Steeds minder ouders helpen op school

Discussie in 'Films, televisie en nieuws' gestart door HappyRabbits, 19 jun 2019.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. amdaa

    amdaa VIP lid

    28 mrt 2015
    9.670
    11.009
    113
    Eehh dan quote je een verkeerde denk ik, of je woont in een heel andere omgeving.

    Ik werk ook meer dan mijn man, in een branche waar ze je om 18h vragen of je de middag vrij neemt als je naar huis gaat, en heb afgelopen jaren naast mijn werk nog 2 specialisaties afgerond incl colleges en scripties.
    Maar voor de ouderraad heb ik juist wel tijd want dat is in de avonduren, welke ik daarvoor in mijn agenda blok. Ik begeleid schoolecenementen die qua periode niet in mijn drukke werkseizoen vallen, en neem her en der dagen vrij om bijvoorbeeld te helpen bij de sportdag of de schoolreis. Zo organiseren de andere ouders bij ons op school het ook. Die zijn gewend om te werken met overvolle agenda's, dus vallen een paar activiteiten meer of minder niet zo op. Vergaderingen in de avonduren en werk inhalen op zaterdagavond zijn we gewend, dan vind ik dat niet erg om ook te doen als ik daarmee mijn kind op school blij kan maken.
    Gelukkig zijn het in grote mate ook vaders.

    Wat je laatste alinea betreft: ik krijg er vooral jeuk van..
     
    Paardenbloem en Salentein vinden dit leuk.
  2. zigzag

    zigzag Fanatiek lid

    21 okt 2015
    1.925
    666
    113
    Vrouw
    Herkenbaar hier. Ze moeten echt smeken voor ouders lijkt het wel.
    Ik heb afgelopen jaar wel wat dingen gezien overigens waarvan ik dacht tja.. dit en dat zou helpende ouders tegen de borst kunnen stoten en ervan weerhouden om een volgende keer te helpen.
    Zo was het bij de koningsspelen bijvoorbeeld zo dat de ouders alles moesten doen: spelletjes uitleggen en vervolgens in goede banen leiden en groepjes kinderen van spel naar spel loodsen. Het verdelen van de ouders was heel goed gedaan en elke helpende ouder kreeg een papier met daarop de taken duidelijk uitgelegd.
    Het kan echter geen enkele hulpouder ontgaan zijn dat in alle hectiek er een aantal leerkrachten gewoon wat met elkaar hebben staan kletsen en koffie zitten drinken van begin tot eind. Totaal niet betrokken. Ik weet dat sommige ouders een nare bijsmaak hadden en dat snap ik want ze maken tijd vrij en/of nemen vrij van hun werk om mee te helpen en dan zien ze dat de leerkrachten gewoon op hun kont zitten.
    Ik zie zoiets ook maar ik heb me opgegeven om te helpen, doe dus ook mijn deel en focus me daar op. Het doel voor mij is dat de kinderen een leuke ochtend hebben. Dat een aantal leerkrachten zich dan geheel afzijdig houdt vind ik erg jammer en ook wat vreemd maar de volgende keer geef ik me gewoon weer op. Een aantal andere ouders door bovengenoemde niet en zo heeft school een nog kleinere poel om uit te vissen.
     
  3. dds

    dds Fanatiek lid

    1 jan 2009
    3.936
    752
    113
    Leerkracht
    Drenthe
    Wij gaan met auto's. Dus hebben we ouders nodig.....beetje raar om ze daarna weg te sturen.
     
  4. Shakes

    Shakes VIP lid

    2 apr 2013
    14.132
    5.874
    113
    Vrouw
    Vlaanderen
    Mja, dat is natuurlijk érg arbeidsintensief. Misschien zijn er andere oplossingen. En zoals gezegd: dichterbij voor de kleintjes.
     
  5. dds

    dds Fanatiek lid

    1 jan 2009
    3.936
    752
    113
    Leerkracht
    Drenthe
    Aan het eind van het schooljaar wil ik best even komen schoonmaken, maar niet op een schoonmaakavond! De school en het bestuur moet het schoonmaken via het bedrijf beter regelen. Bij mij op school (in ben zelf leerkracht) heeft de schoonmaker maar 4 minuten voor een lokaal.....bizar:|
    De leerkracht veegt haar/zijn klas en dan komt de schoonmaker nog. Het bestuur heeft het goedkoopste contract met een schoonmaakbedrijf afgesloten.
    Ik wil dat ouders klagen (dit moedig ik trouwens aan) bij de teamleider en het bestuur, anders wordt het probleem niet als probleem gezien omdat het op het bordje van de leerkracht en de ouders komt.
     
  6. Spikkel19

    Spikkel19 VIP lid

    18 okt 2011
    8.460
    361
    83
    tja hier zijn ze zo erg dat ouders die soms helpen een bloemetje krijgen en dat ouders die er altijd zijn als er wat is niks krijgen. tja dat is gewoon niet eerlijk,
    Kerstdiner helpen? ja dat kan maar dan mag je pas eten NADAT de kinderen en juffen hebben gegeten. ja dat werkt niet echt om dan hulp ouders te krijgen wel?

    ik ben thuis en help waar ik kan maar ik krijg er zo wel minder zin in hoor en heb nu ook al een par keer nee verkocht omdat het gewoon niet eerlijk is hoe hun met de hulp ouders om gaan.
     
  7. Lisa280887

    Lisa280887 VIP lid

    13 jan 2019
    5.067
    5.826
    113
    Vrouw
    Ja ik snap je gevoel wel. Bij ons gaat dit gelukkig anders. Alle hulpouders krijgen een presentje aan het einde van het jaar. En met eet-gelegenheden zorgen we samen voor de kids, maar eten ondertussen zelf ook wat.

    Is een gesprek met directie niet een idee voor jou? Je zal vast niet de enige zijn met dit gevoel. En misschien staan ze er niet altijd even goed bij stil?
     
  8. Spikkel19

    Spikkel19 VIP lid

    18 okt 2011
    8.460
    361
    83
    al meerdere keren met meerdere ouders een gesprek met de directie gehad maar deze zien het niet, zeggen dat dat niet zo is terwijl de praktijk heel anders is.
     
  9. Strandbal

    Strandbal VIP lid

    3 mei 2013
    8.890
    3.414
    113
    Door dit topic heb ik bij de juf van mijn zoon eens nagevraagd waarom ze zo weinig hulp vragen. Want al die dingen dat in dit topic genoemd worden is bij ons op school niet (voorlezen, schoonmaken, schoolreisje, sportdag).
    Het antwoord was dat ze op school eerst het personeel inzetten. En dan pas ouders vragen. En omdat het een grote school is met genoeg personeel is dat bijna niet nodig. De enige keer dat vorig jaar en dit jaar hulp werd gevraagd was voor een uitstapje naar de kinderboerderij en om wat klaar te maken voor het kerstdiner.
    Ik ben ook echt blij met deze school. Ze hebben zelfs een aparte dansjuf en gymmeester. Wat ik zelf heel goed vind.
     
    Paardenbloem, Kolibrie2 en Maslov vinden dit leuk.
  10. Lisa280887

    Lisa280887 VIP lid

    13 jan 2019
    5.067
    5.826
    113
    Vrouw
    Oh heel vervelend! En de leerkracht zelf? Heeft die er ideeën over? Ik zie namelijk wel verschil in omgang met ouders tussen collega’s...
     
  11. Liekje81

    Liekje81 VIP lid

    6 sep 2013
    18.621
    21.117
    113
    doktersassistente
    Zevenhoven
    Nou, vandaag toch een apart ding waar hulp voor gevraagd wordt :roflmao: Het water is vandaag op school afgesloten. (regio midden, dus deze week nog school). In de ochtend kunnen de kinderen dus niet naar de wc en worden er mobiele toiletten op het plein geplaatst. Nu werden er ouders van de onderbouw gevraagd dan te komen om bij die wc's te zitten. Als het eind maart was geweest, had ik gedacht dat het een 1 april grap was... :confused:
     
    Zonnestralen, Waterlelies en NiekeKris vinden dit leuk.
  12. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.484
    8.331
    113
    Niet iedereen heeft inderdaad een baan waarbij je 'zomaar' vrij kunt nemen.

    En als iedereen (of in ieder geval een groot deel) af en toe iets doet, dan is dat ook helemaal niet nodig.
     
  13. Vogelinnetje

    Vogelinnetje VIP lid

    3 nov 2009
    6.342
    5.595
    113
    Ja mee eens: je doet wat je kunt doen. Nooit iets doen omdat je geen zin hebt, vind ik raar. Als je het niet eens bent met de activiteiten waar ouders voor gevraagd worden, dan kun je daarover in gesprek met de directie.

    Wat betreft schoonmaken: school heeft een beperkt budget. Ik vind het goed dat ze alleen dat doen wat regelmatig moet gebeuren. Schoonmaak van kasten e.d. hoeft minder vaak en om geld te besparen vind ik het prima als ze hiervoor ouders vragen. Je kunt voor een uitje wel een bus regelen, maar dat gaat ook weer van het budget af.

    Ik ken voorbeelden van ouders die het vertikken om iets voor school te doen. Ik vind het raar: je doet het niet alleen voor school, maar ook voor je kinderen.
     
  14. Anouk2005

    Anouk2005 VIP lid

    21 mrt 2012
    21.910
    15.215
    113
    dokters-assistente
    De Glazen Stad
    Zelf probeer ik wel een aantal keren te helpen per jaar maar ik ga er geen vrij voor nemen. Hier op school lopen al jaren lang dezelfde ouders van de werkgroepen en dat is ook een echte kliek bij elkaar, ze hebben altijd commentaar dat er te weinig hulp is terwijl dit grote onzin is want er zijn genoeg ouders die zich aanmelden maar het lijkt nooit goed genoeg en daardoor maakt het ook weinig aantrekkelijk om te komen helpen. Ik heb er geen last van want ik loop al 12 jaar mee op deze school en weet wel beter maar voor nieuwe ouders werkt het niet als uitnodigend of leuk om te doen als er met een zuinig mondje wordt gekeken wanneer ze vragen waar de schoonmaakspullen staan oid, het heeft twee kanten dit verhaal.
     
  15. Emma86

    Emma86 VIP lid

    25 jun 2012
    5.155
    2.050
    113
    Vrouw
    Nederland
    Ik weet het niet hoor, vorig jaar schenen de kleuters het zo spannend te vinden dat ze bij aankomst al 5 kinderen konden verschonen. En dit jaar was er een kind bij die 1 op 1 begeleiding nodig had (inmiddels naar speciaal onderwijs gegaan).

    Ik zat afgelopen jaar ook gewoon met mijn dreumes/peuter. Ja die blijft niet tevreden zitten in zijn wandelwagen en los zet ie de boel op stelten. Geen idee hoe ik dan zou moeten helpen.
    Bak met speelgoed mee naar huis om schoon te maken vind ik dan handiger om te doen.
     
  16. Shakes

    Shakes VIP lid

    2 apr 2013
    14.132
    5.874
    113
    Vrouw
    Vlaanderen
    Tja, dan is 1 leerkracht een tien minuten bezig met vijf kinderen verschonen. Is dat zo'n ramp? Ook daar weer: als je een schoolreis in de buurt doet, is het nog gaan plassen voor je vertrekt, en dan weer allemaal gaan als we toekomen. Leerkrachten zijn daarin toch geroutineerd? Of is dat alweer hier routine, omdat wij nu eenmaal kinderen vanaf 2,5 jaar op school hebben?
     
  17. amdaa

    amdaa VIP lid

    28 mrt 2015
    9.670
    11.009
    113
    Ik denk dat de hele instelling mbt schoolreisjes helemaal anders is.

    Hier op school wordt de jaarlijkse schoolreis georganiseerd door de ouderraad. Met elke klas gaat 1 OR-lid (= een ouder) mee en is vernatwoordelijk voor de hele coördinatie: plannen, boeken, kinderen tellen, betalen, ouders regelen, vervoer regelen enz).

    Per klas moeten er genoeg ouders zijn om alle kinderen te begeleiden. De juffen begeleiden in principe geen kinderen en zijn als extra. De juffen rijden ook nooit, maar gaan mee in andere auto's of in de bus.
    Ter plaatste is de juf formeel eindverantwoordelijk voor de kinderen, daarom gaat ze mee. Maar ze heeft tijdens het uitje geen taken, ze sluit zich aan bij een groepje om mee te lopen, soms verzamelen juffen en stagiairs zich op een centrale punt waar wij ze kunnen bereiken mocht er iets zijn en daar blijven ze de hele dag.

    Hetzelfde geldt voor de activiteiten als sportdag, sponsorloop, kleuterdag enz. De juffen zijn dan enkel verantwoordelijk voor het indelen van kinderen in groepjes en ze af te zetten op het afgesproken plek.
     
  18. Shakes

    Shakes VIP lid

    2 apr 2013
    14.132
    5.874
    113
    Vrouw
    Vlaanderen
    Bedankt voor de verduidelijking. Dat maakt inderdaad veel duidelijk: het is totaal anders.

    Maar ik snap nog steeds niet waarom. Dat gebeurt toch tijdens de schooluren? Waarom maakt iedereen het zichzelf dan zo moeilijk om dat op ouders af te wentelen, als het duidelijk is dat dat problematisch is om alles praktisch rond te krijgen?
     
  19. Yelly

    Yelly Bekend lid

    26 jun 2019
    647
    575
    93
    @verschonen

    De twee scholen waar wij ervaring mee hebben, verschonen geen kinderen. Kleuters dienen in principe zelfredzaam te zijn en anders moeten ouders bij ongelukjes naar school komen.

    Ik vind een volwassen persoon per 4 -5 kinderen heel fijn, zeker nu er ivm passend onderwijs zoveel kinderen met een rugzakje op school kunnen zijn.
    ML had een groepje van 4, waarvan 2 gedragsproblemen, dan moet je echt scherp opletten hoor
     
  20. suus1983

    suus1983 VIP lid

    10 okt 2006
    47.806
    32.713
    113
    Vind ik nogal een bewering die je daar doet. Je kunt helemaal niet weten wat er thuis speelt en niemand is ook verplicht om dat aan jou uit te leggen.

    Ik werk sinds een half jaar niet meer en de bedoeling was dat ik ook meer zou gaan helpen op school. Helaas lukt dat momenteel niet (houd liever even voor mijzelf waarom niet). Je moet ze zien kijken hoor, de verontwaardiging spat eraf, maar niemand die even vraagt waarom niet he? Wel oordelen.

    En zelfs al zouden ze liever niks doen, is niet jouw pakkie an.
     
    Dielle, Zonnestralen, Maslov en 1 andere persoon vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina