Wat helpt tegen zenuwpijn?

Discussie in 'De lounge' gestart door mamavanmimi, 17 sep 2019.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. mamavanmimi

    mamavanmimi Fanatiek lid

    13 mei 2010
    2.790
    772
    113
    Tussen de fruitbomen
    Sinds vorige week heel veel pijn in mijn linkerhand, uitstraling naar mijn arm. Gisteren bij de huisarts geweest, en ben doorgestuurd naar de neuroloog, volgens de huisarts carpaal tunnel syndroom. Na bezoek bij de huisarts is de pijn flink toegenomen. Voor lief genomen want onderzoek gedaan, dus logisch.
    Sinds vanmorgen is de pijn zo erg dat ik huilend op de bank kan liggen. Wel met vlagen, pijn is continu maar soms flinke uitschieters ertussen wat dan ongeveer 20 minuten duurt. Weer de huisarts gebeld voor advies en net terug geweest om het opnieuw te laten bekijken. Tja echt een zenuwpijn zoals de huisarts zegt. En echt wachten op de oproep van d neuroloog. Ze heeft gekeken naar publicatie, alleen wat er beschikbaar is, is niet verstandig voor mij om te nemen ivm epilepsie waar ik mee bekend ben. Er bestaat dan weer een grotere kans op aanvallen, terwijl ik zo blij ben al zo lang aanvalsvrij te zijn. Dit wil ik graag zo houden. Ik ben er al achtergekomen dat paracetamol niks helpt. Dus voor nu kan ik niks doen tegen de pijn. Ze zou overleggen met de neuroloog over eventuele mogelijkheden, belt ze morgen over terug.
    Voor morgen heb ik me ziek gemeld op het werk omdat ik zo niet kan rijden heb ik de afgelopen dagen gemerkt met mijn werk. Werk bij de thuiszorg, heel handig op dit moment maar niet heus :$. Oproep neuroloog kan wel 30dagen duren maar zo lang kan ik hier niet mee lopen. Dus mijn vraag wat zijn er aan huis tuin en keukenmiddeltjes die misschien helpen?
    Wil morgen wel even de poli bellen ook, misschien dat ze advies hebben, maar ben bang dat die ook zullen zeggen, afwachten maar.......
     
  2. Nieuwsgierigbijtje

    Nieuwsgierigbijtje Fanatiek lid

    12 mei 2018
    1.854
    1.176
    113
    Vrouw
    Soms wil een warm koud compres tijdelijk wat verlichting geven. Dat prikkelt de zenuw op een wissel. Maar eerlijk... zenuwpijn is hels. Pregabaline zou wel een optie kunnen zijn. Dit wordt ook bij epileptische patiënten gegeven. De zenuwprikkel naar de hersenen komt dan tot rust. Leg dat eens voor aan de huisarts.
     
    DQueen vindt dit leuk.
  3. MadeInUSA

    MadeInUSA VIP lid

    27 dec 2011
    8.660
    9.575
    113
    #3 MadeInUSA, 17 sep 2019
    Laatst bewerkt: 17 sep 2019
    Eerlijk, dit is wel heel veel, plotseling en heftig voor een carpale tunnel syndroom. Doet het zeer bij bepaalde arm- of nekbewegingen? Of als je bijvoorbeeld opkomt uit je hurken of hoest?
    Het zou ook nog uit bijvoorbeeld een wortelbeknelling kunnen komen, of een ontsteking in je zenuwen, of nog wat andere opties. (Al is dat lastig zonder je gezien te hebben) Dit moet niet in een Carpaal tunnel syndroom straatje, laat de huisarts maar bellen voor een spoedplekje.
    Nadelen van alle neuropatische pijnstillers is dat ze pas na een week of nog langer werken. In de tussentijd kan je nsaid's proberen, bij heel veel pijn heb je mogelijk opiaten nodig. En best kans dat "gewone" pijnstillers de hoofdmoot blijven, afhankelijk van de oorzaak.

    Bottom line, je moet gewoon snel naar de neuroloog.
     
    Waxinelichtjes vindt dit leuk.
  4. siets

    siets Fanatiek lid

    14 sep 2009
    1.196
    1.659
    113
    Leiden
    O, wat vervelend. Kan me voorstellen dat je daar flink naar van bent.
    Zal een TENS apparaat wat verlichting kunnen geven? Dit is geen medicatie, maar geeft kleine stroomstootjes wat verlichting geeft bij bijv weeen of chronische pijn.
    Ze zijn vaak te huur bij zorgwinkels.
     
    Waxinelichtjes en DQueen vinden dit leuk.
  5. autumn86

    autumn86 Bekend lid

    3 sep 2014
    768
    530
    93
    TENS kan helpen. Wel even via een fysiotherapeut. Met TENS prikkel je een andere soort zenuwcel op hetzelfde ruggenmergniveau. Er kan maar 1 soort prikkeling door naar de hersenen waardoor de pijnprikkels niet meer pijn doen. Daarnaast kan door het afvuren van het aantal pijnprikkels, je zenuwstelsel in de kramp laten schieten, waardoor er nog meer pijnprikkels worden afgevuurd.
    Je krijgt dus een vicieuze cirkel terwijl er niet altijd veel aan de hand is.

    Daarnaast zo snel mogelijk de oorzaak achterhalen via de neuroloog.
     
  6. wenneke20

    wenneke20 Fanatiek lid

    29 okt 2006
    4.324
    136
    63
    Ik heb pregabiline als je het zo schrijft en tramadol maar daar.komt het.nog doorheen er is weinig wat helpt
     
  7. Madelie

    Madelie VIP lid

    14 jun 2014
    11.374
    8.468
    113
    Toen mijn zenuwen knel zaten door verschoven wervels hielp de hoogste dosering tramadol niets.
    Toen de hoogste dosering oxycodon voorgeschreven gekregen, zowel de langwerkende als de kortwerkende. Alleen het allerscherpste randje van de pijn werd hiermee weggehaald, maar meer ook niet. Zenuwpijn is verschrikkelijk.
    Heel veel sterkte. En vraag anders je zorgverzekeraar of die kan bemiddelen dat je eerder bij een neuroloog terecht kunt.

    En bepaalde medicatie vergroot misschien de kans op insulten. Maar erge pijn kan het ook triggeren.
     
    Bailey07 vindt dit leuk.
  8. Paardenbloem

    Paardenbloem Niet meer actief

    Ik dacht ook aan pregabaline maar dat moet je sowieso met je huisarts bespreken ivm epilepsie.
    En ik zou vragen of ze er geen spoed van kunnen maken omdat je zoveel hinder ervan hebt in het dagelijks leven.
     
  9. DQueen

    DQueen Niet meer actief

    Hier zenuwpijn, vanaf nek naar vingers links en rechts, door beknelde zenuwen, enige wat echt helpt zijn behandelingen bij de pijnpolie (zenuwblokkades) eens in de drie maanden die gecombineerd worden met een andere nekoperatie. Qua medicatie is een combinatie van een flinke dosis oxicodon (lang en kort werkende) samen met oxazepam het enige wat de scherpe rand eraf haalt, maar pijnvrij ben ik van medicatie nooit geweest. De tens werkt hier ook niet helaas. Ik heb ooit een proef gehad voor een pijnblokkade dmv een grote pleister waar een stof op zit die ook in madam chanet peper zit. Dat is een dagbehandeling in het ziekenhuis. Die stof zou je zenuwprikkel doorgave zo in de war brengen dat de pijnprikkel niet doorkomt. Qua ingreep over het algemeen niet erg "heftig" en ik heb er goede verhalen over gelezen. Helaas kon ik door pijn de behandeling niet afmaken, de pijn trok door naar mijn gezicht en oor en was niet dragelijk dus we moesten helaas staken na een minuut of 20.
     
  10. mamavanmimi

    mamavanmimi Fanatiek lid

    13 mei 2010
    2.790
    772
    113
    Tussen de fruitbomen
    Dit klinkt alsof je er verstand van hebt.....

    Het is niet zo dat ik bij bepaalde bewegingen meer last heb, eigenlijk überhaupt bij bewegingen. Klinkt wel heel heftig als ik het zo opschrijf, als ik dit typ bijvoorbeeld voel ik weer stekende pijn en dan vooral aan de duimzijde van mijn pols. Zware dingen tillen doe ik wel (eigenwijs) maar voelt 10 keer zwaarder dan het werkelijk is. Soort van minder kracht, weet niet hoe ik het uit moet leggen. Vanavond voelde mijn hand en onderarm bv ijskoud, alsof ik in een emmer ijsblokjes hang. Bij de huisarts was de bloeddoorstroom wel goed, voor zover ze kon voelen.

    Maar zoals @Nieuwsgierigbijtje adviseerde, ben vanavond in een warm, bijna heet bad geweest en dat verlichtte wel. Nu op bed met de arm warm onder de dekens.... dus denk dat ik dat de komende dagen maar veel ga doen;)

    Mag ik vragen waarom je denkt/adviseerd voor een spoedplek bij de neuroloog?
     
  11. Nieuwsgierigbijtje

    Nieuwsgierigbijtje Fanatiek lid

    12 mei 2018
    1.854
    1.176
    113
    Vrouw
    Ik ben blij dat dat wat verlichting heeft gegeven. Waarom @MadeInUSA dat vermoedelijk adviseert, is omdat zenuwpijn een neurologisch aspect is. Aangezien bij Carpaal tunnel syndroom de pijn vaak wat geleidelijker begint, snap ik haar advies. Dus ook ik vind dat de oorzaak wel goed onderzocht moet worden en met deze pijn vind ik een spoedje zeker wel op zijn plaats.
     
  12. mamavanmimi

    mamavanmimi Fanatiek lid

    13 mei 2010
    2.790
    772
    113
    Tussen de fruitbomen
    Heb vanmorgen de poli gebeld, voor eventuele mogelijkheden voor pijnmedicatie. Maar dit doen ze niet omdat ik een nieuwe patiënt ben........ En het is geen spoed dus kan niet eerder dan 22 oktober terecht:mad:. Ik zie mezelf hier geen 5 weken mee rondlopen.... spoed zeggen ze dat is geen spoed. Iedereen wil zo snel mogelijk geholpen worden. Kijken wat ik eventueel geregeld kan krijgen.
    Voor morgen in elk geval een telefonische afspraak met de vpk specialist van weer een ander centrum waar ik bij onder controle ben voor de epilepsie.....
     
  13. Silvana1981

    23 apr 2018
    77
    21
    8
    Vrouw
    Weet niet waar je woont maar neem anders contact op met bergman kliniek, kan je vaak eerder terecht.

    Heb zelf zenuwpijn gehad in been door rughernia ben bij bergman geopereerd aan hernia en nu pijnvrij.

    Medicatie heb ik van alles gehad van tramadol, diazepam, oxicodon, paracetamol met codeinne. Niets werkt tegen zenuwpijn.
    Pas na operatie was ik pijnvrij.
     
  14. mamavanmimi

    mamavanmimi Fanatiek lid

    13 mei 2010
    2.790
    772
    113
    Tussen de fruitbomen
    Heb nu x.pert gebeld. Gespecialiseerde handelingen, kan er dinsdag al terecht. Nu wil de huisarts de verwijzing niet geven omdat het volgens haar niet is wat ik nodig heb :confused:. Ze kijken alleen maar naar handen dus ze zullen er allicht meer verstand van hebben dan haar. Morgen nogmaals bellen en duidelijk maken dat ik die verwijzing gewoon wil. En contact met eigen neuroloog, wat betreft de medicatie. Huisarts had overlegd met neuroloog van het ziekenhuis en er is iets wat ik kan slikken tegen de pijn maar is ook een anti epileptica dus kan ik niet zomaar doen. Kan wel volgens de huisarts op advies van neuroloog, maar niet mijn neuroloog, dus doe ik niet zomaar......
    Dus wordt vervolgt....
     
  15. Lief

    Lief Fanatiek lid

    26 sep 2007
    3.157
    605
    113
    Je kunt ook langs een goede fysio gaan :)
     
  16. Eenkadootje

    Eenkadootje Fanatiek lid

    5 mrt 2013
    4.533
    2.339
    113
    Het kan ook een zenuw zijn, die bekneld zit in je schouder. Heb ik ook last van gehad.
    Op een morgen kon ik zelfs geen mes meer vasthouden. Fysio, rust heeft toen geholpen.
     
  17. Bailey07

    Bailey07 Fanatiek lid

    8 okt 2010
    3.165
    1.739
    113
    Schakel je verzekering even in. Hier ook een wachtlijst waar je u tegen zegt, maar daardoor kom het binnen een week. Heel fijn!

    En zoals iemand hier al opperde; je medicatie kan een trigger zijn... maar heftige pijn ook.
     
    bosi333 vindt dit leuk.
  18. mamavanmimi

    mamavanmimi Fanatiek lid

    13 mei 2010
    2.790
    772
    113
    Tussen de fruitbomen
    Huidige medicatie hebben ze naar gekeken, maar die gebruik ik al zo lang dat het daar eigenlijk niet aan zou kunnen liggen.
    Spoed beginnen ze niet aan zoals gezegd, want mw dat wil iedereen wel........ En dat snap ik.
    Nu heeft de huisarts hier wel goede ervaringen met een handkliniek en heeft ze daar contact mee gehad en een verwijzing voor geschreven en daar kan ik dinsdag terecht.

    Intussen hier wisselend qua pijn. Gisteren dacht ik waarom deze moeite, gaat wel redelijk. Vandaag vanaf het moment dat ik wakker ben erg veel pijn weer aan mijn hand/pols.
    Maar ben benieuwd wat ze dinsdag zeggen.
     
  19. Bailey07

    Bailey07 Fanatiek lid

    8 okt 2010
    3.165
    1.739
    113
    Sorry ik zeg het krom maar ik bedoelde; je zegt dat pijnstillers een trigger kunnen zijn en ze die daarom niet voorschrijven, maar heftige pijn kan dat ook zijn.
     
    mamavanmimi vindt dit leuk.
  20. mamavanmimi

    mamavanmimi Fanatiek lid

    13 mei 2010
    2.790
    772
    113
    Tussen de fruitbomen
    Even een update;

    Vandaag bij de handkliniek geweest. Arts heeft uitgebreid gekeken en foto's gemaakt.
    Ik heb idd carpaal tunnel syndroom, maar daarnaast ook 2 triggerfingers (lijkt op carpaal tunnel, maar dan in de vinger maar dan niet de zenuw maar de pees) en duimbasis artrose. Fijn :(

    Voor nu medicatie geïnjecteerd bij de 2 vingers. Maandag weer daar heen en krijg Ik een spalk aangemeten aan de duim. Ook het advies om een nachtspalk te dragen. Zouden ze daar aan kunnen meten maar dan wordt ie van een kunststof gemaakt, dus het advies was deze zelf aan te schaffen en dan een van stof omdat dat voor de nacht gewoon prettiger is.

    Als deze klachten na 3 weken niet verbeterd zijn met de nachtspalk wordt er geopereerd. En wat betreft het werk in de thuiszorg, voor nu het advies even rustig aan totdat in elk geval de duimspalk aangemeten is en gedragen kan worden. En nu sowieso met die triggerfingers pas vanaf volgende week, duurt even voordat die injectie goed werkt..... Afspraak bij de bedrijfsarts was al gemaakt, dus daar kan ik maandag naartoe.
     

Deel Deze Pagina