Ook Nederlanders met modaal inkomen worstelen om rond te komen

Discussie in 'Films, televisie en nieuws' gestart door bosi333, 14 jun 2019.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. merah

    merah VIP lid

    8 jun 2009
    13.190
    4.335
    113
    Vrouw
    Immunologisch analist.
    Tussen de klei.
    Jawel, maar wij werken allebei. Iets niet willen snappen is ook een kunst.
    Ik ken te veel mensen die idd vinden dat werken niet loont. Op hun gat zitten, een paar maanden werken en dan weer thuis zitten en dan zeggen ‘ja maar ik heb nog recht op zoveel maanden ww, dus voorlopig zit ik goed’. Dat soort types, daar heb ik het over. Niet over zieken die niet kunnen werken of over tweeverdieners die die toeslag misschien wel nodig hebben om überhaupt te kunnen werken.
     
    Youtan vindt dit leuk.
  2. Strandbal

    Strandbal VIP lid

    3 mei 2013
    8.890
    3.414
    113
    Dat klopt niet. Als je het stopt en na de aangifte blijkt dat je te weinig heb gekregen krijg je het alsnog op de rekening zonder dat je er iets voor doet.

    Maar ik vind het een beetje een vervelende discussie. Allemaal aannames en redenen terwijl je niks van een ander weet. Alsof je je moet schamen als je toeslagen krijgt. Terwijl die grens best hoog is hoor dat je het krijgt. Het is niet alleen maar voor arme mensen. Maar schijnbaar vind de regering veel dingen ook de duur onder een bepaalde grens.
     
    Maslov en Aszz vinden dit leuk.
  3. Poolvos

    Poolvos VIP lid

    9 jan 2016
    6.875
    12.390
    113
    Vrouw
    Ik wil hier voorzichtig bij aansluiten.
    Ik ben met sommigen eens dat het een beetje kort door de bocht is - maar ik vind dat je een sterk punt hebt wbt het keuzes maken.
    Ja, er zullen mensen zijn die zelfs de luxe niet hebben om keuzes te maken en altijd elk dubbeltje op hun kant moeten zetten - maar de meeste mensen met modaal zouden hier toch buiten moeten vallen.

    Een voorbeeld van wat ik bedoel:
    Zelf heb ik een nicht die áltijd klaagt dat ze nergens tijd voor heeft. Ze werken beide fulltime en hebben 2x een (net boven) modaal inkomen. Ze stresst altijd, voelt zich schuldig tov de kids en wil niets liever dan 1 dag minder werken - maar zegt dat ze dat financieel écht niet kunnen.
    Wel stopt ze ieder seizoen alle drie de kids in de nieuwe collectie Z8 (enzo). Er wordt echt amper kleding doorgegeven. De kleding wordt ook niet doorverkocht maar weggegeven. Ze hebben zoveel per kind, dat het er vaak nog nieuw uit ziet.
    Hetzelfde geldt voor veel andere spullen. Zelfs fietsen.

    Ze ziet dit écht niet. Ze ziet ook écht niet dat hier wel te prioriteren valt. Ik was alleen 80% gaan werken. Des noods kocht ik alle kleding 2e hands.
     
    Kangerootje vindt dit leuk.
  4. suus1983

    suus1983 VIP lid

    10 okt 2006
    47.812
    32.715
    113
    Een toeslag is een toeslag. En ik snap prima dat je allebei werkt, maar het blijft een toeslag. Vind het prima hoor, van mij mogen alle toeslagen gestopt worden, maar dan niet alleen die jou goed uitkomen of waarvan jij vindt dat iemand die verdient.
    Er is goed nagedacht over dit systeem, door mensen die er verstand van hebben. Fijn dat jij er anders over denkt, maar zo werkt het hier gelukkig niet. Het zal niet perfect zijn, maar het werkt.
    Er zullen er vast een paar zijn die er misbruik van maken, maar dat gebeurt overal.
     
    Flamingooo en Salentein vinden dit leuk.
  5. merah

    merah VIP lid

    8 jun 2009
    13.190
    4.335
    113
    Vrouw
    Immunologisch analist.
    Tussen de klei.
    Je hebt gelijk. Heeft ook weinig meer met de initiële vraag te maken. Maar vaak ga je van het ene onderwerp ongemerkt over op het andere (het praat zo lekker weg). :)
     
  6. tuc

    tuc VIP lid

    19 dec 2012
    51.882
    42.751
    113
    Tja het blijft een toeslag, dus dan moet je die ook maar niet aanvragen. Voor genoeg mensen is het werken ook een keuze.
     
    suus1983 vindt dit leuk.
  7. Poolvos

    Poolvos VIP lid

    9 jan 2016
    6.875
    12.390
    113
    Vrouw
    Huh, maar hoezo dan? :eek:

    Persoonlijk denk ik als je “thuis komt te zitten” - dan heb je dus wel gewerkt en een sociale zekerheid opgebouwd. Dan heb je toch altijd afgedragen om juist voor dit soort situaties ingedekt te zijn? Waarom er dan nee tegen zeggen? (Sorry voor deze pessimistische vraag, maar op welke manier wordt hij híér dan beter van? Wat zit erachter?)
    Mijns inziens zijn de uitkeringen er juist voor mensen die het (bijv door ziekte) echt nodig hebben. Nul respect voor mensen die er misbruik van maken. Maar geen gebruik maken van je recht.. ..voelt een beetje dom? Ik geloof niet dat ik daar automatisch veel meer respect voor heb.

    Ik zal wel een belangrijk stukje info missen :|
     
  8. Salentein

    Salentein Niet meer actief

    Dan weet ik niet waar het bij mij fout is gegaan maar ik heb mijn zorgtoeslag waar ik (achteraf bleek dat) recht op had stopgezet en ook niet meer gekregen. Toen we daar later achterkwamen heb ik het met terugwerkende kracht inderdaad alsnog aangevraagd maar dit heb ik zelf gedaan. Al die 3 aangiftes er tussen heeft de belastingdienst dit niet gecorrigeerd. En toen wij in een jaar te weinig kinderopvangtoeslag hadden gehad maar dit niet zelf hebben aangegeven kregen wij het ook niet (pas toen wij zelf later de correctie doorgaven)

    En verder ben ik het met je eens.
     
  9. bosi333

    bosi333 VIP lid

    1 aug 2006
    37.179
    6.711
    113
    Ik heb gewerkt van mijn 15e tot 31/32e. Na mijn 2e kind kreeg ik het niet voor elkaar meer om te werken. Ik heb een angststoornis en die kwam in een stroomversnelling naar boven... :o:

    Toen ben ik gestopt met werken. Ik had ook wel mezelf kunnen ziek melden maar ik wist dat ik best wel lang weg zou blijven dus vond ik dat niet netjes.

    Dit was in 2010...ik ben nooit meer begonnen.

    In het begin van het thuis blijven kregen we toeslagen want mijn man verdiende rond het modale inkomen. Geen vetpot...maar we hadden toen ook geen koophuis even. Dus het ging prima.

    Nu verdient mijn man veel meer en kan ik makkelijk thuis blijven. maar toeslagen krijgen we niet meer.

    Maar zelfs met 1 goed loon vind ik het nog best duur allemaal. En een 1 verdiener wordt meer belast. Vind ik persoonlijk echt niet een eerlijke regel. Waarom ?

    Binnenkort ga ik wel weer werken. Over 4 jaar wil ik klaar zijn voor mijn eigen toko.
     
  10. sannever

    sannever Fanatiek lid

    22 jan 2014
    1.715
    1.529
    113
    Vrouw
    Thuis
    Luiers krijg ik helaas niet vergoed omdat hij wel bijna zindelijk is maar gewoonweg nog niet zonder luier wil lopen ,het geeft hem nog even houvast.
    Dubbele kinderbijslag heb ik inderdaad al gekregen, scheelt wel.
    Ik probeer dus serieus al bijna een jaar een keukentafel afspraak te regelen, eerst in de ene gemeente maar daar hadden ze me dossier al gesloten voor het goed en wel geopend was en na de verhuizing in mijn huidige gemeente al een half jaar bezig ,ik probeer het nu maar via het cjg/mee.Erg vermoeiend...
    Hij is 9 maanden naar een kdc gegaan en gaat nu naar zmlk basisschool waar hij helaas niet de juiste zorg krijgt, ik ben ook druk bezig met een andere school ,ook omdat hij het absoluut niet naar zijn zin heeft.De school heeft niet genoeg specialisme in huis voor Assertjes.Ik ben op het moment een beetje "regelmoe"...
    Dank je voor het meedenken overigens!:)
     
  11. Strandbal

    Strandbal VIP lid

    3 mei 2013
    8.890
    3.414
    113

    Oo vreemd. Vorig jaar hadden wij een bedrag gekregen omdat we te weinig toeslag hadden over 2017. Ik had nog gebeld of het wel klopte omdat ik het nogal vreemd vond.
     
  12. Strandbal

    Strandbal VIP lid

    3 mei 2013
    8.890
    3.414
    113
    Dat maakt ook helemaal niet uit. Zo gaat dat vaak met discussies dat het wat afwijkt.
    Maar wat ik kwalijk vind is dat er allemaal aannames gedaan worden terwijl je helemaal niks van een ander weet.
    Vanaf een zijlijn is het makkelijk om van een ander te zeggen kijk zij doen zo en zo maar ze kunnen beter dit en dat doen. En er zijn heus wel profiteurs, dat is met alles zo.
    Maar de meeste mensen zullen doen wat in hun situatie het beste is.
     
    sannever vindt dit leuk.
  13. Kleintjuh85

    Kleintjuh85 Fanatiek lid

    5 feb 2014
    3.985
    2.280
    113
    Noord-Brabant
    Wij ook. Al twee jaar achter elkaar. Ook gebeld, klopte volgens de belasting. Nooit meer iets over vernomen.
     
  14. Kangerootje

    Kangerootje Fanatiek lid

    24 dec 2013
    3.284
    1.491
    113
    Vrouw
    Maar dat ligt er toch maar net aan hoe hoog je vaste lasten zijn?
    Of je nou 700 voor je hypotheek betaald of 1100, ik noem maar een dwarsstraat, maakt veel verschil in of 2700 euro minimaal is of ruim voldoende.
     
  15. nelta

    nelta VIP lid

    28 apr 2009
    18.344
    8.804
    113
    Vrouw
    Rotterdam
    Maar dat is toch ook een keuze?
     
    Knuffelmonster, Kangerootje en merah vinden dit leuk.
  16. suus1983

    suus1983 VIP lid

    10 okt 2006
    47.812
    32.715
    113
    Ja, maar zo heb je ook mensen die van 5000 euro niet rond kunnen komen, maar over het algemeen gezien zou je met 2700 euro niet hoeven verhongeren lijkt mij.
     
  17. Zwierezwaai

    Zwierezwaai Niet meer actief

    Niet altijd natuurlijk. Sommige regio’s zijn een flink stuk duurder dan anderen en even verhuizen gaat ook niet zomaar. Daarnaast val je met modaal net buiten sociale huur maar krijg je ook geen hypotheek en dan kan particulier huren wel echt duur zijn.

    Wij hebben dus flink minder dan modaal en hebben gewacht met ons koophuis te koop te zetten tot de markt aantrok. Op dat moment stonden we gelukkig ook net lang genoeg ingeschreven voor sociale huur (10+ jaar!) en zijn vorig jaar verhuisd naar een hele kleine woning. Wij konden die keuze maken 4 jaar na dat we dat eigenlijk financieel hadden moeten doen. Maar we zaten vast
     
  18. Zonnestralen

    Zonnestralen VIP lid

    22 apr 2017
    11.963
    7.893
    113
    Vrouw
    Nee voor veel niet. Het is (in mijn regio) te weinig om te kopen, en de woningen die aan de 700 huur zitten met dat inkomen zijn bij wijze van op 1 hand te tellen. Het is geluk hebben als je dan een woning vind met een huur van 700 ipv 1100.
     
  19. nelta

    nelta VIP lid

    28 apr 2009
    18.344
    8.804
    113
    Vrouw
    Rotterdam
    Tuurlijk zijn er uitzonderingen, maar er zijn ook genoeg mensen die bewust voor een top hypotheek kiezen.
    Wij zijn bewust niet aan onze max gaan zitten, waardoor ik vorig jaar bijv de keuze had om wat minder te gaan werken.
     
    Poolvos vindt dit leuk.
  20. femkes

    femkes VIP lid

    24 jul 2007
    9.063
    10.330
    113
    36.000 is 3000 per maand bruto. Dan kom je niet op 2600-2700 netto, maar rond 2200-2300 netto. Bekijk bijlage 619600
     

Deel Deze Pagina