Kinderdagverblijf of peuterspeelzaal?

Discussie in 'Oppas en kinderopvang' gestart door Snies, 6 okt 2019.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Snies

    Snies Fanatiek lid

    22 dec 2015
    2.132
    3.214
    113
    Ik zit met het volgende:

    Ik hoor nu namelijk veel in mijn omgeving van "ow dan mag hij zeker straks naar de peuterspeelzaal (peuter opvang) omdat hij in maart 2 jaar wordt.

    Nu zit hij al op het kinderdagverblijf ongeveer 7 uurtjes per week.
    Ik heb een beetje zitten rondkijken, maar ik zie er niet veel verschil tussen een kinderdagverblijf of peuterspeelzaal.
    Hij leert hier op het kinderdagverblijf ook samen spelen, samen eten etc.
    En hij blijft er geen hele dagen.

    Nu vraag ik mij af of jullie zouden switchen of hem gewoon op het kinderdagverblijf zouden laten?
    Bij deze kinderdagverblijf zit geen school of peuterspeelzaal aangesloten dat zou dus betekenen dat wanneer ik besluit hem alsnog met zijn 2 jaar naar een peuterspeelzaal te doen dat hij van locatie moet wisselen en andere leidsters / juffen zou krijgen.

    Het enige voordeel zou zijn dat wanneer wij besluiten hem naar een peuterspeelzaal te doen, hij inprincipe niet meer van locatie hoeft te wisselen omdat dat bij een kleuterschool in zit en hij dan vanaf zijn 4e jaar gewoon door kan stromen naar groep 1.

    Nu kan hij hier tot zijn 4 jaar bij het kinderdagverblijf blijven en dan moet hij alsnog naar een andere locatie omdat bij deze kinderdagverblijf dus geen kleuterschool zit.

    Weet dus niet goed wanneer en wat slimmer is om te doen, vroegtijdig wisselen of toch pas vanaf z'n 4 jaar kijken.

    Dus was heel benieuwd wat jullie zouden doen wat betreft peuterspeelzaal als kind al op een kinderdagverblijf zit. :)
     
  2. Aardbeitjes

    Aardbeitjes Bekend lid

    24 jul 2017
    837
    713
    93
    Vrouw
    Ik snap die opmerking nooit!

    Ons kinderdagverblijf is een soort peuterspeelzaal, het is ook voorbereiding op school met vve-thema's enz. Ik zou het heel onlogisch vinden om een kindje van omgeving te laten switchen.
    Hier in het zuiden zijn veel kinderdagverblijven geintegreerd met peuterspeelzalen.

    Wij wisselen dus met 4 jaar als ze naar de basisschool gaan.
     
  3. Snies

    Snies Fanatiek lid

    22 dec 2015
    2.132
    3.214
    113
    Ik woon ook in het zuiden, en wat je zegt klopt wel eigenlijk.
    Ze hebben hier ook net zoals op een basisschool thema's waar ze aandacht aan schenken zoals Pasen, moeder en vaderdag, sinterklaas en kerst.
    Dan nog seizoensgebonden knutselwerkjes.

    Hij leert hier dus eigenlijk ook alles op een voorbereiding voor de basisschool straks.
    Plus een geluk dat deze kinderdagverblijf kleinschalig is, dus nooit zoveel kindjes en verschillende groepen. Gewoon 0 tot en met 4 jaar door elkaar.

    Ze hebben zelfs 1x per jaar een "schoolreisje" naar de speeltuin.
    Daarom ook mijn vraag.. Vond het zelf vroeger ook verschrikkelijk om van school te moeten veranderen.
    Dus zolang hij nog niet hoeft te wisselen van locatie wil ik hem dat ook besparen.
     
    Aardbeitjes vindt dit leuk.
  4. Aardbeitjes

    Aardbeitjes Bekend lid

    24 jul 2017
    837
    713
    93
    Vrouw
    Dan lekker laten zitten waar hij zit! Het klinkt als een gezellige en leerzame boel.

    Ik vind peuterspeelzalen een beetje ouderwets, iets van vroeger toen opvang minder gebruikelijk was. Tegenwoordig is een kinderdagverblijf meer dan alleen opvang. Precies zoals jij ook beschrijft
     
    Zonnestralen en Snies vinden dit leuk.
  5. Salentein

    Salentein Niet meer actief

    Werd mij ook wel eens gevraagd en ik snapte dat ook niet omdat ze bij ons inderdaad dezelfde thema’s aanhouden en volgen! Bovendien was het voor ons ook niet haalbaar met werk. De oudste zit nu op school en de overgang ging ook dikke prima hoor. Het zal vast aan het kinderdagverblijf liggen?
     
  6. Feye

    Feye VIP lid

    26 nov 2013
    6.046
    3.511
    113
    Vrouw
    Het zou bij mij er ook aan liggen waarvoor je de kinderopvang gebruikt. Als dat is omdat je het fijn vindt dat hij met andere kinderen omgaat, dan zou ik een peuterspeelzaal wel overwegen. Maar als het is omdat je opvang nodig hebt voor werk, dan heb je wel kinderdagverblijf nodig.

    Voordeel van een peuterspeelzaal is dat er alleen peuters zitten, dat is toch anders dan dat je in groep zit met baby's.
    Als je kindje meer nodig heeft, wat je wel eens ziet als ze richting basisschoolleeftijd gaan (3,5 jaar), kun je altijd nog kiezen voor een dagdeel peuterspeelzaal.

    Mijn zoontje zit op een kinderdagverblijf, horizontale groep. Dus alleen peuters in zijn groep en met vve aanbod. Oudste (basisschool) en jongste werken ook tegelijk aan dezelfde thema's. Nu allebei verkeer.
    Omdat jongste al 2 of 3 dagen naar kinderdagverblijf gaat, ga ik hem niet ook nog naar peuterspeelzaal doen.
     
  7. spruitje80

    spruitje80 Fanatiek lid

    5 jul 2016
    4.403
    3.953
    113
    noord holland
    Mijn kinderen zaten op de peuterspeelzaal omdat opa/oma oppaste. Waren ze naar t kinderdagverblijf gegaan dan had ik dat niet gedaan. Op school zeiden ze wel dat er verschil inzat en dat ze soms konden merken of kinderen naar een peuterspeelzaal of kinderdagverblijf waren gegaan (peuterspeelzaal meer gewend aan school). Maar volgens mij sloeg dat negens op want de kinderen op t kinderdagverblijf deden op een dag toch ongeveer hetzelfde als op de peuterspeelzaal vanaf 2 jaar. Dag openen, vrij spelen, werkje doen, in de kring zitten, buitenspelen, werken volgens thema, samen delen (fruit, beschuitje uitdelen, drinkbeker verdelen), uitstapjes, etc.
    Het is fijn dat t bestaat voor kinderen die niet naar kinderdagverblijf gaan maar anders volgens mij niet nodig.
    Wij hebben ooit 1 kindje gehad die maar 1 of 2 dagen naar t kinderdagverblijf ging en waarvan de mama toen ook dacht dat t nog wel goed zou zijn als ze een ochtend naar de peuterspeelzaal zou gaan maar het kindje kon totaal niet wennen en vond t er niet fijn. Het was gewoon niet duidelijk peuterspeelzaal en kinderdagverblijf door elkaar.
    Dit zal per kind verschillen natuurlijk maar nodig is het naar mijn idee sowieso niet.
     
  8. momwithcamera

    momwithcamera Fanatiek lid

    13 mei 2019
    1.934
    2.777
    113
    Vrouw
    Een peutergroep op de kinderopvang is qua aanbod toch gewoon hetzelfde als een peuterspeelzaal? Bij ons op de kinderopvang iig wel, daar zijn de kinderen die naar de 'peuterspeelzaal' gaan gewoon kinderen die een halve dag op de peutergroep meedraaien (waar de 'kinderdagverblijf kindjes' dus een hele dag blijven).
    Als mijn kind door opa en oma of een gastouder opgevangen zou worden zou ik het wel doen. Maar bij een kinderopvang, en zeker als ze op een peutergroep zitten, echt niet. Mijn kinderen gaan beide naar een peutergroep op de opvang en zijn echt niet de hele dag vrij aan het spelen oid. Er is juist heel veel aandacht voor thema's, werkjes maken, in kleine groepjes dingen doen, in de kring zitten, liedjes zingen, samen fruit delen etc.
     
    Salentein vindt dit leuk.
  9. julia80

    julia80 Fanatiek lid

    11 jan 2014
    4.459
    2.275
    113
    Ik begrijp die opmerking eigenlijk ook niet, want ik ken veel mensen die hun kinderen op de crèche hebben (gehad) en ik geloof dat niemand zijn kind daarnaast nog naar een peuterspeelzaal heeft gebracht
     
  10. Suuzan

    Suuzan Fanatiek lid

    21 dec 2013
    1.804
    654
    113
    kinderdagverblijf en peuterspeelzaal is tegenwoordig gewoon hetzelfde. Je ziet weleens kinderen die 2 dagen naar een kinderdagverblijf gaan en dan ook nog 2 dagdelen naar een peuterspeelzaal. Ik vind het dan stiekem meer het gemak voor ouders (even vrije tijd voor papa/mama= ook fijn snap ik). Of je kindje heeft deze dagdelen echt nodig met het VVE programma voor spraak/taal/emotionele ontwikkeling. Dat vind ik een ander verhaal. Meestal moet je minimaal 2 dagdelen afnemen.
     
  11. GroeneBomen

    GroeneBomen VIP lid

    7 mei 2019
    22.529
    26.079
    113
    Vrouw
    Peuterspeelzaal heeft zelfde aanbod als reguliere crèche, moeten ook voldoen aan dezelfde eisen. Zoon zit op een groep waar crèche en peuterspeelzaal bij elkaar zitten. verschil is dat de gemeente een bijdrage levert aan de peuterspeelzaal van ons kind omdat wij geen recht op kinderopvangtoeslag hebben. Anders kreeg ik ook kinderopvangtoeslag voor de peuterspeelzaal
    En verschil in tijd: peuterspeelzaal heeft iig bij ons vaste breng en haal tijden, terwijl de kinderdagverblijf kids ook om 8:00 al gebracht kunnen worden. En in de schoolvakanties ook geen.peuterspeelzaal.
    Maar dat is praktisch, inhoudelijk is er geen verschil
     
  12. meis1987

    meis1987 Fanatiek lid

    13 dec 2011
    2.353
    360
    83
    in een huis
    Mijn kinderen zijn alle 2 naar de peuterspeelzaal geweest omdat ze naar een gastouder gingen. Gingen ze naar het kinderdagverblijf dan had ik dat niet gedaan denk ik.
     
    Salentein vindt dit leuk.
  13. esklessebes

    esklessebes VIP lid

    23 mrt 2014
    6.475
    3.331
    113
    Hier maken ze nu van de peuterspeelzaal straks alleen een kinderdagverblijf.

    Zoon breng ik nu nog naar de peuterspeelzaal maar is de laatste groep daarna is alles kinderdagverblijf.

    Nu komen de 2/3 jarige van het kinderdagverblijf ook tussen 830 en 1230 naar het peuterspeelzaal gedeelte.

    Dus of ik zou hem laten zitten op het kinderdagverblijf of als je het belangrijk vind dat hij kindjes kent voor na de basisschool dan overwegen om een dagdeel 1 of 2 naar de peuterspeelzaal. Zou dan wel informeren hoeveel kindjes er zitten die ook in dezelfde periode naar die basisschool gaan.
     
  14. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.485
    8.332
    113
    Hier zaten ze op het kinderdagverblijf. Dit als opvang voor de dagen dat ik werkte, als alternatief naar de peuterspeelzaal brengen ging dus niet, ik was immers op mijn werk. En naast het kinderdagverblijf nog naar de peuterspeelzaal vond ik niet nodig, ook omdat ik ze dan nog minder zag (ze gingen 1/2 dagen naar het kinderdagverblijf en oma paste 1 dag op). Ik heb niet het idee dat ze er iets door gemist hebben of ‘achterliepen’ bij de start op school oid.
     
    Salentein vindt dit leuk.
  15. tuc

    tuc VIP lid

    19 dec 2012
    51.882
    42.749
    113
    Qua voorbereiding op school maakt een kinderdagverblijf of peuterspeelzaal (of goede gastouder:p) niks uit.
    Het enige verschil kunnen de tijden zijn. De meeste peutergroepen zijn pas vanaf 8.30/9.00 uur open en 2 verschillende dagdelen, dus tot 11.30 oid en dan weer in de middag open.
    Ouders die een hele dag opvang nodig hebben kiezen dus vaker voor een kinderdagverblijf.

    Wat er in het gebouw zit van de school waar je kindje heen gaat kan ook een overweging zijn, zodat die al bekend is in en met het gebouw.
     
    Salentein vindt dit leuk.
  16. Yelly

    Yelly Bekend lid

    26 jun 2019
    647
    575
    93
    Enige voordeel dat ik zelf vond van de peuterspeelzaal waar onze middelste heen ging, was dat deze het lokaal naast de kleuters zat.
    Pauze vaak samen met de kleuters. Dus nu ook nog contact met peutervriendjes. Wennen laagdrempelig. Inlopen en uitlopen was prima. Nu vice versa ook. Als kleuter nog even peuter wil zijn, mag dat gewoon. Kleuter kende de juf ook al goed, de overgang naar de kleuterschool was echt een eitje. En nog bijna elke dag wordt er even geknuffeld of gezwaaid naar de favoriete peuterleidster.

    Maar wij hebben geen kinderdagverblijf ervaring, meer dus gewoon hoe onze ervaring met de peuterspeelzaal was.
     
  17. LoveShineALight

    LoveShineALight Fanatiek lid

    16 feb 2014
    1.217
    116
    63
    Ik zou of of doen. Of kinderdagverblijf of peuterspeelzaal. Ik vind het belangrijk dat kindjes om leren gaan met andere kinderen, zich sociaal ontwikkelen.

    Als ik kon kiezen zou ik voor peuterspeelzaal gaan, maar als hij sowieso naar kinderdagverblijf zou gaan (omdat je die opvang eenmaal nodig hebt) zou ik dat alleen doen.
     
  18. momwithcamera

    momwithcamera Fanatiek lid

    13 mei 2019
    1.934
    2.777
    113
    Vrouw
    Ik vroeg me bij een gastouder af, volg je de ontwikkeling van kinderen volgens een vaste methode, of is het allemaal meer op 'gevoel'?
     
  19. tuc

    tuc VIP lid

    19 dec 2012
    51.882
    42.749
    113
    Dat verschilt per gastouder en gastouderbureau;)
    Er zijn kijklijsten als je die zou willen gebruiken. Er is ook een VVE programma speciaal voor gastouders. Maar wat ook voor een kinderdagverblijf en peuterspeelzaal geldt: VVE is eigenlijk enorm achterhaald als standaard programma. Er zijn al verschillende onderzoeken naar geweest dat VVE eigenlijk alleen meerwaarde heeft bij kinderen met een taal of ontwikkelingsachterstand. Voor het overgrote deel van de kinderen is vooral kijken naar het kind veel belangrijker. Ik volg momenteel een training van 8 maanden over interactie, waarbij wij onszelf en de kinderen moeten filmen. Daar goed naar kijken en handelen is zoveel meer waardevol dan een vast programma waarmee je aan allerlei restricties vastzit.
    Maar dat is een heel andere discussie haha sorry.

    Ik werk zelf wel in thema's, ik kom ook uit de kinderopvang dus kennis over ontwikkeling heb ik genoeg. We kunnen zoals ik zei wel terugvallen op kijklijsten en metingen van welbevinden als je twijfelt.
     
  20. momwithcamera

    momwithcamera Fanatiek lid

    13 mei 2019
    1.934
    2.777
    113
    Vrouw
    Maar het is dus aan de gastouder zelf, en zijn geen richtlijnen?
     

Deel Deze Pagina