Ervaring Hbo opleiding met gezin

Discussie in 'De lounge' gestart door RachelleNM, 18 aug 2019.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. RachelleNM

    RachelleNM Fanatiek lid

    19 aug 2015
    3.329
    2.135
    113
    Vrouw
    Hallo dames,

    Ik ben op zoek naar ervaringen van jullie! Ik zit erover te denken om volgend studiejaar (2020-2021) te beginnen met een Hbo opleiding Pedagogiek aan de Hogeschool Zeeland. Dit is letterlijk 500 meter verderop. Ze bieden deze opleiding alleen in voltijd aan.

    Ik heb mijn Havo diploma vorig jaar gehaald. Ik heb hiervoor aan de Vavo (Volwassenenonderwijs) gestudeerd. Hierdoor heb ik mijn vakken over 4 jaar kunnen uitsmeren, ipv de gebruikelijke 2 jaar. Ik ben wel gewend om te studeren naast mijn gezin en baan.

    Om mijn situatie even kort te schetsen: ik zit nu volledig in de ziektewet. Ik ben ziek uit dienst gegaan bij mijn vorige werkgever vanwege mijn zwangerschap. Straks heb ik dus 2 kinderen, waarvan mijn dochter 3 van de 4 weekenden bij haar vader is. Tegen de tijd dat de opleiding start, gaat zij ook naar de basisschool. Voor mijn andere dochter is het regelen van opvang geen enkel probleem. Vriend wil ook minder en regelmatiger gaan werken als zij er eenmaal is, zodat hij ook gewoon voor haar kan zorgen (en uiteraard ook voor zijn stiefdochter!).

    Er zijn wel een paar dingen waar ik mee zit.. Als ik uiteindelijk klaar ben, ben ik bijna 30 of 30. Ben je dan niet te oud om nog te starten in dat vak op de arbeidsmarkt?
    En hoe zal de studielast zijn? Zoals aangegeven ben ik sinds dat mijn dochter er is, naar school gegaan. Maar dat was wel even andere koek dan een volledige Hbo studie.
    En last but not least: financiën. Ik heb begrepen dat je alles moet lenen? Hoe zit dat als we over pakweg 5 jaar een huis willen kopen bijvoorbeeld? En hoe zit dat verder met een inkomen? Het lijkt me dat ik naast studie en gezin niet meer eraan toe kom om ook nog eens een baan erbij te hebben.

    Veel vragen :D Graag jullie ervaringen/tips!

    Alvast bedankt!
     
  2. Kramertje

    Kramertje VIP lid

    4 apr 2019
    6.814
    5.560
    113
    Vrouw
    Ik kan je alleen over de financiën wat vertellen. Als je alles gaat lenen zal deze lening meegeteld worden bij de aankoop van een woning. Oftewel, als jullie een huis gaan kopen en je hebt studieschuld, zal je een minder hoge hypotheek krijgen.

    Als je er zelfs verder geen baan bij hèbt zullen de kosten van jullie levensonderhoud en vaste lasten op je vriend neerkomen. (Er vanuitgaande dat je dan ook geen ziektewetuitkering oid ontvangt). De basis studiefinanciering voor hbo bestaat niet meer (alleen als je voor 2015 aan de betreffende studie bent begonnen). Een extra studiefinanciering is tegenwoordig ook op basis van lenen gebaseerd en moet dus terugbetaald gaan worden.

    Persoonlijk lijkt het me heel pittig, een voltijd hbo opleiding met 2 kinderen.
     
    RachelleNM vindt dit leuk.
  3. Amberxx

    Amberxx Fanatiek lid

    6 nov 2013
    4.578
    4.623
    113

    Ik denk dat je goed rondvraag moet doen naar mensen in dit vakgebied. Het kan enorm verschillen hoeveel vraag er is naar personeel per vakgebied. Bijvoorbeeld in de zorg en ict is veel vraag. Administratie totaal niet. Ga niet af op informatie vanuit de opleiding die is niet erg betrouwbaar is mijn ervaring.. Ze willen immers studenten hebben. Stel je vraag ook op fora voor deze doelgroep en grote fora over opleiding en werk. Mijn beeld bij pedagogiek was altijd dat je hier heel veel (WO) afgestudeerden in hebt waardoor er op de krappe markt weinig vraag is naar hbo geschoolden. Maar wellicht is dat veranderd.

    Ik zou op jouw leeftijd eerder voor een deeltijdopleiding gaan. Dus werken en leren. Dan heb je direct een gevuld cv en goede werkervaring. Vraag jezelf ook af of jij in de klas wilt zitten tussen de 17 jarige kinderen die net van de middelbare school komen. Op het hbo is er heel veel groepswerk en enorm veel afhakers. Die zal jij op een deeltijd hbo met volwassenen niet treffen. Lijkt mij enorm frustrerend als oudere en serieuze student.

    Wat betreft de stufieschuld dat telt wel deels mee. Maar het is verstandig daar nu vooraf informatie over in te winnen bij een hypotheekadviseur.
     
    RachelleNM vindt dit leuk.
  4. luca75

    luca75 Fanatiek lid

    14 aug 2013
    4.834
    3.476
    113
    RachelleNM vindt dit leuk.
  5. RachelleNM

    RachelleNM Fanatiek lid

    19 aug 2015
    3.329
    2.135
    113
    Vrouw
    Bedankt voor jullie reacties!

    Het probleem van de HZ is dat ze deze opleiding alleen in voltijd aanbieden. De opleiding Social Work bieden ze wel in deeltijd aan, maar er zijn zó ongelooflijk veel mensen die dit doen, dat er nu al veel te veel van zijn. Zeker hier in de regio. Ik ken er een aantal die nu in de kinderopvang werken. Vind kinderen heel erg leuk, maar dat is niet waar mijn interesse naar uit gaat :D

    Vriendin opperde zojuist een thuisstudie. Maar ik weet niet of ik dat wel zie zitten. Ik ben daar, denk ik, niet disciplinair genoeg voor en ik vind het opbouwen van nieuwe sociale contacten op een school ook wel heel fijn. Maar wellicht zijn hier positieve ervaringen over?!
     
  6. luca75

    luca75 Fanatiek lid

    14 aug 2013
    4.834
    3.476
    113
    Heb je uitgezocht wat eigenlijk de meerwaarde van pedagogiek is tov social work? Ik zie in veel vacatures beide opleidingen genoemd worden als mogelijkheid.

    Of laat ik het anders vragen, weet je al wat je wil gaan doen met je diploma?
     
  7. Youtan

    Youtan VIP lid

    9 jun 2015
    6.391
    4.246
    113
    Vrouw
    Wat wil je er mee worden? Groepsbegeleider? Onderwijs?
    Docent agogische vakken staat er ook nogaltijd tussen, maar dat ‘mag’ officieel niet eens meer.


    Ik denk zelf ook dat voltijd studeren opdezelfde leeftijd niet prettig meer is, idd omdat je bij 17- en 18 jarige in de klas komt. In een hele andere levensfase dan jij. Daar zit je niet op te wachten.

    Waarom heb je HAVO gedaan op deze leeftijd terwijl je een colloquium doctum kan halen via een Hogeschool (toelatingsexamen oftewel de 21+ regeling)?


    Wat is je kans op een baan?
    Ten opzichte van voorafgaande jaren is het arbeidsmarktperspectief voor hbo-afgestudeerden Pedagogiek afgenomen en matig te noemen. Dat blijkt uit onderzoek van het ROA, het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt. (Bron: De arbeidsmarkt naar opleiding en beroep tot 2018.) Je zult dus je netwerk en stagecontacten goed moeten benutten om aan een baan te komen.
     
  8. Syane

    Syane VIP lid

    21 aug 2013
    11.454
    10.655
    113
    Exact dit! Voor banen in het vakgebied van de pedagogiek kan je met Social Work ook terecht. Heeft echt geen meerwaarde om voltijd pedagogiek te gaan doen als er een deeltijd Social Work is.
    In de jeugdzorg komen ze enorm veel mensen te kort. Als dat je interesse heeft dan zit je goed. En met 30 jaar afgestudeerd zijn is in dat vakgebied juist een pre. Je hebt dan meer levenservaring.
     
    puzzelstukje vindt dit leuk.
  9. Amberxx

    Amberxx Fanatiek lid

    6 nov 2013
    4.578
    4.623
    113
    Social Work is echt veel breder met veel meer mogelijkheden. En er is geen WO versie van die de schaarse plekken innemen. Als daar wel een deeltijd versie van is zou ik daar voor gaan. Volwassen en serieze studenten helpt echt enorm! Bij sociale studies is er enorm veel groepswerk onderschat dat niet. Dsn hebben anderen dus invloed op jouw cijfers.

    Beide studies zou ik nooit als thuisstudie doen. Misschien als je al in het vakgebied werkt. Maar anders kijken ze hier júist naar praktijkervaring en werkervaring. Dat telt echt zwaarder dan een papiertje. Werken met mensen met problemen leer je niet van papier maar door ervaring.

    Heb je deze vragen ook gesteld bij de opleiding? Of ga langs bij het studieloopbaancentrum van de hogeschool.
     
    puzzelstukje en Syane vinden dit leuk.
  10. puzzelstukje

    puzzelstukje VIP lid

    13 mei 2010
    11.413
    2.718
    113


    Beide studies zou ik nooit als thuisstudie doen. Misschien als je al in het vakgebied werkt. Maar anders kijken ze hier júist naar praktijkervaring en werkervaring. Dat telt echt zwaarder dan een papiertje. Werken met mensen met problemen leer je niet van papier maar door ervaring.


    Nee hoor, dit is echt niet zo negatief als jij het ziet. En daar ben ik het levende bewijs van!
     
  11. Jazziepooh

    Jazziepooh Niet meer actief

    Toen ik 22 was ben ik begonnen met de opleiding Social Work, had toen een dochter van 1.5 jaar en was alleenstaande moeder. Ik vond het prima te combineren. Ook zat ik bij veel mensen in de klas die van het MBO af kwamen en dus zo rond de 20 jaar waren. Denk dat er 1 op 10 studenten net van de havo afkwamen. En bijna iedereen was ook serieus met zijn studie bezig. Degene die dat niet waren haakten vaak al af in het eerste jaar.
     
  12. Paardenbloem

    Paardenbloem Niet meer actief

    Brutale vraag misschien maar kun je de studie niet gewoon direct betalen? Evt. door voor een deeltijd studie te kiezen en ernaast te gaan werken.
    Ik denk zeker niet dat je te oud bent om aan de bak te komen in een nieuw vakgebied. Maar op jouw leeftijd met een gezin en wens voor een eigen huis zou ik me zeker geen studieschuld op de hals gaan halen.
     
    puzzelstukje vindt dit leuk.
  13. Mississippi

    Mississippi VIP lid

    10 feb 2012
    10.511
    4.634
    113
    Mijn ervaring is dat ik elk jaar vrijwel het gehele bedrag dat ik aan studiekosten inclusief boeken weer terugkrijg van de belasting, dus ik zou zeker proberen om het gewoon te betalen (desnoods in termijnen) ik ga nu mijn derde jaar van de deeltijd lerarenopleiding in en het is superleuk om in deeltijd te studeren doordat je met veel gelijkgestemden in de klas zit. Iedereen even serieus.
    Tevens is het voordeel van deeltijd dat je evt al aan de slag kunt, zodat je een inkomen hebt. Ik ben vorig jaar aan de slag gegaan als docent en nu ga ik naar een andere school waar ze zelfs mijn studiekosten betalen, dus dat is wel mooi. Het is met twee kinderen zeker pittig, maar het duurt relatief kort. Ik heb die paar jaar er wel voor over. Je moet wel echt een doel voor ogen hebben, het oprecht leuk en interessant vinden, anders red je het niet.
     
  14. Dubbelgeluk

    Dubbelgeluk VIP lid

    18 mei 2013
    11.592
    10.487
    113
    Mijn man is bijna klaar met een 4 jarige HBO studie - deeltijd.

    Als je geen inkomen nodig hebt, dan is voltijd prima, maar in jouw geval zou ik voor deeltijd social work gaan. Voltijd studeren en een baan en kinderen lijkt mij heel pittig. Daarnaast doenje werkervaring op en heb je op je 30e werkervaring en een diploma. (Mijn man was een stuk ouder toen hij begon).
    Hou er ook rekening mee dat als je partner minder gaat werken, er ook minder inkomen zal zijn.

    Wij hebben de opleiding zelf betaald, op dit moment is er nog een regeling waardoor je via de belastingdienst best wat studiekosten mag aftrekken. Het is geen garantie dat dat over 3 jaar nog het geval is.

    Het is heel belangrijk dat je gemotiveerd bent en dat je een duidelijk doel voor ogen hebt. Dat zou ik eerst uitzoeken. Daarnaast moet je met deeltijd ook een baan vinden die aansluit op je studie, dus zorg dat je al wat deuren opent.
     
  15. Laust

    Laust Lid

    10 sep 2016
    39
    20
    8
    NULL
    NULL
    Wij kregen de eerste toen we allebei nog (voltijd) studeerden. Ik moest toen nog een ruim jaar dus de studie van mijn vriend hebben we toen even op een lager pitje gezet zodat ik kon afstuderen. Daarna ben ik gaan werken en kon hij er weer tegenaan.

    Hij heeft toen een TU bachelor en master gedaan, beiden in voltijd. Die tijd leefden we dus van 1 salaris (0,8 fte) en een bijbaan achter de bar. Geen vetpot maar het is prima te doen.
    Hij is 2,5 jaar geleden afgestudeerd en gaan werken.

    Toen de jongste vorig jaar naar school ging ben ik begonnen aan mijn master. Deze doe ik wel in deeltijd en duurt 3 jaar. Inmiddels is de vierde op komst dus ik heb me er al bij neer gelegd dat ik er misschien iets langer over ga doen.

    Mijn ervaring is dat studeren en een gezin prima samen gaan. Als student ben je wat flexibeler dan wanneer je werkt. Het is wel hard werken en je zal (veel) andere dingen moeten laten. Financieel kan het allemaal best. Je kunt waarschijnlijk een paar jaar niet op vakantie en je zal echt best wel wat moeten laten maar wij hebben ons nooit echt arm gevoeld. We hadden een (klein) koophuis wat we kochten toen ik afstudeerde.

    Ik werk trouwens op een vavo maar ik denk niet dat je havo in 4 jaar kunt vergelijken met een voltijd hbo studie... Bij ons is een voltijd pakket havo in 1 jaar en ik denk dat de studiebelasting dan meer in de richting komt van een hbo studie.
     
  16. RachelleNM

    RachelleNM Fanatiek lid

    19 aug 2015
    3.329
    2.135
    113
    Vrouw
    Bedankt allemaal voor jullie reacties! Heb er echt wat aan! Had er zelf bijvoorbeeld nog niet eens aan gedacht dat je (een deel van) je studiekosten terug kunt krijgen bij de belastingaangifte.

    Iemand stelde de vraag waarom ik geen 21+ toets heb gedaan. Heel simpel, omdat ik toen ik begon met de Havo (vavo) nog geen 21 was :roflmao: Ben nu ook nog maar 24. Mijn plan was toen om binnen die 2 jaar mijn Havo te halen en daarna door te gaan naar het Hbo, maar toen raakte ik onverwachts zwanger van m'n dochter. Heb toen één jaar afgemaakt en daarna een tussenjaar genomen. Daarna m'n vakken uitgesmeerd over 3 jaar. Achteraf gezien had ik het ook makkelijk in nog 2 jaar kunnen doen, maar heb het toen op safe gespeeld.

    Ik heb veel vakgebieden/beroepen wat mij enorm trekt. Zo vind ik schoolmaatschappelijk werk interessant, maar bijvoorbeeld ook het werk bij een veilige opvang. Juist doordat het volgen van een voltijd opleiding de mogelijkheid biedt om stage te lopen bij verschillende bedrijven/instanties, sprak me dat erg aan. Anders zit je natuurlijk al 'vast' aan een werkgever.

    Uiteraard wil ik dit plan wel verder onderzoeken eer dat ik het daadwerkelijk ga doen. Maar nu is het nog vakantie, en ik heb alle tijd :D Over een paar maanden is er weer een voorlichtingsdag, ik ga dan eens kijken wat ze precies te bieden hebben.

    Studie direct betalen, of eventueel in delen, is ook een optie. Ik vroeg me alleen af of er wellicht aantrekkelijke opties zijn mbt het nieuwe stelsel. Heb de website van Duo geraadpleegd, maar daar word je nou niet bepaald vrolijk van :| Ik begrijp wel dat er steeds minder mensen ervoor kiezen om Hbo of WO te gaan doen.
     
    Youtan vindt dit leuk.
  17. RAppel

    RAppel Fanatiek lid

    2 mei 2014
    1.155
    191
    63
    Ik ben aan mijn bacheloropleiding begonnen toen ik 2 kinderen had en afgestudeerd hoogzwanger van de 4e. Ik volgde deze opleiding voltijds. Momenteel combineer ik mijn masteropleiding met een voltijdse job van 40 uur in de week.
    Het is zwaar, maar wel doenbaar als je goede steun hebt in je omgeving en voldoende motivatie. Qua financiën heb ik geen idee want ik woon, werk en studeer in België en hier is dat toch allemaal anders geregeld.

    Als je het echt wilt, kan het, maar ik zou goed kijken welke richting je uit wilt. Is er met deze studie voldoende werkzekerheid? Kunnen wij als gezin het financieel aan om lange tijd minder inkomen te hebben? Heb ik voldoende ondersteuning gedurende deze jaren?

    Het is in mijn ogen zonde om zo'n engagement aan te gaan als je er uiteindelijk moeilijk tot geen werk in vind. Ik denk dat een studie iets moet zijn wat je leuk vindt, maar je ook toekomstmogelijkheden biedt, zeker in het geval dat je gezin hier ook gevolgen van kent (tijdelijk minder inkomen, mama die moet studeren enz.).

    Heel veel succes!
     
    RachelleNM vindt dit leuk.
  18. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.485
    8.332
    113
    Als je veel beroepen/vakgebieden interessant vindt, dan zou ik juist social werk doen. En bijkomend voordeel dat dat in deeltijd kan. Pedagogiek richt zich op de leeftijd 0-18 en hun opvoeders, dan sluit je behoorlijk veel vakgebieden dus al uit. Met social work kun je in principe alles wat je met pedagogiek kunt en meer. (Ik heb zelf ooit pedagogiek gedaan, geen spijt van, want voor mij was dat de richting die ik wilde. ;) :) Mijn moeder en zusje hebben SPH gedaan, de een in deeltijd, de ander in voltijd. De opties met SPH zijn ook breder.)
     
    puzzelstukje, Syane en RachelleNM vinden dit leuk.
  19. RachelleNM

    RachelleNM Fanatiek lid

    19 aug 2015
    3.329
    2.135
    113
    Vrouw
    En precies dat wat jij omschrijft, het stukje 0-18 + opvoeders/verzorgers/professionals, dát vind ik dus zo interessant! Voor Social Work lees ik ook veel over stages in bv de gehandicaptenzorg/ouderenzorg. Dat trekt me dus totaal niet. Dan zou ik wel een opleiding tot verzorgende gaan doen. (Wellicht een beetje kort door de bocht, maar ik hoop dat je snapt wat ik bedoel.)
     
  20. harlene2014

    harlene2014 Fanatiek lid

    23 mei 2014
    3.426
    920
    113
    Haaglanden
    Ik ben 31 en ga starten met de pabo. School gaat betaal ik per maand. Boeken in 3 delen. Om zo geen lening aan te hoeven gaan. Gaat pittig worden. Opvang is hier een dingetje. Dus ik ben 35 als ik klaar ben.
    Is er geen open dag of avond dat je mensen kunt spreken die de opleiding aan t doen zijn en een gezin hebben?
     
    RachelleNM vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina