Ziek zijn, maar weinig tot geen koorts?

Discussie in 'De lounge' gestart door Snies, 24 sep 2019.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Snies

    Snies Fanatiek lid

    22 dec 2015
    2.132
    3.214
    113
    Hallo,

    Mij is opgevallen dat ik eigenlijk nooit koorts heb wanneer ik ziek ben.
    Mijn lichaamstemperatuur ligt vaak tussen de 36 en de 36,5 graden.
    Dus wanneer ik eens een uitschieter heb van 37,5 dan beschouwt de huisarts dit niet als koorts.
    Terwijl ik mij dan toch echt doodziek voel en inclusief de rillingen van warm en koud hebben erbij heb.
    Gewoon alle symptomen van ziek zijn dus.

    En ik dus langer blijf doorlopen met een griepje dan iemand die het er direct uit kan zweten.
    Zoals nu heb ik een buikgriep, kan nog geen slokje water binnen houden. Maar ik moest terug bellen wanneer ik naast het overgeven en diarree ook koorts krijg.
    Verder moet ik maar steeds kleine slokjes proberen.

    Nu is mijn vraag komt dit vaak voor? Normaal zou het mij niet uitmaken alleen merk gewoon dat wanneer je zegt geen koorts te hebben ze je minder snel verder onderzoeken.
    Bedoel niet alleen bij een buikgriep, maar als ik ergens een ontsteking heb krijg ik ook geen koorts. Dus wachten ze meestal nog af met iets anders voorschrijven dan de gewone pijnstillers.
     
  2. Zulema

    Zulema Fanatiek lid

    8 aug 2019
    1.670
    1.136
    113
    Vrouw
    Ik meet mij temperatuur zelden maar ik heb ook bijna nooit koorts zover ik weet. Ben overigens ook niet zo vaak ziek.
    Heb het 1x tijdens een griep gehad en dat voel je echt, voelde me zo beroerd, sliep alleen maar en zelfs praten kostte teveel moeite.
     
  3. KleineLai

    KleineLai VIP lid

    30 dec 2017
    12.894
    25.245
    113
    Ik krijg ook nooit koorts.

    Totdat ik vorig jaar al 2 weken ziek was (keelontsteking, bronchitis en beginnende longontsteking had) toen had ik 1 avondje denk ik verhoging/koorts (geen thermometer gebruikt) en heb ik toch maar een afspraak gemaakt. Ook uitgelegd aan de dokter de volgende dag dat ik nooit verhoging heb en me dus wel zorgen maak.

    Ze vertelde me dat geen koorts krijgen niet erg is (koorts op zich doet niets goeds of schadelijk) het is slechts een symptoom. Sommige maken snel koorts anderen pas laat of niet. Als je je zorgen maakt dan moet je gewoon een afspraak maken en dit voorleggen.
     
    Ysabella en Snies vinden dit leuk.
  4. Snies

    Snies Fanatiek lid

    22 dec 2015
    2.132
    3.214
    113
    Dankje voor je antwoord!
    Ik had altijd het idee dat iemand met koorts sneller beter was dan iemand zonder koorts. :)
     
    KleineLai vindt dit leuk.
  5. KleineLai

    KleineLai VIP lid

    30 dec 2017
    12.894
    25.245
    113
    Dacht ik ook..vroeger werd dan ook aangeraden om je kind geen paracetamol te geven als het koorts had, want dat verlaagt de koorts en koorts dood bacteriën. Dat is dus helemaal niet zo zijn we nu achter, dus geef vooral je kind pijnstilling als het ziek is.

    Het schijnt dat het deel van je hersenen dat je temperatuur regelt reageert op virus/bacterie. Daarom dat het een betrouwbaar symptoom is om vanuit te gaan.
    Maar geen mens is hetzelfde natuurlijk. Er zijn mensen die veel sneller koorts aanmaken en mensen die nooit koorts aanmaken.
    Daarom naast de koorts ook het advies, na X aantal dagen ziek toch even langsgaan.

    (Even een disclaimer: dit is wat ik heb gelezen en gehoord, ik ben geen arts. Voor 100% betrouwbare informatie, raadpleegt je arts :p )
     
    Ansel vindt dit leuk.
  6. Kristel86

    Kristel86 VIP lid

    4 feb 2008
    8.631
    851
    113
    Vrouw
    #6 Kristel86, 24 sep 2019
    Laatst bewerkt: 24 sep 2019
    Erg herkenbaar!
    Nu is mijn verhaal misschien niet de regel hierin - het zou bij jou maar zo allemaal gewoon heel onschuldig kunnen zijn - maar ik wil het toch graag even delen. Mocht je, naast de dingen in je OP, meer lichamelijke klachten hebben waar je vraagtekens bij zet, dan is het volgende misschien iets om toch even in gedachten te houden.

    Ik herken in ieder geval alles wat je schrijft; inclusief het (veel) langer ziek zijn dan anderen met hetzelfde virus.
    Hoe hondsberoerd ik me ook voelde, koorts kreeg ik nooit. Zelfs met een dubbele oorontsteking + longontsteking + bijholteontstekingen + griep kwam mijn temperatuur niet boven de 38 uit... (En ik heb hier uiteindelijk 7-8 weken mee gesukkeld incl. antibiotica)
    Hiervoor werd ik eigenlijk nooit serieus genomen als ik aangaf ergens (erg) last van te hebben en kreeg dan ook altijd de opmerking: "Als je geen koorts hebt dan valt het wel mee!"
    (Ontstekingswaarden gingen ook nooit echt omhoog; heel minimaal maar als er iets speelde, hoe heftig ook)

    Daarnaast had ik ook altijd als eerste in ons gezin iets te pakken en was ik er ook als laatste vanaf... (En vaak was ik zelfs de enige die iets had en bleef het de rest van het gezin bespaard, hoe jong - en dus vatbaar - onze kinderen ook waren)

    Als kind heb ik dit echter nooit zo gehad... Ik was zelden ziek en als ik dan eens een keer iets had dan was ik ook goed ziek, inclusief hoge koorts (39+)
    Dit is rond mijn 15e veranderd, toen ik algeheel lichamelijk achteruit ging. Dit is een heel sluipend proces geweest en begon met (alleen) vervelende darmklachten, maar gedurende de jaren is dit steeds verder gaan uitbreiden met, op het einde, een enorme waslijst aan gezondheidsklachten. (Op een gegeven moment moest ik zelfs in een rolstoel met mijn gezin naar de Efteling, omdat mijn spieren nog maar weinig aankonden. Dat was echt een dieptepunt voor mij...)
    Inmiddels weet ik sinds 3 jaar dat ik Coeliakie heb en dus niet tegen gluten kan. Dit is een auto immuunziekte en hiermee is alles dan ook meteen te verklaren...
    Wanneer je namelijk een auto immuunziekte onbehandeld laat (omdat je het niet weet bijvoorbeeld) is je lichaam constant bezig met vechten tegen zichzelf i.p.v. zich (volledig) te richten op gevaarlijke indringers.
    Er wordt wel iets gedaan tegen virussen en bacteriën, maar de aandacht is er niet volledig bij. Waar er normaal dus 100% gegeven kan worden, wordt er nu bijv. nog maar 30% gegeven, omdat de overige 70% in de auto immuunreactie zit...
    Dat resulteert dus in sneller, langer en heftiger ziek zijn...

    Inmiddels ben ik, nu ik helemaal glutenvrij eet, weer helemaal gezond en werkt alles weer als "vanouds"; ook mijn temperatuur. Ik ben nog maar zelden ziek - regelmatig ben ik nu degene die het niet krijgt binnen ons gezin! - en als ik dan eens een keer iets heb dan ben ik er ook snel weer vanaf.


    Nogmaals; het zou maar zo allemaal heel onschuldig kunnen zijn bij jou - de een krijgt nu eenmaal makkelijker koorts dan de ander - máár, misschien is het wel iets om in je achterhoofd te houden, als je (nog) meer (onverklaarbare) klachten hebt, dat het mogelijk met een (onbehandelde) auto immuunziekte te maken kan hebben.
     
  7. BliksemSter

    BliksemSter Niet meer actief

    Ik heb ook echt nooit koorts en zelden verhoging. Terwijl ik af en toe wel echt beroerd kan zijn als ik ziek ben. Mijn lichaam maakt gewoon geen koorts.
     
  8. suus1983

    suus1983 VIP lid

    10 okt 2006
    47.710
    32.571
    113
    Hier precies dezelfde ervaring, maar dan met hashimoto (ook een auto-immuunziekte mbt de schildklier).

    Mijn lichaamstemperatuur is altijd ook lager dan gemiddeld, bij mij is 37.8 echt heel hoog, normaal is het rond de 36. Waardoor ik dus ook heel lang met oa een verwaarloosde voorhoofdsholteonsteking heb rondgelopen (ging zelfs dubbel zien door de druk en dan gaan ze aan heel andere dingen denken, ik had immers geen koorts).

    Pas na maanden van buikpijn en allerlei echo's schildkliercontrole. Ik hoop dat ik straks ook weer wat minder vatbaar ben voor alles, als mijn lichaam weer een beetje normaal is. Al weet ik met al mijn allergieën sowieso niet vaak waar het aan ligt.
     
  9. MamavanLieverd

    MamavanLieverd VIP lid

    1 dec 2014
    7.242
    5.196
    113
    Ik heb ook alleen koorts bij echte griep, eigenlijk nooit bij een buikgriep oid.
    Ook als kind had ik bijna nooit koorts, terwijl ik heel vaak oorontsteking had.
     
  10. Zoe123

    Zoe123 VIP lid

    9 feb 2013
    11.397
    5.494
    113
    Vrouw
    Ik zit nu ziek thuis, wel wat bibbers maar geen koorts.
    Begin dit jaar 2x griep gehad (dus koorts) en oei, dat verschil merkte ik toch wel.

    Sowieso roepen mensen snel (in mijn omgeving dan) ik heb griep!
    Maar ik heb begrepen dat je in principe koorts moet hebben om het griep te noemen (in een normale situatie).
     
  11. Snies

    Snies Fanatiek lid

    22 dec 2015
    2.132
    3.214
    113
    Hmm.. Als kind kreeg ik wel gewoon koorts. Kan mij herinneren dat ik met de kerstvakantie 2 weken plat lag omdat ik zo ziek was inclusief hoge koorts.

    Eigenlijk sinds ik de puberteit ben in gegaan krijg ik zelden nog koorts.
    Mijn man krijgt dus heel snel koorts, maar hij voelt vaak op voorhand al warmer aan dan ik.
    Ik voel dan echt koud aan en is hij het kacheltje in bed.
     
  12. GroeneBomen

    GroeneBomen VIP lid

    7 mei 2019
    22.509
    26.043
    113
    Vrouw
    Ik krijg alleen koorts bij een echte griep (dus geen zware verkoudheid wat men dan onterecht griep noemt) . Wel verhoging bij infecties vd luchtwegen maar dan zit ik ook binnen 5 dagen aan de prednison
     
    Zoe123 vindt dit leuk.
  13. Ansel

    Ansel Actief lid

    11 aug 2019
    495
    640
    93
    Vrouw
    Hier al heel mijn leven niet gemakkelijk veel koorts. Ook een lage basistemperatuur van rond de 36 graden. Als ik dus 38 graden koorts heb, voelt dat volgens mij ongeveer hetzelfde als iemand anders (met een basistemp van 37 graden) die 39 graden koorts heeft. Toch klinkt 39 graden een stuk 'zieker' dan 38...

    Ik ben gelukkig wel niet zo snel ziek (en ben er meestal ook wel vrij vlug vanaf).
     
  14. Manderijntje

    Manderijntje Fanatiek lid

    23 jan 2014
    1.145
    1.294
    113
    Mijn zoon en ik hebben haast nooit koorts volgens medische begrippen. Onze lichaamstemp. is standaard 36.3 dus met 38.3 hebben we eigenlijk al koorts voor onze lichaam. Maar zoals je het zegt, het wordt vaak niet serieus genomen. Dat hebben we met onze zoon meegemaakt die dus een fikse longontsteking had wat steeds maar niet erkend werd want geen koorts.

    Onze jongste heeft een standaard temp van 37.3. En die koorts dus wel gewoon tot 39-40.

    Daarom is bij koorts ook niet de temp belangrijk maar hoe iemand zich voelt. Een kind met 38 graad kan ook gewoon een koortstuip krijgen bijv. Dat ligt niet aan de hoge koorts maar aan de snelle stijging van de lichaamstemp.
     
  15. MyMiracle

    MyMiracle Fanatiek lid

    2 jun 2013
    4.657
    2.872
    113
    Waar mijn huis woont
    Herkenbaar.....
    Ook een lage temperatuur en vrijwel nooit "koorts".
    Verhoging gaat hier gepaard met koorts verschijnselen.

    Ik benadruk de andere klachten en hoe ik me voel. Nou kom ik bijna niet bij de huisarts....maar zou me in jouw specifieke geval melden bij verhoging, wanneer de klachten aanblijven houden of erger worden.
     

Deel Deze Pagina