Dilemma WW/ziekmelden? En werk als zelfstandige

Discussie in 'Stel je vraag aan het UWV webcareteam' gestart door Welkerozewolk, 1 jul 2019.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Welkerozewolk

    Welkerozewolk Nieuw lid

    13 jul 2018
    4
    0
    1
    Vrouw
    Ik zit met een dilemma en kom er niet meer uit!

    Ik zit sinds oktober in de WW voor 28 uur en werk daarnaast 22 uur in de week als zelfstandige (waarvoor ik vrijstelling voor die uren heb). Veel te veel hooi op mijn vork, I know! Het ging echter altijd goed, met de nadruk op ging.

    Ik ben in december naar mijn huisarts gegaan wegens stress en spanningsklachten en kreeg een doorverwijzing voor mindfulness en een GZ psycholoog. Ik ben daar momenteel nog in behandeling en daaruit zijn depressieve en burn out klachten geconstateerd. Van januari t/m april heb ik daarom mijn werk als zelfstandige afgebouwd. Wanneer ik mijn rust neem gaat het redelijk goed met me. Afgelopen week heb ik echter 2 dagen achter elkaar gewerkt en de 3e dag heb ik een veel te kort lontje. Ik schreeuw tegen mijn man en kindjes, ik huil om alles en wil gooien met dingen. Ik trek het gewoon nog niet om veel te doen.

    Probleem is alleen dat het einde van mijn WW in zicht komt. Over 3 maanden moet ik weer aan de slag. Met de psycholoog hebben we besloten dat mijn oude werk geen optie meer is. Ik ben er samen met haar ook achter wat me wel energie geeft en wil daar het liefste rustig mee aan de slag. Ziekmelden is dus geen optie want dan mag ik ook niet meer een aantal uren als zelfstandige werken en dan krijg ik geen kinderopvangtoeslag meer. Fulltime zorg voor de kindjes is voor mij niet goed en ook voor de kindjes niet.

    Help, wat nu? Bestaat er de mogelijkheid om me ziek te melden voor de uren dat ik in de WW zit en de uren die ik al werkte als zelfstandige wel voort te blijven zetten? Daar haal ik immers energie uit en bouw ik aan een nieuwe richting die me op de lange termijn ook energie blijft geven.
     
  2. UWV

    UWV VIP lid
    Medewerker

    Hallo Welkerozewolk,

    Dat is een goede vraag die je hier stelt. Goed dat je jouw dilemma hier aan ons voorlegt. Ik ga voor je uitzoeken of je de vrijgestelde uren die je werkt als zelfstandige voort kunt blijven zetten tijdens ziekte van de uren waarvoor je de WW-uitkering ontvangt en welke gevolgen dit heeft voor deze inkomsten.

    Zodra ik meer weet, zal ik je dat hier laten weten.

    Met vriendelijke groet,

    Marjolein
    UWV Webcareteam
     
  3. Welkerozewolk

    Welkerozewolk Nieuw lid

    13 jul 2018
    4
    0
    1
    Vrouw
    Dank je Marjolein!

    Ik hoor het graag zodra je meer weet.
     
  4. UWV

    UWV VIP lid
    Medewerker

    Hallo Welkerozewolk,

    We hebben het voor je uitgezocht.

    Als er voor je WW-uitkering vrijstelde uren zijn vastgesteld als zelfstandige, gelden deze vrijstelde uren ook voor de Ziektewet uitkering. Je kunt dus gerust de vrijgestelde uren voortzetten vanuit een Ziektewet uitkering.

    Ga je meer uren als zelfstandige werken dan dat je hebt gewerkt voor je eerste WW-dag? Houd er dan rekening mee dat we de uren die jij meer werkt wel gaan korten op je uitkering.

    Met vriendelijke groet,

    Jim
    UWV Webcareteam
     
  5. Welkerozewolk

    Welkerozewolk Nieuw lid

    13 jul 2018
    4
    0
    1
    Vrouw
    Thanks voor het uitzoeken! Dat geeft wat minder stress op dat vlak in ieder geval.

    Groetjes :)
     
  6. UWV

    UWV VIP lid
    Medewerker

    We hebben graag voor je uitgezocht. Ook namens Marjolein graag gedaan!

    Met vriendelijke groet,

    Jim
    UWV Webcareteam
     

Deel Deze Pagina