Vraag voor de boeren

Discussie in 'De lounge' gestart door momwithcamera, 1 okt 2019.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Whysteria

    Whysteria Niet meer actief

    Maar wie gaat dan de rijst/quinoa/kiwi's/bananen/sinaasappels/avocado's/citroenen enzo produceren? Je moet wel een beetje realistisch blijven...
     
    Gewooniemand en MyMiracle vinden dit leuk.
  2. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    14.205
    18.951
    113
    Ik moest ook gelijk denken aan alle producten die uit het buitenland komen. Dat is niet weinig. Want eerlijk is eerlijk, wat er in Nederland groeit is nogal beperkt. Er zijn genoeg etenswaren die niet meer weg te denken zijn uit het eetpatroon van de gemiddelde Nederlander, dus zo eenvoudig gaat dat niet lijkt me.
     
    Gewooniemand en Whysteria vinden dit leuk.
  3. bosi333

    bosi333 VIP lid

    1 aug 2006
    37.179
    6.711
    113
    Wist ik niet.

    Ga ik ook maar eens bij Poeisz kopen.
     
  4. tuc

    tuc VIP lid

    19 dec 2012
    51.882
    42.750
    113
    Waar ik meer aan dacht is: de producten die OOK door Nederlandse boeren geproduceerd kunnen worden verbannen van het buitenland. Dus niet wat jij opnoemt, maar bv de aardbeien uit Spanje en noem maar op. Gewoon wachten tot de Hollandse aardbeien rijp zijn.
    Producten die hier helemaal niet geproduceerd worden vallen hier buiten uiteraard.
     
    Gewooniemand, Champetter en Paardenbloem vinden dit leuk.
  5. AvZ

    AvZ Lid

    21 sep 2014
    6
    17
    3
    NULL
    NULL
    Dit dus.
     
  6. Juul75

    Juul75 VIP lid

    8 apr 2010
    11.899
    7.617
    113
    Maar als je de klimaat impact van voedsel wilt beperken zul dat dus wel moeten doen. Geïmporteerd voedsel heeft een slechte footprint, evenals voedsel dat niet op de koude grond is geteeld. Dus vlees consumptie beperken en alleen lokaal voedsel eten wat in het seizoen is.Allemaal weer aan de aardappelen, kool en ingemaakte appels in de winter.
     
    Paardenbloem vindt dit leuk.
  7. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    14.205
    18.951
    113
    Daar heb je zeker gelijk in.
    Al denk ik dat het nogal een karwei gaat worden om al die Nederlanders te laten afkicken van hun geliefde koffie... :roflmao:
     
    Juul75 vindt dit leuk.
  8. Zomerbloem

    Zomerbloem Fanatiek lid

    19 mrt 2018
    2.121
    2.572
    113
    Vrouw

    Dan ga ik dood denk ik.. alle 3 de dingen die je noemt lust ik echt niet:roflmao:
     
    Gewooniemand en Juul75 vinden dit leuk.
  9. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    14.205
    18.951
    113
    Ik woon zelf overigens niet in Nederland en hier is bijna alles wat we eten lokaal qua groenten/fruit. Heel soms kopen we een banaan maar dat is misschien 1x per maand ofzo. Ook is het echt seizoensgebonden, dus nu komen de dadels, (granaat)appels en peren, over een paar weken zijn er mandarijnen en sinaasappels. Ik vind dat leven van seizoen naar seizoen veel mooier dan in Nederland waar altijd maar alles verkrijgbaar is.
     
  10. goblins

    goblins Fanatiek lid

    27 okt 2013
    3.591
    3.222
    113
    ministerie van defensie
    Swifterbant
    Ik ben een fan van kopen bij de boer.
    Moet ik toch echt vaker gaan doen, doe ii nu echt te weinig. Ik rij bijna elke dag langs een boer met appels.... waarom dan kopen in de supermarkt...
    Bij de groene aspergeboer koop ik ze wel.

    We hebben ook een melkboer in de buurt. Daar dus melk halen en niet bij de supermarkt.
    Als kost daar een liter wel €1,89.

    Verder heb ik mijn eigen moestuin. Veel groente en fruit uit eigen tuin.
     
    Ysabella, Zwierezwaai en citroenrasp vinden dit leuk.
  11. Whysteria

    Whysteria Niet meer actief

    En dan zijn al die Hollandse producten rijp/beschikbaar. En wat gaan we dan met het overschot doen? Juist! Die worden geëxporteerd. Of wil je jaarlijks met een boterberg/aardbeienoverschot zitten? Nogmaals: we moeten met zijn allen een béétje realistisch blijven. Maar we weten het zo goed te regelen vanuit de luie stoel met de hand in een zak Nacho's...
     
    Gewooniemand, einad, nizzie86 en 2 anderen vinden dit leuk.
  12. Manderijntje

    Manderijntje Fanatiek lid

    23 jan 2014
    1.161
    1.325
    113
    Bij onze supermarkt (Duitsland) staat er heel groot aangegeven als producten uit de regio komen, zowel op de verpakking als bij de prijzen en bordjes enzo. Ook verkopen ze daar bijv. eieren van de boer 2 straten verder. En haast geen andere eieren. Ik koop deze producten vaker omdat Ik geloof dat dit het milieu maar ook mijn woongebied helpt. Ook hebben soms supermarkten 'tap-plekken' waar je je eigen verse melk kunt meenemen van de lokale boer. Veel boeren verkopen zelf ook en dit is idd ook nog eens veel verser èn goedkoper dan 'verse' melk uit de supermarkt.

    Ik denk dat dit soort dingen al veel kunnen doen voor boeren.
     
  13. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.622
    18.475
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    Wij hebben een supermarkt van een kleine. regionale keten die veel producten uit de buurt verkoopt. Helaas wordt deze overgenomen door Jumbo. Ik vind dat erg jammer. Dat soort dingen maakt het moeilijk om als consument echt een steentje bij te dragen.
    Ik bedoel... fietsen langs de boer is leuk hoor. Maar als ik elke week 25 km moet gaan fietsen om op 6 locaties boodschappen te doen, haak ik af. Sorry, maar mijn man en ik hebben ook gewoon allebei een baan. Het zou dus toch wel fijn zijn als er meer geregeld wordt op een hoger niveau, zoals Mandarijntje beschrijft.
    Maar helaas zetten veel supermarkten vooral in op schaalvergroting en zo goedkoop mogelijk inkopen. Ik snap dat dat ook is omdat de consument daarom vraagt: 'wij' willen met z'n allen ook gewoon zo goedkoop mogelijk boodschappen doen. Niet voor niets zie je op veel plekken lijstjes welke supermarkt nu weer het goedkoopste is. Ik zou het fijn vinden als daarnaast meer aandacht komt in de media over welke supermarkt het meest duurzaam is. Volgens mij komt daar ook steeds meer vraag naar. En die vraag kun je vergroten door er meer aandacht aan te besteden. En zodra er meer aandacht aan wordt besteed en er meer vraag naar komt, zul je zien dat bedrijven daar ook meer mee gaan doen.
    Maar hoe krijg je dat als enkele consument voor elkaar?
     
    Gewooniemand en Zwierezwaai vinden dit leuk.
  14. Meisje93

    Meisje93 VIP lid

    21 mrt 2015
    32.071
    14.402
    113
    Dan nog kan de ondernemer ervoor kiezen om streekgebonden producten te verkopen.
    Doet hier de jumbo iig wel.
     
  15. Krulpeterselie

    Krulpeterselie Fanatiek lid

    27 apr 2015
    2.485
    1.093
    113
    En dan niet met die idiote taferelen van vorig jaar dat er een giga overschot was aan pruimen, tomaten etc. De reden? Het kon de supermarkt niet in omdat ze niet de juiste maat hadden door de hitte. Is het klein koop je er twee meer en als het te groot is een minder. De smaak zal er niet minder om zijn. Dat is ook een van de dingen waar ik me vreselijk aan kan ergeren. Er wordt zo vreselijk veel voedsel verspild wat nog prima eetbaar is.
     
    Gewooniemand, SAARC, Melief en 5 anderen vinden dit leuk.
  16. Vogelinnetje

    Vogelinnetje VIP lid

    3 nov 2009
    6.358
    5.622
    113
    Ik vind het dan weer lastig om erachter te komen dat die lokale boer wel goede dingen doet. Is hij daadwerkelijk goed voor zijn dieren? Hoeveel denkt hij aan het milieu? Lokale producten moeten m.i. ook niet te veel geromantiseerd worden. Wij hebben een landwinkel in de wijk, die lokale producten verkoopt. Paprika's gekweekt in de kas, scharreleieren (ipv vrije uitloop). M.a.w. lokaal is niet per definitie goed.
     
  17. Zwierezwaai

    Zwierezwaai Niet meer actief

    Ik heb een moestuin en er groeit toch echt wel meer dan alleen aardappels en kool hoor :roflmao:
    Maar serieus: we zijn zo gewend dat alles maar altijd te krijgen is. Ooit was er een tijd dat er geen tomaten in januari te krijgen waren. En is dat nu zo erg?

    En wat gaan we het moeilijk krijgen als de klimaatverandering echt goed doorzet. Een deel van Spanje is al aan het veranderen in een woestijn. Grote gebieden waar wij nu ons voedsel vandaan halen worden te droog of juist te nat. Het wordt allemaal veel onvoorspelbaarder dus er gaan zeker heel veel oogsten mislukken in de toekomst.
     
    Gewooniemand, Paardenbloem en Juul75 vinden dit leuk.
  18. PenK

    PenK VIP lid

    20 jan 2006
    6.263
    509
    113
    Ah wat een leuke tips! Ga eens een leuke route daar uitstippelen. Ik kom er regelmatig:)
     
  19. amdaa

    amdaa VIP lid

    28 mrt 2015
    9.670
    11.009
    113
    Als de buitenlandse markt aantrekkelijker is voor je producten, is dat toch prima?
    Vrije handel werkt op basis van vraag en aanbod. Je biedt je product aan daar waar de vraag is, die vraag kun je niet afdwingen.

    En juist door hoge kwaliteit wordt in andere landen veel betaald voor Nederlandse kaas (dat zeggen jullie zelf ook), dus wordt die kwaliteit ook doorberekend in de prijs en daarmee de omzet.
    En natuurlijk omdat het daar een 'buitenlandse product' is. Wij betalen hier ook veel meer voor typische Italiaanse of Mexicaanse producten die daar ook heel gewoon en veel goedkoper zijn.
     
  20. amdaa

    amdaa VIP lid

    28 mrt 2015
    9.670
    11.009
    113
    Wat ik al vaker schreef: dan kun je de Nederlandse agrarische handel als HET exportland wel opdoeken.
     

Deel Deze Pagina