Zelf in slaap leren vallen

Discussie in 'Baby en dreumes' gestart door Flamingooo, 30 okt 2019.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Flamingooo

    Flamingooo Niet meer actief

    Hoe hebben jullie je kindje geleerd om zelf in slaap te vallen?

    Ik zit niet te wachten op de adviezen: “hij is nog zo jong, hij hoeft het niet zelf te kunnen.” Daar waar mogelijk wieg ik hem namelijk met liefde in slaap, maar die ruimte is er gewoon niet altijd en dan eindig ik met een overprikkeld en oververmoeid kind. Daarnaast moet hij over een maand naar de opvang en dan is het ook geen overbodige luxe als hij het zelf kan.

    Mijn dochter viel vanaf het begin zelfstandig in slaap dus ik heb er zelf geen ervaring mee.
     
  2. Merell90

    Merell90 Bekend lid

    30 jul 2015
    995
    227
    43
    Vrouw
    Ik wiegde m'n zoontje ook altijd in slaap, hij is inmiddels 9 maanden en ik ga binnenkort weer aan het werk.

    Vorige week begonnen met hem half slaperig in bed te leggen en daarna naast z'n bed te gaan zitten. Eerste keer 20 minuutjes huilen, waarbij ik hem steeds suste en elke keer als hij ging staan weer neer legde. Maar ik heb doorgezet, en hij is zelf in slaap gevallen in z'n eigen bedje, zonder al teveel te moeten huilen. De keren daarna ging het steeds beter, alhoewel hij wel moe genoeg moet zijn.

    Ik heb trouwens het boek Droomritme gekocht van Stefanie Molenaar. Haar motto is 'slapen zonder huilen'. Zeker een aanrader

    Succes!
     
  3. Pien86

    Pien86 Bekend lid

    3 sep 2018
    710
    686
    93
    Vrouw
    Ha @Flamingooo,

    Mijn zoontje is nu 6 maanden oud en ik ben al vanaf de geboorte aan het oefenen door hem steeds wakker in bed te leggen. Doe jij dat ook? Het lukt vaker niet dan wel hoor, maar er zijn ook dagen dat het ons wel 3x lukt om hem zelf in slaap te laten vallen! Hier lukt het met name als we hem op tijd in bed leggen. Hier gaat het altijd zo: hij ligt te spelen in de box, wordt moe en begint te mopperen wat over gaat in huilen als je niks doet. Als we hem pas naar bed brengen als hij al een beetje moppert, lukt het zelf in slaap vallen niet meer. Zien we eerst een aankondiging zoals gapen, in oogjes wrijven of zn hoofd de hele tijd wegdraaien, brengen we hem meteen naar bed. Slaapzakje aan, in bed leggen, welterusten en kusje en dan gaan. Dan gaat hij vaak in bed nog een beetje spelen/brabbelen. Dat brabbelen kan een hoop herrie geven en lang duren haha, maar uiteindelijk valt hij in slaap. Soms niet... dan gaat het na een kwartier opeens over in huilen / hard brullen, dan wiegen we hem alsnog in slaap en duurt dat vaak nog maar een halve minuut ofzo. Ik merk dat hij zn bed nu steeds meer als fijne plek lijkt te gaan zien. Ook bij het wakker worden, dat was eerst meteen huilen en nu vaak gewoon kletsen in bed. Geen idee of je wat aan mijn verhaal hebt omdat het hier ook niet altijd lukt, maar wellicht haal je er nog een tip uit!

    Overigens lukt het ze op de opvang 9 van de 10 keer om hem zelf in slaap te laten vallen, typisch hè? En als het niet lukt leggen ze hem in de wandelwagen en wiebelen ze hem zo in slaap, terwijl ik hem hier echt in mn armen moet wiegen en rondlopen als het niet zelf lukt. Dus mijn zorgen over het slapen op de opvang waren voor niks. Hopelijk gaat het bij jullie net zo!
     
  4. Fristi2012

    Fristi2012 VIP lid

    23 jun 2014
    5.913
    3.333
    113
    Wat hier bij dochter goed hielp was echt op tijd in bed leggen.
    Ze kon maximaal anderhalf uur wakker zijn en moest er dan ook in liggen. Dan viel ze zo in slaap.
    Was ik te laat bleef ze zo weer een uur wakker en moeilijk doen en huilen.
     
  5. FoxyDiamond

    FoxyDiamond Bekend lid

    23 jan 2017
    637
    231
    43
    Ik had precies hetzelfde probleem toen der tijd. Wat bij mij hielp was een flesje geven voor het slapen, zo was hij al redelijk slaperig maar nog steeds wel wakker en viel hij heel makkelijk in slaap. Zoon is nu 1.5 en hij krijgt nog steeds een fles voor zn middagslaapje en 's avonds, anders valt hij ook moeilijk in slaap. Afleren heb ik nooit geprobeerd, vind het wel prima zo
     
  6. Zoe123

    Zoe123 VIP lid

    9 feb 2013
    11.425
    5.511
    113
    Vrouw
    De eerste maanden vielen mijn baby’s aan de borst in slaap, dan kon ik ze makkelijk weg leggen.
    Moet er wel bij zeggen dat ze alledrie ingebakerd werden.
    Dat hielp enorm.
     
  7. Mammielove

    Mammielove Niet meer actief

    Ik heb mijn kinderen altijd gewoon op bed gelegd als ze mor waren, vanaf het begin dus. En ik heb ze, op enkele uitzonderingen na, nooit in slaap hoeven brengen? Ik denk dat het ook een veetje gewenning is geworden, en dan zal je denk stapje voor stapje dat af moeten bouwen. Als jij weg bent en papa is thuis? Hoe valt hij dan in slaap?
     
  8. Flamingooo

    Flamingooo Niet meer actief

    Iedereen bedankt voor de reacties!

    @merel90 is denk ik wel best een verschil tussen 3 of 9 maanden. Kindje van 9 maanden kun je toch al meer uitleggen wat je doet enzo. Ik zou mijn kleintje van 3 maanden in ieder geval niet 20 minuten laten huilen. Ook niet als ik er bij ben.

    Het boek dat je noemt heb ik nog liggen van mn dochter. Zal het er eens bij pakken, wie weet heb ik er nog wat aan.

    @Pien86 ja we proberen hem zeker wakker weg te leggen. “Probleem” is dat hij een buikslaper is. Als we hem op zn rug leggen gaat hij niet slapen. Ligt eerst om zich heen te kijken en wordt op een gegeven moment boos, maar gaat niet slapen. Op z’n buik slaapt hij dus super als we hem weg leggen maar in slaap vallen op de buik is heel moeilijk, vooral omdat hij toch probeert de hele tijd zijn hoofdje op te tillen, hij pakt zijn rust niet zeg maar. Zelf in slaap vallen is (na die allereerste periode dat ze vrijwel de hele dag slapen) echt maar een paar keer gelukt.

    Buikslapen mag ook nog eens niet op de opvang dus ik zie er wel tegenop. Gelukkig kom ik er inmiddels al bijna twee jaar dus kom er vast wel uit met die meiden. Maar zou het liever anders zien.

    @Fristi2012 wakkertijd houd ik goed in de gaten maar levert nog niet echt iets op. Behalve dat ik merk dat in slaap wiegen veel moeilijker gaat als hij te lang wakker is.

    @FoxyDiamond en @Zoe123 in slaap voeden zou ik geen enkel probleem vinden (de boekjes die zeggen dat het zo niet hoort trek ik me niks van aan ;)). Maar helaas, hij valt echt nooit in slaap aan de fles, hoe moe hij ook is. Pas ná de fles en dan met gewieg slaapt hij.

    Oh en inbakeren wordt hij juist woedend van :rolleyes: doen we dus niet meer. Maar met buikslapen ook niet echt nodig.

    Dat heb ik ook gedaan met allebei mijn kinderen. Bij dochter werkte het prima. Bij zoon precies hetzelfde aangepakt en toch lukt het bij hem echt niet. Althans niet meer sinds er echt sprake is van slaapjes en wakkertijd. De hele vroege eerste periode lukte het wel. Dus nee ik denk niet dat het gewenning is. Ook bij mijn vriend lukt het niet om zelfstandig in slaap te vallen. We oefenen er echt heel veel mee, zeker op de dagen dat we samen thuis zijn. Als ik alleen ben met twee kinderen is het een stuk lastiger. Mijn dochter is pas net 2 en kan nog niet heel lang alleen zijn.
     
  9. Nora001

    Nora001 Bekend lid

    22 jan 2019
    507
    303
    63
    Vrouw
    Mijn zoon had fases waar in hij minder goed alleen in slaap viel.
    Ik denk meestal in stappen van nabijheid. Dus vasthouden, handje vasthouden /strelen, naast hem zitten, in de kamer rondlopen/bezig zijn, in de gang met de deur open, deur dicht. Ik probeer dan wat hij oké vind, begint hij te huilen, stap terug. Is het oké, probeer ik een volgende stap.

    Overigens ging het bij de opvang heel anders dan thuis, aangezien hij daar veel sneller moe was.
     
  10. G89

    G89 VIP lid

    18 sep 2008
    9.911
    1.188
    113
    Nederland
    Onze oudste viel alleen maar in een schommelstoel in slaap, resultaat een kind dat amper in slaap viel in zijn bedje en waarbij ik tot 1,5 jaar uren naast zijn bedje heb gezeten tot hij wel in slaap viel. Die drama wilde ik niet nog eens, dus ben er met de jongste vroeg mee gestart.

    Zo te zien zijn ze beide even oud. Ik ben erg gaan letten op zijn ik-val-in-slaap patroon. Vrijwel direct na de fles leg ik hem wakker weg. Dit gaat nog niet altijd goed. Als ik merk dat het hem niet lukt om in slaap te vallen dan ga ik naast zijn bedje zitten met een hand op zijn buikje en de andere hand houd ik zijn speentje vast, die floept er regelmatig uit. Dit duurt max 30 minuten en dan slaapt hij. Wat hier ook helpt is een doekje over zijn ogen leggen, dan is hij vrijwel binnen 3 minuten vertrokken.

    Als het echt niet lukt, terwijl hij wel echt moe is. Dan leg ik hem op ons bed en dan ga ik er naast liggen. Nu scheelt het wel dat mijn oudste een stuk ouder is en zich prima alleen kan vermaken.

    's Avonds (19.00) kan ik hem wel zonder problemen weg leggen, maar dat komt omdat het dan pikkedonker is. Is dat bij jouw zoontje ook?
     
  11. Pien86

    Pien86 Bekend lid

    3 sep 2018
    710
    686
    93
    Vrouw
    Oh wat lastig ja, dat buikslapen. Vooral omdat hij in die houding dus niet in slaap valt. Zou ook gewoon blijven oefenen op de rug en wie weet gaat het op de opvang wel gesmeerd joh!

    Wij hebben hem overigens ook vanaf het begin gewoon in bed gelegd en doen dit nog steeds, maar zelf in slaap vallen lukt dus heel vaak niet. Is derhalve ook geen gewenning aan te pas gekomen, als het ze wel meteen lukt is het gewoon 'mazzel' denk ik. En ieder kindje is natuurlijk anders! Gewoon blijven oefenen!
     

Deel Deze Pagina