Gymnasium toegevoegde waarde?

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door Amarens, 10 jul 2019.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Juul75

    Juul75 VIP lid

    8 apr 2010
    11.898
    7.617
    113
    Ja precies zo. Ik heb uiteindelijk alleen in Latijn eindexamen gedaan, nooit verder is me gedaan maar ik vind echt een verrijking.
     
    Visje79 vindt dit leuk.
  2. Luppy

    Luppy VIP lid

    1 dec 2007
    7.025
    2.163
    113
    Onze oudste kreeg gymnasium advies, maar voelde niks voor klassieke talen. Toen zei de juf dat tweetalig vwo dan misschien een beter idee was. Dat heeft hij gekozen en hij begint er in september mee. De eerste jaren is 75% in het Engels, daarna kunnen ze even speciaal Engels certificaat of diploma krijgen. De laatste jaren zijn grotendeels in het Nederlands omdat ze ook gewoon in het nl examen doen. Ik ben benieuwd.
    Zelf heb ik wel gymnasium, maar dit lijkt me vele malen nuttiger. Als het er in mijn tijd geweest was had ik het ook gedaan.
     
    cowgirl80 en Amarens vinden dit leuk.
  3. Jet2018

    Jet2018 Niet meer actief

    Ik heb gymnasium gedaan (Latijn als examenvak, Grieks vrij vlot laten vallen).
    Ik was gek op geschiedenis, maar niet WO2 dus dit was een mooie vervanger voor het vak geschiedenis op het vwo.
    Later (letteren studie) ook blij geweest met Latijn aangezien je toch meer taalbegrip creëert.

    Edit: meen me te herinneren dat we een uur minder Engels en Nederlands hadden op het gymnasium.

    Maar, als je kind niks met talen heeft, is een technasium misschien ook een optie.
     
    Amarens vindt dit leuk.
  4. lovewinnie

    lovewinnie VIP lid

    13 jan 2007
    16.250
    790
    113
    tilburg
    Mijn dochter gaat naar het vwo naar hoeft past in de 3e te kiezen voor wel of geen klassieke talen leren. Dus gymnasium of atheneum. Ligt er een beetje aan wat je wilt gaan doen/worden. Wil je arts worden of rechten studeren is latijn geen overbodige luxe.
    Meer waarde heeft het dus niet altijd. Diploma's zijn ook evenveel waard

    Wij gaan dus kijken hoe gaat ze doen eerste jaren en gaat ze dan willen /mee kunnen pakken. Ze heeft ook al Chinees als examen vak. Lijkt je al pittig zat. Wel wil ze dierenarts of rechten gaan studeren dus dan heeft ze dat wel nodig maar ook hbo kan ze daar alsnog voor kiezen is mijn verteld
     
  5. Amarens

    Amarens VIP lid

    24 dec 2009
    11.493
    3.765
    113
    Dank jullie wel voor alle reacties, heel fijn om te lezen wat de ervaringen zijn. Ik denk dat het hier geen gymnasium wordt. Tweetalig onderwijs lijkt mij een mooie optie, en een technasium ook, er zijn zoveel mogelijkheden.
     
    pippa26 vindt dit leuk.
  6. GroeneBomen

    GroeneBomen VIP lid

    7 mei 2019
    22.528
    26.076
    113
    Vrouw
    Dat maakt wel verschil idd, hier is gymnasium echt alleen op 2 scholen die alleen gymnasium aanbieden. Dus als het tegenvalt moeten ze naar een andere school. Dat speelt voor een keuze ook wel mee.
     
  7. Snoopy1979

    Snoopy1979 VIP lid

    8 okt 2006
    33.808
    6.960
    113
    Vrouw
    Brabant
    Hier net zo, ik vond Latijn ook echt zo leuk! Is ook mijn redding geweest trouwens, ik heb mijn diploma gehaald doordat ik mijn slechte wiskunde (4 :oops:) kon compenseren met Latijn (8 :))
     
  8. GroeneBomen

    GroeneBomen VIP lid

    7 mei 2019
    22.528
    26.076
    113
    Vrouw
    Tweetalig onderwijs is wel fijn voor vervolgonderwijs. Op de universiteit waren mijn studieboeken voor meer dan de helft in het Engels en veel vakken ook. Hoewel mijn Engels uitstekend was, is wiskunde in het Engels wel écht een hele andere tak van sport. Heb toch echt wel dingen moeten opzoeken haha
     
  9. pippa26

    pippa26 Fanatiek lid

    14 mrt 2015
    3.030
    2.030
    113
    Ik ook precies zo. Maar toch daarna spijt. Mijn broer bleef zitten in het jaar boven me dus ik dacht dat ik niet teveel moest gaan doen. Uiteindelijk had ik wel liever Latijn erbij gedaan :) Je leert analytisch denken en meer taalbegrip zo!
     
  10. Amberxx

    Amberxx Fanatiek lid

    6 nov 2013
    4.577
    4.623
    113
    Ik denk dat er een groot verschil zit tussen gymnasium op een scholengemeenschap of een echt zelfstandig gymnasium. Dat laatste heeft echt wel een meerwaarde omdat alle kinderen gymnasium doen en alles daarop is afgestemd. Over het algemeen is gymnasium voor de wat meer gemotiveerde scholieren, de strebers, doorzetters die studeren en goede cijfers belangrijk vinden. De sfeer is er anders. En je zult er wat meer kinderen vinden die net wat slimmer zijn. Kijk zelf waar jouw dochter past.

    Je hebt bredere opties qua talen, biologie en geneeskunde.

    Als je kind het kan en er het type voor is zou ik het zeker doen!
     
  11. EdN

    EdN VIP lid

    27 mei 2011
    8.686
    3.468
    113
    Voor rechten heb je het echt niet nodig hoor, je komt hier en daar wel eens een term tegen, maar daar hoef je echt geen gymnasium voor te hebben gedaan. Ik heb zelf geen geneeskunde gedaan, maar daar geldt volgens mij hetzelfde voor.
     
    lovewinnie vindt dit leuk.
  12. Kolibrie2

    Kolibrie2 Fanatiek lid

    9 nov 2018
    1.332
    1.135
    113
    Vrouw
    Ik heb trouwens naast het gymnasium ook het diploma gehaald wat ze halen bij tweetalig vwo en deed ook extra filosofie. Ik vond de alfa kant ook gewoon leuk naast de natuur en gezondheidvakken die ik heb gehad. Een lekker brede ontwikkeling.
    Misschien dat ik er nu wel Chinees bij had gekozen ofzo, maar Latijn heeft me ook geholpen analytisch te denken.
     
    belize vindt dit leuk.
  13. cowgirl80

    cowgirl80 VIP lid

    28 jul 2010
    7.527
    6.219
    113
    zuid-holland zuid
    Ik ben het met je eens dat het enorm uit maakt of het een zelfstandig gymnasium is of in een scholengemeenschap. Maar ik ben het niet altijd eens met de voordelen die je noemt.
    Bij ons is het zelfstandige gymnasium in de buurt best wel elitair, als je ouders geen arts of bankier zijn en je niet 3x p jaar op vliegvakantie gaat, lig je er al behoorlijk uit. Dat de kinderen gemotiveerder zouden zijn dan op de scholengemeenschap zie ik dan weer niet. Dus het kan denk ik echt wel verschillen per plek.
     
    Whoopy vindt dit leuk.
  14. belize

    belize VIP lid

    25 feb 2009
    11.105
    203
    63
    je moet niet alleen kijken naar wat je daar leert wat je straks daaraan hebt, denk ik, leerling profiel is ook belangrijk. wat voor soort kinderen doen het tegenwoordig? mijn zoon vindt het rustgevend om werk van alfa vakken te maken. koos ook als verrijking latijn op gr7. hij vindt het echt leuk om grieks latijn en andere talen zoals russisch koreans etc te leren. en houdt van praten over de verschillen tussen de talen en over geschiedenis aardrijkskunde met zijn vrienden(lukt niet op dit moment omdat kinderen over andere zaken willen praten of heel weinig weten) hij vindt het dan geweldig dat er daar andere kinderen zullen zijn die ook graag talen en alfa vakken leren naast wiskunde etc en over deze onderwerpen met hem kunnen praten. hij wil naar gymnasium, als het lukt, ook vanwege soort kinderen die dat willen rustige kinderen die veel willen studeren.
     
  15. Amberxx

    Amberxx Fanatiek lid

    6 nov 2013
    4.577
    4.623
    113

    Ik bedoel meer dat je voor het gymnasium meer moet doen. Extra vakken die veel van je vragen. En dat je misschien niet direct het nut daarvan inziet. Dat vraagt doorzettingsvermogen en motivatie. Het komt bovenop de gewone vwo stof. Daarom trekt het vaak een bepaald type leerling.

    Ook meer elitair inderdaad. Sommige ouders willen hun kind naar zo'n school omdat ze niet in aanraking komen met minder slimme kinderen of kinderen uit verkeerde milieus. Die zal je daar veel minder treffen.
     
  16. Siepie85

    Siepie85 VIP lid

    8 nov 2013
    7.858
    7.805
    113
    Amsterdam
    Ik lees nu al een paar keer dat het handig is voor geneeskunde. Even meteen ontkrachten, daarvoor heb je juist een exact profiel voor nodig. Dus weinig talen en juist scheikunde natuurkunde en biologie. Ik heb als kind nog Latijn geprobeerd om Mn moeder een plezier te doen maar totaal geen talen aanleg dus gelukkig snel mogen stoppen. En heb het totaal niet gemist met Mn studie geneeskunde of gemerkt dat andere het door het zgn gymnasium makkelijker hadden.
    Gewoon kijken naar wat wil een kind wat kan het en wat past bij bij het kind.
    Voor mij is gymnasium gewoon vwo met talen erbij.
     
    Whoopy vindt dit leuk.
  17. nelta

    nelta VIP lid

    28 apr 2009
    18.343
    8.803
    113
    Vrouw
    Rotterdam
    Ja dat laatste is het idd voor mij ook. Hier in de tweede en derde Grieks en Latijn gedaan en toen met profielkeuze laten vallen. Ik vond 2 profielen wel voldoende (Natuur en techniek en Natuur en biologie)

    En daar heb je denk ik veel meer aan voor een studie geneeskunde dan bijvoorbeeld Latijn. Dan erger je ook niet aan al die foute naamvallen in het potjeslatijn :rolleyes:
     
    Whoopy, belize en Siepie85 vinden dit leuk.
  18. julia80

    julia80 Fanatiek lid

    11 jan 2014
    4.459
    2.275
    113
    Ik heb zelf ook het gymnasium gedaan en vond het erg leuk. Overigens ben ik daarna een (medisch-) technische studie gaan doen( in mijn tijd kon je gewoon nog vakken kiezen en ik had vier talen en vier technische vakken op mijn eindexamen.)
    Ik vond met name het Latijn echt enorm handig. Nu ruim twintig jaar later heb ik er nog steeds profijt doordat woorden in zo ontzettend veel talen er vanaf stammen (Spaans, Italiaans, Duits, Frans, Engels). Ook paste ik goed bij het type kinderen (wat meer geeky en leergierig )
     
    Juul75 vindt dit leuk.
  19. Vogelinnetje

    Vogelinnetje VIP lid

    3 nov 2009
    6.348
    5.603
    113
    Ik weet nog dat ik twijfelde in de brugklas of ik naar het atheneum of gymnasium ging. Ik ben een echte beta, met interesse in de biomedische richting, maar ik ben vooral naar het gymnasiumn gegaan omdat in de eerste klassen daar het tempo hoger lag: ipv 3 uur geschiedenis, hadden wij er 2. Uiteindelijk alleen in Grieks eindexamen gedaan, omdat ik de Griekse mythologie het interessants vond.

    Nu vind ik het wel grappig dat ik Grieks en Latijn heb gehad, maar heb er niet speciaal profijt van.
     
  20. Ansj84

    Ansj84 Actief lid

    10 mei 2019
    470
    635
    93
    Vrouw
    Hier ook geneeskunde gedaan met "gewoon" atheneum. Ik ben een echte bèta en dus niet een enorm talenwonder en zag het dus niet zitten er 2 talen bij te doen. De medische terminologie leer je zo. (en volgens mij pik je dat sneller op door Engelstalige medische programma's te kijken dan door Ovidius te lezen...)
     
    Siepie85 vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina