Zoon 6 jaar, woedeaanvallen

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door cs1986, 12 jun 2019.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. cs1986

    cs1986 Actief lid

    7 mrt 2013
    112
    4
    18
    NULL
    NULL
    beste ouder(s),
    Mijn zoon is net 6 geworden, klaar om na de zomervakantie naar groep 3 te gaan. Als baby veel behoefte aan rust en regelmaat en even de tijd nodig gehad om elkaar “te leren kennen”, maar tot voor kort zou ik durven zeggen dat mijn zoon en ik elkaar feilloos aanvoelen en altijd respect- en liefdevol met elkaar omgingen.
    En vlak voor zijn 6e verjaardag gebeurde het; een enorme ontploffing van woede en verdriet. Uitend in het gooien met spullen (kussens weliswaar), op de bank slaan en schoppen, gillen en krijsen en zelfs mij een keer geduwd. De boosheid richt hij dan ook echt naar mij en er valt op zo’n moment niks met hem te beginnen. Ik vind het vreselijk om te zien hoe hij worstelt met zijn woede en het maakt me verdrietig. En ergens ook bang; is dit normaal? Gaan we dit vanaf nu steeds krijgen als hij zijn zin niet krijgt? Of is het misschien een gevalletje; toe aan groep 3? Uitgedaagd worden? Het gebeurt nu met regelmaat, misschien 2x per week. Buiten de woedeaanvallen is hij nog steeds erg lief, al wordt hij wel steeds iets brutaler.
    Herkent iemand deze fase/overgang en zoja, misschien heb je tips voor mij?
     
  2. GroeneBomen

    GroeneBomen VIP lid

    7 mei 2019
    22.509
    26.043
    113
    Vrouw
    Zit hij ook op een sport? Kan ook heel gunstig werken bij lekker in z'n vel zitten en frustraties eruit sporten.
     
  3. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    19.797
    8.663
    113
    Kan goed zijn dat er frustratie uitkomt zo richting het einde van het schooljaar maar dat maakt zijn gedrag niet goed.

    Praten jullie ook over hoe jij of je man of je zoon zich voelt. Wij zijn vroeg begonnen om aan te geven wat het ook met ons doet.
    Dat het geen zin heeft om in eens boos te worden.als je niet praat weet de ander niet hoe jij je voelt, je kan niet in zijn hoofd kijken. Je mag best boos zijn maar hoeft niet boos te doen.

    Als hij het echt moeilijk vind kun je ook gezichtjes ophangen. Wanneer hij dan uit school komt en hij hangt een knijper op groen is er niks aan de hand en kun je dus dingen vragen of zeggen.
    Oranje gezichtje, er zit wat dwars en geeft dan aan of hij met rust gelaten wil worden.
    Rood gezichtje, hij is boos en/of verdrietig en gaat dan zelf een plek zoeken om tot rust te komen.

    (Of geen gezicht maar een stoplicht)

    Zonder veel woorden weet je wat je aan elkaar hebt. Als hij dan de rust heeft gevonden en klaar is om te praten zet hij het knijpertje op groen.

    Zo overvraag je hem ook niet en zit je niet gelijk in zijn irritatie zone.

    Als je juist zoveel op elkaar lijkt kun je juist elkaar ook erg tegen zitten (herkenbaar)
     
    Line en sarah28 vinden dit leuk.
  4. Beausecret

    Beausecret VIP lid

    26 apr 2016
    5.302
    5.920
    113
    Vrouw
    Kun je een patroon in zijn woede uitbarstingen ontdekken? Bijvoorbeeld is het op een bepaald moment? Alleen na school, of alleen als hij zijn zin niet krijgt?

    Lijkt erop dat zijn emmer overloopt op het moment van de woede uitbarsting. Heel lang grenzen opzoeken en zelfs overheen gaan, en dan kan net dat ene moment de trigger zijn waardoor het volledig overloopt.

    Emmer tussentijds legen helpt, met andere woorden: een uitlaatklep. Is voor jongens soms nog wat lastiger om gevoelens te laten zien en delen. Sport zou misschien wel goed zijn zoals hierboven wordt genoemd. Het helpt wel om samen met je kindje te zoeken naar de oplossing, vaak weten ze heel goed waar ze behoefte aan hebben maar hebben ze hulp nodig om bij het antwoord te komen.
     
    Line vindt dit leuk.
  5. suus1983

    suus1983 VIP lid

    10 okt 2006
    47.710
    32.571
    113
    Klopt! Wij hebben onze jongste niet om die reden op sport gedaan, maar het hielp erg goed en hij heeft het er erg naar zijn zin.

    Qua driftbuien, zowel mijn oudste als jongste hebben daar wel eens een handje van gehad en meestal waren het fases. Het is ook druk op school nu en de vakantie komt eraan. Dat het bij jou gebeurt kun je ook zien als een compliment, hij voelt zich bij jou veilig genoeg om zich te laten gaan.
     
  6. Jo79

    Jo79 VIP lid

    6 mei 2007
    24.554
    3.456
    113
    Mijn zoon was t/m groep 4 die laatste weken tot de zomervakantie nooit te genieten. De kleuterklas is op zijn volst, met instromers van net 4 jaar die lopen te gillen en dat verschil is dan wel groot als ze (bijna) 2 jaar ouder zijn, je leert nog weinig, het is drukker en rommeliger dan normaal en na een schooljaar ben je gewoon aan vakantie toe.
    Ik zou met hem praten over hoe hij het nu vindt op school om te kijken of het daar aan ligt.

    Ik accepteer het niet dat hij fysiek naar mij wordt. Verder, hier hielp weinig, hij zat er gewoon doorheen en aan die situatie op school kon ik niets veranderen. De eerste twee weken van de vakantie is hij vaak nog niet erg gezellig en daarna trekt hij weer bij.
     
  7. Wen86

    Wen86 Fanatiek lid

    12 apr 2011
    2.165
    178
    63
    Sowieso merk je bij de oudste kleuters verandering in hun gedrag op school. Uit zich in verschillende vormen.

    Hou de r's erin. Praat erover. Wat kan hij doen als hij het voelt opkomen etc
     
  8. Line

    Line Fanatiek lid

    7 jan 2007
    2.694
    265
    83
    Iets brutaler kan hoor op deze leeftijd. Het is een nieuwe fase en daar hoort opnieuw verkennen van grenzen bij. Het is niet persoonlijk bedoelt, het is best gezond eigenlijk.

    Ik lees in je bericht (als ik het niet goed heb, geef het aan hoor) dat je ervaart dat zijn woede op jou persoonlijk gericht is. En dat jullie elkaar feilloos aanvoelen en ‘dichtbij elkaar’ zijn.

    Het kan ook echt zijn dat hij ouder wordt en dat hij zich iets wil los maken. Hij wil zijn eigen grenzen ten opzichte van jou verkennen. Kan dat een pijnlijk punt voor jou en hem zijn?

    Je kan hem die ruimte geven, hem laten groeien naar een schoolkind. Door hem eigen keuzes te bieden. Andere schooltas, letters oefenen etc. Wat hij wil eigenlijk.

    Nogmaals, het is een interpretatie op jouw bericht. Als ik mis zit, dan schuif je het maar opzij. En anders is dit mijn tip aan jou.
     
  9. Line

    Line Fanatiek lid

    7 jan 2007
    2.694
    265
    83
    En inderdaad wat @Jo79 zegt. Slaan, schoppen accepteer ik niet. Dan mag mijn zoontje direct afkoelen in de gang. Daarna praten we rustig over de situatie.
     
  10. cs1986

    cs1986 Actief lid

    7 mrt 2013
    112
    4
    18
    NULL
    NULL
    Bedankt voor jullie tips en meningen. Ik denk inderdaad dat het een combi is van einde schooljaar en een nieuwe fase. Ik merk ook echt dat het kleuterige (lees:schattige) eraf gaat en hij verandert in een stoere jongen met eigen wil. Een heel proces voor hem en ook voor mij... we moeten maar even de tijd nemen om deze nieuwe fase te omarmen!
     
    Line vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina