Erop uit met 3 of 4 kids, hoe?

Discussie in 'Mama en gezin' gestart door prulletje2, 15 aug 2019.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. prulletje2

    prulletje2 Fanatiek lid

    20 mei 2014
    4.047
    2.039
    113
    Wij hebben 2 kinderen (3 en 4 jaar) en zijn al een paar jaar in twijfel of we er nog meer bij willen.
    Ik zie veel leuke dingen, maar ook veel beren op de weg.
    Ik heb hier al vaker topics over geplaatst, ik kom er gewoon niet uit.

    Ik denk dat mijn grootste struikelblok het weggaan met de kids is.
    En dan bedoel ik dat in verschillende vormen.
    Wij gaan bijvoorbeeld vaak zwemmen of naar een pretpark met onze kinderen. Mijn man en ik ieder met 1 kind in een attractie of in de gaten houden in het zwembad.
    Maar ja, dat gaat natuurlijk niet meer met een kleine erbij. Dan moet er 1 bij de baby blijven, maar de ander kan niet alles alleen doen met 2 kids. En dat blijft ook als ze groter worden. De 2 oudsten willen dan waarschijnlijk dingen die de jongste niet kan.
    Gaan mijn 2 kinderen die ik nu heb veel aandacht missen, doordat ze dan eigenlijk niet meer ieder een ouder hebben om alles mee te doen?
    Het is zo makkelijk met 2 kinderen. Maar het blijft zo kriebelen! Ik vraag me zo af of ik niet gewoon tevreden moet zijn met wat we hebben?

    Of als ik in mijn eentje ben, boodschappen doen ofzo. Hoe moet ik dat doen met 3 (liefst 4) kids? Ga ik dan gillend gek worden?

    Ik ben heel benieuwd naar jullie verhalen hoe dat bij jullie gaat. Graag gewoon eerlijk.
     
  2. GroeneBomen

    GroeneBomen VIP lid

    7 mei 2019
    22.509
    26.043
    113
    Vrouw
    En wat dacht je van puberteit x3 in huis?

    Kinderen worden ouder, hebben minder die 1 op 1 begeleiding nodig. T is maar tijdelijk :) als ze straks 14 zijn gaan ze veel liever met een vriendinnetje in de achtbaan dan met moeders. Vergeet niet dat de nr 2 en 3 sowieso al nooit hebben gekend dat ze ouders écht voor hun alleen hadden. Nr 1 was er al.

    Ik ben zelf 1 vd 3 maar wat ik het grootste nadeel vond dat er altijd een derde wiel aan de wagen was (al wisselde die rol wel tussen kinderen). Achtbaan waar mijn ouders niet mee gingen; bleef altijd 1 kind over. Met zn drieën naast elkaar fietsen was niet overal handig en ook al was er een roulatie: in de auto zitten was t midden altijd een punt van moppers haha

    Met boodschappen geen probleem,we luisterden best goed.

    Wat mijn ouders deden was echt 1 op 1 uitstapjes: 1 ouder met 1 kind, de rest bleef thuis en in onze puberteit zelfs een week op vakantie met 1 ouder. Dus ik ging met mijn moeder een week op vakantie en ook nog een week met mijn vader (naar Parijs, zo leuk!).

    En nu zijn we alledrie volwassenen en is het geweldig :) 1 heeft zelf ook 3 kids en waren 3 mega drukke kinderen. Die heeft niet geleefd, maar jaren overleefd. Boodschappen doen was echt horror. Maar ondertussen zijn die kids ook pubers, gaan hun eigen gang, maken wel eens ruzie en vechten wie in het midden moet zitten maar vooral: hebben veel lol samen :)
    Tropenjaren zijn niet eeuwig. Kinderen zijn überhaupt al niet praktisch dus daar hoef je het niet voor te laten haha
     
    Jackie87, spruitje80 en prulletje2 vinden dit leuk.
  3. Eppo82

    Eppo82 VIP lid

    25 jun 2007
    14.985
    5.817
    113
    Nou gelijk maar even eerlijk: als ik alleen ben gaat het nu wel goed, maar de eerste 1,5 jaar met nr 4 was wel een uitdaging hoor.
    Ook heb ik 2 ‘setjes’ waardoor de oudste 2 andere interesses hebben (bioscoop, pretparken/achtbanen) dan de jongste 2 (monkeytown en spelen met zand en water enzo).
    Maar als we met zn tweeën zijn kunnen we prima een dagje pretpark doen, of zwemmen of wat dan ook. We hebben een hand voor iedereen ;).
    En ja, je splitst soms wel op. Maar het is niet altijd maar ‘ik’die bij de kleintjes blijft en mijn man met de oudste 2 mee. Dat wisselen we wel af en ook 3 om 1.

    Boodschappen doe ik liever ook niet met 4 haha, maar dat komt vooral door het hoge: oh dit is lekker, mag ik dat mam?-gehalte van mijn oudste dochter. maar gaat verder prima hoor.
    En anders onder schooltijd, dat zal bij jou dan ook makkelijker gaan denk ik?

    En ja, mijn oudste 2 weten inmiddels niet beter, ik heb niet het idee dat ze er last van hebben.
    Als ik ze vraag of er nog een broertje of zusje bij mag komen roepen ze Jaaaa!
    Maar ja hoe objectief ben ik? Dat is iets wat je voor jezelf moet uitmaken.
    Ik kom zelf uit een gezin met 3 kinderen en heb dat nooit als vervelend ervaren.
    Juist niet, ik vond het fijn. En mijn broertje en zusje hebben elk ook meer dan 2 kinderen, dus ik denk ook niet dat zij het negatief hebben ervaren. ;)
     
    prulletje2 vindt dit leuk.
  4. prulletje2

    prulletje2 Fanatiek lid

    20 mei 2014
    4.047
    2.039
    113
    Dat stukje dat nr 2 en 3 nooit echt hebben gekend dat de ouders er alleen voor hen waren gaat hier niet helemaal op denk ik. Ik was na 4 maanden alweer zwanger van nummer 2. (Ze schelen een jaar en 2 weken) Voor hun gevoel zijn ze eigenlijk altijd samen geweest. Dit heb ik zelf ook met mijn broer. Daarmee scheel ik ook maar een jaar. Wij deden alles samen vroeger. Ik kreeg toen ik 15 was nog een zusje en 2 jaar later nog een broertje. Dat was leuk, maar toen was ik zelf natuurlijk puber. Toen hoefde ik inderdaad geen aandacht meer echt te delen.

    Maar ik wil niet wachten met 'genieten' tot het pubers zijn. Ik wil juist die tijd dat ze klein zijn ook een leuke tijd hebben.
     
  5. fluffyfishy

    fluffyfishy Fanatiek lid

    1 sep 2016
    1.000
    791
    113
    Vrouw
    Hart en verstand zijn zo verschillend. Ik proef in je verhaal dat je graag voor een derde (en zelfs vierde) zou willen gaan, maar je verstand gaat alle praktische zaken af om het niet te doen. Voor al die praktische zaken zijn oplossingen te bedenken.
    De vraag is echt wat jij diep in je hart wil. Als je gevoel zegt dat je ervoor wil gaan, zou ik dit gevoel volgen.
    Al die zaken die je noemt (pretpark, zwembad, boodschappen) vallen weg zodra je je kindje hebt.vergeet ook niet dat er al vele gezinnen voor zijn gegaan met drie of meer kinderen.

    Ook belangrijk: hoe denkt je man hierover? Ziet hij ook zoveel beren op de weg?
     
  6. Juun012

    Juun012 Bekend lid

    30 jun 2017
    797
    275
    63
    Vrouw
    Ik heb er 3 en herken jou problemen niet. Ze zitten korten op elkaar qua leeftijd dus spelen geweldig samen (ook weleens ruzie)
    Uitjes gaan prima hoor. Mijn kinderen weten niet beter of moeten soms even wachten, geen probleem.
    ‘S middags slapen nr2&3 en dus alle tijd voor de oudste bijv.
    Eigenlijk ging de aandacht verdelen vanzelf!
    En ze blijven nooit allemaal hulpbehoevend en je blijft ze niet aan het handje houden toch;)
    Toen nr 3 geborenis, was de oudste net 4, ik kwam er toen achter dat hij zelfstandiger en wijzer was dan ik hem behandelde haha. Het heeft hem goed gedaan zeg maar.
    Hij vraagt vaak of we nog een baby krijgen, het liefst een broertje en een zusje :roflmao:

    Ik denk dat de praktische overwegingen meer liggen aan jou als aan je kinderen. Wat wil je in je hart & hoe staat je man er in?
     
  7. Yelly

    Yelly Bekend lid

    26 jun 2019
    647
    575
    93
    Wij hebben 3 kinderen en soms gaat de oudste mee in een kinderachtige attractie omdat de jongste twee dat leuk vinden. Soms moet de jongste wachten omdat de oudste twee ergens in gaan.
    Wij leggen ook uit dat we met zn allen weg zijn en met elkaar verantwoordelijk zijn voor een fijne dag, dus dat betekent soms even wachten of iets voor een ander doen.

    Mijn ervaring is dat je er vanzelf een prettige modus in vindt. En sommige bezwaren zijn maar zeer tijdelijk.
    Daar staat tegenover dat onze kinderen onwijs aan elkaar hangen, het 'kost' ze dus iets maar het geeft ze ook veel.

    Boodschappen doe ik wel met 3 kinderen, maar niet aan het einde van de dag en wel met strikte regels. Gaat meestal prima.
     
    sarah28 en LolaBloem vinden dit leuk.
  8. Maritiem

    Maritiem Fanatiek lid

    8 jul 2015
    1.394
    1.285
    113
    Ook hier drie kinderen (en hopelijk over een poosje 4). En ook hier zijn de praktische dingen goed te doen. Boodschappen doe ik nu aldoor met drie, als de vakantie straks voorbij is weer met 1. Vind met drie geen probleem, ze kennen de afspraken en gedragen zich gelukkig (tot nu toe goed). Soms als ik een dagje weg ga, laatst alleen met de kids regel ik wel eens oppas voor de jongste, maar als mijn man meegaat gaat ook die gewoon mee en moeten ze inderdaad maar rekening met elkaar houden. Mijn ervaring is datje er vanzelf je weg in vind en dat gaat sneller dan je denkt..o ja en een op een momentjes creëren wil ook nog best hoor! Ze gaan wel eens alleen met mij of mijn man op pad. De oudste heeft vrijdag op ljfavond dus die avond is echt vast voor haar, de middelste blijft vaak op zaterdag wat langer op. De jongste heeft haar moment als de oudste naar school is en de middelste tegelijk op de peuterspeelzaal dat is twee ochtenden per week.
     
  9. 1Hanneke

    1Hanneke Fanatiek lid

    4 apr 2014
    1.698
    423
    83
    Vrouw
    Capelle aan den IJssel
    Bij ons heeft gevoel het gewonnen van verstand dus wij gaan voor nr 3.
    Bij jou is het leeftijdsverschil kleiner dan bij mij, als je nu zwanger zou worden gaat de middelste al bijna naar school als je jongste geboren wordt. Dus tijd genoeg voor de jongste en dan hoef je alleen die mee te nemen met boodschappen doen.
    Pretpark splitsen wij nu soms ook al op, omdat jongste niet groot genoeg is voor alles. Dat kan je met 3 ook doen denk ik dan, genoeg attracties waar je best met 2 kids tegelijk in kan. Of dat de oudste al groot genoeg is om alleen te gaan. Of de oudste 2 samen ergens in.
    Onze oudste begint volgende maand met zwemles. Duurt wel een tijdje natuurlijk voordat hij een diploma heeft. Maar lijkt mij prima mogelijk te gaan zwemmen en als ouders beide een kind vast en goede afspraken met oudste om bij je te blijven. Of dat 1 met 2 kids bij het peuterbadje blijft en de ander met 1 van de grote glijbaan. Doen we nu ook al, als een van ons van een glijbaan wil waar de kids nog te klein voor zijn. Als iedereen zonder diploma maar bandjes aan heeft en je goed afspreekt waar ze moeten blijven.
    Maarja het is toch iets waar je samen met je man uit zal moeten komen. Maar de tropenjaren blijven niet altijd, ze worden steeds zelfstandiger dus dan is het ook makkelijker aandacht verdelen. En kunnen ze ook juist veel samen doen en jou meehelpen met dingen. Ik had eigenlijk al met nr 2 dat ik mn handen in de babytijd wat meer vrij had dan bij nr 1, omdat zij gek is op haar broer. En waar hij echt niet alleen in de box wou liggen, ging dat bij haar veel beter omdat hij haar wel entertainde haha. Dus deels hebben ze minder aandacht van je nodig omdat ze ook mekaar hebben. Deels kost het soms meer aandacht omdat je moet voorkomen dat ze mekaar de koppen in slaan vanwege hetzelfde speeltje maarja dat wordt als het goed is met de jaren ook beter :rolleyes:
     
    Want2beAmom vindt dit leuk.
  10. Amberxx

    Amberxx Fanatiek lid

    6 nov 2013
    4.520
    4.578
    113
    Hoe meer kinderen hoe minder aandacht per kind. Maar wel meer onderlinge interactie dus meer drukte. Daar moet je als ouder wel tegen kunnen en de energie voor hebben.

    De problemen die jij noemt hoeven er niet te zijn. Tegen de tijd dat de baby er is en mee kan zwemmen heeft de oudste bijna een zwemdiploma. Boodschappen kan je prima in de avond doen zonder kinderen, als de oudste op school zit of je besteld het aan huis.

    En uitstapjes moeten ze wachten op elkaar en dus meer zelfstandig zijn dan nu. Verder zal jij vaker uitstapjes alleen doen met 1 of 2 kinderen terwijl je partner thuis blijft.

    Hou er wel rekening mee dat 4 betalende kinderen meenemen naar uitstapjes erg duur is! Dan ga je wellicht veel minder vaak ergens heen...

    Als je dit wilt wacht dan niet te lang. Anders krijg je veel te veel leeftijdsverschil hebben ze weinig aan elkaar en worden uitstapjes samen erg lastig.
     
  11. Eppo82

    Eppo82 VIP lid

    25 jun 2007
    14.985
    5.817
    113
    Ik denk misschien ook wel dat de wens voor nog een kindje belangrijker moet zijn dan de (praktische) bezwaren. Als in, daar vinden we wel een weg in/oplossing voor.
    Al die bezwaren die je nu noemt telden voor mij nauwelijks mee voor nr 3 en 4.
    Nu zeker wel (mn de individuele aandacht) dus het blijft bij ons daarom wat ons betreft bij dit viertal.
     
  12. prulletje2

    prulletje2 Fanatiek lid

    20 mei 2014
    4.047
    2.039
    113
    De uitstapjes zelf zijn het probleem ook niet per se, maar vooral dat er dus altijd op elkaar gewacht moet worden, of opgesplitst. Ik ben bang dat we het 'samen' gevoel kwijt gaan raken en dat mijn oudste 2 veel moeten inleveren. En dan breekt mijn hart wel een beetje, want dat wil ik ze ook niet aandoen omdat mama per se nóg een kind wilde. Alsof zij dan niet genoeg zijn.
     
  13. Rebo

    Rebo Bekend lid

    26 feb 2015
    720
    297
    63
    Gewoon doen! Ik merk er geen verschil van en de andere zijn dan inmiddels ook weer wat ouder oudste kan bijv. Al zelf zwemmen, wil dat ook het gaat allemaal vanzelf geloof me
     
  14. Leraje

    Leraje Fanatiek lid

    19 apr 2013
    4.961
    2.790
    113
    Waarom moet jij als ouder non stop dingen met je kinderen doen? Ze kunnen zichzelf prima vermaken. Veel ouders tegenwoordig laten hun kinderen niet gewoon hun eigen gang gaan...

    Dat gezegd hebbende betekent elk extra kind dat je aandacht door drieën of vieren gedeeld wordt ipv door twee. Dat merk je heus als kind. Het is aan jou te bepalen of je dat erg vindt of niet.

    Daarnaast vind ik het voor mezelf nog relevant of ik met extra kinderen niet teveel een belasting vorm voor het milieu.
     
    Elsss vindt dit leuk.
  15. Juun012

    Juun012 Bekend lid

    30 jun 2017
    797
    275
    63
    Vrouw
    Ik denk echt dat dit in jou hoofd zit.
    Een evt 3e of 4e kind hoort dan bij jullie gezin. Daar heb je net zo goed dat samen gevoel mee!
    En ook wat de andere zeggen, kinderen hoeven niet altijd wat te doen 1 op 1 met een ouder. Als er meer zijn dan spelen ze ook graag samen
     
  16. Marbloempje

    Marbloempje Actief lid

    6 okt 2017
    259
    126
    43
    Vrouw

    Heb je het wel besproken met je kinderen over een derde kind en hoe het kan gaan?
     
  17. prulletje2

    prulletje2 Fanatiek lid

    20 mei 2014
    4.047
    2.039
    113
    Nee natuurlijk niet. Ze zijn 3 en 4. Ik ga die echt niet betrekken in onze beslissing hoor. Daar zijn ze veel te jong voor en daarbij vind ik ook niet dat ze daar inspraak over hebben.
    Als ik 1x zeg dat een hondje wel leuk is denkt mijn dochter al meteen dat ze een hondje krijgt. Laat staan een baby. We weten het zelf echt nog niet.
     
  18. Eppo82

    Eppo82 VIP lid

    25 jun 2007
    14.985
    5.817
    113
    Nee dat zou ik zeker ook niet doen.

    Ik weet niet, in je posts klinkt het mij toch een ‘nee’ of ‘nu nog niet’.
    Het klinkt alsof je heel tevreden bent met wat je nu hebt en het plaatje compleet is.:) Wat voegt een derde voor jou toe?
     
  19. prulletje2

    prulletje2 Fanatiek lid

    20 mei 2014
    4.047
    2.039
    113
    Ja dat probeer ik dus ook steeds te bedenken. Maar ik denk er al ruim 3 jaar over na. En het blijft kriebelen. En we hebben al wel eens een poging gedaan. Toen waren we op het punt van we gaan ervoor. En toen lukte het niet en was ik er ook eigenlijk wel weer even klaar mee. Dan heb ik ook weer momenten van nee, het is goed zo. Want als je het bij 2 houdt vallen alle zorgen weg. Dat geeft rust. Maar ja, dan heb je dus nooit meer een baby, nooit meer al die momenten dat ze klein zijn. Ze worden alleen maar ouder. Geen groot gezin. Zolang we thuis blijven lijkt het me ook heerlijk om er 3 of 4 te hebben. Ergens zit een drempel met het weggaan. Mijn man wil op zich wel voor een 3e gaan. Eerst ook een 4e maar daar komt hij nu weer een beetje van terug. Hij ziet dan weer de nadelen van een te kleine auto en een kamer tekort. Maar dat vind ik dan weer niet zo belangrijk.

    En ik weet zeker dat je van zo'n kindje houdt en dat je het dan doet zoals het komt en dat je heus niet meer zou willen dat je het bij 2 gelaten had. Je zult geen spijt hebben, dat denk ik echt.
    Maar ik kan er gewoon echt niet de vinger op leggen wat nou maakt dat ik het niet wil of juist wel wil.

    Inderdaad, wat voegt een 3e toe? Ik heb er toch al 2? Van elke soort 1. Het is allemaal fijn en makkelijk zo. Waarom moet er dan nog een derde bij? Het is niet nuttig ofzo. En zelfs allemaal best wel lastig. Het is puur omdat je het leuk vindt uiteraard.
    Ik hoop ergens gewoon een ijzersterk argument te vinden om het wel te doen.
    En het is nu echt wel een beetje nu of nooit voor ons, anders vind ik het leeftijd verschil te groot worden en mijn eigen leeftijd ook te hoog (ben nu 34). Ik wil gewoon later niet denken 'had ik maar...' Want dat heb ik nu al een beetje, omdat ik ze dan eigenlijk nog liever dichter op elkaar had willen hebben.
     
  20. Marbloempje

    Marbloempje Actief lid

    6 okt 2017
    259
    126
    43
    Vrouw

    Ik vind dit nergens op slaan, hoezo niet? Je vult al in wat je kinderen gaan denken. Is toch mooi dat je je kinderen op een leuke speelse manier bij betrekt en heb het ook niet over dat je direct vertelt over je beslissing maar meer van hoe zij erover denken als mama een baby in haar buik heeft. Of hoe ze denken over een broertje of zusje.

    Ik heb genoeg ouders in mijn omgeving gezien die dat wel hebben gedaan en ik vond het zo mooi hoe zij dat deden;
     

Deel Deze Pagina