is eigenlijk nooit zo. Vandaag heb ik hem toch even een uur in bed gelegd na de lunch, eens kijken hoe de nacht gaat..

    Ik denk dat hij wel genoeg uitdaging heeft. Ik neem hem overal in mee, hij helpt overal mee, eten maken, huishouden, boodschappen bedenken en doen etc. Ook puzzels, bouwwerken, oefenen met letters en cijfers, boekjes lezen etc.
    Maar tips zijn altijd welkom!
     
  4. pluk

    pluk VIP lid

    13 dec 2005
    16.008
    4.182
    113
    Als ik het zo lees gok ik er toch op dat hij last heeft van zijn amandelen . Hoe is zijn gewicht? Is hij ook afgevallen ? Hier vond de huisarts de amandelen van mijn zoon ook niet zo groot maar stuurde ons toch door omdat onze zoon begon af te vallen.
     
  5. joepy

    joepy Fanatiek lid

    12 okt 2017
    1.443
    952
    113
    Vrouw
    Ga je ook ongeveer elke dag met hem naar buiten laten lopen en spelen ?
     
  6. Kache

    Kache VIP lid

    11 jan 2012
    6.136
    1.058
    113
    Gezien de verhoging (iedere dag) zou ik eerst alle medische zaken helemaal uitgespit willen hebben. Ja, peuterpubers kunnen slecht in hun vel zitten en 'drakerig' gedrag vertonen, maar je hebt aanwijzingen dat hij lichamelijk niet lekker in zijn vel zit, en dus mogelijk onderliggende reden. En dus ook niet 'zomaar' een fase waar je even doorheen moet.

    Ik zou lief zijn voor je kind (en jezelf) en vooral je zorgen bij kinderarts neerleggen!
     
  7. Indiana

    Indiana Fanatiek lid

    3 mei 2015
    1.036
    1.271
    113
    Vrouw
    Flevoland
    Gedeeltelijk herkenbaar, onze dochter blijkt flink allergisch voor huisstofmijt/ pollen etc... hadden vloerbedekking op dr kamertje, dat nu sinds kort eruit en lijkt al wat verbetering te geven.
    Zou zoiets nog aan de hand kunnen zijn?
     
  8. Dobbelsteen

    Dobbelsteen Actief lid

    1 jan 2016
    123
    11
    18
    @pluk Hij is niet afgevallen maar blijft al maanden steken op 15 kg. Hij is erg slank, altijd al geweest, maar man en ik vinden hem wel wat magertjes worden. We hebben altijd veel fruit in huis omdat hij dat lekker vindt, en brood eet hij ook goed, maar avondeten eet hij slecht, om over drinken maar te zwijgen...
    Hoe is het met jouw zoon verder gegaan?

    @joepy Ja hij gaat iedere dag op stap, of met mij, of met man, of met oma. Hij gaat ook twee dagen in de week naar de peuterspeelzaal. Daarnaast zijn we met lekker weer altijd in de tuin waar hij kan voetballen, schommelen, in de zandbak etc. Het lijkt hem allemaal alleen maar een paar minuten te bekoren. We gaan minimaal één keer per week naar het strand of het bos, dat vindt hij wel helemaal fantastisch en daar kan hij zich helemaal uitleven.

    @Kache Dat ga ik zeker doen! Gelukkig kunnen we donderdag al terecht. Ik heb sterk het idee dat er lichamelijk iets niet lekker zit en zijn gedrag daarmee te maken heeft, ik ben dan ook erg benieuwd.
     
  9. Dobbelsteen

    Dobbelsteen Actief lid

    1 jan 2016
    123
    11
    18
    @Indiana Wij hebben overal laminaat dus ik denk niet dat dat het kan zijn? Ik maak ook iedere dag goed schoon hier vanwege een kruipende baby... maar misschien iets van pollen, is dat te testen?
     
  10. BuurvrouwPatMat

    BuurvrouwPatMat Nieuw lid

    16 jun 2019
    2
    0
    1
    Vrouw
    Hallo dobbelsteen

    Normaal ben ik een stille meelezer maar ik heb nu toch eens een account aangemaakt.
    Het gedrag van jou zoon klinkt zooo herkenbaar!

    Onze zoon is nu bijna twee en toen hij ongeveer een jaar was werd zijn gedrag steeds erger. Niet stil kunnen zitten, gillen, niet luisteren, moe zijn maar niet goed kunnen uitrusten. Hij is zeer ondernemend maar inderdaad, overal maar een paar minuutjes aandacht voor hebben. Speelgoed pakken, weggooien en al naar het volgende rennen. Niets kon gewoon, alles werd extreem.

    Zijn papa opperde om hem lactosevrij te laten eten en drinken. Ook hij werd vroeger zeer druk van lactose.
    We zijn dit gaan doen, volledig lactosevrij, en het is bij zoon een wereld van verschil! Al gauw sliep hij beter, hij ruste uit, kon eindelijk spelen en zitten. Mijn god, hij kon eindelijk eens zitten :)

    Ik hoop dat je hier iets aan hebt. Het is even puzzelen want lactose zit in heel veel producten! Maar het is zeker goed te doen. Mocht je meer willen weten, vraag het gerust!
     
  11. pluk

    pluk VIP lid

    13 dec 2005
    16.008
    4.182
    113
    @Dobbelsteen toen wij bij de kno arts kwamen vond die zijn amandelen behoorlijk groot en bleken ook zijn neus amandelen groot te zijn ( zoon snurkte ook erg) uiteindelijk is hij eraan geholpen, na een paar dagen begon hij weer te eten.

    Ivm slecht drinken en de komende warme dagen, misschien kun je hem verleiden met waterijsjes
     
  12. Dobbelsteen

    Dobbelsteen Actief lid

    1 jan 2016
    123
    11
    18
    #12 Dobbelsteen, 17 jun 2019
    Laatst bewerkt: 17 jun 2019
    @BuurvrouwPatMat Wat lief dat je een account hebt aangemaakt om mij te adviseren, dank je wel! Ik heb even gezocht op lactose en de klachten die hiervan kunnen komen, ik lees veel buikpijn en diarree. Dit heeft mijn zoon eigenlijk nooit. Al het andere dat jij beschrijft is wel heel herkenbaar. Ik neem jouw advies even mee naar de kinderarts donderdag, het zou me niet verbazen als er een link is met voeding.

    @pluk Ik ben gisteren een milkshake met hem gaan halen, omdat hij maar 1,5 bekertje had gedronken. Normaal valt hij daar op aan, maar nu heeft hij geen slok op. Gisteren vroeg ik hem waarom hij niet dronk en toen zei hij dat hij pijn in zijn mond heeft, vanmorgen weer. Man en ik hebben gekeken maar we zien niets bijzonders. Toch wil ik vandaag even aankijken of hij beter gaat drinken, anders vind ik tot donderdag wachten (afspraak kinderarts) wel erg lang... ga in ieder geval waterijsjes proberen vandaag, bedankt voor de tip.
    Wel heel fijn dat de operatie bij jouw zoon heeft geholpen!
     
  13. Jo79

    Jo79 VIP lid

    6 mei 2007
    24.554
    3.456
    113
    Elke dag verhoging enzo klinkt toch alsof er iets chronisch ontstoken is.
    Van weinig drinken kan je humeur ook slecht worden (heeft een grotere invloed dan mensen vaak denken), tel daarbij op dat hij slecht slaapt en dan is zijn gedrag niet zo vreemd. Volwassenen worden vaak sloom als ze moe zijn, kinderen hyper en overprikkeld.
    Ik hoop dat de kinderarts raad weet.
     
  14. Indiana

    Indiana Fanatiek lid

    3 mei 2015
    1.036
    1.271
    113
    Vrouw
    Flevoland
    Pollen etc is te testen hoewel onze dochter (word september 4) eigenlijk te jong daarvoor was maar vanwege andere (vroege) diagnose (astma) hebben ze dat wel gedaan..
    Geen idee of het met laminaat ook kan, vast wel.. huisstofmijt zit ook in matras/ kussen etc.

    Als hij zo slecht blijft drinken even in de gaten houden dat hij wel goed blijft plassen, anders zeker, sowieso bij twijfel, weer contact met je huisarts opnemen!

    Hopelijk word je donderdag wijzer!
     
  15. Dobbelsteen

    Dobbelsteen Actief lid

    1 jan 2016
    123
    11
    18
    @Jo79 Dat idee heb ik ook, dat hij zich rotter gaat voelen doordat hij zo weinig drinkt, zelf merk ik dat ook inderdaad. Maar ja, krijg hem maar eens aan het drinken.. ik hoop ook dat de kinderarts een idee heeft.

    @Indiana Heeft jouw dochter hier medicatie voor gekregen? Zoon plast gelukkig wel goed, hij eet nu erg veel fruit en yoghurt en daar zit ook vocht in. Ik hoop inderdaad dat ik na donderdag wat verder ben gekomen!
     
  16. Indiana

    Indiana Fanatiek lid

    3 mei 2015
    1.036
    1.271
    113
    Vrouw
    Flevoland
    Sorry, helemaal vergeten te reageren..

    Voor dr astma kijken we nu zonder onderhouds medicatie aan, aanvallen schijnen in de zomer sowieso minder te zijn, dus evt in het najaar kijken hoe het gaat..

    Voor dr allergie was ze met een drankje gestart, maar daar had ze (negatieve ) gedragsverandering van, dus mee gestopt en gaat eigenlijk ook wel prima!

    Ben benieuwd wat ze er morgen van maken voor je!
     
  17. Dobbelsteen

    Dobbelsteen Actief lid

    1 jan 2016
    123
    11
    18
    We zijn net thuis, ze hebben goed de tijd voor hem genomen. Alles zag er goed uit behalve wat vergrote amandelen maar hij is nu ook verkouden, dus dat vonden ze niet raar. Ze hebben bloed afgenomen en we hebben urine ingeleverd om te controleren op ontstekingen. Volgende week worden we gebeld.
    Wat ze denken is dat hij zich zo gedraagt doordat hij oververmoeid is. Hij heeft ook enorme wallen omdat hij zo slecht slaapt en veel wakker wordt. Of het slechte slapen komt doordat hij iets onder de leden heeft moet dus nog worden bekeken, zo niet dat moeten we verder kijken hoe we hem beter aan het slapen krijgen...

    @Indiana Wat fijn dat het zonder medicatie ook goed gaat!
     
  18. hummeltje5

    hummeltje5 VIP lid

    28 dec 2014
    21.455
    13.053
    113
    Vrouw
    Noord- Holland
    Heel herkenbaar dat continue zeuren de godganse dag door.
    Vooral om eten. Zelfs na 3 boterhammen en 1 een rijstwafel is het na 10 minuten: mag ik iets etennn? Echt: dude, je hebt net voor een heel weeshuis eten op! :eek:
    Zoon is nu 3j en bijna 2 mnd.
    Dochtertje is 1,5.
    Ook superjaloers idd.
    Ik kan nog een minuut aandacht aan haar alleen schenken want meneer moet weer wat vragen of vervelend doen om de aandacht te trekken. Zucht :rolleyes:

    Hier overigens sinds 3-4 weken definitief van de middagslaapjes af. Het gaat de meeste dagen wel oke nu gelukkig. Toen ie (een lange) periode had dat ie 's middags dan weer 3 weken wel sliep dan weer 2 weken niet werd ie ergens tussen 15 en 16 echt stikchagrijnig en viel er de rest van de middag en vroege avond geen land meer met m te bezeilen zo'n zeiksnor was het dan :|
     

Deel Deze Pagina