Nalatigheid consultatiebureau

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door Lavita, 9 okt 2019.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Lavita

    Lavita Bekend lid

    23 aug 2016
    909
    953
    93
    Precies. Dat is ook hetgeen waar ik het meeste last van heb. Hadden ze in februari 2016 meteen aan de bel getrokken, dan was het te overzien geweest en was het opgelost door een extra vaccinatie te geven. Maar het feit dat we nu 3,5 jaar later zijn en er al die tijd niks mee gedaan is, stuit mij behoorlijk tegen mijn borst.
     
  2. Adje

    Adje VIP lid

    21 aug 2015
    15.495
    24.370
    113
    Dan blijf ik erbij dat je zelf ook een verantwoordelijkheid in dit verhaal hebt, ondanks dat je dat vast niet wil horen. Een baby van 3 wkn laten vaccineren terwijl dit normaal rond de 2 mnd pas voor het eerst gebeurt, dan vraag je verder door ipv alleen maar waarom en/of je geeft aan het eerst even zelf uit te willen zoeken.

    Op de website van het rivm staat zeer duidelijk dat vervroegde vaccinaties vanaf 4 weken zijn. Dus als de arts van het consultatiebureau even verkeerd telt en denkt dat je baby al 4 weken is, dan ben jij er dus altijd nog bij om te zeggen dat je baby nog maar 3 weken is en dat je een week later terug wil komen voor een vervroegde vaccinatie. Daar hoef je niet voor gestudeerd te hebben, dat is gewoon alert blijven en kritisch nadenken.

    En wat betreft niet melden bij jou, nadat ze door het rivm gebeld waren is inderdaad niet oké. Maar om nou meteen te spreken van informatie achterhouden... Kan natuurlijk gewoon een menselijke fout zijn ergens, waardoor ze de taak om jou te bellen uit het oog zijn verloren. Dat kan je toch gewoon bespreekbaar maken.
     
    Novi en tuc vinden dit leuk.
  3. Lavita

    Lavita Bekend lid

    23 aug 2016
    909
    953
    93
    Ik wil het wel horen. Iedereen heeft zijn eigen mening en die respecteer ik. Wil niet zeggen dat ik het er ook mee eens ben.

    Menselijke fout of niet. Feit blijft dat we nu 3,5 jaar later zijn. Ik kreeg tot drie keer toe een nieuwe kaart opgestuurd voor de eerste vaccinatie, terwijl ze die in mijn ogen al gehad had. Hierover heb ik meerdere malen contact opgenomen met het consultatiebureau. Het consultatiebureau heeft zelfs nog contact opgenomen met het rivm. Het gaat er bij mij niet in dat er dan nooit een lampje is gaan branden.
     
    RachelleNM vindt dit leuk.
  4. tuc

    tuc VIP lid

    19 dec 2012
    51.882
    42.751
    113
    Dat is een fout ja, waarvan je kan zeggen waarom is er geen lampje gaan branden, maar dat vind ik hetzelfde als je baby van 3 weken laten vaccineren, ik verbaas mij er echt over hoe slecht ouders zichzelf informeren en hoe weinig ouders weten.
     
    nizzie86 vindt dit leuk.
  5. Lils

    Lils Bekend lid

    11 sep 2017
    614
    648
    93
    Vrouw
    Even afgezien van het feit of het ook eigen verantwoordelijkheid is of niet. Ik vind dit wel een kwalijke fout van het consultatiebureau hoor. Er is na de vaccinatie dus nog meermaals contact geweest hierover en niemand heeft het gezien. Daarnaast zijn ze in 2016 al op de hoogte gebracht door het RIVM. Dan kan het er 'tussendoor geschoten' zijn, maar hallo, het lijkt me toch wel iets zodanig belangrijks dat zoiets niet vergeten mag worden. Daarbij kan ik me dus niet voorstellen dat de dochter van ts de enige is die in die tijd dus te vroeg de vaccinatie heeft gekregen. Lijkt mij heel sterk (of extreem laks) dat het consultatiebureau dit vergeten is uit te zoeken/vergeten is contact op te nemen met alle ouders.
     
    RachelleNM en Lavita vinden dit leuk.
  6. GroeneBomen

    GroeneBomen VIP lid

    7 mei 2019
    22.536
    26.110
    113
    Vrouw
    Dat: of het nou per ongeluk is gebeurt is of bewust: resultaat verandert er niet door en ze hebben verzuimd in hun informatie voorziening. In een gesprek zou ik wel excuses verwachten.
     
    Zonnestralen en Lavita vinden dit leuk.
  7. Domiej

    Domiej Actief lid

    15 mrt 2013
    314
    20
    18
    NULL
    NULL
    dus als je bij een specialist in het ziekenhuis komt en die schrijft je iets voor ga je altijd thuis ook nog op internet op zoek of dit wel klopt???
    Want dat hoort zo?!

    Oké iedereen mag een mening hebben maar deze moeder een schuldgevoel aanpraten terwijl ze niks fout heeft gedaan gaat echt ver!
    Je gaat er vanuit dat als een arts van consultatiebureau iets zegt dat dat klopt!!! En als dat dan niet zo is dan is dat never nooit de “fout” van de moeder.

    dus ik zou zeker gesprek aangaan! En snap je gevoel dat je bedonderd wordt door het consultatiebureau!
     
    Athina, RachelleNM, Lafayette en 5 anderen vinden dit leuk.
  8. lovewinnie

    lovewinnie VIP lid

    13 jan 2007
    16.250
    790
    113
    tilburg
    Dat ze een fout hebben gemaakt, helaas kan gebeuren en indd waar mensen werken worden fouten gemaakt. Dat ze het niet gemeld hebben vind ik echter schandalig. En zelfs na 3,5 jaar is het niet het consultatiebureau die aan de bel trekt maar iemand anders. Dat vind ik echt wel een flinke klacht waard.
    Nu biedt enten niet altijd garantie tot het niet krijgen van een ziekte of voldoende bescherming (zelf alle entingen gehad maar geen tot weinig antistoffen, zelf rode hond gehad met eerste zwangerschap en nog steeds weinig antistoffen) zoontje heeft het zelfde probleem. Bijde ook meerdere autoimmuumziekte (wellicht hangt het samen)
    Ik zou de enting inderdaad opnieuw doen en ook de booster.
     
    Lavita vindt dit leuk.
  9. Adje

    Adje VIP lid

    21 aug 2015
    15.495
    24.370
    113
    #29 Adje, 11 okt 2019
    Laatst bewerkt: 11 okt 2019
    Nee, ik vind dat een compleet andere situatie. Ik vind dat je als ouder hoofdverantwoordelijk bent voor je kind. Als ts zich ook maar een beetje had ingelezen, had ze zelf al geweten dat er voor 4 weken niet gevaccineerd wordt en dat het tussen 4 en 6 wkn een vervroegde vaccinatie betreft. Daar hoef je echt niet voor gestudeerd te hebben. En het lijkt mij niet meer dan logisch dat je je inleest in vaccinaties, bijwerkingen etc. Zodat je aan de specialist (in dit geval het consultatiebureau) de juiste vragen kan stellen.

    Ik kan me er niks bij voorstellen dat je een 3 weken oude baby laat vaccineren zonder daar kritisch naar te kijken. En ik herhaal: grote kans dat de consultatiebureau-arts verkeerd heeft geteld en er een paar dagen naast zat waardoor hij/zij dacht dat de baby al 4 weken was. Daar ben je als moeder dan zeker ook bij om je mond open te trekken en je kind te beschermen. Het consultatiebureau zat zeker fout, maar moeder had ook een verantwoordelijkheid hier, het is tenslotte haar kind.

    En dat is geen schuldgevoel aanpraten, maar simpelweg realisme. Want de volgende keer zou ik toch niet willen dat zoiets weer gebeurde en zou ik voorbereid naar de afspraak gaan met evt. vragen paraat. Is overigens in alle medische situaties aanbevolen om op voorhand van een gesprek met een specialist je enigszins voor te bereiden, zodat je de juiste vragen kan stellen.

    En hoeveel mensen vragen een seconde opinion betrefende medische kwesties. Je zeker vanalles aannemen van medici, maar dan kun je alsnog zelf alert en kritisch blijven. Zeker over onderwerpen waar dus wel zeer legitieme informatie over te vinden is op het internet. Persoonlijk vertrouw ik de informatie van het rivm meer dan dat van een enkele arts op een consultatiebureau...
     
    Novi en tuc vinden dit leuk.
  10. tuc

    tuc VIP lid

    19 dec 2012
    51.882
    42.751
    113
    Voordat ik bij een specialist kom heb ik al van alles opgezocht en gelezen zodat ik met de juiste vragen kan komen.
    Afgelopen week waren we bij de orthoptist met 1 van de kinderen voor controle en om te overleggen over Atropine druppels. Ik heb daarvoor van te voren al gelezen en toen zij voorstelde om de as lengte te meten wist ik dus al waarover dat ging. En kan ik gerichte vragen stellen.
    Als je een kindje krijgt vind ik best dat je mag uitzoeken wanneer de vaccinaties gezet worden. En als een arts dan voorstelt mijn 3 weken oude babytje een prik te geven, dan gaan wij daar eerst een gesprek over voeren.
     
  11. HappyRabbits

    HappyRabbits Fanatiek lid

    20 jan 2014
    4.890
    4.387
    113
    Tuurlijk moet je kritisch zijn als ouder, maar dat neemt nog altijd niet weg dat het consultatiebureau hierover al in 2016 aan de bel had kunnen trekken en de boel recht had kunnen zetten. Ze hebben die informatieplicht gewoonweg, zijn er zelf attent op gemaakt door het rivm en hebben niks gedaan. Ik persoonlijk vind dat heel slordig. En ja fouten maken is menselijk maar dat betekent niet dat je er niets mee hoeft te doen. Als mensen hun mond houden over fouten, misstanden of miscommunicatie dan verandert er nooit wat.
     
    RachelleNM, Lavita en SAARC vinden dit leuk.
  12. Lavita

    Lavita Bekend lid

    23 aug 2016
    909
    953
    93
    Ik snap de reacties van de dames hier die zeggen dat ik, door me goed in te lezen, had kunnen weten dat een baby pas vanaf 4 weken gevaccineerd mag worden. Achteraf kan ik me ook wel voor mijn kop slaan dat ik dit niet wist. Maar ik zat toen in zo’n andere situatie. Ik was pas bevallen, stond er “alleen” voor en ik voelde me allesbehalve goed. Ik was doodsbang om mijn kindje te verliezen en was hele dagen bezig met dingen als wiegendood. Als je dan hoort dat er kinkhoest heerst en dat ze je kindje zo snel mogelijk willen vaccineren, dan wakkert dat de angst aan.

    Ik kan me voorstellen dat de verpleegkundige destijds een rekenfoutje heeft gemaakt wat betreft leeftijd van de baby. Maar wat ik me niet kan voorstellen is dat ze meerdere malen door, nota bene het rivm, zijn gewezen op deze fout, maar dat ze hier nooit iets mee gedaan hebben. Ik vind dat echt kwalijk. En ik kan me ook niet voorstellen dat mijn baby de enige is geweest die in die tijd vervroegd werd gevaccineerd. Er had daar dus al honderd keer een lampje moeten gaan branden.
     
  13. Peppabig

    Peppabig Bekend lid

    29 jun 2016
    518
    261
    63

    Je hoeft je echt niet te verantwoorden!

    Een baby zet je hele leven op z’n kop, en als je dan net 3 weken moeder bent en bij het consultatiebureau komt en die zeggen nu vaccineren omdat er kinkhoest heerst dan zal bijna iedere moeder dat doen.
    Dat het rivm dan al in 2016 tegen het consultatiebureau zegt dat het niet goed is gegaan en het consultatiebureau dat niet oppakt is hun fout.
    Als ik nu hoorde dat mijn kind al die tijd niet (volledig) beschermd was geweest zou ik ook boos zijn.

    Gelukkig is het goed gegaan en is je kind niet ziek geworden. Maar snap echt je angst en je boosheid!

    ben benieuwd wat ze met de vaccinatie tegen je zeggen!
     
    Sado, Lavita, Athina en 2 anderen vinden dit leuk.
  14. Flamingooo

    Flamingooo Niet meer actief

    Voorop gesteld dat er duidelijk fouten zijn gemaakt vraag ik me af of het nou echt zo erg gesteld is met de bescherming van je dochtertje. Er zijn heel veel mensen die uitgesteld vaccineren. Stel die eerste is inderdaad “voor niets” geweest (lijkt me trouwens niet, wellicht niet zinvol op de lange termijn maar wel voor de kinkhoest op dat moment) dan is het toch gewoon zo dat ze er nu eentje mist die je alsnog kunt laten zetten?

    Ik zou vooral nogmaals contact opnemen met het rivm en vragen wat je moet doen om te zorg dat ze volledig beschermd is. Heeft ze de 4 jaars prik inmiddels al gehad?
     
  15. Littlegirl1989

    Littlegirl1989 Fanatiek lid

    2 aug 2015
    3.090
    2.175
    113
    Ik ben het eens met lovewinnie. Dat ze de vaccinatie niet op het juiste moment hebben gezet is vervelend maar zou ik hoogstens wat geïrriteerd over zijn.
    Het feit dat er ergens iets is mis gegaan nadat die fout was ontdekt en niet is recht gezet, daar zou ik werk van maken.
    Laat ze maar komen met een plan hoe ze dit in de toekomst kunnen voorkomen. En anders zou ik een officiële melding maken zodat hogerop dwingt tot zo'n verbeterplan.
     
    Lavita en Lafayette vinden dit leuk.
  16. Koraal82

    Koraal82 Fanatiek lid

    17 jul 2013
    2.959
    1.313
    113
    Mijn zoon heeft kinkhoest gehad (was gewoon ingeent) en daar is ie echt heel ziek van geweesr. Artsen zeiden dat hij het maar mild had omdat hij was ingeent. Nou als dat mild was dan ben je dus echt doodziek als je geen vaccinatie hebt gehad.
    Dus als het zou heersen en ze mijn kind eerder zouden willen enten zou ik dat ook gedaan hebben. Kan me best voorstellen als je net bevallen bent dat je je niet volledig op de hoogte bent en dat je er vanuit gaat dat het cb het wel weet.
     
    Lavita vindt dit leuk.
  17. Zonnebloem92

    Zonnebloem92 VIP lid

    4 dec 2012
    10.846
    4.212
    113
    Vrouw
    Zuid Holland
    Mee eens inderdaad.
     
    Lavita vindt dit leuk.
  18. Athina

    Athina VIP lid

    31 okt 2007
    23.496
    3.161
    113
    zwemjuf
    zuid-holland
    Kunnen ze geen titer bepaling doen? Ook zéker niet ideaal voor je kindje - bloedprikken - maar weer extra vaccinaties zijn dat ook niet echt denk ik...
    Ik snap je boosheid overigens.. helemaal terecht !
     
  19. Lavita

    Lavita Bekend lid

    23 aug 2016
    909
    953
    93
    Ja, ze heeft de prik van 4 jaar twee weken geleden gehad, maar ik lees op de website van het rivm dat deze niet werkt wanneer niet alle voorgaande vaccinaties van deze serie zijn gezet.
     
  20. Lavita

    Lavita Bekend lid

    23 aug 2016
    909
    953
    93
    Ik zat inderdaad ook aan een titerbepaling te denken. Ik las dat je die zelf moet betalen. Dat mag het cb dan voor mij gaan doen.
     

Deel Deze Pagina