Mirena spiraal ervaringen?

Discussie in 'Anticonceptie' gestart door MamavanLieverd, 16 aug 2019.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. MamavanLieverd

    MamavanLieverd VIP lid

    1 dec 2014
    7.248
    5.202
    113
    Als je gaat zoeken, lees je uiteraard vooral de horrorverhalen, dus wil eigenlijk gewoon alle ervaringen ;).

    Vanwege hevige menstruatiepijn, ben ik een aantal weken geleden gestart met de combinatiepil (merkloze microgynon 30), maar nu ben ik dus al weken vreselijk misselijk, ook heb ik een gejaagd en hormonaal gevoel (kort lontje, beetje pms achtig). Ik ga hem nog even doorslikken, want de misselijkheid is wel iets afgenomen en het hormonale gevoel komt misschien doordat mijn cyclus er toch wat doorheen komt nog (ik zou zonder pil deze week ongesteld zijn en heb ook licht spotting), maar mocht het over een paar weken nog niet beter gaan, dan is de mirenaspiraal misschien nog een optie. Van 1 kant zou dat wel een heel goede oplossing zijn, want dan ben ik meteen klaar (ben 44, dus 1 spiraal zou overbrugging zijn tot overgang). Maar, door alle horrorverhalen en mijn reactie op hormonen, zie ik er toch ook erg tegenop.

    Vandaar dus de vraag om ervaringen en dan met name van vrouwen die net als ik erg hormoongevoelig zijn en neigen naar depressie.
     
  2. momwithcamera

    momwithcamera Fanatiek lid

    13 mei 2019
    1.934
    2.777
    113
    Vrouw
    Ik ben recent ook na enkele maanden gebruik gestopt met de merkloze microgynon 30, werd er echt mega neerslachtig van en voelde me gewoon overall heel ruk. Ik heb ook een verleden met sombere buien dus dit is gewoon geen goed middel voor mij. Het spiraaltje heb ik 10 jaar geleden enkele maanden gehad, (nog voor ik kinderen had gekregen) maar dat beviel ook echt niet. Veel pijn bij het plaatsen, acné, vloeien, continue menstruatiekrampen. Ik werd er echt gek van. Maarja ik ken ook goede verhalen inderdaad, je kunt het altijd eens proberen. Ik heb besloten voorlopig maar weer hormoonloos te blijven en we gebruiken nu weer condooms. Ook niet ideaal, maar veel beter dan continue 'onder invloed' van die rothormonen. Het is gewoon echt heel vervelend dat er imo alleen maar nadelige middelen zijn voor anticonceptie.
     
  3. DQueen

    DQueen Niet meer actief

    hier alleen horror ervaring dus weet niet of je het wil lezen. 1e keer mirena als puber toen zwanger geraakt met de mirena erin. 2e keer mirena na mijn zoon had geen kinderwens meer. Ging super na 5 jaar laten vervangen voor mirena nr. 3. drie jaar later weer kinderwens, naar de huisarts om mirena te laten verwijderen maar deze kon hem niet vinden. Door naar de gyn ook deze deed een poging maar kreeg hem niet te pakken. uiteindelijk hebben ze de mirena operatief moeten verwijderen omdat deze in het baarmoederslijmvlies/baarmoederwand was gegroeid. Ik durfde na dochter toch mirena nr. 4 aan maar daarmee alleen nog maar doorbraak bloedingen. Ik had gemiddeld 5 dagen per week bloedverlies en 2 dagen niet. Deze dus ook weer laten verwijderen. Oh ja en met alle 4 de mirena's had ik gigantisch last van pukkels in mijn gezicht. Pas sins ik geen hormonen meer gebruik als anticonceptie zijn die verdwenen. voor mij geen mirena meer.
     
  4. MamavanLieverd

    MamavanLieverd VIP lid

    1 dec 2014
    7.248
    5.202
    113
    Bedankt voor je reactie. Ja, ik was ook al heel lang hormoonloos, maar de pijn tijdens de menstruatie was niet meer op te vangen met pijnstillers (had gehoopt het uit te kunnen zingen daarmee tot aan de overgang).

    Overigens heb ik jaren geleden ook een koperspiraal gehad, en behalve dat dat voor mij eigenlijk niet de beste keuze was vanwege heftige menstruaties, heb ik daar toch ook wel veel schik mee gehad. De pijn van mijn menstruaties was toen wel te doen nog en geen hormonen en toch betrouwbare anticonceptie. Misschien nog een overweging waard voor jou?
     
  5. MamavanLieverd

    MamavanLieverd VIP lid

    1 dec 2014
    7.248
    5.202
    113
    Bedankt voor je reactie, ik wil ook de horrorverhalen hoor, gewoon alle ervaringen. Eigenlijk heb je 3 horrorverhalen en 1 goede ervaring toch? ;). Waarom eigenlijk toch weer voor mirena gekozen na de eerste ervaring? De laatste 2 snap ik wel, omdat je 2e zo goed was bevallen. Ik zou na een zwangerschap denk ik erg huiverig blijven voor een herhaling, ben oprecht nieuwsgierig.
    De verhalen over acne, daar ben ik ook wat bang voor, want ondanks mijn leeftijd krijg ik nog steeds afentoe wat puistjes tijdens mijn menstruaties. Ook nu (door de pil) speelt mijn huid een beetje op.
     
  6. RachelleNM

    RachelleNM Fanatiek lid

    19 aug 2015
    3.329
    2.135
    113
    Vrouw
    Hier juist een super ervaring! Na héél lang zoeken (dochter kwam 'door de pil heen') naar een goede oplossing zonder hormonen (reageer ik dus superslecht op) toch maar deze geprobeerd. Heb het zo lang mogelijk uitgesteld want ik vond het heel eng. Achteraf gezien had ik het veel eerder moeten doen. Hele lieve (vrouwelijke) huisarts zette 'm. Amper pijn gehad. Daarna nog een paar dagen gebloed, toen was het over. Ook nooit tussentijdse bloedingen of menstruaties gehad.
    Toen wij een kinderwens kregen eruit laten halen. 6 Weken later bleek ik zwanger! :D Na deze zwangerschap gaat 'ie er gewoon weer terug in!
     
  7. Eppo82

    Eppo82 VIP lid

    25 jun 2007
    14.995
    5.821
    113
    Hier een mwoah-ervaring. Na mn 2e een spiraal laten zetten. 5 maanden gevloeid, maar de ha had al gezegd het minimaal een half jaar de kans te geven. Na 6 maanden inderdaad een nette cyclus van om de 4 weken. Ben dus altijd wel ‘ongesteld’ geworden. Maar geen buikpijn, geen hoofdpijn en kon het bloedverlies prima aan met normale tampons zeg maar. Dus voor mij prima.
    Na 3 jaar begin de cyclus echter op de hobbel te gaan en was ik een week zonder bloed en dan weer een week met. Toen heb ik m er maar uit laten halen..
     
  8. MamavanLieverd

    MamavanLieverd VIP lid

    1 dec 2014
    7.248
    5.202
    113
    Dank je voor je reactie. Ik vind het dus ook eng. Niet het zetten (daar zie ik wel tegenop hoor, maar dat is meer omdat ik dat soort dingen gewoon ongemakkelijk vind (behalve tijdens bevalling), heb ik ook bij uitstrijkjes enzo. Koperspiraal zetten vond ik toen wel vervelend voelen, maar had toen nog geen kinderen, dus denk dat het zetten nu wel te doen zal zijn), maar gewoon de bijwerkingen en als het dan niet bevalt, moet hij er eerst weer uitgehaald worden (de pil voelt wat dat betreft anders, hoewel dat misschien ook gewoon tussen de oren zit).
    Maar het is ook wel fijn om een ervaring te lezen van iemand, die ook zo hormoongevoelig is, maar geen last heeft van de mirena.
    De huisarts assistente zei tegen mij dat ze ook wel horrorverhalen weet, maar dat zij zelf en met haar ook meer patienten wel dan niet, wel goede ervaringen hebben. Vandaar ook mijn topic, beetje meer horen, zodat ik een betere afweging kan maken.
     
  9. rocketscience

    rocketscience Fanatiek lid

    16 feb 2015
    4.170
    3.124
    113
    Vrouw
    Ik was ook altijd heel huiverig voor Mirena maar omdat ik endometriose heb en dit de enige vorm van hormonen is die ik mag (verhoogd risico op trombose) heb ik ‘m onlangs toch laten plaatsen.

    Ik had heel erg last van bloedverlies voordat ik ‘m kreeg, zo erg dat ik flink bloedarmoede had en echt niet meer goed functioneerde. Nu ruim 2 maanden een mirena en ik heb nog steeds iedere dag bloedverlies maar ik merk sinds deze week wel dat het wat af lijkt te nemen. Hopelijk is dit over een maand echt gestopt.

    Ik heb tot nu toe dus eigenlijk best een goede ervaring ermee maar ik moet maar kijken hoe het verder gaat. Ik ben trouwens ook erg gevoelig voor hormonen maar bij de mirena gaat het goed. Ik had zonder hormonen echt heel erg last van PMS maar dat wordt nu echt minder, voel me geestelijk eigenlijk stabieler dan zonder mirena.
     
    MamavanLieverd vindt dit leuk.
  10. MamavanLieverd

    MamavanLieverd VIP lid

    1 dec 2014
    7.248
    5.202
    113
    Ja, voor mij zou zo’n ervaring dan ook wel prima zijn, niet optimaal natuurlijk, maar als het de hevige pijn zou oplossen, dan is dat al heel veel winst.
     
  11. MamavanLieverd

    MamavanLieverd VIP lid

    1 dec 2014
    7.248
    5.202
    113
    Is de pijn van de endometriose wel ook gestopt? Bloedverlies is natuurlijk ook niet leuk als je dat continu hebt, maar als daar geen pijn meer bijzit, kan ik me wel goed voorstellen dat je het toch al een goede ervaring vindt.
     
  12. rocketscience

    rocketscience Fanatiek lid

    16 feb 2015
    4.170
    3.124
    113
    Vrouw
    Ja tot nu toe heb ik geen pijn meer gehad inderdaad. Voordat ik mirena had vloeide ik bijna continue maar ik merkte altijd wanneer mijn échte menstruatieweek was vanwege de pijn en algeheel lamlendig. Dat heb ik tot nu toe niet meer gehad dus ik heb een beetje stille hoop dat dat zo blijft.
     
    MamavanLieverd vindt dit leuk.
  13. RachelleNM

    RachelleNM Fanatiek lid

    19 aug 2015
    3.329
    2.135
    113
    Vrouw
    Ik snap je heel goed! Door verleden vind ik alle vormen van lichamelijk contact erg lastig. Daarom zag ik er zo tegenop. Het voordeel van zo'n spiraal is dat er veel minder hormonen worden afgegeven dan wanneer je 1 x per dag de pil slikt bijvoorbeeld. De hormonen die erin zitten, worden ook geleidelijk afgegeven. Je hebt dus geen piek erin zitten. De meeste vrouwen reageren slecht op die piek. Althans, dat is wat de ha mij vertelde :D
    Natuurlijk zijn er horrorverhalen, maar dat heb je eigenlijk met alles wel. ;)
     
    MamavanLieverd vindt dit leuk.
  14. Athina

    Athina VIP lid

    31 okt 2007
    23.491
    3.160
    113
    zwemjuf
    zuid-holland
    Ik heb na de geboorte van de jongste uiteindelijk voor de mirena gekozen, op advies van de psycholoog of pyschiater indertijd (ik weet het niet meer) . Ik kreeg een postnatale depressie - bovenop een angststoornis die eigenlijk al jaren sluimerde en steeds heviger werd (je went aan de dingen die je zelf gaat ontzeggen..) . Om in elk geval hormonaal wat stabieler te zijn, werd dit toen geadviseerd.

    Maar mijn dochter is dus bijna 9 en ik heb 'm tussentijds dus ook al laten vervangen. Na 2 maanden ben ik nooit meer ongesteld geweest en heb eigenlijk ook geen andere klachten- ook niet qua libido ofzo. Ik ben dus zo iemand die het alleen maar aanraad aan anderen met klachten van de pil ;) . Ik vind het echt perfect! 9 (terwijl ik het idee om 'm te laten plaatsen zo eng vond :p - maar ook dat viel alles mee)
     
    MamavanLieverd vindt dit leuk.
  15. Maslov

    Maslov Fanatiek lid

    11 apr 2019
    1.200
    3.395
    113
    Ik heb de afgelopen 5 jaar een Mirena gebruikt. Ik heb hem er onlangs uit laten halen omdat hij 'op' was. Ik heb hem vervolgens niet vervangen. Ik wil graag een tijdje niet-hormonale AC gebruiken.

    Op zich was de Mirena prima. Het grote voordeel was dat ik geen maandelijkse visuele migraine meer kreeg. Ik menstrueerde ook bijna niet meer. Het nadeel vond ik dat ik hem voelde zitten.

    Ik vond het inbrengen en weghalen erg pijnlijk, heb daar beide keren een paar dagen flink last van gehad. Maar op 5 jaar zijn die paar dagen natuurlijk niks. Je hebt er verder helemaal geen werk aan, je hoeft nergens aan te denken etc. En het ook niet heel duur ofzo. Eenmalig 160 euro en je kunt 5 jaar vooruit.
     
    MamavanLieverd vindt dit leuk.
  16. Lief of Stoer

    Lief of Stoer VIP lid

    25 apr 2011
    5.836
    2.698
    113
    't Gezellige Brabant
    Ik heb er eentje en denk er over deze te laten verwijderen. Ik vloei onregelmatig en het duurt langer. Ik ben vaker wel als niet ongesteld voor mijn gevoel. En ik vind dat ik ruik daar beneden. Als ik naar het toilet ga, kan ik al ruiken wanneer mijn periode er aan komt. Dat was met de pil echt niet zo. Ik zie alleen op tegen het verwijderen. Het plaatsen deed ook verschrikkelijk pijn.
     
    MamavanLieverd vindt dit leuk.
  17. Marleen31

    Marleen31 Fanatiek lid

    5 aug 2011
    2.569
    470
    83
    NULL
    Noord Holland
    Hier ook horror! Het plaatsen was echt een hel! Pijn, niet te houden! Ik viel bijna flauw, misselijk van de pijn. Napijn weken gehad.

    Ik voelde hem ook steeds zitten, seks deed pijn, krampen continu. Na een echo bleek hij wel op z’n plaats te zitten. Na een jaar (ja zo lang nog volgehouden) heb ik hem laten verwijderen. Echt nooit meer zo’n ding!
     
    MamavanLieverd vindt dit leuk.
  18. Paardenbloem

    Paardenbloem Niet meer actief

    Hier exact hetzelfde verhaal. Tijdens een PND laten plaatsen, en heel blij ermee! Enige nadeel bij mij was dat ik ruim een half jaar veel en vaak gevloeid heb maar dat vind ik wel tegen het gemak en de betrouwbaarheid en de relatief lage dosis hormonen opwegen.
     
    MamavanLieverd vindt dit leuk.
  19. suus02

    suus02 Fanatiek lid

    30 jan 2009
    3.215
    751
    113
    home sweet home
    Ik ben niet gevoelig voor depressie maar de mirena werkte voor mij niet. Minder heftig ongesteld maar veel langer. En toch wel wat invloed op mijn stemming. Ik heb nu de nuva ring en bevalt perfect
     
    MamavanLieverd vindt dit leuk.
  20. medj1983

    medj1983 Fanatiek lid

    12 jun 2012
    3.176
    499
    83
    De mirena deed wat ie moest doen bij me, geen menstruaties meer en geen zwangerschap. Maar ik was wel gevoelig voor de hormonen. Ben nu vier maanden zonder en voel me stukken beter, meer mezelf. Heb er twee gehad, vijf jaar in totaal. Inbrengen en uithalen geen last van gehad. Na inbrengen paar weken wat gevloeid, viel me erg mee.
     
    MamavanLieverd vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina