De hele klimaatdiscussie en houtkachels

Discussie in 'De lounge' gestart door bosi333, 2 okt 2019.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. bosi333

    bosi333 VIP lid

    1 aug 2006
    37.179
    6.711
    113
    Even mijn gedachte hierover kwijt.

    Ik heb gelezen dat houtkachels heel erg verontreinigend zijn. Niet alleen voor de omgeving maar ook voor jezelf in huis.

    Nu zijn er veel mensen die nog stoken via zo'n kachel.

    Ik vraag me af of mensen weten dat het zo slecht is voor het milieu. Vooral nu het klimaat heel erg in het nieuws komt.

    En hoe komt het dat de overheid hier niks tegen doet?

    Ik schrok gewoon echt van alle verhalen van mensen die heel erg overlast hebben. Mensen met longaandoeningen en kinderen hebben er vaak erg last van.

    Hoe denken jullie hierover?
     
  2. Madeliefke

    Madeliefke VIP lid

    19 jan 2008
    6.280
    190
    63
    Poeh, net een huis gekocht met een houtkachel, maar als ik het huis verwarm met de houtkachel. Brandt hij een uurtje en is het de rest van de avond heerlijk warm. In ons oude huis stond de hele dag de CV te loeien. Geen idee wat slecht, slechter, slechtst is. Houtkachel liefst zo min mogelijk aan met de kinderen erbij ivm gevaar voor verbranden, vallen tegen de kachel enz.
     
  3. zonnetje2015

    zonnetje2015 VIP lid

    13 sep 2014
    9.435
    4.239
    113
    Week Hebben een gaskachel. Ook niet verantwoord maar dat is een cv ook niet meer.
    Wat mag je nog wel?
     
  4. KleineLai

    KleineLai VIP lid

    30 dec 2017
    12.998
    25.441
    113
    Wind- of zonenergie vanuit je eigen achtertuin. Maar alleen als de panelen of wieken lokaal gemaakt zijn. En van gerecycled materiaal. Wat dan ook lokaal afkomstig moet zijn.

    :o:
     
    Huismuisie, kadootje, dreames en 11 anderen vinden dit leuk.
  5. maartje84

    maartje84 VIP lid

    8 okt 2008
    12.711
    4.216
    113
    Punnikexpert
    Import ergens
    Wij hebben geen last van luchtwegen bij gebruik van de houtkachel. Mensen hier in de buurt ook niet voor zover ik weet. Sowieso zit onze schoorsteen onwijs hoog. Hij steekt meters nog boven de nok van ons huis uit (drie laagste woning mét nog een vliering erbij dus dan kun je nagaan hoe hoog die schoorsteen zit).

    Ik vind het moeilijk te begrijpen dat die 5 blokken hout die ik op een winterse avond in het vuur gooi slechter voor het milieu is dan de hele avond het gas te laten lopen...
     
  6. Whysteria

    Whysteria Niet meer actief

    Wij hebben er twee :roflmao:
    Daarnaast stookt iedereen hier voornamelijk op hout. Met tienduizenden hectaren bos naast de deur lijkt het me de meest verantwoorde manier van stoken eerlijk gezegd. Beter dan olie of gas.
     
    Huismuisie, dolley, Maslov en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  7. Fuddey

    Fuddey VIP lid

    6 okt 2015
    16.382
    12.678
    113
    Bij slecht stoken komt er ontzettend veel fijnstof vrij, dat is gewoon ongezond en luchtverontreiniging. Maar er zijn ook manieren om heel schoon te stoken, met goed droog hout of pellets, en met een goede kachel en schone pijp scheelt dat ontzettend veel. Dus de ene houtstook is de andere niet. Helaas heb ik buren die hout op het vuur gooien met bv verfresten, teer, niet mooi droog, en die kachel gaat ook aan als het mistig is en windstil. Dan kunnen er nog beter diesel vrachtwagens langs je huis denderen...
     
    Huismuisie en Zwierezwaai vinden dit leuk.
  8. Paardenbloem

    Paardenbloem Niet meer actief

    Dikke trui dragen! Uiteraard wel van heel verantwoord gerecycled materiaal waar geen ‘Made in Bangladesh’ op staat o.i.d.:p

    Ik ben ook wel benieuwd of het zo vreselijk slecht voor het milieu is als je er rekening mee houdt dat ze inderdaad vaak (net als gaskachels) maar een uurtje aan staan ‘s avonds bijvoorbeeld. (Los van de overlast door longpatiënten e.d.)
    In ons vorige huis zonder kachel had ik de CV standaard op 21,5 graden staan en zette ik hem soms ‘s avonds nog warmer. Tegenwoordig red ik het overdag prima met 20 graden en dan ‘s avonds als we thuis zijn en samen op de bank zitten (3 x in de week ofzo) even een uurtje de gaskachel aan.

    De reden dat de overheid nu houtkachels en barbecues bijvoorbeeld niet gaat verbieden, is denk ik dat dit vooral tegen de liberale principes van de VVD in gaat.
     
  9. Krulpeterselie

    Krulpeterselie Fanatiek lid

    27 apr 2015
    2.485
    1.093
    113
    Hout is de oudste verwarmingsmethode op aarde. We slaan mijns inziens te ver door in alle onderzoeken en betutteling van de overheid. Als je alles moet geloven wat er in de media komt hadden we allemaal al 100x dood moeten gaan.
    Hout zal zijn nadelen hebben, gas volgens de overheid ook terwijl in Duitsland en Oostenrijk juist iedereen aangesloten wordt op gas omdat het de schoonste brandstof zou zijn. Waarom moeten wij er dan zo nodig weer af om vervolgens elektriciteit te moeten opwekken in kolencentrales om iedereen van stroom voor zijn warmtepomp te voorzien. Die pompen gaan straks allemaal draaien als het donker is en de zonnepanelen niets meer voor je kunnen doen. Dat er iets aan het milieu moet gebeuren lijkt me duidelijk, dat de overheid een dubbele agenda heeft ook. Kijk dit bijvoorbeeld maar eens: https://www.npostart.nl/zembla/26-09-2019/BV_101393879
    OT: ik snap best dat mensen er last van kunnen hebben maar het gros van de mensen heeft geen idee hoe ze vuur moeten maken en roken de buurt uit door verkeerd stoken met vaak nog nat hout. Als je op de juiste manier stookt denk ik niet dat het meer vervuilend is dan je cv ketel. De vervuiling om je cv ketel te laten draaien vind alleen niet in je huis plaats maar bij de winning en transport ervan en daardoor lijkt het wellicht beter.
     
    jada08, pluk en Sandy01 vinden dit leuk.
  10. Fuddey

    Fuddey VIP lid

    6 okt 2015
    16.382
    12.678
    113
    Ze komen daar nog af van kolen, dan behalen ze milieutechnisch al enorm veel winst door over te stappen op gas.
     
  11. siriel

    siriel VIP lid

    15 nov 2010
    5.076
    2.909
    113
    Vrouw
    Wij hebben sinds een aantal jaren een pelletkachel en dat schijnt al stukken "beter" voor het milieu te zijn, maar idd.. Wat is er überhaupt nog wel goed.
    Ook op het jeugdjournaal is het alleen maar klimaat dit en dat.
    Vanmorgen liep ik met onze jongste naar buiten en die zei ineens dat hij zo min mogelijk adem probeerde te halen omdat hij anders teveel stikstof binnen krijgt:eek:
    En ook houd het hem heel erg bezig hoe lang het allemaal nog duurt voordat Nederland overstroomt door het smeltende ijswater.
    Serieus...
    Begrijp dat het serieuze problemen zijn, maar ik wordt er soms echt niet goed van.
    Ik bedoel alle kleine beetjes helpen, en ik probeer echt wel, als het op een normale manier haalbaar is, mijn steentje bij te dragen.
    Maar hoe milieuvervuilend denk je dat bijvoorbeeld het vliegtuig is.. Om maar ergens te beginnen..
     
  12. Krulpeterselie

    Krulpeterselie Fanatiek lid

    27 apr 2015
    2.485
    1.093
    113
    Nee hoor. We hebben zelf een huisje in Oostenrijk. Er wordt daar niet op kolen gestookt. Het meerendeel gaat elektrisch en vaak is er een houtkachel voor erbij. Hele oude boerderijen stoken op hout of soms nog petroleum. Electra wordt grotendeels gewonnen door de talloze stuwmeren. Die Oostenrijkse houtkachels kunnen de Nederlandse kachels niet tegen op. Dat zijn van die speksteen kachels. Drie blokken erin, aansteken, deurtje dicht en hij smeult alles nagenoeg op met weinig as. Dit geeft 24 uur warmte af door het hele huis. In Duitsland weet ik het niet maar naar wat ik lees en hoor stoken de meesten al op gas maar dan met een tank in je achtertuin.
     
  13. Fuddey

    Fuddey VIP lid

    6 okt 2015
    16.382
    12.678
    113
    Vliegtuigen zijn ook zeer milieuvervuilend natuurlijk, niemand die beweert dat dat niet zo is. En zelf doen wat je kan is natuurlijk goed. Maar we hebben maar 1 planeet, dus dat er globaal ook wat moet gebeuren vanuit overheden lijkt me niet meer dan normaal.
     
    Zwierezwaai vindt dit leuk.
  14. Fuddey

    Fuddey VIP lid

    6 okt 2015
    16.382
    12.678
    113
    Ook dan is gas veel schoner. Dus nog steeds niet vreemd dat zij over willen op gas ipv houtstook.
     
  15. Whysteria

    Whysteria Niet meer actief

    Wat sneu...

    Hier was ik als kind ook al zo bang voor het milieu. Wij werden hier op school al continu mee geconfronteerd (40 jaar geleden hè). Als ik toen had geweten dat ik 40 jaar later nog zou leven had ik wel wat meer gerelaxed...
     
    Roos123 vindt dit leuk.
  16. Fuddey

    Fuddey VIP lid

    6 okt 2015
    16.382
    12.678
    113
    Ik vind het heel kwalijk dat ze het al zo lang op de borden van kinderen leggen. Ik voelde me als kind enorm verantwoordelijk voor bv het gat in de ozonlaag. En nu doen ze weer exact hetzelfde bij kinderen (plasticsoep, klimaatverandering). Ipv dat volwassenen verantwoordelijkheid nemen...
     
    Gewooniemand, cowgirl80 en Whysteria vinden dit leuk.
  17. Krulpeterselie

    Krulpeterselie Fanatiek lid

    27 apr 2015
    2.485
    1.093
    113
    Ik had mijn post nog aangepast. Electra gecombineerd met hout. Net zoals wij in Nederland in 99% van de gevallen een houtkachel voor erbij hebben. Electra wordt daar grotendeels opgewekt in de talloze stuwmeren. Dat zou dan toch veel schoner moeten zijn? ‘Gratis’ stroom ipv de vervuilende kolencentrales. Maar nee hoor er wordt een gigantisch gasnetwerk aangelegd.
     
  18. amdaa

    amdaa VIP lid

    28 mrt 2015
    9.670
    11.009
    113
    Op landelijk niveau zal dit geen prioriteit hebben, gezien de relatief verwaarloosbare omvang.

    Ik snap de zorgen op individueel niveau, maar houtkachels zijn de oudste verwarmingsvormen op aarde. Als het zo schadelijk is voor kinderen, waren we al lang niet uitgestorven dan? Tot voor zeer kort geleden verwarmden alle mensen zich alleen maar met hout.
     
  19. amdaa

    amdaa VIP lid

    28 mrt 2015
    9.670
    11.009
    113
    Niks.
    De mens is per definitie slecht voor het milieu en de natuur.
    Zelfs de oorspronkelijke homo sapiens hebben 60% van de oorspronkelijke fauna laten verdwijnen. Als wij uitegroeid zijn komt het vanzelf weer goed met de aarde.
     
    Huismuisie, Zwierezwaai, Juul75 en 3 anderen vinden dit leuk.
  20. Heartofhope

    Heartofhope Fanatiek lid

    14 mrt 2019
    1.027
    1.224
    113
    Ik heb eens een heel stuk gelezen over houtkachels, op papier zijn ze heel schoon want blablabla biomassa verbranding. Ik weet niet meer precies hoe het nou zit, het is al een tijdje geleden. Het kwam er op neer dat het op papier een groene manier van verwarmen is maar in de praktijk eigenlijk helemaal niet.
    Ik geloof zelf zeker in klimaatverandering, maar ook dat dat iets van alle tijden is. We hebben ook vast hard ons best gedaan om het te laten versnellen maar ik geloof niet dat het tegen te houden is, hooguit iets te vertragen. Die warmtepompen, ook leuk bedacht maar onhaalbaar. De overheid kan niet van zijn burgers verwachten om voor tienduizenden euro's hun huizen optimaal te isoleren, want anders heb je geen hol aan die warmtepomp. En oh ja, die supergoed geïsoleerde huizen, wat nodig is voor die warmtepomp, zijn ook helemaal niet zo best voor de gezondheid. Tijdje terug nog in het nieuws geweest met de hittegolf.
     

Deel Deze Pagina