Thuis bevallen

Discussie in 'De bevalling' gestart door MFE, 18 jul 2019.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. exciting

    exciting Fanatiek lid

    10 dec 2013
    3.172
    982
    113
    Vrouw
    Friesland
    Bij de eerste in het ziekenhuis bevallen ivm drain (nierstuwing) toen bijna 2 uur geperst..

    2e thuis bevallen en 20 min geperst.. En jeetje wat was dat een fijne bevalling zeg! Heerlijk thuis in eigen omgeving.

    En nu weer nierstuwing (geen drain gelukkig) maar ben dus weer medisch en 'moet' dus weer in het zh bevallen.
     
    MFE vindt dit leuk.
  2. HvL

    HvL Bekend lid

    6 mei 2015
    644
    375
    63
    Bij de eerste ingeleid dus in het ziekenhuis bevallen. 30 min geperst.

    De 2e en 3e zijn thuis geboren. Met 19 en 11 min persen.

    Bij de 2e en 3e wel achteraf naar het ziekenhuis voor hechten van mij en bij de 2e een langzame start van de baby.

    Maar wat is thuis bevallen toch heerlijk relax!!

    Eigenlijk zou ik nog graag een keer meemaken dat ik thuis beval en dan ook thuis kan blijven. Dat lijkt me heerlijk:D
     
    MFE vindt dit leuk.
  3. Katelynn

    Katelynn Bekend lid

    11 apr 2019
    575
    376
    63
    Vrouw
    Achterhoek
    Ziekenhuis , dat was overigens geen keuze.

    Achteraf wel blij van , gezien complicaties werd het een spoedkeizersnee en was dit in het ziekenhuis in 1 minuut geregeld.
    Had er niet aan moeten denken om thuis te zijn op dat moment - ivm flink (ruim 1,5 liter) bloed verlies en het gevoel van wegvallen.

    Let wel , ik had hier natuurlijk al verhoogde kans op door de placenta dus laat dit je niet afschrikken :).

    Als dit niet het geval geweest was had ik wel alsnog voor het ZH gekozen.
     
    MFE vindt dit leuk.
  4. Muisje2016

    Muisje2016 Fanatiek lid

    18 jan 2016
    3.004
    5.079
    113
    Eerste keer ziekenhuis (medisch ivm langdurig gebroken vliezen) tweede keer thuis. Ik vond thuis bevallen geweldig!! Heerlijk vertrouwd en daarna ook dat je nergens meer heen hoeft, geen continue wisselende gezichten aan je bed die iets met je baby willen. (Dat kwam omdat baby ter observatie bleef na de langdurig gebroken vliezen, hoeft normaal natuurlijk niet.) Tot zover mijn persoonlijke ervaring.

    En daarnaast kan ik het niet laten om ook als verloskundige te reageren.

    Voorop staat dat ik vind dat iedereen moet bevallen waar ze zich het prettigst voelt, want als je ontspannen bent gaat je bevalling gewoon beter. Dat gezegd hebbende, toch een beetje een pleidooi voor thuis bevallen: het is echt veilig! Als verloskundige heb je zoveel spullen (zuurstof, medicatie etc.) bij je en ben je ontzettend goed getraind om te handelen in noodsituaties. Daarnaast ben je getraind om van tevoren de risico's in te schatten en te anticiperen op een mogelijke noodsituatie. In Nederland is de aanrijtijd naar een ziekenhuis echt heel kort en het ambulancevervoer erg goed geregeld, daardoor is het tijdsverlies in spoedsituaties echt miniem. Voorbeeld: als je in het ziekenhuis bevalt en er moet een spoedkeizersnede gedaan worden duurt het zo'n 15 tot 20 min voordat je daadwerkelijk op de OK ligt. Dat komt omdat er logistiek geregeld moet worden dat er plek is, welke OK vrij is, welke arts tijd heeft om te opereren, het OKteam moet zich klaar maken, de kinderarts en de anesthesist moeten opgetrommeld worden.
    Als je vanuit thuis komt dan overlegt de verloskundige al telefonisch met de gynaecoloog wat er aan de hand is en wat er moet gebeuren zodat alles en iedereen al klaar staat om het moment dat jij met de ambulance aan komt in het ziekenhuis. Ik heb letterlijk meegemaakt dat iemand mij vanuit haar huis belde met ernstige spoed en dat ze 20 minuten later een keizersnede kreeg met gelukkig een gezond kindje. Het is echt een misvatting dat dat in het ziekenhuis heel veel sneller gaat.
    Maar, nogmaals, als je je veiliger VOELT in het ziekenhuis dan moet je gewoon voor het ziekenhuis kiezen. Gelukkig hebben we die keuzevrijheid in Nederland :)
     
    Oilell, Salentein, mom2be21 en 10 anderen vinden dit leuk.
  5. MFE

    MFE Actief lid

    23 mei 2016
    396
    207
    43
    Hi Muisje,

    Bedankt vj reactie!!! Ik denk niet dat ik perse veiliger gevoel heb bij het ziekenhuis. Je toelichting klinkt ook heel logisch. Ik woon wat dat betreft ook heel gunstig want zijn echt voldoende ziekenhuizen in de directe omgeving.
    Ik werd meer afgeschrikt door dat bij mijn VK er in juni 33 baby's waren geboren waarvan 4 thuis en dat was veel... toen dacht ik echt; uhhh dat is weinig zeg! Ik ga mijn gevoel volgen en bij voorkeur dus thuis de bevalling doen en denk ik dan ineens anders of is de situatie anders dan gaan we naar het ziekenhuis!
     
    Muisje2016 vindt dit leuk.
  6. exciting

    exciting Fanatiek lid

    10 dec 2013
    3.172
    982
    113
    Vrouw
    Friesland
    Ik zou idd ook zeggen, probeer het gewoon..
    Mocht het op het moment van beginnen voor jou of je partner toch niet goed voelen dan ga je alsnog naar het zh..
    Voelt het goed en lijkt alles in orde, dan blijf je lekker thuis!

    Succes alvast!
     
    MFE vindt dit leuk.
  7. Muisje2016

    Muisje2016 Fanatiek lid

    18 jan 2016
    3.004
    5.079
    113
    Precies, volg vooral je gevoel, ook tijdens de bevalling. Als thuisblijven goed voelt zou ik zeggen 'ga er voor' en als je tijdens toch liever richting ziekenhuis gaat dan kan dat. Succes!! Ik wens je net zo'n ontspannen (thuis-)bevalling toe als de mijne!
     
    MFE vindt dit leuk.
  8. MFE

    MFE Actief lid

    23 mei 2016
    396
    207
    43

    Precies! Zo gaan we het doen!! Jij ook vast heel veel succes en ook met de laatste loodjes!
     
    exciting vindt dit leuk.
  9. MFE

    MFE Actief lid

    23 mei 2016
    396
    207
    43

    Dank je! Ik heb er vertrouwen in! Nu nog even geduld hebben tot Ze komt hihi
     
    Muisje2016 vindt dit leuk.
  10. exciting

    exciting Fanatiek lid

    10 dec 2013
    3.172
    982
    113
    Vrouw
    Friesland
    Dankjewel!!
     
  11. Stakato

    Stakato Niet meer actief

    Wat schrikt je af? Ben je bang dat ze te weinig ervaring hebben voor een ziekenhuisbevalling?
     
  12. MFE

    MFE Actief lid

    23 mei 2016
    396
    207
    43
    Hmm op zich is niet iets direct wat mij afschrikt. Het is meer de reacties in mijn omgeving in combi met statistieken bij de VK waardoor ik ging denken... is dit echt zo'n raar idee. Uiteraard blijft mijn eigen gevoel volgen en dus de wens om thuis te bevallen het meest belangrijk.
     
  13. Lomo

    Lomo Fanatiek lid

    17 jan 2019
    1.182
    1.540
    113
    Vrouw
    Ik ben ook thuis bevallen en dat heb ik heel positief ervaren. Wij wonen in een stad met ziekenhuis dicht bij dus heb ik besloten thuis te starten en dan te kijken waar wij zouden eindigen. Maar ik wou heel graag proberen of het thuis zou lukken. Uiteindelijk super goed gegaan. Het duurde lang voor de persdrang kwam dus er was even een momentje waarop getwijfeld werd om naar het ziekenhuis te gaan. Toen heb ik gedacht “prima, als het moet gaan we”. Maar over het algemeen heel fijn om in je eigen omgeving te zijn en daar ook te blijven. Moest er niet aan denken om een paar uur na mijn bevalling weer met mijn beurse lijf door de kou naar huis te moeten.
     
    MFE vindt dit leuk.
  14. MFE

    MFE Actief lid

    23 mei 2016
    396
    207
    43
    Klinkt als een fijne bevalling!! Hier duik ik ook weer voor. Het is dat onze midden in de nacht geboren is en we de keuze kregen om te mogen blijven slapen in het ziekenhuis maar anders was ik echt nog geen 2 uurtjes na de bevalling thuis geweest haha maar dat is op zich ook prima als het zo is en bij voorkeur dus gewoon lekker thuis!!
     
  15. zeilbootje

    zeilbootje Fanatiek lid

    15 jan 2014
    2.634
    1.283
    113
    Hier drie keer thuis bevallen. Ook door veel mensen afgeraden (de risico’s zouden enorm zijn, ik was roekeloos, etc). Maar gesprekken met mijn vk en man maakten dat we vooral heel erg gekeken hebben waar ik me het meest prettig bij zou voelen. Ik denk namelijk echt dat de plek waar je je het fijnst bij voelt invloed heeft op hoe je je bevalling ervaart. In mijn geval gingen ze alledrie als een speer en zonder complicaties en ik ben zo blij dat het thuis gebeurd is! Gek genoeg maakt het me ook nog meer gehecht aan mijn huis dan daarvoor, omdat het de plek is waar onze kinderen geboren zijn.

    Het ziekenhuis is hier overigens maximaal 10min rijden vandaan in drukte (anders 5min), dus dat speelde ook wel mee in de overweging om voor thuis te kiezen. Ik hoor juist nu in mijn omgeving weer steeds meer mensen die thuis willen bevallen!

    Persen: eerste geen persweeën en 55min over gedaan (over het persen), tweede wel persweeën en 7min over gedaan. Waar het voor mij vooral om ging was naar je lichaam luisteren. Bij de eerste had ik tien cm en voelde me verplicht om te gaan persen terwijl ik de drang niet voelde. Bij de tweede (en derde) niet laten toucheren, maar heel bewust gewacht tot ik persdrang voelde voordat ik begon met persen. Waarschijnlijk daardoor wel een tijdje persweeën weggezucht, maar een veel fijnere bevalling gehad.
     
    MFE en Poolvos vinden dit leuk.
  16. Raggy81

    Raggy81 Fanatiek lid

    26 mrt 2017
    2.325
    1.411
    113
    Vrouw
    Hier ook randstad en mijn vk geeft juist aan dat steeds meer kiezen voor thuis.
    Mocht medisch nodig zijn is het zh dichtbij.
    Ik heb bewust gekozen voor thuis vanwege de rust.
     
    MFE vindt dit leuk.
  17. Noelle85

    Noelle85 Fanatiek lid

    8 jul 2013
    1.739
    441
    83
    Mijn eerste was in het ziekenhuis wegens inleiding (oa een groot kind en plots hoge bloeddruk). Het was geen fijne ervaring, maar dat kwam vooral doordat zoon na een uur persen in nood kwam en er zo snel mogelijk uit moest. Mocht nog 3 keer persen en de ok werd al klaar gezet voor een spoed keizersnede. Gelukkig was dat niet nodig, maar zoon kwam er heel slecht uit dus op dat moment voelde het goed om in het ziekenhuis te zijn (moesten uiteindelijk een week blijven).

    Bij dochter was ik er zó van overtuigd dat ik weer in het ziekenhuis wilde, tot eind van de zwangerschap. Ik wilde niet meer daar naar toe, waar ik zo veel nare herinneringen had. Heel veel over gepraat met de vk, en toen aangegeven toch thuis te willen bevallen. Achteraf maar goed ook, want ik ging in 3 kwartier van 4cm naar tadaaa daar is ze :D maar het was oprecht heel fijn, gewoon mijn eigen omgeving, eigen wc (mn vliezen waren gebroken en ik had gelezen dat een lege blaas voor snellere ontsluiting zou zorgen, dus ik strompelde elke 5 minuten naar de wc haha) en met niemand rekening hoeven houden op een kamer daarna.

    Maar mijn vk heeft ook vanaf het begin gezegd, jij bent de baas en jij bepaalt...als je op welk moment dan ook besluit toch naar het ziekenhuis te willen, dan mag dat gewoon. En dat gaf ook een stuk rust, want dat is natuurlijk ook gewoon zo. Het is geen vaststaande keuze, je mag altijd nog veranderen! Bespreek het gewoon goed door met je vk, en kijk tegen die tijd hoe je er in staat en waar je je goed bij voelt. Succes straks en dat persen gaat echt goed komen!
     
    Lara123 en MFE vinden dit leuk.
  18. MFE

    MFE Actief lid

    23 mei 2016
    396
    207
    43
    Iedereen nogmaals dank vd ervaringen. Grappig dat er bij andere juist geluiden zijn dat er meer thuisbevalling zijn....!!

    Het persen geeft ook meer vertrouwen. Zal idd ook eens bespreken of wachten op persweeen een oplossing is. Ondanks 10 cm ontsluiting. Zo ging het vorige x niet.
     
  19. roever

    roever Niet meer actief

    Hier wachtende op ik hoop een derde thuisbevalling... :D

    De eerste begon in De avond met “gewoon” wat buikpijn.. en in de ochtend rond 5 uur stevige weeën.
    Uiteindelijk na het prikken van de vliezen en ongeveer 15 minuten persen was de kleine man er.

    De tweede begon in de ochtend rond 11 uur met voorheen en rond half 6 waren ze wel al goed heftig.
    Rond kwart voor 7 in de avond, nadat ik al blijkbaar veel persweeen weggepuft had (ik “durfde” niet t vlies kapot te persen haha) is na 7 minuten kleine man geboren.

    Nu wachtende op de derde.. ben heeel benieuwd hoe dat verlopen gaat! :)

    Maar bij beiden had ik niet belachelijk veel t gevoel dat ik persweeen had...
    En nadat ik zelf begon te persen leek het erop, maar ben er nog steeds niet van overtuigd:roflmao:
     
    MFE vindt dit leuk.
  20. Luppy

    Luppy VIP lid

    1 dec 2007
    7.023
    2.159
    113
    Ik ben 3x thuis bevallen. De eerste keer omdat het zo snel ging (Ik had toen eigenlijk naar het ziekenhuis gewild). Dat ging zo goed dat het de keren daarna geen punt van discussie is geweest.

    Persen ging bij mij elke keer wel vlot. Eerste keer 3 kwartier, tweede keer 1 perswee, derde keer hoefde ik helemaal niet te persen, die kwam gewoon naar buiten glijden.
     
    AKOEKKOEK, CDSDM en MFE vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina