Oxytocine spuit voor placenta. Wie heeft het (bewust) zonder spuit gedaan? (+ roodharig vraagje)

Discussie in 'De bevalling' gestart door Hoebie, 17 jul 2019.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Hoebie

    Hoebie Actief lid

    19 dec 2018
    137
    140
    43
    Vrouw
    Gisteren bij de verloskundige geweest en hier mijn eerste opzet voor mijn geboortewensen besproken (ik noem het maar bewust geen geboorteplan want er valt niet veel te plannen :p)

    Ze vond het een mooie lijst, maar was het niet eens met het feit dat ik geen Oxytocine spuit wil na mijn bevalling, zij geven deze namelijk standaard. Ze stond er echt op dat ik me (nog eens) moest inlezen en het dan het beste kon schrappen.

    Zij vind dat ik de spuit moet krijgen omdat ik blond ben maar rood pigment in mijn haar heb. De kans op nabloedingen neemt bij roodharige mensen toe en daarom moet de placenta zo snel mogelijk eruit. (Wat een mythe en niet bewezen blijkt te zijn n.a.v. medische studies).

    Ik wil geen spuit omdat ik het op een natuurlijke manier wil proberen. Ik wil bijvoorbeeld ook graag borstvoeding geven en het eerste aanleggen van je kindje zorgt voor een natuurlijke Oxytocine boost (die ook het toeschietreflex stimuleert) die o.a. ook helpt om je baarmoeder te laten samentrekken wat de placenta uitdrijving bevorderd.

    Daarnaast verdringt het toedienen van synthetische Oxytocine de aanmaak van natuurlijke Oxytocine. Natuurlijke Oxytocine is onder andere van belang voor de:
    - Eerste binding met je baby, gevoelens t.o.v. je baby en ook je partner.
    - Op het geven van borstvoeding. Oxytocine wordt nog wel eens gebruikt juist om de borstvoeding op gang te brengen, echter kunnen op langere termijn problemen ontstaan met de productie omdat de natuurlijke aanmaak daarna wordt verstoord.
    - Studies hebben uitgewezen dat er een verhoogde kans is op een postnatale depressie bij toedienen van kunstmatige Oxytocine. Gezien ik in het verleden depressies heb gehad ben ik hier al erg huiverig voor.

    - Er zijn tevens gevolgen voor de baby bij het toepassen van Oxytocine, maar dit is alleen het geval als Oxytocine wordt toegediend als weeënopwekker. (Tijdens de spuit is de baby al uit de buik :))

    Ik begrijp overigens dat als ik aan de weeënopwekkers moet dit ook Oxytocine is, en dat ik er dan niet omheen kan. Maar ik hoop natuurlijk dat inleiden niet nodig is. Ook begrijp ik dat als het medisch noodzakelijk is dat de placenta eruit moet de spuit ook moet worden gegeven. Maar is het zoveel gevraagd om dit eerst natuurlijk zelf te proberen i.p.v. preventief medisch ingrijpen en de spuit maar gewoon te zetten omdat het 'makkelijker' is?

    Zijn er vrouwen die de spuit niet hebben gehad waarbij de geboorte van de placenta goed is verlopen? Wie heeft nog meer in het bevalplan opgenomen de spuit niet te willen? Heb je deze uiteindelijk wel of niet nodig gehad?

    (En zijn er roodharige of rossige vrouwen die meer bloed zijn verloren na de bevalling?o_O)
     
  2. Mammielove

    Mammielove Niet meer actief

    Antwoord op je tweede vraag; nee
    Hoe kom je daarbij als ik vragen mag?
     
  3. Yaisa

    Yaisa Fanatiek lid

    31 jul 2013
    1.202
    1.246
    113
    Bij de eerste wel een oxytocine spuit gehad voor de placenta, deze kwam toen heel snel, was er geloof ik binnen 10 minuten uit. Bij de 2e niet gehad (overigens niet bewust voor gekozen) en toen kwam de placenta geloof ik binnen de 20 minuten eruit.
    Bij beide kindjes kwam de borstvoeding meteen op gang en nooit problemen mee gehad. De 1e heeft een jaar borstvoeding gehad, de 2e anderhalf jaar.
    Ik snap je beweegredenen om het niet te willen. Na de eerste heb ik er inderdaad ook veel negatieve verhalen over gelezen, maar er niets over opgenomen in m’n geboorteplan. Misschien kan je aangeven dat je wil dat ze minstens een half uur wachten ofzo
     
  4. suzies

    suzies Bekend lid

    8 jun 2015
    545
    148
    43
    Ik heb dit onderwerp ook besproken tijdens dat gesprek omdat Mn zus me ervoor waarschuwde. Maar eerlijk gezegd komt dit voor mij teveel uit de homeopatische hoek. Ik heb wel aangegeven dat ik zo natuurlijk mogelijk wil bevallen. Met zo min mogelijk hulpmiddelen enz

    Ik heb op het laatst wel oxytocine gekregen omdat ik al een tijd volledige ontsluiting had maar geen goede persweeen kreeg. Placenta was er uiteindelijk ook heel snel. Daarna nog wel een infuus oxytocine gehad maar weet eigenlijk niet meer goed hoe dat zat.(nabloedingen/risico/overgewicht???) Ik geef borstvoeding (bijna een jaar) geen problemen gehad. Ook blond/roodharig.
     
    Koektrommel en Hoebie vinden dit leuk.
  5. Neilia

    Neilia Niet meer actief

    Staat in der verhaal:
    Zij vind dat ik de spuit moet krijgen omdat ik blond ben maar rood pigment in mijn haar heb. De kans op nabloedingen neemt bij roodharige mensen toe en daarom moet de placenta zo snel mogelijk eruit. (Wat een mythe en niet bewezen blijkt te zijn n.a.v. medische studies)

    Ot: ik heb geloof ik bij de 2e die spuit niet gehad .. ga het even navragen aan mijn vriend maar ik kan het me in elk geval niet herinneren.
     
    Hoebie vindt dit leuk.
  6. EdN

    EdN VIP lid

    27 mei 2011
    8.690
    3.472
    113
    Volgens mij bepaal je zelf wat er gebeurt en wat niet en kan de verloskundige jou nergens toe dwingen. Persoonlijk vind ik het altijd erg vreemd om op dit soort punten perse tegen de verloskundige in te willen gaan, aangezien zij natuurlijk geen enkel ander belang heeft dan waarborgen dat de bevalling voor jou en baby zo goed en veilig mogelijk verloopt. De gevolgen van het niet tijdig of volledig uitdrijven van de placenta kunnen zeer ernstig zijn en als jij in een risicocategorie valt dan zou ik goed nadenken over het gegeven advies en afwegen in hoeverre je hiervan perse wilt afwijken omdat dat niet natuurlijk zou zijn. Een echo komt ook niet in de natuur voor, maar is toch erg prettig. Maar goed, jouw lichaam, dus jij bepaalt. Misschien kun je een tijd afspreken die ze moet afwachten, om de kans te krijgen die spuit te voorkomen.
     
    Mammavantwee vindt dit leuk.
  7. Cindy1977

    Cindy1977 VIP lid

    12 mei 2017
    7.933
    12.186
    113
    Ik ben niet rood rood, maar in de zon zie je wel degelijk dat het bruin wel erg warm van kleur is en mijn dochters zijn strawberry blondes :)

    Bij Puber deden ze dat niet standaard, het bloed zat tegen de kastjes omhoog van het snokken aan de navelstreng omdat de placenta niet loskwam. Pas na 30 min kreeg ik er 1 en vervolgens ook een ijzer infuus en was ik dagen steenkapot van knipperen met mijn ogen.

    Bij ks 1 en 2 bloeden ik als een rund en kreeg ik direct via het infuus een hoop medicatie toegediend, zelfs daarna nog medicatie omdat ik echt moest stoppen met vloeien.

    Bij alle Dochters had ik direct bv, zelfs op de ok al bij nummer 3. Ik had altijd genoeg om de hele wijk te voorzien :) En als ik ging werken dan spoot ik synto neusspray omdat ik net niet chill genoeg zat te kolven in het chemo hok XD

    Nooit en nooit mezelf depressief gevoeld, geen bv genoeg gehad etc. Ik vertrouw volledig op de mensen met een diploma en niet op Google :)
     
    EdN vindt dit leuk.
  8. Hoebie

    Hoebie Actief lid

    19 dec 2018
    137
    140
    43
    Vrouw

    Dat wilde ik inderdaad vragen. Een half uurtje de tijd geven en anders mogen ze ingrijpen met een spuit. Maar dat was schijnbaar al erg moeilijk :(
     
  9. Hoebie

    Hoebie Actief lid

    19 dec 2018
    137
    140
    43
    Vrouw
    Dat roodharige mensen meer bloed verliezen? Dat vertelde de verloskundige gisteren tijdens het gesprek. Daarom wilde ze perse dat ik die spuit toe zou laten omdat ik blond ben maar toch rood pigment in mijn haren heb. Ik heb een verhoogde kans op overmatig bloedverlies door mijn rood pigment...
     
  10. Bakfietsmoeder

    Bakfietsmoeder Niet meer actief

    Hier laatste 3 bevallingen niet gedaan en helemaal goed gegaan

    Hoop dat het bij deze mini ook weer zo mag gaan


    Je bent het absoluut niet verplicht en er zijn ook veel nadelen aan die prik .
    Advies en informatie kun je eventueel vinden op de Facebook groep vrije geboorte .

    Succes!
     
    Hoebie vindt dit leuk.
  11. Hoebie

    Hoebie Actief lid

    19 dec 2018
    137
    140
    43
    Vrouw
    De redenen die zij geeft om mij in de risicocategorie te zetten zijn echter niet goed onderbouwd en zelfs vanuit onderzoek ontkracht en achterhaald. Ik kreeg vooral het gevoel dat ze het als excuus gebruikte omdat het voor de verloskundige nou eenmaal makkelijker is om die spuit te zetten.

    Het zal hun werk makkelijker en vlotter laten verlopen, maar dat wilt niet meteen zeggen dat ik er om die reden maar voor moet kiezen om het toe te laten. Ik wil juist zo weinig mogelijk medicatie in en om mijn lijf als het niet nodig is. En het is niet nodig als de placenta gewoon vanzelf komt binnen een half uurtje en ik geen overmatig bloed verlies. Gebeurt dit wel, dan mogen ze wat mij betreft die spuit zetten.

    Dus een tijd afspreken wil ik wel, maar ook daar zat ze niet zo op te wachten.
     
  12. Luppy

    Luppy VIP lid

    1 dec 2007
    7.033
    2.167
    113
    Bij de eerste twee niet. Dat is toen ook nooit ter sprake gekomen. Bij de eerste duurde het echt wel even voordat de placenta kwam, maar dat was geen probleem. Bij de tweede kwam hij heel snel.

    En bij de derde begonnen ze bij mij toen ook ineens over zo'n spuit. Ik vond het nogal onzin, heb ook gezegd dat ik het eerst even wilde aankijken, maar na een paar minuten begonnen ze toch weer aan te dringen. Volgens mij heb ik m uiteindelijk niet gehad, omdat de placenta toen toch al kwam. Maar helemaal zeker weet ik het niet eens meer. Ik had bijna het idee dat ze het vooral graag wilden omdat het dan sneller ging, zodat ze eerder naar huis kon, haha.
     
    Hoebie vindt dit leuk.
  13. Mimi91

    Mimi91 Actief lid

    24 mrt 2018
    392
    693
    93
    Vrouw
    Ik heb geen spuit gehad, omdat ik allergisch ben voor ethanol. Daar zit een hoge percentage van in... ik ben blond met rood pigment.

    Mijn bevalling ging helaas niet helemaal lekker. Bilobata placenta en 1 deel was losgeraakt. Na mijn zoontje duurde het nog 25 minuten voordat de placenta er was. In de tussentijd waren de verloskundige en gyn mijn buik aan het masseren.
     
  14. Elsa86

    Elsa86 VIP lid

    30 jun 2014
    6.463
    3.449
    113
    Ik heb niet alle reacties gelezen, dus sorry als het al gezegd is.

    Ik heb vorige week ook mijn plan laten lezen aan de vk en daar stond ook in dat ik niet direct een spuit wil.
    Mijn vk vond dit een heel goed punt, omdat ze in het ziekenhuis vrijwel meteen oxytocine geven en dat volgens haar niet eens meteen nodig is. Morgen ga ik mijn plan bespreken met de gynaecoloog.
    In mijn plan staat dat ze na 20 minuten die spuit mogen geven.

    Ik heb trouwens geen rood pigment in mijn haar.
     
    Hoebie vindt dit leuk.
  15. Bootcamp babe

    Bootcamp babe Niet meer actief

    Ik zou de spuit toelaten omdat bewezen is dat het complicaties bij jou voorkomt. Niet vanwege je haarkleur.
     
  16. pluk

    pluk VIP lid

    13 dec 2005
    16.048
    4.241
    113
    Dus begrijp ik het goed, de VK heeft rood pigment in je haar gezien, concludeert daaruit dat je dan heviger bloed en dat je daarom in een risicogroep valt en dus die spuit meteen moet.

    Oke ik ben rood ( echt rood) en heb nog nooit gehoord dat ik heviger zou bloeden . Het is me ook nooit opgevallen dat ik heviger bloed dan een ander wanneer ik me bezeer. Bij beide kz ben ik 750 ml bloed verloren en heb ik geen abnormale nabloedingen gehad.

    Wel weer ik dat je als roodharige met een lichte huid wat meer kans hebt op allergieën.

    Lijkt mij dat je prima eerst b.v een half uur de natuur zijn gang te laten gaan voordat er tot de spuit wordt overgegaan. En anders kun je je vraag nog even voorleggen aan de VK hier want dat van het rode haar lijkt mij een broodje aap verhaal.
     
    Hoebie vindt dit leuk.
  17. Olifantje1991

    Olifantje1991 VIP lid

    9 jan 2013
    9.285
    3.527
    113
    Bij de oudste kreeg ik hem ook standaard, vlak na de bevalling, placenta kwam na een kwartiertje geloof ik.
    Bij de jongste een andere praktijk, snelle bevalling van 2 uurtjes en na 3 minuten kwam de placenta er ook gelijk achteraan, geen spuit voor gehad.
    Als ze in dat geval die spuit hadden gegeven wat dat echt voor niks geweest.
    Dus ik zou ook een tijd afspreken waarin je de placenta de tijd geeft om zelf te komen en anders als nog de prik ervoor te geven.
     
  18. Yelly

    Yelly Bekend lid

    26 jun 2019
    647
    575
    93
    Eerlijk gezegd kan ik mij.niet zo vinden in de argumenten tav natuurlijke versus synthetische oxytocine.
    Ik denk dat de dosering dan echt veel hoger moet zijn, bovendien kunnen andere omstandigheden die ertoe geleid hebben dat er oxytocine is ingezet ook een rol spelen .
    Ik heb placenta's die geen afscheid willen nemen, twee keer bijna fluxus en twee keer ook nog ingeleid maar borstvoeding en hechting hebben er niet onder geleden. PN depressie nooit gehad .
     
    Koektrommel en Hoebie vinden dit leuk.
  19. Littlegirl1989

    Littlegirl1989 Fanatiek lid

    2 aug 2015
    3.090
    2.175
    113
    Ik had in mijn bevalplan ook staan dat ik dit niet wilde, met name de verhoogde kans op postnatale depressies vond ik onprettig. Uiteindelijk liep mijn bevalling compleet anders en heb ik uren aan de weeen-opwekkers gelegen en werd onze zoon geboren met een keizersnede dus heb er weinig aan gehad.

    Mijn vk had er ook geen moeite mee om te wachten met oxytocine, zolang ik het maar wel toestond als zij het idee hadden dat er niet gewacht kon worden door bloedingen oid.
     
    Hoebie vindt dit leuk.
  20. EdN

    EdN VIP lid

    27 mei 2011
    8.690
    3.472
    113
    Altijd de beste bron voor medische informatie, Facebook.:rolleyes:
     
    puppy28, Koektrommel, Sado en 1 andere persoon vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina