Verhuizen van NL naar België, ervaringen gezocht!

Discussie in 'De lounge' gestart door Libra89, 15 jul 2019.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Libra89

    Libra89 Bekend lid

    10 aug 2017
    798
    472
    63
    Vrouw
    Zoals de topic titel zegt op zoek naar ervaringen van mensen die van Nederland naar België zijn verhuist.

    Zowel positief als negatief. Zou je het aanraden? Waarom wel/niet.

    Waar liepen jullie tegen aan wat je van tevoren nog niet wist? Waar moet je zeker rekening mee houden?
     
  2. snoes79

    snoes79 Fanatiek lid

    9 jun 2014
    1.312
    1.192
    113
    Persoonlijk denk ik dat het ligt aan de situatie?
    Is er al een baan?
    Welke provincie in België denk je aan?

    Wij wonen als Nederlanders in west Vlaanderen en dat is niet altijd even leuk. Ze zijn hier niet op Nederlanders gesteld, of je nou werkt of niet ik ben altijd de Nederlander. Ze zijn hier zo gesloten, de ene dag heb je een leuk gesprekje op het schoolplein en de andere dag word je voorbij gelopen. Bij sportclubs moet je lang heel erg je best doen, voordat je er een beetje tussenkomt.

    Ik weet eigenlijk niet of het in heel België zo is, ik denk dat je in Limburg of zo makkelijker geaccepteerd word.

    Op het vlak van geneeskunde en school en opvang faciliteiten is België echt heeeel erg goed! Dat is zo fijn, ervaar echt veel minder stress op dat vlak. Wel houden ze erg van regeltjes, papieren enz.
     
    Libra89 en OumSou vinden dit leuk.
  3. Tulp21

    Tulp21 Niet meer actief

    Waar ga je in Belgie?
    Het is in het begin veel papier werk maar er komt zoveel meer bij kijken.
    Gaat een van jullie werken in Belgie of blijft dit Nederland? De auto mag je max 6 maanden op NL kenteken hebben (officieel gezien). Je bent hier sowieso verplicht een zorgverzekering te nemen maar dat is heel goedkoop.
    Aan de hand van jullie situatie kan pas gezegd worden wat wel en niet te doen.

    Wij zelf zijn 3,5 jaar geleden naar Belgie verhuisd. Het heeft nog altijd meer voor- dan nadelen, echter er komt veel papierwerk en noem maar op bij kijken vergis je daar echt niet in.
     
  4. Libra89

    Libra89 Bekend lid

    10 aug 2017
    798
    472
    63
    Vrouw
    Provincie Limburg, net over de grens. Wij komen uit het zuiden van Nederland en zijn van plan voorlopig ook nog in NL te blijven werken.

    Wat voor papierwerk bedoel je dan precies?

    Onze situatie: man en vrouw met dochter van 1 en tweede kindje eind dit jaar verwacht. Dus nu nog geen schoolgaande kinderen.

    Wat zijn voor jullie de voordelen?
     
  5. Libra89

    Libra89 Bekend lid

    10 aug 2017
    798
    472
    63
    Vrouw
    Provincie Limburg. We werken voorlopig nog in NL.

    Dat heb ik inderdaad vaker gehoord dat Belgische mensen erg gesloten zijn. Hebben je kinderen het wel goed naar hun zin? En merken zij dit ook of maken zij wel makkelijk contacten en vrienden? Het valt mij op dat er buiten weinig speeltuinen zijn, sowieso weinig mensen op straat.

    Ben wel benieuwd wat je dan precies bedoelt met dat je minder stress ervaart op het gebied van gezondheidszorg en school?

    Zou je nog terug gaan naar NL?
     
  6. Emotions

    Emotions Fanatiek lid

    5 jan 2019
    1.981
    2.237
    113
    Vrouw
    Dit. Volledig dit.

    Ik ben van Vlaanderen, mijn man is naar hier verhuisd en hij ervaart het precies zoals hierboven. Hij is heel open naar mensen toe en toch kent hij na 5 jaar niemand. Binnen 3 jaar ongeveer verhuizen wij naar Nederland omdat hij het hier niet goed kan gewoon worden.

    Gezondheidszorg is hier inderdaad goed geregeld. Dokterskosten enzo worden grotendeels terugbetaald, je betaalt maandelijks erg weinig enzo.

    Zijn tip:. Doe het niet als je naar West-vlaanderen zou gaan. Limburg is zeker wel oké om te gaan wonen volgens he
     
    Libra89 vindt dit leuk.
  7. Fantykoekie

    Fantykoekie Fanatiek lid

    18 jul 2018
    2.655
    3.466
    113
    Vrouw
    In België is het volk wel meer 1 dan in Nederland. Of toch de Vlamingen.De Walen ook maar Vlaanderen en Wallonië moet je echt apart zien. Je zal altijd die Hollander zijn. Ik ben een Belg, woon in Nederland en werk in België maar ook ik wordt gezien als ene hollenger omdat ik het accent van Nederland wat heb gekregen.

    Meer gesloten zijn Belgen niet. Belgen praten gewoon minder. Wat een Nederlander in 10 zinnen zegt zegt een Belg in 2 zinnen.
    Mijn moeder zegt ook altijd: ' die hollengers stoppen nooit met praten' :roflmao:

    De eenheid in België vind ik wel fijn. Dat gevoel heb ik in Nederland niet. Hier in Nederland heb je veel meer soorten groepen, dat gevoel heb ik toch. Moeilijk uit te leggen.
    Vlamingen zijn gewoon een beetje lachwekkend naar/tegen Walen en Nederlanders. Niet op racistisch gebied ofzo maar je moet wel tegen die grappen kunnen. Zeg iets over die kuilen in de wegen van België en het ijs is gebroken. ;)
     
    Shakes en Libra89 vinden dit leuk.
  8. Cindy1977

    Cindy1977 VIP lid

    12 mei 2017
    7.933
    12.186
    113
    Mijn Zus woont in Jurbise via de landmacht, ze begint aan haar 4e jaar nu en er praat nog steeds niet echt iemand met haar XD Gelukkig heeft ze goed contact met de vrouwen van de basis, want bij haar in het app complex zijn ze niet te kraken.

    Ze hebben wel super goedkoop een auto gekocht, ze heeft nu een Belgisch paspoort en de verzekeringen kosten geen drol daar.
     
    Libra89 en 1986Lynn vinden dit leuk.
  9. snoes79

    snoes79 Fanatiek lid

    9 jun 2014
    1.312
    1.192
    113
    Mijn kinderen zijn hier geboren, en worden nooit als volledig aangezien. Worden ook vaak aangevallen op hun Nederlands zijn, ook al zijn ze hier geboren. Thuis spelen is eigenlijk best zeldzaam hier, en als het gebeurd altijd bij ons thuis. Belgen nodigen niet snel mensen uit in hun huis.

    Minder stress gaat meer over de school en opvangmogelijkheden. Hier is elke dag voor en na schoolse opvang. Je hoeft je kind er niet voor op te geven. Ze kunnen er gewoon naar toe als ik dat nodig vind, en het kost minder. Dat geeft mij een rustig gevoel, omdat ik in de zorg werk en zo ook flexibel kan zijn.
     
    Libra89 vindt dit leuk.
  10. Vlindertje0102

    Vlindertje0102 Fanatiek lid

    22 jun 2018
    2.554
    2.229
    113
    Vrouw
    Ik ben naar België verhuisd toen ik 12 was. Heb de lagere school nog in NL afgemaakt. Middelbare België. Weet dat ik in het begin er heb moeten wennen maar werd wel vrij snel geaccepteerd.
    Heb 15 mooie jaren in België gehad had er zelfs een leven opgebouwd. Soms loopt het wat anders en ben ik terug verhuisd naar NL.
    De scholen en de zorg zijn goed geregeld.
    Hebben zelf ook in het Limburgs België gewoond.
    Als je in nl werkt moet je extra verzekerd zijn de rest van het papierwerk weet ik niet aangezien ik nog klein was
     
    Libra89 vindt dit leuk.
  11. Bernie

    Bernie Actief lid

    11 feb 2009
    250
    11
    18
    Ik woon nu al bijna 20 jaar in Belgie en kan sommige ervaringen delen, andere ook weer niet.
    - Nederlanders praten meer ... eh, niet in mijn ervaring. Ik zit in de ouderraad op school en ook in het bestuur van een vereniging en OMG wat is het moeilijk om daarin orde te houden. In mijn beleving zijn Nederlanders veel efficienter en dwalen ze minder af. Hier duren vergaderingen makkelijk van 20.00 tot 23.30 omdat ze iedereen maar laten doorratelen.
    - gezondheidszorg inderdaad prima hier. Als ik de NLse verhalen hoor over wachtlijsten en beperkte keuze dan mis ik helemaal niets. Hier krijg je makkelijk een afspraak. Je kan zelf uit de artsen kiezen. Je hebt wel het verschil tussen geconventioneerde artsen en niet-geconventioneerde, maar mijn ziektekostenverzerking vergoedt beiden dus geen probleem.
    - ziektekostenverzekeringen zijn trouwens super goedkoop. Wel uitkijken dat je soms extra hospitalisatie/dentale verzekeringen nodig hebt.
    - Administratie is hier misschien moeilijker, maar dat verschilt per gemeente. Toen ik nog in Brussel woonde heb ik soms uren in de wachtzaal gezeten om me in te schrijven. In m´n huidige gemeente (Vl-B) is het geen probleem en kan ik documenten zelfs per email opvragen.
    - Ik heb niet zo het idee dat belgen meer een eenheid zijn. Ik ben natuurlijk de hollander in mijn verenigingen, maar anderen zijn ´de limburger´ of de ´west-vlaming´ (en die laatste categorie is niet te benijden :) ). Wel hebben ze het kleine-broertje- gevoel ten opzichte van Nederland. Belgie wordt zo vaak vergeleken met Nederland dat ze ons vanzelf een beetje arrogant gaan vinden.
    - Ik heb mijn kinderen hier gekregen dus weet niet hoe het in NL is, maar ik hoor geen klachten! In vergelijking met mijn Nederlandse vriendinnen (en met veel mensen hier op het forum) werken de Vlaamse moeders wel veel vaker voltijds. Misschien dat het daarom minder evident is om af te spreken? Kinderen gaan hier ook al met tweeenhalf naar school en ik zie daar alleen maar voordelen in.
    - Mijn kinderen spreken trouwens NLs-NLs met mij en VL-NLs met hun vriendjes (en dan ook nog met wat Frans erdoor :)
    - Als volwassene moet je misschien wel wat meer je best doen om erbij te horen. Je buren zullen je meestal niet uit zichzelf komen opzoeken als je ergens nieuw arriveert. Wij hadden voor we kwamen een kaartje bij alle buren in de bus gedaan met onze namen en nummers (ook ivm evt overlast vanwege de verbouwing). Van de gezamenlijke buren kreeg ik vervolgens een enorme bos bloemen.
    - Ik denk dat je in Limburg misschien meer ´eenheid´ vindt dan hier in Vl-B, hier heb je heel veel franstaligen die in vlaanderen wonen en tal van mensen die vanuit heel Belgie hier zijn komen wonen om in Brussel te werken.
    Qua baby´s/kinderen is alles hier (beter) geregeld. De meeste mama´s bevallen in het ziekenhuis waar je vaak 2-5 dagen blijft. Vanaf 2,5 is er dus al kleuterschool en vind je vaak ook al opvangmogelijkheden voor de vakanties. Het leven is hier veel meer ingesteld op twee werkende ouders, dus onze stad organiseert allerlei goedkope vakantiekampen voor kinderen.
    -Generaliserend zou ik nog kunnen opmerken dat Belgen meer belang hechten aan uiterlijk vertoon. Op een verjaardagsfeestje laatst bleek dat alle ouders in audi´s, bmw´s of mercedessen kwamen. Dit zou je misschien in Nederland niet zo snel zien. Er wordt ook vrij veel merkkledij gedragen en alle jongeren zien er (voor mij) een beetje standaard uit met adidasgympen, skinny´s, merktrui en lang los glad haar voor de meisjes en iets te lang warrig haar voor de jongens. Maar misschien is dat in NL ook wel zo!
    PB me gerust voor meer info!
     
    Libra89, OumSou, Shakes en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  12. Nina Sanders

    Nina Sanders VIP lid

    1 aug 2016
    38.191
    45.328
    113
    Dit. Wij zijn naar antwerpen verhuisd en daar getrouwd. Man ging daar studeren en ik werken. Man man man wat een regelwerk om daar als Nederlander te kunnen trouwen zeg. Zit je daar bij Vreemdelingenzaken....

    Je komt er moeilijk tussen. Maar het is niet onmogelijk. Wij kregen na 1,5 jaar zin om weer terug te keren naar NL. Regelmatig komen we nog in Antwerpen maar het voelde voor ons meer als een lange Bourgondische vakantie,
     
    Libra89 vindt dit leuk.
  13. Nina Sanders

    Nina Sanders VIP lid

    1 aug 2016
    38.191
    45.328
    113
    Omg ja de wegen daar zijn vreselijk slecht. Zo’n verademing om dan weer de nlse grens over te rijden!
     
    Libra89 vindt dit leuk.
  14. RAppel

    RAppel Fanatiek lid

    2 mei 2014
    1.155
    191
    63
    Ik ben als kind naar België verhuisd en woon hier nog steeds. West-Vlaanderen overigens en ik zou het echt niet aanraden. Ondanks dat ik hier bijna volledig opgegroeid ben, voel ik mij hier nog steeds niet thuis.
    Aan mij hoor je niet dat ik Nederlander ben, maar qua mentaliteit ben ik dat echter duidelijk wel en dat botst nogal eens.

    Belgen zijn veel meer gesloten, zelden rechtuit en oprecht, en het is moeilijk om daar met een Hollandse mentaliteit goed in te varen.

    School en gezondheidszorg is wel goed geregeld en betaalbaar.

    Desondanks zou ik zo graag terug naar Nederland verhuizen.
     
    Libra89 en OumSou vinden dit leuk.
  15. Roetje08

    Roetje08 Niet meer actief

    Ik ben een West-Vlaming en zou voor geen geld van de wereld buiten West-Vlaanderen willen wonen. Jullie doen wel erg negatief over ons volkje :rolleyes:
     
    Kwek, SD90, Libra89 en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  16. RAppel

    RAppel Fanatiek lid

    2 mei 2014
    1.155
    191
    63
    Als West-Vlaming in West-Vlaanderen kan ik snappen dat je de opmerkingen hier zeer negatief vind, en misschien ook niet herkent.

    Ik ben zelf getrouwd met een West-Vlaming en ik hou zielsveel van hem, maar hij begrijpt wel mijn frustraties ten opzichte van West-Vkamingen.
     
    Libra89 vindt dit leuk.
  17. Fantykoekie

    Fantykoekie Fanatiek lid

    18 jul 2018
    2.655
    3.466
    113
    Vrouw
    #17 Fantykoekie, 19 jul 2019
    Laatst bewerkt: 19 jul 2019
    Ik heb juist andersom. Ik ben naar Nederland verhuisd en als m'n vriend zou zeggen dat ie naar België wil dan zit ik zo in de auto. :roflmao: van Limburg naar Limburg.

    Het is hier wel goed hoor. Woon ook bij de grens dus m'n ouders wonen 25 minuten rijden van ons af maar ik kan mij hier juist niet helemaal aarden.
    De mensen praten gewoon veel te veel en als je geen dialect kan praten wordt je genegeerd heb ik het gevoel.
    Ik ben ook te introvert om gesprekken aan te gaan maar toch heb ik er in België minder moeite mee. Daar praat je meer met korte zinnen en feiten. Hier kunnen ze 20 minuten over het weerbericht praten terwijl er niks speciaals gaat gebeuren qua weer en dan ook nog eens in het dialect. Ik versta het wel maar kan het zelf niet.

    Ook vind ik de mensen in Nederland of te onvriendelijk en vooral lawaaierig of te politiek correct/perfectionistisch.
    Vooral te schreeuwerig maar dat zijn dan weer vooral de mensen buiten Limburg. Velen praten echt heel hard.

    Maar in België ook hoor. Antwerpenaren zijn raar, die denken dat Antwerpen de hoofdstad is van België.

    Limburgers zijn eigenlijk gewoon het leukste en rustigste. :p
     
    Libra89 en Poolvos vinden dit leuk.
  18. Poolvos

    Poolvos VIP lid

    9 jan 2016
    6.875
    12.390
    113
    Vrouw
    #18 Poolvos, 19 jul 2019
    Laatst bewerkt: 19 jul 2019
    Maar is dat niet het verschil tussen ergens geboren en getogen zijn - of ergens naartoe verhuizen? Het zou wat zijn als ‘t volk zelf negatief was :roflmao: Heerlijk dat je je dan ook nog eens thuis voelt waar je geboren bent! Ik heb dat nooit écht zo gehad (met Nederland, dan).

    Maarruh.. hier worden ervaringen gedeeld en dat is vanuit de beleving van eenieder die deelt. Als je dat lastig vindt, moet je t maar niet lezen. :rolleyes:

    Zelf ben ik getrouwd met een belg. Super schoonfamilie. Op bezoek gaan is altijd heerlijk. Maar ik herken ‘t wel een beetje - de Belgen die ik tref buiten de familie zijn niet altijd even hartelijk. Dus er wonen zou van mij absoluut niet hoeven (vanwege dát en die slechte wegen natuurlijk :p).
    Maar dat geldt voor mij ook voor Duitsland, waar ik dan weer een paar jaar heb gewoond in m’n jeugd. Verschrikkelijke ervaring (misschien ook door mn leeftijd toen?). En Frans is voor mij een ondoenbare taal. Dus Frankrijk schrijf ik ook af.
    Allemaal persoonlijke voorbeelden natuurlijk. Maar zo hebben we allemaal ons eigen referentiekader. Super lastig om te weten welke dingen je net zo gaat ervaren.. ..en wat juist niet.

    Wij zijn nu alweer 5 jaar heel gelukkig in Zweden. Hier ga ik nooooit meer weg. Binnenkort geef ik mijn Nederlandse nationaliteit op, om Zweeds te kunnen worden. Dit is waar ik thuis hoor.
    Maar ook hier zijn ook super veel Nederlanders ‘t niet mee eens - die verhuizen ook om verschillende redenen weer terug naar NL. Meer dan er blijven waarschijnlijk ook. Dus dat maakt het wel lastig als je zo’n stap wilt nemen. Wat is waar? Wat zou ook voor jou gelden?
    Ervaringen van anderen horen is altijd intressant en leerzaam - maar tegelijkertijd ook moeilijk om je er niet door te laten ontmoedigen.

    @TS: ik hoop dat je ook een super plekje zal vinden, waar je je helemaal thuis voelt! :thumup:
     
    Bloem85, Libra89 en Dubbelgeluk vinden dit leuk.
  19. pippa26

    pippa26 Fanatiek lid

    14 mrt 2015
    3.030
    2.030
    113
    @Bernie ja dat uiterlijke vertoon valt me ook altijd op. Dat is hier in NL zóveel minder. Lijkt me ook vreselijk daar de hele tijd mee bezig te moeten zijn. Als je in België niet je eigen vrijstaande huis bouwt of elke week naar de coiffeur gaat tel je niet mee denk ik ;)

    @Nina Sanders oeh super jaloers hoor, zou wel heel graag in Antwerpen-stad willen wonen!
     
    mam1991 vindt dit leuk.
  20. Shakes

    Shakes VIP lid

    2 apr 2013
    14.132
    5.874
    113
    Vrouw
    Vlaanderen
    Dat is zo grappig om te horen. Als ik hier topics die over populaire kledingmerken voor kinderen in Nederland, dan denk ik altijd: «zo opzichtig, dat zou in België nooit populair zijn. Typisch Nederlands :) » Ik heb net altijd het gevoel dat Nederlandse modevoorkeuren meer op showen gericht is dan in België :) Zo zie je maar...
     

Deel Deze Pagina