Placenta previa

Discussie in 'Gezondheid' gestart door betties, 22 okt 2019.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. betties

    betties Fanatiek lid

    24 feb 2011
    1.954
    168
    63
    De 20weken echo gehad en alles met de kleine is top! Maar... De placenta blijkt over de uitgang te liggen. Niet met een puntje maar echt een stuk eroverheen. En daarbij blijkt ook de navelstreng bij de uitgang te liggen. Eerst dacht ik nog, ach dat groeit nog wel weg. Bij mijn eerste lag er ook een klein deel te dicht bij de uitgang en dat groeiende omhoog weg.
    Maar na de echo begon de echoscopiste echt te benadrukken dat dit geen fijn scenario is. Ze liet het protocol over aan de VK en ging die ook meteen bellen zodat het direct in mijn dossier staan. Ze waarschuwde daarna voor bloedingen enals dat gebeurt ik direct naar een ziekenhuis moet of zelfs 112 moet bellen. Mogelijk kan ik alleen bevallen middels een geplande keizersnede... Ehm wat?! Van nr 1 en 2 ben ik prima thuis bevallen en nu lijkt dat scenario zeker van de baan. En ik ben nu als de dood bloed te zien. Van Google krijg ik het benauwd. Volgende week maandag heb ik in het ziekenhuis een echo en een afspraak met een gyn. We zijn nu een week op vakantie (gelukkig in NL). Maar ik zit hier niet lekker. Het ziekenhuis wilde namelijk deze week al een afspraak maar dat wordt nu dus direct maandag. Nog even nagebeld met mijn VK maar het ziet er naar uit dat ik overgedragen ga worden aan het ziekenhuis. Zo balen. Dag lijkt me vreselijk! Maar goed dat moet dan maar....
    Zit er iemand in hetzelfde schuitje?
     
  2. JoyeuxNoel

    JoyeuxNoel Actief lid

    9 feb 2019
    151
    78
    28
    Vrouw
    Hoi, snap dat je ervan geschrokken bent!

    Ik ben 4 weken terug bevallen dmv spoedkeizersnede omdat mijn placenta blijkbaar ook voor de uitgang lag. Hier zijn ze pas bij de bevalling achtergekomen. Ik ben ook extreem bang voor bloed en alles, maar het is helemaal goed gekomen.

    Vaak hoor je overigens dat de placenta nog naar boven trekt aan het eind vd zwangerschap. Hoop voor je dat dit zo gaat zijn bij jou!

    Succes!
     
  3. JoyeuxNoel

    JoyeuxNoel Actief lid

    9 feb 2019
    151
    78
    28
    Vrouw
    Oja en die keizersnede vond ik echt super meevallen; de ingreep zelf en het herstel ook. Dus zou daar altijd voor kiezen mocht in weer in zo'n situatie terecht komen. Ik ben vaginaal begonnen met de bevalling, maar schoot dus niet op ivm die placenta. Dat vond ik allemaal veel erger dan die keizersnede.
     
  4. Siepie85

    Siepie85 VIP lid

    8 nov 2013
    7.821
    7.769
    113
    Amsterdam
    Hier ook lang er compleet overheen gelegen en er voorbij. Met 32 weken goede nieuws hij lag er niet meer over en ver genoeg weg. Geen bloedverlies gehad totdat moment en toen begon juist het bloedverlies en heb ik weken opgenomen gelegen maar dus niet door de placenta. dus kan nog goed komen!
     
  5. betties

    betties Fanatiek lid

    24 feb 2011
    1.954
    168
    63
    Jeetje dan heb je goed nieuws en dan onverwachts alsnog opnames en bloed?! Pffff. Ik ben nu al.als de dood om te gaan bloeden. En daar baal ik van, dat er constant onzekerheid is. Heb je uiteindelijk een inleiding of een keizersnede gehad?
     
  6. Siepie85

    Siepie85 VIP lid

    8 nov 2013
    7.821
    7.769
    113
    Amsterdam
    kwam spontaan op gang met 36.1 helaas wederom keizersnede omdat hij net zoals z’n zus in kruin lag.
     
  7. Zoe123

    Zoe123 VIP lid

    9 feb 2013
    11.397
    5.494
    113
    Vrouw
    Je vraagt om ervaringen, die heb ik maar wellicht niet helemaal wat je wil horen.
    Ik was zwanger van jongste dochter.
    Ook hier lag de placenta voor de uitgang en de navelstreng lag ook niet ideaal.
    Ik ben 2 x opgenomen voor heftige bloedingen.
    Beide keren bleek dat er niets aan de hand was, kindje deed het prima.
    Maar steeds midden in de nacht je spullen pakken en in allerijl naar het ziekenhuis,
    dat hakt er wel in.
    De 3e keer was het mooi geweest, ik was 41 weken zwanger en had 3 cm ontsluiting.
    En dus kreeg ik dezelfde ochtend een KS.

    Je bent bang voor bloed, begrijpelijk, maar bloed betekend dus niet automatisch dat er iets mis is,
    godzijdank!
     
  8. wiedeltje

    wiedeltje Fanatiek lid

    2 apr 2012
    1.134
    1.466
    113
    Ik heb het ook gehad bij mijn 4e. Vanaf 20 weken echo extra in de gaten gehouden. Gelukkig nooit bloedverlies gehad. Met 30 weken lag hij er nog 6 cm overheen. Doorgestuurd naar gyn. Elke 2 weken kreeg ik inwendige echo. 2 weken later nog steeds 6 cm er overheen. Maar vanaf toen ging hij wel weg groeien. En met ruim 38 weken was hij ineens helemaal verdwenen en mocht ik alsnog thuis bevallen. Een pak van mijn hart. Maar wat was het een hoop heisa telkens geweest.

    Ik hoop voor jou dat het ook allemaal mee mag vallen!
     
    betties vindt dit leuk.
  9. betties

    betties Fanatiek lid

    24 feb 2011
    1.954
    168
    63
    Dank voor je verhaal. Het lijkt me eng om inderdaad onverwachts bloedingen te krijgen, opgenomen te worden etc. Ik heb ook 2 andere kids die opgevangen moeten worden. Gelukkig heb je een positief verhaal, naar de rust is er wel uit zeg maar.
     
  10. betties

    betties Fanatiek lid

    24 feb 2011
    1.954
    168
    63
    Keizersnede lijkt me vreselijk. Sowieso een ziekenhuisbevalling bah. Maar ja als er geen keuze is dan moet het maar. We gaan het wel zien. Bedankt voor je positieve verhaal.
     
  11. Siepie85

    Siepie85 VIP lid

    8 nov 2013
    7.821
    7.769
    113
    Amsterdam
    Nog misschien ter geruststelling je hebt tot 28 weken sowieso kans dat het maar een kleine kans is op bloedingen dit neemt pas toe na 28 weken. En misschien is hij dan wel opgeschoven. Het is idd killing te weten dat je elk moment bloedverlies kan hebben, ik had daarom ook maar standaard een boxershort plus maandverband in m’n tas gestopt.
    Hopelijk gewoon geen bloedverlies en dat hij mooi omhoog gaat komen!!!
     
  12. sarah28

    sarah28 Fanatiek lid

    14 feb 2013
    3.605
    1.913
    113
    Geef t de tijd om te laten bezinken. Bij mij lag de placenta niet over de uitgang maar wel te dichtbij en hopelijk trekt hij nog op. Maar ik was er al heel gauw berustend in, als t niet optrekt en risico voor natuurlijke bevalling is te groot, dan maar n keizersnede. Mijn man is daar weer veel banger voor maar ik dus niet.
    Ook bloedverlies vind ik niet perse beangstigend. Vond t juist fijn dat ze me daarvoor gewaarschuwd hebben zodat ik al een "vluchtplan" klaar heb mocht t nodig zijn.
    Hopelijk kun je nog n beetje van je vakantie genieten en erin berusten. Het gaat helaas niet altijd van n leien dakje en kan me voorstellen dat dat na 2 probleemloze bevallingen nu even hard binnenkomt, maar het is wel de realiteit. Ik had bij mn eerste al een helse bevalling dus ideaalbeelden heb ik allang laten varen!
     
  13. Iertje81

    Iertje81 VIP lid

    31 dec 2015
    17.624
    32.956
    113
    Ik heb 2x een ks gehad (‘op verzoek’) en had het niet anders gewild. Goed; de 2e diende zich al eerder aan dus een spoedje, maar nooit op de natuurlijke manier bevallen dus.
    Misschien moet je het wat positiever gaan zien allemaal. Ze houden je gewoon heel erg goed in de gaten en dat is toch alleen maar fijn? Als er iets mis zou gaan dan staat alles paraat en zijn jij en je kindje in goede handen.
    Ze hadden het ook nog later kunnen ontdekken en dan had je aan alle toeters en bellen moeten trekken die er maar zijn.
    Uiteindelijk gaat het erom dat je een gezond kindje ter wereld zet en dan maakt het niet uit op welke manier zou ik dan denken. Daarbij is iedere zwangerschap onzeker en is denk ik iedere aanstaande moeder bang voor bloed etc.
    Ik wil je verhaal niet afzwakken hoor, maar dat blijven hangen in het negatieve en de vergelijking maken met eerdere bevallingen en zwangerschappen heeft geen zin. Elke keer is weer anders.
    Dat ze je snel willen zien in het ziekenhuis is omdat ze geen enkel risico nemen met een kindje.
    Ik zou in jouw geval alleen maar blij zijn dat ze je zo helpen en meedenken en adviseren.
    Ik heb de ‘bemoeienis’ van het ziekenhuis alleen maar als prettig ervaren omdat ik dacht; ik kan het wel allemaal willen zoals ik zelf denk, maar ik ben geen arts. Ook geen gyn of vk. Zij weten het het beste.
     
    Ysabella vindt dit leuk.
  14. AnnemarieK77

    AnnemarieK77 Actief lid

    6 jun 2019
    324
    489
    63
    Vrouw
    Hier geen fijn verhaal over lage placenta. Maar wel met gezonde afloop voor m moeder en kind...;)

    Hier een placenta previa totalis gehad. Met 17 we k en bij een bloeding zagen ze het voor het eerst. Vanaf 25 weken met grote regelmaat zware bloedingen gehad. Ik mocht ook niet meer alleen zijn toen. Met 25 weken ook longrijpingsprikjes en met 30 nogmaals.
    Uiteindelijk vanaf week 27 tot week 33 in het ziekenhuis gelegen. Toen toch nog met een spoedkeizersnee bevallen omdat ik weer een zware bloeding had en de mijn placenta voor meer dan de helft afgestorven was.
    Tijdens keizersnee veel bloed verloren en transfusie gehad.
    Ik vond het heel heftig en zwaar. Maar godzijdank zijn zowel mijn kindje als ik er goed uitgekomen en beide goed hersteld.
     
  15. Paris91

    Paris91 Fanatiek lid

    22 jul 2017
    1.341
    1.248
    113
    Vrouw
    Ik lees graag mee. Ik heb vandaag te horen gekregen dat de placenta een gedeelte voor de uitgang lag. Ze zei dat dit nog kon verschuiven door het groeien van de baarmoeder, dus daar hoop ik op.
    Moet met 30 weken terugkomen, tussendoor geen controle.
    Heb er verder geen informatie over gehad, ook niet qua bloedingen.
    Vind het een enorm eng idee dat dat kan gebeuren.

    Mag je eigenlijk nog seks hebben met placenta previa? Of verhoogd dat het risico op bloedingen?
     
  16. AnnemarieK77

    AnnemarieK77 Actief lid

    6 jun 2019
    324
    489
    63
    Vrouw
    Bij mij werd sex te zeerste afgeraden
    Maar ik had echte een previa totalis. Weet niet hoe het met een previa is.
     
    Paris91 vindt dit leuk.
  17. sarah28

    sarah28 Fanatiek lid

    14 feb 2013
    3.605
    1.913
    113
    Alleen als hij helemaal voor de uutgang ligt niet. Anders kan t wel, tenzij je dus bloedingen ervan krijgt. Bij mij was t geen probleem.
     
    Paris91 vindt dit leuk.
  18. Jacy82

    Jacy82 Bekend lid

    24 nov 2018
    742
    418
    63
    Vrouw
    Paris, bij mij was dat ook geen probleem hoor seks hebben kon gewoon. En die placenta was bij 30 weken gewoon mee naar boven gegroeid. Ze moeten het alleen wel checken zodat er noet aan een gevaarlijke natuurlijke bevalling begonnen wordt als die niet op zou trekken. Maar dat gebeurd geloof ik niet zo vaak (behalve dan bij totalis, maar dat is anders)
     
    Paris91 vindt dit leuk.
  19. Caro25

    Caro25 Bekend lid

    16 jan 2017
    542
    354
    63
    Vrouw
    Bij de jongste ook een placenta previa gehad. Met 31 weken was hij voor de uitgang weg. Ik ben uiteindelijk heerlijk thuis bevallen.

    Hopelijk groeit jou placenta ook mooi omhoog!

    Ik mocht trouwens tot 31 weken ook geen seks hebben.
     
  20. dreumesje

    dreumesje VIP lid

    7 jan 2014
    7.308
    1.782
    113
    Vrouw
    Ik heb het ook gehad bij de tweede, dat zagen ze bij de 20 weken echo. Moest terug komen met 30 weken en daar zagen ze dat de placenta mooi mee omhoog gegaan was. Ik kon dus weer thuis bevallen. Ik heb er gelukkig geen bloedingen van gehad en mocht wel seks hebben.
     

Deel Deze Pagina