Wasbare of wegwerpluiers?

Discussie in 'De babyuitzet' gestart door Amaranthas, 2 nov 2019.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Nixter

    Nixter Fanatiek lid

    14 jul 2016
    1.593
    1.260
    113
    vlakbij Amsterdam
    Zeker als de baby heel klein is, is het pakket luier wel heel groot, maar je kindje groeit er vanzelf meer in.
    Je kunt in het begin kiezen voor newborn luiertjes.

    Hoe vaak je moet verschonen is afhankelijk van het plas gedrag van je baby en de luier.
    Heel in het begin, in de newbornfase, verschoon je vaak wel veel, elke 2 of 3 uur.

    Als je kindje ouder wordt, merk je vanzelf hoevaak je nog verschoond.
    Wij verschonen ongeveer elke 3 uur.
    Ongeveer om 8:00 - 11:00 - 14:00 - 17:00 en 19:30
    Soms bij veel poep vaker, maar dat is volgens mij met wegwerp niet anders.

    Snachts draagt hij een nachtluier en wordt niet meer verschoond.
     
  2. Irene2

    Irene2 Actief lid

    21 mrt 2019
    375
    610
    93
    Vrouw
    Wij gaan ook wasbare luiers gebruiken, maar we beginnen met een huurpakket. Hier zitten verschillende merken en systemen in zodat we kunnen kijken wat bij ons en de baby past. En we kunnen natuurlijk ook meteen zien of het ons echt zo goed gaat bevallen als dat we nu denken.

    Wij gaan huren bij Wasbaar Wonderland, maar ook bij Nappy's en de Groene Billenbode kun je onder andere huren(en bij nog wel meer webwinkels, even zoeken en je vindt genoeg).

    Voordelen van een huurpakket zoals ik er nu vooraf naar kijk:
    Je kunt verschillende merken en systemen testen zonder ze al aan te moeten schaffen.
    Je hoeft niet apart newborn luiers te kopen voor een korte periode(je hebt one size luiers, meestal vanaf 4 kilo, maar die zijn vaak wel erg groot en dik voor die ukkies).
    Je kunt zelf ervaren of je het écht prettig vindt.

    Nadelen van huren:
    Wij krijgen het pakket pas in week 39 in huis. Tot die tijd kan ik niet echt de commode al inrichten want ik mis nog van alles... Leuk hoor, nesteldrang. :thumup: Mocht ik eerder bevallen dan laat je dat weten en sturen ze het zo snel mogelijk op. Je hebt dus kans dat je dan de eerste paar dagen wegwerp moet gebruiken.
    Je hebt geen nieuwe luiers. Wel worden ze voor je ze krijgt goed gecontroleerd en goed gewassen zodat de luiers wel gewoon schoon zijn.

    Nog een tip: Er is een grote wasbare luier groep op Facebook. Hier lees ik nu al een paar maanden mee en haal ik heel veel hele goede tips uit.
     
    Oilell vindt dit leuk.
  3. Zwierezwaai

    Zwierezwaai Niet meer actief

    Wij gebruiken wasbaar. Vanaf ons tweede kindje. En nu bij de vierde dus ook weer. We verschonen ongeveer elke 3 uur en bij poep uiteraard eerder. 2 delige systemen zijn erg fijn en het minst lekgevoelig bij iets mindere pasvorm. Een luier van bamboe of hennep en zelfs katoen houden het langer uit dan een synthetische inlegger.

    Ik doe het zo bij een plasluier: luier die vies is leg ik met overbroekje aan de kant en pak een tweede overbroekje en schone luier. Als die om is, gooi ik de vieze luier in de luieremmer en leg het overbroekje weer terug op de stapel. Die kun je namelijk meerdere keren gebruiken als hij niet vies is geworden door poep.
    Inlegvellen zijn super zodat er geen poep in je wasmachine komt. Op de hand luiers uitspoelen doe ik nooit.
     
  4. GroeneBomen

    GroeneBomen VIP lid

    7 mei 2019
    22.529
    26.079
    113
    Vrouw
    Ik heb wegwerp. Ik heb ook wasbaar maar zoon was/is echt een mega plasser. Hij wordt nu nog elke nacht verschoond anders lekt hij door, terwijl hij voordat hij naar bed gaat ook nog naar de wc gaat.

    Ik moest met wasbare luiers vaak verschonen maar ook zijn kleding omdat het de stortvloed minder snel opnam dan wegwerp. Heb van alles geprobeerd qua inleggers en soorten wasbaar maar zodra zijn sluizen opengingen moest ik daarna gelijk verschonen. Dus alsnog niet kostenbesparend...
    (Ook bjj wegwerpluiers lekte bij wel door hoor, maar dat bleef vaak bij 1keer per dag en daar kon tenminste nog meer dan 1 plas in)

    Hier absoluut geen succes helaas.
     
  5. Bootcamp babe

    Bootcamp babe Niet meer actief

    Wasbaar. Ik vind het geen extra werk. Doe elke dag 1 was, wit, kleur of luiers. Wij hebben de Bumgenius Freetime. Droogt snel, echt een geweldige luier die al onze kinderen pasten. Inlegger die ik weggooi. Wasnet in een vuilnisbak. Je ruikt hier niks. Wetbags voor beneden en onderweg. Alleen wel wegwerp in de nacht. Alles geprobeerd maar lekte hier altijd door met die veelplassende buikslapers. En idd wegwerp stinkt en zorgde bij middelste voor vreselijke luieruitslag.

    Succes met je keuze!
     
    aicirtap vindt dit leuk.
  6. Mammielove

    Mammielove Niet meer actief

    Nooit geweten dat er nog zoveel zijn die wasbare luiers gebruiken!
    Hier nooit over getwijfeld, dus gewoon wegwerp luiers. Ben sowieso niet zo milieu bewust, dus zie voor mezelf ook geen reden om daar over te denken.
     
  7. autumn86

    autumn86 Bekend lid

    3 sep 2014
    769
    530
    93
    Wasbaar, met de jongste zijn we het gaan proberen. Eerst 10 luiers gekocht en gekeken of het beviel. Daarna extra luiers aangekocht.
    Met de eerste was de reden dat ik het niet zag zitten om luiers een maand in de container te hebben stinken. Daarbij scheelt het afval.
    Met de tweede was het niet meer dan normaal, de tweede is gelijk na zijn geboorte in wasbaar gegaan. Voor mijn verloskundige en de 2 vrouwen van de kraamzorg was het nieuw, maar leerzaam.
    Qua werk valt het mee. Ik heb 2x per week een extra was, als het schoon is ja ik de overbroekjes eruit en slinger de rest in de droger.
     
  8. sarah28

    sarah28 Fanatiek lid

    14 feb 2013
    3.605
    1.913
    113
    Mijn zoontje poepte soms 6-8 keer op n dag. Ik vond t al intensief genoeg die eerste paar weken met wegwerp, laat staan met wasbare. Nee aan die stress ga ik niet beginnen.
     
  9. Niny

    Niny Bekend lid

    21 jul 2009
    731
    94
    28
    Wasbaar! Al 2de kindje ondertussen en zou bij een derde er weer voor kiezen.
    Ik vind het eigenlijk gewoon makkelijk, je moet nooit zorgen dat je nog naar de winkel moet om iets te halen, scheelt in kosten, geen chemisch spul, geen uitslag...

    2 delig Popolini met apart over broekje hier. In het begin elke 2/3u en later 3/4u. Wegwerp houd hier zelf de nacht niet droog leerde ervaring op vakantieo_O
     
  10. RE080219

    RE080219 Fanatiek lid

    10 dec 2018
    2.449
    4.620
    113
    Hier tweedelig LL met een mix aan overbroekjes. Ook wasbare billendoekjes. Súperblij met de keuze voor wasbaar. En in termen van "moeite doen": zelfs binnen ons gezin met negen kinderen en tweemaal een voltijds baan, prima te doen.
     
  11. kwebbelsnoes

    kwebbelsnoes VIP lid

    29 okt 2009
    5.925
    2.093
    113
    Vrouw
    Kraamverzorgende
    Tiel
    Onze tweede had om de haverklap schimmelinfecties met wegwerp (heel wat merken geprobeerd), dus toen overgestapt op wasbaar toen ze 5 maanden was. Nooit meer schimmeltje gehad :thumup:
    Onze derde gaat gelijk vanaf geboorte in wasbaar, het zijn 2 extra wassen in de week en het bespaart een hoop afval. En wassen moet je toch wel met 3 kinderen.
     
  12. Tuttebelleke

    Tuttebelleke Fanatiek lid

    19 mei 2017
    3.484
    3.856
    113
    Vrouw
    Hier ook wasbaar.

    Wij hebben veel lol van de totsbots bamboozle, grovia one en petit lulu snap-in-one.
    Ik vind het ook erg leuk om af en toe eens een nieuw soort luier te proberen.

    Wij hadden wel de fout gemaakt om eerst een heel pakket dezelfde luiers te kopen die uiteindelijk niet bij onze dochter pasten. Gelukkig konden we het merendeel nog terug sturen, maar als tip: kijk eerst even wat er bij je kindje past voordat je een hele bulk aanschaft.
     
  13. pippa26

    pippa26 Fanatiek lid

    14 mrt 2015
    3.030
    2.030
    113
    Ik vind het hippe luiers, die wasbare. Maar we wonen heel klein en geen ruimte om ook nog die wasbare luierwas ergens op te bergen. Anders had ik er wel voor gekozen.
     
  14. Bootcamp babe

    Bootcamp babe Niet meer actief

    Je kunt ook beginnen met een paar. Vijf ofzo. Een sneldrogende kiezen van kunstvezel. Ik wil geen reclame maken maar de onze, de Bumgenius Freetime, past al onze drie kinderen en qua bouw zijn ze toch echt heel verschillend. Je kunt ze mee wassen met 60 graden was want vaatdoekjes zijn viezer dan een luier.
     
    Zwierezwaai, Rosa5 en pippa26 vinden dit leuk.
  15. aicirtap

    aicirtap VIP lid

    25 mei 2014
    9.110
    3.377
    113
    Vrouw
    je kan aan de wand een kallax ophangen en zo zijn er nog meer handige opbergsystemen, google maar eens ;)
     
  16. RachelleNM

    RachelleNM Fanatiek lid

    19 aug 2015
    3.329
    2.135
    113
    Vrouw
    Wegwerp. Ben te lui :rolleyes:
     
  17. 1Hanneke

    1Hanneke Fanatiek lid

    4 apr 2014
    1.698
    423
    83
    Vrouw
    Capelle aan den IJssel
    Absoluut wegwerp. Heerlijk al die spuitluiers hoppa ineens met de billendoekjes in een pakketje de prullenbak in. En dan valt borstvoedingspoep eigenlijk nog mee... Zie dat toch niet zitten om inlegvellen peuterpoep eruit te moeten vissen en doekjes apart en uitspoelen en alle poepbacteriën door de hele was heen... Heb al moeite met ongelukjes van kleuter...
    En als ik dan hoor van elke 2/3 uur verschonen... Mwah... Hier gaan de luiers veel langer mee zolang er geen poep in zit...
     
  18. Lindavvv

    Lindavvv Fanatiek lid

    8 sep 2016
    1.414
    1.272
    113
    Vrouw
    Drenthe
    Een combi van de twee. Wasbaar op mama-dag en weekend (en meestal 's ochtends de eerste - de gastouder gaat over op ww).

    'S nachts en bij gastouder wegwerp. 'S nachts omdat ik het doorlekken maar niet kon stoppen. Dus wegwerp makkelijker is dan telkens een bed verschonen.
     

Deel Deze Pagina