Moeilijk zindelijk worden..

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door Oranjerood, 4 nov 2019.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Oranjerood

    Oranjerood Actief lid

    12 feb 2014
    128
    59
    28
    Zoontje is net 3 geworden en we zijn nu weer serieus begonnen met zindelijk worden. Hebben het al een paar keer eerder geprobeerd maar hij leek het gewoon niet te snappen. Plaste om de 5 min kleine beetjes in zn broek. Soms ook grote plassen. Ook nadat ie op de wc 'uitgeplast' had. Voelde het soms ook niet dat ie geplast had. Hebben steeds een week aangehouden van veel thuis zijn en weinig afspraken, maar word er zo moe van.. als er na die week nog weinig verandering te zien is, en hij nog steeds om de haverklap overal plast. Soms vertelt hij het niet en kom ik erachter dat hij nat is of ergens heeft geplast. Beloning met stickers vindt ie niks, we hebben het nu steeds over een cadeau. Maar na een paar dagen dat zeggen is die rek er ook wel een beetje uit.. soms denk ik hij voelt het gewoon niet, en andere momenten denk ik het boeit hem gewoon niet. Hij vindt een natte broek ook niet erg..

    Ik moet nu wel af en toe de deur uit; boodschap, dochter ophalen.. of naar de psz en doe m dan weer een luier om of luier broekje, want het kwam voor dat ie onderweg zo een paar x had geplast. Vindt het zo erg verwarrend voor hem, maar praktisch gezien is het anders gewoon niet te doen..

    Zijn nu alweer 2 weken aam het oefen nu, maar ik zie zo weinig vooruitgang..

    Heeft iemand ervaring bij wie het ook zo moeizaam verliep.. tips?
     
  2. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.500
    8.353
    113
    Misschien is hij er nog niet aan toe?
     
  3. Adje

    Adje VIP lid

    21 aug 2015
    15.487
    24.362
    113
    Mijn zoon is ruim drie en is er ook nog niet helemaal klaar voor. Ik heb de herfstvakantie gebruikt om de luier uit te laten en iedere dag ging het net een keer vaker mis. Na 4 dgn zijn we gestopt. We proberen het over een tijdje nog wel een keer. Tot die tijd stimuleren we het gewoon en houden we het positief en zo plast hij met enige regelmaat wel op de wc, maar heeft ook nog een luierbroekje om.

    Dus mijn tip zou zijn: laat het even los en probeer het over een tijdje weer. Sommige kinderen doen dit pas als ze er echt helemaal klaar voor zijn en andere kinderen zijn daar meer in te sturen. Ik heb er nu dus weer één die er echt klaar voor moet zijn (net als zijn oudste zus). De andere twee kon ik daar wel weer meer in sturen.
     
  4. Patty86

    Patty86 Fanatiek lid

    8 okt 2012
    3.270
    2.441
    113
    Vrouw
    Met kleine plasjes en veel plasjes op een dag is hij er gewoon nog niet aan toe. Mijn oudste dochter is nu echt zindelijk en zij is 5.5 jaar. Hebben wij kinderarts gelopen met haar. Zijn bij elkaar ruim 3 jaar in de weer geweest. Jongste is 3.5 jaar en zij was rond de 2.5 begonnen met zindelijkheid en vlak voor haarde 3e verjaardag dag en nachtzindelijk. Ik heb bij haar echt op de signalen gelet. Idd grote plassen, droge periodes. Dan weet je dat de blaas capaciteit genoeg heeft. Toen een paar dagen vrij genomen, alle luiers de deur uit en pyamabroek en onderbroek aan en het gewoon laten gebeuren. Oftewel plas maar in je broek. Uiteraard samen schoonmaken en vertellen dat dit op de wc moet. Ik ben toen 3 dagen fulltime thuis gebleven. Zou ik geen verbetering zien dan stoppen. Maar aan het eind van dag 1 zat het eerste plasje in het potje en natuurlijk waren er nog ongelukjes en die zijn er nu ook nog wel eens. Maar het gaat super. Na 3 dagen dus ook gewoon in de auto en met boodschappen zonder luier. In de eerste dagen heb ik niks gezegd. Dus niet naar de wc sturen, geen beloningen of snoepjes etc. Plassen is normaal. Poepen heeft ze overigens 3 maanden in haar onderbroek gedaan. Toen was die knop ook ineens om. Toen het een week goed ging zie ik. mama heeft centjes over want geen luiers meer nodig en zijn we heerlijk naar de efteling geweest. ik beloonde dus onverwacht. Ik heb dus geen tegenprestatie aangeboden voor het plassen.
     
  5. Fuddey

    Fuddey VIP lid

    6 okt 2015
    16.382
    12.678
    113
    Hier begon het ook met kleine plasjes en heel vaak; als je een luier gewend bent, is dat ook niet zo gek, dan kan het gewoon plassen wanneer je wil, geen noodzaak tot langer ophouden.
    Hier ging de luier helemaal uit, alleen een onderbroek aan, en dan heel vaak even naar de wc sturen, en ook regelmatig even dweilen. Maar toen het kwartje viel (na een dag of 3 echt geen luier meer buiten bed om), gingen ze eigenlijk vrij snel van ‘vaak een beetje’ naar ‘minder vaak een grote’ plas. De eerste paar weken nog vaak snelllll naar de wc moeten, maar daarna ging het even volhouden prima - ook buiten de deur met bv ophouden tot we thuis waren of tot we een openbaar toilet hadden gevonden.
     
  6. bulakgirl

    bulakgirl Fanatiek lid

    4 aug 2013
    2.928
    2.383
    113
    Laat het even rusten en probeer het anders later nog eens... Bij onze oudste hebben we het ook een paar keer moeten proberen... Hij was er ook nog niet aan toe, tot het ineens wel lukte... Net na z'n 3e verjaardag.

    Nu de jongste hebben we einde van de zomervakantie z'n luier uit gedaan en dat werkte wel redelijk... Nog steeds zijn er dagen dat hij meerdere malen een natte broek heeft, waardoor ik ga twijfelen of hij er wel aan toe is en hem weer een luier aan wil geven... Maar daar tegenover staan dan weer de volledig droge dagen wat hij dus blijkbaar ook gewoon kan!‍♀️

    Dus wij blijven volhouden en doorzetten! Meneer lijkt het te lang op te houden waardoor 't vaak bij de wc mis gaat, omdat hij dus net te laat is dan hier oefenen we dus op op tijd gaan... (sturen wanneer ik de signalen zie ;))

    Had hij niet laten zijn dat hij het wel kan, hadden we het plan ook weer in de kast gezet en in 't voorjaar weer geprobeerd.
     
  7. Mythique

    Mythique Fanatiek lid

    3 apr 2015
    4.643
    3.771
    113
    Mijn zoon kreeg na elke plas op het potje een snoepje. Ongetwijfeld voor velen ontzettend niet pedagogisch verantwoord maar het werkte als een trein. Het ging direct helemaal goed. Natuurlijk af en toe een ongelukje maar hij begreep donderdsgoed wat de bedoeling was, hij had er eerder gewoon geen zin in. Dat was ongeveer een maand voor zijn 3e verjaardag.
     
  8. pluk

    pluk VIP lid

    13 dec 2005
    16.048
    4.241
    113
    Laat het rusten, het komt echt wel alleen is het ene kind er sneller mee dan een ander kind.

    Mijn zoon (nu 13) hebben we ook enorm gepusht ( hij was toen 3.5 jaar) omdat wij vonden dat hij nu wel eens zindelijk moest gaan zijn (en de omgeving vond dit ook , van daar dus ook druk). Nou we hebben het geweten, een drama, mannetje kwam al plassend voorbij , had totaal geen idee wat hij nu moest voelen etc. Uiteindelijk zijn we naar de huisarts gegaan want in onze beleving was er dus echt iets mis. Die gaf het advies om hem gewoon weer een luier om te doen en eerst eens even te gaan genieten van de grote vakantie en het daarna maar eens weer te bekijken. Dat gaf inderdaad rust en toen in eens, tijdens onze vakantie was het mam luier uit, maar neem je hem wel mee want als ik moet plassen dan moet hij om. En zo hebben we het gedaan en binnen 2 weken was hij dag (en nacht) zindelijk . Vlak voordat hij met groep 1 zou beginnen en vlak voor zijn 4 de verjaardag.

    Bij mijn dochter hebben we het uiteindelijk hetzelfde aangepakt, wel een potje neergezet, de mededeling dat het de bedoeling was dat ze (net als wij en haar grote broer) op de wc ging plassen. Met 3.5 jaar wilde ze de luier niet meer om, had een paar ongelukjes maar na een weekje of 3 was ze dagzindelijk.
     
  9. Oranjerood

    Oranjerood Actief lid

    12 feb 2014
    128
    59
    28
    Ja misschien moet ik het ook een beetje los laten. Mijn dochter was destijds al vroeg zindelijk met 2 jaar, het ging ook gelijk goed.. om me heen zie ik ook allemaal kinderen van zijn leeftijd die al zindelijk zijn, dus ik voelde een beetje druk.. stom eigenlijk, want ik weet ook wel dat het gewoon wel komt als ze er klaar voor zijn. Maar ik vroeg me gewoon af of het niet ook een kwestie is van maar lang genoeg proberen.. ik bedoel hij is nu toch al zon tijd gewend aan die luier, zolang ik dat ding omlaat zal hij denk ik niet eens sneller zindelijk worden.. omdat hij gewend is dat hij (kleine beetjes) gewoon kan laten lopen?
     
  10. Oranjerood

    Oranjerood Actief lid

    12 feb 2014
    128
    59
    28
    Heb ik bij mijn dochter ook gedaan, maar die had het snel.door.. Hij kan ook niet zo goed tegen snoep/suiker dus daar wil ik niet aan beginnen haha. Hij heeft nu een cadeautje uitgekozen en elke keer daaraan helpen herinneren ging afgelopem 2 dagen heel goed! Wel paar ongelukjes, maar geeft nu regelmatig zelf aan te moeten plassen of poepen..
     
  11. Oranjerood

    Oranjerood Actief lid

    12 feb 2014
    128
    59
    28
    Ja je kan je kind natuurlijk niet dwingen. Ik voel eerlijk gezegd ook wel wat druk omdat veel kinderen om ons heen van zijn leeftijd al zindelijk zijn. Ook omdat hij het gewoon niet door leek te hebben..
     
  12. Yoshi83

    Yoshi83 Actief lid

    8 jun 2018
    128
    90
    28
    Vrouw
    Hier op het forum zijn heel veel kindjes rond de 2 jaar al zindelijk.
    Bij de peuterspeelzaal zeggen ze dat daar 80% van de kinderen op hen 3de verjaardag nog een luier aan hebben.

    Hij is pas net 3, ik zou het nu loslaten. Luier weer aan en over 2 maanden weer proberen. Hij heeft nog een jaar om zindelijk te worden.

    Mijn oudste heb ik met chocolade om moeten kopen. Hij was toen ruim 3,5. Werd toen toch een beetje zenuwachtig. Hij was toen binnen 2 dagen dag en nacht zindelijk.
     
  13. Vero0504

    Vero0504 VIP lid

    17 nov 2016
    17.821
    14.154
    113
    Dochter hier zonder luier houdt t uren droog. Maar denk nou niet dat ze op een potje gebruikt of op de wc wil. Ze snapt dat plasje op een potje kan, doet ook rustig pssssssss klaaaaaar! (Nep dus) Nee hoor,
    die piept dat ze een luier wil en ben je dan niet snel genoeg plast ze in een hoek of achter de bank. Vaste tijden plassen (klok/moment) ook nog geen succes. Dus ik laat het even rusten en probeer het volgende vakantie weer.
     
  14. pluk

    pluk VIP lid

    13 dec 2005
    16.048
    4.241
    113
    Klopt hoor de druk van buitenaf kan soms erg aanwezig zijn. Wij kregen ook vaak opmerkingen van is hij nu nog niet zindelijk? Alles werd afgemeten aan het zindelijk zijn
     
  15. meis1987

    meis1987 Fanatiek lid

    13 dec 2011
    2.353
    360
    83
    in een huis
    Ik dacht dat mijn jongste nooit zindelijk zou worden, en de basisschool kwam steeds dichterbij!
    Uiteindelijk in de zomervakantie voor dat hij naar school zou gaan in een weekje gelukt. Hij ging met blote billen in het zwembad. En ging er uit om naar zijn potje te lopen. Voor het poepen 1x een cadeau gebruikt om dat te durven ip het potje. Daarna was de stap naar de wc zo gemaakt. Ik maakte mij zoveel zorgen. Maar uiteindelijk bleek hij gewoon tw 'lui'

    Succes! Zou het dus gewoon nig even laten rusten.
     
  16. Bootcamp babe

    Bootcamp babe Niet meer actief

    Ik geloof niet zo in er klaar voor zijn. Zindelijk zijn is gedrag. Dat is aan te leren. Maar het kost tijd, energie en heel veel natte broeken soms. Ik heb wat afgedweild en gewassen bij de oudste. Maar als we bij hem hadden gewacht tot hij er klaar voor was, was hij nog steeds niet zindelijk. Hij vindt in zijn broek plassen geen enkel probleem en had het liefst nog een luier om. Hij is 4,5 jaar.
    Hier was het luier uit en niet meer om (behalve met slapen) en snoepje als het goed ging of in vooruitzicht stellen. En volhouden. Twee weken is echt niks in mijn beleving. Onze oudste deed er twee maanden over.
     
    Feye en Shakes vinden dit leuk.
  17. Piep2016

    Piep2016 Fanatiek lid

    30 apr 2016
    1.408
    952
    113
    Hier bij alle kinderen dezelfde ‘fout’ gemaakt door te vinden dat ze zindelijk moesten worden...bij alle teruggeroepen door de kinderarts. Die zei: je kunt zoveel pushen als je wilt maar jij maakt als ouder niet uit wanneer je kind ‘klaar’ is om geen luier meer om te hebben. Bij alle na die opmerking gestopt met pushen en ze besloten alle naar een week of twee dat ze geen luier meer nodig hadden.
     
  18. Patty86

    Patty86 Fanatiek lid

    8 okt 2012
    3.270
    2.441
    113
    Vrouw
    Mijn oudste wordt 6 jaar en is pas sinds een maand helemaal zindelijk en dus met 5.5 jaar. En dat is nog wel een meisje. Keurig met 2 jaar begonnen met het potje. Leek goed te gaan maar die echy droge dag kwam maar niet. We hebben echt alles geprobeerd. Stimuleren, negeren, belonen, straffen, bloot lopen, zelf omkleden. Gek werd ik ervan. Het werd alleen maar erger. Meer dan een jaar lang had ze 6 tot 8 natte broeken per dag. Mijn jongste dochter werd met 2.5 in 3 dagen plaszindelijk. De oudste vroeg mij in tranen 'mama waarom lukt het mij niet? Ik kreeg de indruk dat er iets met haar blaas aan de hand was. Ik had al meerdere malen aangegeven bij cb en de huisarts dat ze maar niet zindelijk werd. Ben weggestuurd met komt vanzelf, ze is net naar school etc. Ik merkte dat de luier van mijn dochter in de ochtend wel droog was. Dit een week getest en iedere ochtend droog. Toen heb ik verwijzing gevraagd naar de kinderarts en uroloog. Ik vond het zo gek dat ze wel nacht zindelijk werd. Heb een plasdagboek bijgehouden. Ze gaat gewoon zelf naar de wc. Ook bekkenfysio gehad. De natte broeken bleven. Uit de echo bleek dat haar blaas onnauwkeurig samentrekt en dan verloor dochter dus steeds urine. Nu dus nog aan de medicatie. Soms gaat het niet vanzelf. Soms wel. Ik heb het beiden meegemaakt. De publieke opinie heeft besloten dat een kind met 4 zindelijk moet zijn. Soms gaat dat niet. Hier deed school helemaal niet moeilijk. Kind moest zichzelf kunnen omkleden. Poepen ging hier wel goed.
     
    Liyana89 vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina