Heb jij wel eens het huiswerk voor je kind gemaakt?

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door Yellowsun, 17 jun 2019.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Jo79

    Jo79 VIP lid

    6 mei 2007
    24.554
    3.456
    113
    Oh ja, ik ken ook zo’n moeder. Elke keer jubelen dat ze de mooiste surprise of het beste verslag/werkstuk van de klas hadden, terwijl zij 90% heeft gedaan.
    Maar goed, die kinderen had ik vroeger ook al in de klas, pikte je er zo uit.

    Zo ingewikkeld is powerpoint niet, ik heb het ze 1 x uitgelegd en ze maken het sindsdien helemaal zelf compleet met allerlei effecten.

    Ik lees het alleen even door op spelfouten i.v.m. dyslexie. Daarnaast, het hoort bij zelfstandig worden en je eigen verantwoordelijkheid nemen.
     
    Yellowsun en suus1983 vinden dit leuk.
  2. Luna86

    Luna86 VIP lid

    11 jan 2009
    13.137
    7.725
    113
    Gelderland
    Dit!
    Al heb ik laatst wel zijn Spaans gemaakt. Hij is nogal van het uitstellen en kwam er woensdag achter dat hij de volgende dag Spaans had. Ik was het zelf ook straal vergeten dus heb ik het in de avond gemaakt en hij heeft het over geschreven.
    Daarbij zeggende, Spaans is extra en hij vind het helemaal niet zo leuk. Tis echt op volwassen niveau Spaans dus te hoog gegrepen denk ik.
     
  3. Vlinderbloem

    Vlinderbloem VIP lid

    27 mrt 2008
    8.123
    1.673
    113
    Voor mijn oudste dochter wel. Ze is nogal een paniekvogel en ondanks dat ze vreselijk haar best doet in de brugklas (havo/vwo) en ook goede cijfers haalt komt ze af en toe nog niet goed uit met haar planning. Dit komt dus niet door laksheid, ze heeft zelfs een soort oorkonde/certificaat gehaald voor haar inzet (wordt ieder jaar uitgereikt aan 3 brugpiepertjes) maar het was/is wel enorm wennen voor haar. De hoeveelheid, het zelf plannen, hierop was ze niet goed voorbereid vind ik.
    Dus als ze een keer vastloopt vind ik het geen probleem om af en toe wat wiskundesommen of een schrijfopdrachtje voor Nederlands te doen als ze in de knel komt met haar huiswerk.
     
    duikster vindt dit leuk.
  4. IkbenTess

    IkbenTess Fanatiek lid

    14 dec 2016
    2.115
    1.090
    113
    Vrouw
    Nederland
    Nee en dat gaat ook nooit gebeuren. Mijn oudste maakt ook tot nu toe graag huiswerk. Hij krijgt het pas sinds kort, omdat hij 2 jaar voorloopt hoefde hij nooit huiswerk te maken. Nu vindt de juf (en wij) het belangrijk dat hij ermee om leert gaan en krijgt hij wat mee elke week.
    Ik help hem wel met plannen,daar is hij erg slecht in.
     
  5. Fuddey

    Fuddey VIP lid

    6 okt 2015
    16.382
    12.678
    113
    Hier vanaf groep 3 huiswerk, dat maakt ze zelf - ik herinner haar er wel aan. Ik snap de verleiding van het overnemen wel, zeker als een kind het anders maar lafjes doet (ook bv bij een surprise), maar juist die verantwoordelijkheid zelf gaan dragen, de consequenties aanvaarden, dat lijkt me een veel belangrijkere les dan ‘ach, m’n moeder maakt dat werkstuk wel als ik geen tijd/zin heb...’. En met surprises is de consequentie dat een klasgenootje verdrietig is, daar zou ik dus wel mee helpen, aansporen, maar niet voor 80-90% het werk overnemen.
     
  6. Gymgirl

    Gymgirl Fanatiek lid

    17 jan 2018
    1.847
    888
    113
    Vrouw
    Ja, hoor! Ik heb mij hier ook schuldig aangemaakt. Boekbesprekingen, spreekbeurten, werkstukken; ik help overal bij. Sommige verslagen zit weinig input van de kids bij. Oké, het boek moeten ze wel zelf 2x lezen. Dan gaan we het samen lezen per hoofdstuk. Ik maak daar dan een verslag van. Powerpoints ed maak ik ook. Zij vertellen wat ze willen, ik maak het.
    De oudste zit nu op de middelbare school en die help ik niet meer. Tenminste , ik maak het niet meer. Ik help met structuur aanbrengen en bied een plan van aanpak. Soms niet meer dan 'Kijk maar eens op internet hoe je een (snuffel)stageverslag maakt'.

    Ze zullen het toch zelf moeten gaan doen. Maar soms wel met wat hulp van papa/mama.
     
    Athina vindt dit leuk.
  7. Strijkkraal

    Strijkkraal VIP lid

    11 apr 2008
    10.680
    3.691
    113
    Nog niet nodig maar nee, ik ga geen huiswerk maken of boekbespreking of werkstuk. Wat leert ze dan als mama het wel maakt? Dat anderen het wel voor haar oplossen?
    Helpen, sturen, coachen, uitleggen hoe een PowerPoint in elkaar zit absoluut maar ze zal haar huiswerk toch echt zelf moeten maken.
     
    Yellowsun en Jo79 vinden dit leuk.
  8. tuc

    tuc VIP lid

    19 dec 2012
    51.705
    42.533
    113
    Waarom maak je die verslagen enz dan voor hen. Waarom laat je ze het niet zelf doen?
     
    suus1983 vindt dit leuk.
  9. Gymgirl

    Gymgirl Fanatiek lid

    17 jan 2018
    1.847
    888
    113
    Vrouw
    Vaak tijdnood. Het plannen is een probleem. En dan blijkt de opdracht lastiger dan gedacht en dan.... Paniek!! Maar iedere keer doen ze meer zelf hoor. Anders leren ze er niks van.
     
  10. pluk

    pluk VIP lid

    13 dec 2005
    16.008
    4.182
    113
    Ik maak geen werkstukken etc voor ze. Ik help wel, ik help plannen, mijn zoon heeft hier ( door zijn ass) enorm veel moeite mee. Als ze iets niet snappen dan helpen we ze. 1 keer was mijn zoon zwaar overprikkeld, toen heb ik geschreven voor hem ( was wiskunde). Niets zelf uitgerekend ofzo maar puur opgeschreven wat hij zei incl.de fouten ( en dat is best moeilijk als je de fouten ziet )
     
  11. GroeneBomen

    GroeneBomen VIP lid

    7 mei 2019
    22.509
    26.043
    113
    Vrouw
    #31 GroeneBomen, 18 jun 2019
    Laatst bewerkt: 18 jun 2019
    Ik wil meehelpen door te begeleiden en na te kijken , maar huiswerk volledig maken? Ik ga niet schrijven of typen. Ik zit ernaast. Nee.vooral als het gaat om belangrijke vaardigheden moeten ze het écht zelf doen , zoals presentaties maken. Ik wil er naast zitten om te ondersteunen maar het wordt toch echt zelf gemaakt. En dan maar een keer onderuit gaan. Hoort bij het leven. Liever een welverdiende 2 dan een 9 omdat ik het boekverslag volledig in elkaar draai. Van die 2 leer je meer, omdat je die zelf hebt verdient. Niets mis mee om een keer onderuit te gaan, als ze volwassen zijn kan moeders ook niet alles maar fixen. Dat gezegd hebbende.... op mijn werk kwam een 17 jarige solliciteren met haar moeder erbij. Moeder had haar cv gemaakt en de brief. En was nog meegekomen ook naar het gesprek voor een bijbaan. Meisje werk niet aangenomen, functie voorwaarde was dat je zelfstandig moest kunnen werken. En als moederlief alles heeft gedaan en nog meekomt ook is dat alles behalve zelfstandig. Vond t gewoon gênant.

    Curlingmoeders heten dat, die liefst alle obstakels uit de weg vegen zodat het pad zo glad mogelijk is
     
  12. Athina

    Athina VIP lid

    31 okt 2007
    23.474
    3.153
    113
    zwemjuf
    zuid-holland
    Dit herken ik wel ja... we gaan er samen voor zitten. De oudste kan prima typen, dus die doet het nu zelf. Met de jongste help ik om te voorkomen dat het geen spreekbeurt van 3 minuten word. Wel continue overleggen... Maar ook wel bewust zeggen: Nee, dat is bijzaak- zullen we dat weghalen? of 'weet je eigenlijk wel wát je nu kopieert? Snap je het zelf wel? ' . Dus we zijn er heel bewust sámen mee bezig - maar ik moet echt oppassen dat ik niet te veel doe. Oudste van 10 helpt de jongste ook met powerpoints (is ze beter in dan ik) .

    Ik help inhoudelijk daarmee meer, om te voorkomen dat ze álle tekst die ze willen gaan vertellen al op de sheet laten zien. Zélf vertellen, onthouden- en de powerpoint als ondersteuning. Wel grappig om hier te lezen dat veel mensen stellig 'nee' zeggen, maar dan eigenlijk met excuus/goede reden, toch ja doen :p . En ja, ik heb m'n kind ook écht wel eens vaker op haar 'gezicht' laten gaan, maar oh- dat doet wel érg veel pijn aan je moederhart, die serieuze paniek, angst etc... en ondanks dat, tóch weer uitstelgedrag vertonen de keer erop.... omdat de angst om het te doen ook zo aanwezig is.
     
    NiVa0230 vindt dit leuk.
  13. GroeneBomen

    GroeneBomen VIP lid

    7 mei 2019
    22.509
    26.043
    113
    Vrouw
    #33 GroeneBomen, 18 jun 2019
    Laatst bewerkt: 18 jun 2019
    Moet ik wel zeggen je hebt van die sneaky kinderen die je geleidelijk het werkstuk laten maken zonder dat je het zelf doorhebt. Die heel goed weten dat ze het zelf kunnen en dan ineens heel subtiel hulp vragen En je geleidelijk aan steeds meer laten overnemen hahaha

    De jongste van mijn zus is zo, kan je heel subtiel manipuleren en voor ik het doorhad had ik een som voor hem gemaakt hahaha en toen had ik het door dat ik geen voorbeeld som aan het berekenen was voor hem maar zijn huiswerk aan het maken was.

    Hij zei dat hij een willekeurige som neerzette voor mij, want het ging om het principe en dat snapte hij niet. Dus ik die willekeurige som stap voor stap doornemen en nam hij het zo over voor zijn huiswerk hahaha,10 voor de slimheid,
     
  14. wafelijzer

    wafelijzer Fanatiek lid

    26 nov 2015
    1.828
    782
    113
    Vrouw
    Nee, oudste doet alles nu zelfstandig ook spreekbeurten etc (groep 8)
    Dochter wel geholpen met eerste spreekbeurt om PowerPoint te maken (groep 6) maar de volgende mag ze zelf proberen en help ik alleen als ze erom vraagt.
     
  15. Panda81

    Panda81 Fanatiek lid

    13 nov 2008
    3.379
    415
    83
    Limburg
    1x gedaan met nieuwsbegrip. Ze had de verkeerde gemaakt ivm vakantie. Stond alweer een nieuwe online die hun niet hoefde. Kwamen we last minute achter. Toen heb ik voor haar de goede gemaakt. Ze had er echt de balen in.
    Verder help ik haar wel. Bv met presentaties al lukt powerpoint haar nu zelf ook steeds makkelijker.
     
  16. EdN

    EdN VIP lid

    27 mei 2011
    8.680
    3.465
    113
    Nee natuurlijk niet, wat heeft je kind daaraan? Het verbaast me ook echt hoeveel mensen het blijkbaar wel doen, dan help je je kind toch totaal niet?

    Helpen of uitleggen wil ik altijd, of als hij klaar is even nakijken ook geen probleem. Als ik zie dat er iets fout is, dan zeg ik tegen hem dat er een foutje in zit en hij er nog even naar moet kijken en als hij echt niet snapt wat er fout is gedaan wil ik hem ook nog uitleggen wat de fout is, maar hij zal zelf met het juiste antwoord moeten komen. Volgend jaar gaat hij als het goed is ook werkstukken moeten maken. Natuurlijk wil ik hem dan uitleggen hoe dat moet en tips geven over hoe je zoiets het beste kunt opzetten, maar hij zal het echt zelf moeten doen.
     
    IkbenTess vindt dit leuk.
  17. Anna009

    Anna009 VIP lid

    30 mei 2008
    9.091
    4.265
    113
    Home
    Nee tuurlijk niet
    Wat leert een kind daarvan?

    Ik zal met alles helpen en uitleggen maar het maken echt niet
    In tijdnood? Ja dan had je er eerder aan moeten beginnen en beter plannen of luisteren toen ik zei je moet er mee beginnen
     
  18. nijn37

    nijn37 Fanatiek lid

    13 aug 2006
    2.446
    2.143
    113
    Wij zijn altijd bereid om te helpen en na te kijken. Maar ze zullen het toch echt zelf moeten doen. En mijn dochter maakt sinds groep 5 al zelfstandig PowerPoint presentaties voor een boekbespreking of spreekbeurt. Dat hebben ze echt zo door hoe dat moet hoor.
     
  19. Wen86

    Wen86 Fanatiek lid

    12 apr 2011
    2.165
    178
    63
    In plaats van het maken. Leer je kind met plannen.
     
  20. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.434
    8.282
    113
    Maken niet, helpen wel.
     

Deel Deze Pagina