dreigen en straffen.. ik weet even niet hoe anders..

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door bunchy, 9 jul 2019.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. bunchy

    bunchy VIP lid

    21 aug 2009
    6.407
    475
    83
    we hebben een zoon van 9 en dochter van 7...
    twee lieve, redelijke kinderen over het algemeen..
    Echter soms ook niet ;)
    als we tegen de vakantieperiode aanlopen en ze moe zijn aan het eind vd dag dan kunnen ze draakjes worden.
    zo kreeg zoon te horen dat hij na het eten niet naar buiten mocht maar dat we even rust voor hem wilden.
    hij ontsteekte in een woede uitbarsting waarbij hij mij schopte, uitschold (je bent een kutmoeder). ik gaf aan dat ik dit gedrag niet wil zien en dat hij op de gang tot rust kan komen. hij bleef nog even in mijn buurt waarop ik riep 'anders mag je morgen niet gamen want dit pik ik niet, je moeder schoppen'. waarop hij nog bozer werd en uiteindelijk heb ik aangegeven dat hij morgen en overmorgen niet mag gamen en als hij zo doorgaat de hele week niet. hij liep naar de gang. kwam tot rust en wist zich te herstellen.. is daarna verdrietig dat hij zich zo heeft laten gaan en baalt van de straf...

    ook dochter die het presteert meerdere malen haar bed uit te komen, te gillen en te vragen hoe laat het is en hoe laat wij naar bed gaan en maar vragen blijft stellen. ook haar dreig ik dan 'morgen lees ik anders geen verhaaltje voor en dan ga je gelijk met je zusje naar bed als je nu niet op je kamer blijft'...

    dit gedreig en gestraf wil ik niet. later hebben ze spijt, maken we het samen goed en een dag later mag hij dan niet gamen omdat ik wel consequent wil zijn....
    ik wil eigenlijk straffen met iets op dezelfde dag maar dat kan ik dan niet uit mijn koker schudden omdat de meeste uitbarstingen 's avonds zijn voor het slapen gaan...

    herkenbaar? hoe zou dit beter kunnen? schoppen/slaan/uitschelden vind ik zo buitensporig (gebeurt maar 2x per jaar hoor overigens!) dat ik vind dat ik dan wel mag straffen...
     
  2. riean

    riean VIP lid

    21 apr 2014
    5.528
    7.033
    113
    Voor onze kinderen is buiten spelen juist een uitlaadklep zo aan het einde van het jaar. Voor de jongens dan vooral. Als ze vervelend worden (heel herkenbaar hoor, zo aan het eind van het jaar) stuur ik ze verplicht naar buiten, al is het maar 5 minuten. Vaak zijn ze dan zo een half uur weg, omdat ze van alles vinden om mee te spelen.
    Wat ook helpt is door de dag heen erkenning geven dat het lastig is die laatste weken. Op momenten dat ze lastig worden door moeheid gaan we juist plannen maken voor de zomervakantie. Daar laden ze weer van op.
    Het uit bed komen is bij onze jongste een drama. Na veel avonden ellende en dreigen met van alles en nog wat, hebben we het roer omgegooid, en nu krijgt hij een beloning als hij maar max 1 keer uit bed komt 's avonds (hij moet vaak naar het toilet, dat mag dan dus 1 keer) en als hij niet meer roept. Hij mag dan de dag erna 2 keer computeren (hij mag 30 minuten per dag, als hij de beloning heeft behaald doe ik het vaak 2 x 20 minuten, heeft hij toch nog niet door ;) )
    Bij echt alle grenzen overgaan (gillen, schreeuwen, slaan en schoppen gaat over al mijn grenzen heen) is direct naar eigen kamer. Voor een paar minuten, in de praktijk is het alleen de oudste die het heel af en toe moet, en die wil dan niet meer naar beneden omdat hij zo lekker Duckjes gaat liggen lezen of met zijn lego gaat spelen ;)

    Dus ik zou ze uit elkaar halen, of juist naar buiten sturen. Ik laat de teugels ook wel wat vieren zo aan het eind van het jaar, normaal gesproken ben ik heel streng qua bedtijden, als het nu mooi weer is laat ik ze wat langer buiten spelen. Of ze kijken een keer een filmpje extra aan het eind van de middag, wat normaal ook echt niet gebeurd als het droog is buiten.
     
  3. bunchy

    bunchy VIP lid

    21 aug 2009
    6.407
    475
    83
    dank je! ik probeer ook 'aan de voorkant' op goede manier dingen te laten lopen..
    door ze idd tijdig naar buiten te sturen, erkenning te geven, niet te streng te zijn zo die laatste weken door teugels iets meer te laten vieren maar het gaat mij erom dat op momenten dat ze grenzen overgaan.. wat dan te doen? herkennen jullie het dreigen/straffen?
    beloningssysteem hebben we vaak gedaan maar is eigenlijk niet nodig omdat het eigenlijk over het algemeen erg goed gaat! Alleen die uitzonderingsgevallen... hoe doen we dat?
    toch gewoon straffen zoals nu?
     
  4. pluk

    pluk VIP lid

    13 dec 2005
    16.008
    4.182
    113
    Wij hadden een lijst in de kelder hangen waarop de straffen voor dingen zoals schoppen stonden.

    Schoppen betekend b.v telefoon inleveren voor 24 uur.
    Te laat thuis komen ( dingetje waar mijn dochter het moeilijk mee heeft) = de rest van de week een kwartier eerder thuis zijn.

    Als ze dan iets deden dan konden ze zelf kijken wat de straf was en dit op de week kalender invullen. Daardoor bleef het altijd hetzelfde of ze het nu, bij papa, bij mij of bij oma deden.
     
    soppie, dreumesje en OumSou vinden dit leuk.
  5. bunchy

    bunchy VIP lid

    21 aug 2009
    6.407
    475
    83
    Vind ik ook wel een goeie!
    Alleen gebeurt het bij ons zo sporadisch..
     
  6. MDK

    MDK Bekend lid

    6 mei 2015
    644
    375
    63
    Vrouw
    Ik sluit me aan bij riean... en heb nog de volgende aanvulling als die maatregelen niet werken. Geen idee of dit voor je zou werken, maar ik probeer even mee te denken ;)

    Als kinderen zo boos of overstuur oid zijn, dan kun je volgens mij niet meer redelijk met ze communiceren. Dus heeft het op dat moment geen zin om een heel gesprek ofzo aan te gaan. En schoppen / anderen pijn doen is echt over een grens, dus lijkt mij logisch dat daar een consequentie op volgt. Misschien helpt het om het naar de gang moeten iets meer toe te lichten? Bijv. als je zo boos bent dat je me pijn gaat doen, dan kun je even niet in mijn buurt zijn, dus ik wil dat je rustig wordt op de gang / je kamer. Eventueel eraan toevoegen (maar dan wordt t wrs al veel tekst, terwijl een korte en duidelijke boodschap wellicht beter wordt gehoord op dat moment): als je weer rustig bent, dan kunnen we afspraken maken over wat je nu wel kunt doen. Mocht hij niet naar de gang / zijn kamer gaan, kun je misschien de keuze geven: je kunt kiezen... of je gaat nu rustig worden op de gang of ik ga een andere consequentie bedenken. Hier helpt t vaak ook (als kind blijft mokken) om dan heel duidelijk te zeggen: dit is je laatste kans om naar de gang / je kamer te gaan, anders kies je voor een andere consequentie en die zal echt niet leuk zijn. Meestal wordt hier dan wel naar de gang gegaan en anders wordt t ook iets als geen verhaaltje voor t slapen of geen filmpjes / snoep oid de volgende dag of direct naar bed (afhankelijk van t tijdstip)... en daar hou ik me dan ook aan.

    En hoe zou je dochter reageren als je aangeeft dat je niet meer ingaat op haar vragen ed? Dus bijv aangeven dat het bedtijd is, dat ze overdag voldoende tijd heeft gehad om vragen te stellen en dat je nu niet meer gaat reageren en dat ze het nu zelf op moet lossen (tenminste als je zeker weet dat ze niet ziek of bang oid is). Eventueel kun je haar nog naar haar kamer brengen en alleen zeggen: het is bedtijd / tijd om te slapen, welterusten. Ik zou het (ook het gillen) proberen te negeren. Als je zoon er wakker van wordt dan zou ik eerder naar hem toe gaan, dan naar je dochter... en als ze rotzooi gaat maken oid dan kan ze de volgende ochtend beginnen met opruimen wat mij betreft.. ;)
     
  7. GroeneBomen

    GroeneBomen VIP lid

    7 mei 2019
    22.509
    26.043
    113
    Vrouw
    Ik zou echt vooraf duidelijke regels opstellen. Ook al is het sporadisch, 1 keer per jaar is al 1 keer te veel.
    Ik denk maar zo: als je fout parkeert weet je van te voren ook dat de boete niet mals is. Dus waarom thuis ook niet de regels duidelijk opstellen en opschrijven?
    Als ze weten wat de consequenties zijn, kunnen ze vast beter de impulsen tegen gaan. Week niet gamen, telefoon inleveren direct na school, tv van de kamer verwijderen. Bedenk wat leuks. Je kan ze ook zelf vragen wat zij een gepaste staf vinden voor bepaald gedrag, zal je verbazen dat ze nog best realistisch iets kunnen bedenken én hebben ze de verantwoordelijkheid genomen. Blijft ook beter hangen dan :)
     
    bunchy vindt dit leuk.
  8. bunchy

    bunchy VIP lid

    21 aug 2009
    6.407
    475
    83

    goeie! zelf consequenties laten bedenken!
     
  9. bunchy

    bunchy VIP lid

    21 aug 2009
    6.407
    475
    83

    dank je wel! Dit is precies hoe wij het doen... maar idd gaan ze dan niet uit zichelf naar de gang omdat ze al zo hoog in emotie zitten dat ze niet helder en verstandig kunnen denken..
    zoon zegt ook 'als ik zo boos ben op jou mama dan wil ik je op zo'n moment straffen, pijn doen en vooral niet naar je luisteren omdat ik weet dat je dat niet leuk vindt'.
     
  10. MDK

    MDK Bekend lid

    6 mei 2015
    644
    375
    63
    Vrouw
    Oh wauw wat knap dat ie dat zo kan benoemen... kan ie vervolgens ook aangeven wat hij nodig heeft om rustig te worden? Misschien kun je inderdaad op een later / ander (rustig) moment samen overleggen en afspreken wat te doen als ie zo boos is?
     
  11. pluk

    pluk VIP lid

    13 dec 2005
    16.008
    4.182
    113
    Bij ons hoor, maar op die manier kon ik heel rustig over de straf nadenken zonder in het heetst van de strijd iets te roepen
     
  12. belize

    belize VIP lid

    25 feb 2009
    11.105
    203
    63
    een pedagoge zei dat jij relationeel moet/kunt benaderen. dus jij schopt mij en dan praat ik niet meer met jou totdat je beseft wat je gedaan hebt en je excuses aanbiedt.dat het kind beseft dat hij door zo een gedrag zijn relatie met zijn moeder in gevaar brengt. niet dus straffen omdat je het niet leuk vindt ktmoeder genoemd te worden, laten merken dat jij niet de moeder wil zijn van n kind dat je zo noemt.laten merken dat de band belangrijk is tussen jullie en iedereen zijn best moet doen om de relatie te verbeteren.vooral met pubers denk ik.
     
  13. 26mei

    26mei Fanatiek lid

    22 sep 2013
    1.973
    330
    83
    Sorry. Maar hier ben ik het zo niet mee eens!
    Juist de basis = 'jij bent goed. Je gedrag niet' is zo belangrijk.
    Het gevoel geven een relatie op het spel te zetten door slecht gedrag te vertonen is voor kinderen (of andere hulpbehoevende) heel heftig en ingrijpend. Hierdoor creëer je juist een zeer ongelijke relatie (jij moet mij pleasen anders schrijf ik je af).
    Natuurlijk is het gedrag niet goed en wenselijk. Naar dit lijkt mij niet de oplossing.
     
    Gewooniemand, Fantykoekie en amdaa vinden dit leuk.
  14. ikkie97

    ikkie97 VIP lid

    7 mei 2011
    10.047
    3.479
    113
    Mee eens. De relatie zou nooit in gevaar moeten komen door welk gedrag dan ook. Liefde voor je kind is onvoorwaardelijk en dat moeten ze altijd voelen. Het lijkt mij juist meer afstand creeeren die benadering. Het gedrag is wat je moet afkeuren en waar nodig bestraffen, oftewel consequenties aan verbinden. Ook zo benoemen dat je het gedrag niet accepteert. Schoppen vind ik trouwens wel echt een straf waard. Dan is het hier enkele reis naar je eigen kamer tot je opgehaald wordt voor een stevig gesprek...
     
    mama079 vindt dit leuk.
  15. Liekje81

    Liekje81 VIP lid

    6 sep 2013
    18.554
    21.039
    113
    doktersassistente
    Zevenhoven
    Eens! Dochter vraagt na een boze bui weleens: "vind je mij nog lief?" En dan zeg ik: "ik vind jou altijd de allerliefste! Maar wat je gedaan hebt vind ik niet fijn, dat deed me pijn/vond ik vervelend/was zonde van het speelgoed of wat dan ook".
     
    Gewooniemand vindt dit leuk.
  16. Mop81

    Mop81 Fanatiek lid

    9 nov 2013
    4.027
    2.419
    113
    Vrouw
    Amsterdam
    En even begrip tonen? Helpt dat misschien?
    Dus even rustig zitten samen. Zeggen dat je begrijpt dat het lastig is omdat iedereen moe is enz.
    Ik merk vaak dat dit bij mijn zoon werkt.
    Hij is wel pas 4.. dus ik heb geen ervaring met oudere kinderen.
    Maar denk begrip tonen altijd wel goed kan werken.
     
  17. belize

    belize VIP lid

    25 feb 2009
    11.105
    203
    63
    ik herken dat niet van mijn zoon, ik kan me niet voorstellen dat ik mijn zoon zo boos maak dat hij me tmoeder gaat noemen. ik kan me de toestand echt niet voorstellen.
    mij pleasen anders schrijf ik je af? nou ja, is dat wat je in mijn bericht leest? dan was ik echt niet duidelijk denk ik. het probleem relationeel maken is echt heel anders dan dreigen met eindigen van je relatie. andersom. je gebruikt juist je(gezonde sterke etc) band met je kind en je laat zien dat zijn gedrag en zijn woorden iets met je doen (Bij TS's verhaal gaat ook niet eens om 'pleasen'; eerder om 'mij niet schoppen en geen ktmoeder noemen'.) je investeert in een goede relatie juist heel erg als een gelijkwaardige met wederzijds respect en aandacht en liefde.

    zoals ik zei, was meer voor pubers. ik hoorde dat van een puber-ouders begeleider, maar ik ging toen ook niet verder daarover lezen of zo, ook geen vragen of zo gesteld.

    mijn advies hiermee was eigenlijk dat je een beetje naar de puberopvoeding gaat ipv bij jong kind opvoeding blijven en een passend straf bij het gedrag zoeken; dat je het kindje op de trap zet wegens een vieswoord etc.
     
  18. 26mei

    26mei Fanatiek lid

    22 sep 2013
    1.973
    330
    83
    Bedankt voor je verdere uitleg. Zo komt het inderdaad wat anders over.
    Vooral de zin:.'dat het kind beseft dat hij door zo een gedrag zijn relatie met zijn moeder in gevaar brengt.' Vond zo overkomen.
     
    belize vindt dit leuk.
  19. bunchy

    bunchy VIP lid

    21 aug 2009
    6.407
    475
    83
    pff ik vind het nog steeds lastig hoor.
    we hebben de regel dat hij om 17u mag gamen tot 1745u.
    hij vroeg gisteren om 13.30u of hij mocht gamen ipv 17u.
    Nee lieverd, de afspraak is dat we pas om 17u gamen, dat weet je en daar heb je het mee te doen. We kunnen nu wel samen een spelletje doen of lekker een boek lezen?

    Hij bleef drammenm, maar waarom dan niet ik wil nu gamen. waarop ik opnieuw zei; nee is nee.

    Toen riep hij houd je bek!

    waarop ik hem naar zijn kamer heb gestuurd; dit wil ik onder mijn dak niet horen, ga maar naar je kamer en je kan terug komen als je je kunt herstellen en weer normaal kan doen.

    Wat vinden jullie hiervan, van mijn gedrag als moeder?
     
  20. GroeneBomen

    GroeneBomen VIP lid

    7 mei 2019
    22.509
    26.043
    113
    Vrouw
    Ouderwets prima toch?
    Hij weet waar hij aan toe is en mokken doet hij dan maar mooi solitair. Het is niet jouw probleem dat hij niet mag gamen immers.
     

Deel Deze Pagina