Seksuele voorlichting 7 jaar

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door brownielover, 20 aug 2019.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. brownielover

    brownielover VIP lid

    9 mrt 2009
    7.557
    2.542
    113
    Nederland
    Hoi dames,

    Ik hoop dat jullie advies hebben hoe ik met onderstaande situatie om moet gaan.

    Eergister kreeg onze dochter van 7 een nachtmerrie. Ze werd huilend wakker en ze riep piemel, piemel!
    Ik vroeg haar wat er was, van die die piemel was etc. en ze had het over die van papa als hij onder de douche staat. Ik vroeg of d'r broertje er ook bij was maar hij niet. (Ze loopt vaak smorgens de douche in als papa staat te douchen dus ik denk dat ze zo'n moment gedroomd heeft)

    Goed, ik zei je hoeft niet bang te zijn ga maar lekker slapen. Iets later weer huilend wakker. Dus mijn vriend naar haar toe, riep ze iets over het geheim van sinterklaas. Mijn vriend vroeg wat dat was.

    Zegt ze; Als een papa zijn piemel in de plasser van mama stopt, dan komt er een zaadje en bij de mama is een eitje en dan krijg je een baby. Wij dachten echt wat is dit?? Nog gevraagd wat het geheim van sinterklaas was, maar dit was dus zijn geheim. Gevraagd natuurlijk hoe ze daar bij komt en dat kwam dus bij een vriendinnetje weg. Niet teveel aandacht aan besteed en haar weer laten slapen.

    Ik heb later gebeld met de moeder van dat meisje en wat ze zei klopt wel, ze heeft seksuele voorlichting gehad ivm de komst van een baby bij vrienden. Het geheim van sinterklaas is dat hij niet bestaat. Mijn dochter linkt nu deze seksuele voorlichting aan sinterklaas, alsof dit zijn geheim is.

    Persoonlijk vind ik alles te gedetailleerd op deze leeftijd maar ik kan hier niet veel meer aan veranderen. Wel wil ik weten hoe ik hier nu het beste mee om kan gaan en uitleggen wat het nu precies is, en dat dit dus niet sinterklaas zijn geheim is.:confused:

    Alvast bedankt!
     
  2. ikkie97

    ikkie97 VIP lid

    7 mei 2011
    10.076
    3.517
    113
    Vervelend dat je dochter er zo van onder de indruk is. Kennelijk een beetje too much information op dit moment.
    Ik geef altijd antwoord op wat ze vragen omdat dat dan ook is wat ze kunnen begrijpen. Niet teveel extra vertellen, pas als ze verder vragen. Mijn dochter is ook 7, die weet dat er baby's komen van zaadjes en eitjes maar nog niet hoe dat bij elkaar komt. Heeft ze nog niet over doorgevraagd. Mocht ze dat vragen dan leg ik gewoon uit hoe het zit.

    Wat betreft Sinterklaas, geloofde je dochter nog wel? Ik zou in dit geval het bij haar zelf leggen, hoe denkt zij nu over Sinterklaas? Wellicht is het handig dat de ouders van dat vriendinnetje even met haar praten over dat je dit soort 'geheimen' niet zomaar verder mag vertellen....
     
  3. GroeneBomen

    GroeneBomen VIP lid

    7 mei 2019
    22.533
    26.098
    113
    Vrouw
    Gedetailleerd vind ik het niet, maar wel sneu dat ze het koppelt aan sinterklaas. Net even teveel info in 1 keer.

    Ik zou even met haar aan tafel zitten en vragen of ze nog vragen heeft en ook uitleggen dat waar baby's vandaan komen echt niets te maken heeft met de cadeau gevende man.

    Zal wel vaker gebeuren dat ze met zoiets thuiskomt
     
    NiekeKris vindt dit leuk.
  4. amdaa

    amdaa VIP lid

    28 mrt 2015
    9.670
    11.009
    113
    Ik vind het ook helemaal niet gedetailleerd, maar gewoon zoals het is. Wij hebben ook alle vragen van kinderen eerlijk beantwoord.

    Ik zou ook op een rustig moment met haar het gesprek met vriendinnetje naar voren halen en vragen of zij nog vragen heeft en deze eerlijk beantwoorden.
     
    Akira1978, Miracle1 en NiekeKris vinden dit leuk.
  5. Charmed72

    Charmed72 Fanatiek lid

    8 mrt 2009
    1.318
    227
    63
    Vrouw
    Ik heb veel gehad aan het volgende boekje: Ik vind jou lief van Sanderijn van der Doef ( https://www.bol.com/nl/p/ik-vind-jou-lief/9200000006380066/?Referrer=ADVNLGOO002008P-G-69733011498-S-665465827185-9200000006380066&gclid=EAIaIQobChMIpv2Vsr6R5AIVyOFRCh3JOAEHEAYYASABEgJAKPD_BwE)

    Hierin wordt op een ontspannen en voor kinderen eenvoudige wijze alles verteld hoe het zit met de bloemetjes en de bijtjes. Maar ook andere onderwerpen zoals verschillen tussen jongens en meisjes. Misschien kan je met je dochter dit eens doornemen en het met haar erover hebben? Als je ze het daarna koppelt aan het boekje, is de link naar Sinterklaas weg.
     
  6. wendy339

    wendy339 VIP lid

    27 okt 2010
    9.510
    881
    113
    Ik vind de uitleg niet gedetailleerd. Onze 7 jarige weet dit ook en weet ook wat sex/vrijen is. Wij geven eerlijk antwoord op vragen.

    Maar dat het door een vriendinnetje verteld is en ze dit linkt aan sint is wel jammer..

    Ik zou dus beamen dat kindjes zo inderdaad ontstaan maar dat dit geen geheim is van sinterklaas.
    En dan afwachten of ze nog over sint begint..
     
    Akira1978 en Jessi79 vinden dit leuk.
  7. Ligero

    Ligero VIP lid

    1 aug 2011
    6.805
    1.516
    113
    Wij hebben (of ja ik eigenlijk) pas met dochter van 7 ook besproken hoe kindjes ontstaan. Er is een buurmeisje geboren en ze had het steeds over 'als de baby in de buik beland' dus ik vroeg of ze dan wist hoe de baby in de buik komt, dat wist ze niet maar wilde ze wel weten. Dus ik heb uitgelegd dat vrouwen een plasgaatje, poepgaatje en babygaatje hebben, en dat als je heel veel van elkaar houdt, dat je dan samen vrijt (soort knuffelen voor grote mensen heb ik gezegd) en dat de man dan met zijn piemel de baby in de buik van de vrouw kan doen. Ik denk dat dit prima informatie is voor een 7-jarige al zal de ene daar sneller aan toe zijn dan de ander. Zo benoem ik ook al af en toe dingen als menstruatie e.d.

    Maar goed, je dochter is er nu van in paniek geraakt en dat is sneu en niet nodig. Ik zou daarom, zoals hierboven al benoemd is, het boekje ik vind je lief aanschaffen of bij de bibliotheek halen. Of een soortgelijk boekje maar deze titel hoor ik vaker voorbij komen.

    Wat betreft het geheim van sinterklaas zou het met dat boekje mssn idd losgekoppeld kunnen worden van piemels en kindjes maken etc. En zo niet dan zou ik op deze leeftijd overwegen om haar het geheim te vertellen om onnodig stress (ook met het vooruitzicht dat de beste man over een maand of 3 er alweer is) te voorkomen.
     
  8. Emma86

    Emma86 VIP lid

    25 jun 2012
    5.158
    2.055
    113
    Vrouw
    Nederland
    Ik vind 7 jaar niet heel vroeg voor voorlichting. Mijn dochter is 4 jaar en weet al hoe het zit, ze vroeg er zelf om. Dat mama eens in de zoveel tijd ongesteld is, is ook al niks nieuws meer. Maar goed, ik heb ook zo'n kind dat vraagt waar de mensheid vandaan komt. Probeer de evolutietheorie maar eens uit te leggen aan een kleuter, ik vind seksuele voorlichting toch wat makkelijker!

    Wees open en eerlijk. Ze weet nu wat ze weet, heeft ze daar nog vragen over. Misschien kan je het verhaal nog eens vertellen in jullie eigen woorden. Beter om alles met naam en toenaam te vertellen dan dat ze er zelf dingen bij gaan verzinnen.

    Heeft ze al verteld hoe ze bij die Sint komt en waarom ze dat aan elkaar koppelt?
     
    Miracle1 vindt dit leuk.
  9. brownielover

    brownielover VIP lid

    9 mrt 2009
    7.557
    2.542
    113
    Nederland
    Bedankt voor alle reactie!
    Onze dochter was op kamp met de BSO dus ik heb nog niet met haar kunnen praten. Ik wil van de week even langs de bieb kijken voor wat boeken die oa hier genoemd werden en dan ga ik even een avondje met d'r zitten. Ik heb haar verder nog nergens over gehoord dus ik denk dat het allemaal mee valt en ik me gewoon meer druk maak dan zij doet haha.
     
  10. Vogelinnetje

    Vogelinnetje VIP lid

    3 nov 2009
    6.367
    5.637
    113
    Heeft ze ook voorlichting op school? Week van de lentekriebels of zo? Weet je wat ze afgelopen jaar behandeld hebben? Dan zou je daarop in kunnen gaan.
     
  11. ColaLight1

    ColaLight1 Niet meer actief

    Ik sta er eigenlijk wel van te kijken dat zoveel mensen 7 jaar niet vroeg vinden voor voorlichting. Onze oudste is 6, maar zij weet echt nog niet van het bestaan van seks af hoor.
    Wel dat je als stel baby's krijgt, maar niet precies hoe en wat. Ze heeft er ook niet naar gevraagd, wel hoe baby's weer uit de buik komen, dat weet ze dan weer wel precies hahahaha

    @melaniie wat zielig zeg... dat ze dit aan elkaar koppelt. En al helemaal dat er over het "geheim" van sinterklaas op deze leeftijd al wordt gesproken..
     
  12. Fuddey

    Fuddey VIP lid

    6 okt 2015
    16.382
    12.678
    113
    Vertel alsjeblieft gewoon hoe het zit ipv er zo’n beladen onderwerp van te maken. Kinderen begrijpen veel meer dan je denkt en vinden dat helemaal niet ‘eng’ als je ze gewoon vertelt hoe of wat. Als je het zo beladen maakt, maak je het juist eng. Dus leg gewoon uit hoe baby’tjes worden gemaakt, in termen geschikt voor de leeftijd.

    Hier kreeg de oudste met 2,5 jaar een zusje en vroeg ze zich al af hoe die baby eigenlijk in mijn buik was gekomen, gewoon feitelijk op haar niveau uitgelegd over zaadjes van papa en een eitje van mama, niks geks of engs aan.
    Nu met 7 weet ze het dus allang, ik zou het heel raar vinden als andere kinderen echt nog geen flauw benul hebben, dan ga je juist vreemde spookverhalen krijgen.
     
    Amberxx vindt dit leuk.
  13. Fuddey

    Fuddey VIP lid

    6 okt 2015
    16.382
    12.678
    113
    Met 7 ontdekken dat de Sint een geheim is, is toch niet raar? Dat speelde in mijn tijd juist in groep 3.
     
  14. ColaLight1

    ColaLight1 Niet meer actief

    Dat ligt er aan wat je er onder verstaat.. bij ons was het groep 5 dat de inhoud van hét geheim bekend werd. Of bedoel je dat niet? Hoe oud ben jij dan? (Omdat je zegt in mijn tijd)
    Ik vind 7jr/groep 3 persoonlijk wel jong.. en vooral als het dan komt omdat ze het van anderen horen.
    Maar ik weet niet hoe dit bij anderen is..

    @melaniie heb je nog met je dochter gesproken?
     
  15. Fuddey

    Fuddey VIP lid

    6 okt 2015
    16.382
    12.678
    113
    In groep 5 worden/zijn kinderen 9? Dat vind ik echt wel oud...

    Ik ben in ‘85 geboren.
     
  16. ColaLight1

    ColaLight1 Niet meer actief

    Ik in 1990, groep 5 was het eerste jaar dat wij het wisten. En nu op school is het een enkeling in groep 4 en groep 5 weten de meesten het.
    Dus ja verder weet ik het ook echt niet, kan het alleen vergelijken met wat ik weet van vroeger en nu op de school van mijn kinderen.
    Ik dacht dat groep 5 normaal was :rolleyes:
     
  17. amdaa

    amdaa VIP lid

    28 mrt 2015
    9.670
    11.009
    113
    Kinderen komen meestal zelf met vragen.

    Onze dochters wilden met 4 jaar weten hoe een baby uit de buik komt, tante was zwanger en die baby moet er toch ergens uit?

    Met 5-6 kwamen de vragen hoe de baby in de buik is gekomen. En niemand vertelt dan meteen een hele les over sex en anticonceptie ed, maar gewoon letterlijk de vragen van het kind beantwoorden en wachten op de volgende vraag. En sommige kinderen zijn dan nieuwsgieriger dan anderen.
     
  18. brownielover

    brownielover VIP lid

    9 mrt 2009
    7.557
    2.542
    113
    Nederland
    Nee eigenlijk nog niet.:oops: Ze is er ook niet meer over begonnen en slaapt goed. Ik zag/zie dus geen reden om er weer over te beginnen:oops:

    Ik ben van 1991 en bij ons werd het ook verteld (sinterklaas) in groep 5/6. Seksuele voorlichting kwam pas in groep 7/8 als ik het goed herinner.

    Onze dochter vraagt ook niet of sinterklaas wel bestaat, ze heeft geen enkele twijfel dat hij niet bestaat. Mocht ze vragen stellen ben ik heel eerlijk maar ik wil haar nu nog lekker laten gelovem in sint.
     
  19. Fuddey

    Fuddey VIP lid

    6 okt 2015
    16.382
    12.678
    113
    In groep 7/8 krijgen ze seksuele voorlichting op school, maar je hoeft als ouder daar toch niet op te wachten? Ik vind het juist eerder een onderwerp om thuis te bespreken, ipv te wachten tot het voor de hele klas gebeurt en iedereen zit te giebelen. En aan een kleuter hoef je natuurlijk nog niet uit te leggen hoe je een condoom om doet, welke vervelende soa’s je kan oplopen etc etc. Maar het eenvoudige ‘hoe komt het zaadje bij het eitje, hoe groeit een baby en hoe komt die er uit’ kan meer dan prima op jonge leeftijd.
     
  20. ColaLight1

    ColaLight1 Niet meer actief


    Fijn dat ze het er niet meer over heeft gehad. Dan zal ze er ook niet meer mee zitten denk ik.
    Inderdaad nog lekker laten geloven hoor ze kunnen nog lang genoeg "groot" zijn.
     

Deel Deze Pagina