What's app perikelen

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door justme1974, 11 nov 2019.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Sandy01

    Sandy01 Bekend lid

    5 okt 2009
    713
    293
    63
    Dat kan idd, maar voor het rooster en huiswerk hebben ze toch echt hun mobiel nodig.

    Het is niet zo dat wij nooit zijn mobiel hebben afgepakt of het gebruik ingeperkt, maar dit altijd na schooltijd. Maar zo doet ieder het op zijn eigen manier.
     
  2. Adje

    Adje VIP lid

    21 aug 2015
    15.409
    23.920
    113
    Nee, je hoeft je kind niet compleet los te laten op de middelbare school. Maar er zijn wel verschillen met de basisschool die maken dat je meer en makkelijker toezicht kan houden op je kind.

    Eén van die verschillen is dat je nu alle kinderen uit die klassen al jaren kent. Je weet precies welke kinderen sowieso snel lelijk kunnen doen, welke kinderen gevoelig zijn, welke kinderen zich overschreeuwen uit onzekerheid, etc. Daar kan je dan nog op inspelen en die kennis gebruiken in gesprekjes met je kind, als er wat speelt in de klas of op whatsapp e.d.
    Op de middelbare school komen ze in nieuwe klassen met totaal andere kinderen. Ze krijgen nieuwe vrienden, etc. En dus heb je alleen daardoor al minder inzicht in wat er allemaal speelt en gebeurt in zo’n klas.

    Dan hebben de meeste basisscholen geen wifi. Mijn kinderen konden alleen thuis via wifi appen en buiten de deur niet. Maar op de middelbare school hadden ze wel allebei wifi (twee verschillende vo scholen) en dus verdwijnt ook daar een stukje toezicht.

    Dus natuurlijk kunnen ze het ook leren op de middelbare school. Maar als je daar pas begint met dat leren, vind ik wel dat ze veel meer in het diepe worden gegooid (samen met alle andere nieuwe dingen die op ze afkomen).
    Er zijn dan al kinderen met een voorsprong in dat proces en kinderen kunnen sowieso nog gehaaider en harder zijn, dan op de basisschool. Dus daarom ben ik blij dat wij een groot gedeelte van het leren omgaan met een gsm en social media toch al op de basisschool zijn gestart.
     
    Jo79, Linda86, Shay25 en 2 anderen vinden dit leuk.
  3. tuc

    tuc VIP lid

    19 dec 2012
    51.705
    42.533
    113
    Ik ben mij daar ook zeker van bewust hoor. Ik vind ookniet dat je je kind compleet moet weghouden van social media, maar whatsappgroepen in groep 6 en 7 vind ik echt onnodig.
     
  4. ikkie97

    ikkie97 VIP lid

    7 mei 2011
    10.047
    3.479
    113
    Waarom niet? Ik fietste dagelijks 15 km heen en weer terug. Ik had ook geen telefoon bij me hoor. We fietsten altijd met een groepje en met een lekke band belden we ergens aan. Of als we nog vlak bij school waren liep ik naar mijn opa en oma. Je kunt echt wel overleven zonder telefoon hoor.
     
    LisbethSalander, Anouk2005 en pluk vinden dit leuk.
  5. Snoopy1979

    Snoopy1979 VIP lid

    8 okt 2006
    33.741
    6.922
    113
    Vrouw
    Brabant
    Overleven zal best wel, maar het is toch wel heel handig, zeker ook voor magister.
     
    Shay25 en suus1983 vinden dit leuk.
  6. ikkie97

    ikkie97 VIP lid

    7 mei 2011
    10.047
    3.479
    113
    Handig is wat anders dan noodzakelijk. Voor magister zal het best inderdaad. Ik heb ook niet de illusie dat mijn kinderen over een paar jaar zonder mobiel naar het VO zullen gaan.
    Maar sommigen doen net al kun je de deur niet meer uit zonder, dat vind ik dan een beetje overdreven.
     
    Anouk2005 vindt dit leuk.
  7. suus1983

    suus1983 VIP lid

    10 okt 2006
    47.710
    32.571
    113
    Ja klopt, maar ik zie nu al hoe snel ze veranderen. Mijn oudste is nu 12 en dat kun je totaal niet meer vergelijken. Ik pak dit liever aan voordat ze echt gaan puberen, want waar hij het voorheen logisch vond dat ik mee las op zijn telefoon, baalt ie er nu van (wel pech voor hem, doe het wel).
     
    Jo79, Shay25 en tuc vinden dit leuk.
  8. Shay25

    Shay25 Fanatiek lid

    16 okt 2018
    2.637
    2.373
    113
    Vrouw
    Ik begrijp dat je dan ingrijpt, maar dan maak je het niet bespreek maar jouw wil is wet?
     
    LisbethSalander, Neuzeke en Sandy01 vinden dit leuk.
  9. Shay25

    Shay25 Fanatiek lid

    16 okt 2018
    2.637
    2.373
    113
    Vrouw
    Ik lees ook nog steeds mee hoor en van sommige dingen vraag ik wel eens waarom ze het zo aanpakt? Hier wordt dat niet erg gevonden (nog....)

    Ik merk wel dat er een hoop ouders zijn van jongere kinderen die nu roepen; wij gaan dat zo en zo doen... succes ;)
     
    Jo79, Sandy01 en suus1983 vinden dit leuk.
  10. pluk

    pluk VIP lid

    13 dec 2005
    16.008
    4.182
    113
    Dit is dus waarom ik zelf al niet graag in app groepen zit. Dit leg ik ook uit aan mijn kinderen, vaak heb je er toch geharrewar in en mis je een groot stuk non- verbale communicatie waardoor je dingen verkeerd kunt opvatten.

    Mijn zoon kreeg een abonnement in groep 8, mijn dochter straks ook. School van zoon gaf wel aan dat ze niet altijd tijd hadden om de app probleem aan te pakken en dat er ook een stuk verantwoordelijkheid bij de ouders rust.
    In groep 8 was het rommelig in de app groep, iedereen werd toegevoegd en er weer uitgedonderd ( 1 klasgenoot was boos en heeft iedereen uit de groep gezet) wat mijn zoon totaal niet begreep. We hebben hem tips gegeven hoe hier mee om te gaan, door b.v op school te vragen waarom hij uit de groep was gezet, hoe belangrijk het voor hem was om deel te nemen aan zo'n groep etc etc. De volgende dag bleek dus dat een boze klasgenoot (was boos op haar ouders) de rest uit de groep had gezet, de rest heeft een nieuwe groep aangemaakt, klasgenoot was wel weer welkom maar mocht geen beheerder meer zijn.

    Nu zit hij op de middelbare school, vorig jaar was er 1 klasgenoot die een filmpje deelde van die schietpartij in Nieuw Zeeland dat totaal niet geschikt was voor de app groep. Zoon heeft toen aan zijn lerares gevraagd wat hij hiermee moest, hun lerares heeft er toen een les aan besteed om te praten over social media en welk effect dit op mensen heeft.

    Dit jaar merken we echt een verschil en wordt de app groep meer gebruikt om elkaar vragen te stellen over het huiswerk (wat moesten we ook al weer leren etc) Zoon was toegevoegd aan een andere groep waar niet alleen zijn klas in zat maar meerdere klassen van school, kwam toen een bericht tegen van een jongen die hem op de basisschool flink gepest heeft en helemaal niet op de huidige school zat en is toen meteen uit de groep gestapt omdat hij zich er niet veilig voelde (want zit iedereen wel bij mij op school?)

    Onze dochter krijgt volgend jaar een abonnement en tot dan zal ze het moeten doen met de wifi en messenger (heeft dus nog geen telefoonnummer en geen wats app) Nu heeft juf via google hangout een klasse app/groep aangemaakt en zit daar zelf ook in om toezicht te houden. Tot nu toe blijft het bij hoi hallo en flauwe mopjes. Ook dochter verteld dat als er gemene dingen worden gezegd ze dit bij juf moet melden (als die het zelf al niet ziet) en als wij merken dat zij gemene dingen zegt ze per direct uit de groep moet. Maar tot nu toe doet ze er weinig mee.
     
  11. Sandy01

    Sandy01 Bekend lid

    5 okt 2009
    713
    293
    63
    Natuurlijk overleefd hij het wel zonder telefoon. Alleen fietst hij het grootste gedeelte alleen en ik vind het niet prettig als hij geen telefoon bij zich heeft onderweg. Maar zoals ik al eerder heb gezegd, ieder doet het op zijn eigen manier en ik doe het zo.
     
    Shay25 vindt dit leuk.
  12. pluk

    pluk VIP lid

    13 dec 2005
    16.008
    4.182
    113
    HIhihihi mijn zoon (met autisme moet ik er even bij zeggen) kan niet fietsen zonder telefoon :D. In zijn wereld kan dat dus gewoon niet , geen telefoon betekend dus simpelweg niet fietsen. Dit is dus hoe hij het - Wij vinden het prettig als je je telefoon bij je hebt als je weg gaat zodat je ons kunt bereiken mocht je hulp nodig hebben- heeft vertaald.:roflmao:

    Nu zijn we dus druk met - als je op de fiets weg gaat en je hebt je telefoon niet bij je kun je ook andere mensen om hulp vragen - erbij tussen te krijgen. Helaas tot nu toe zonder succes.
     
    Mamafiets en Sandy01 vinden dit leuk.
  13. Adje

    Adje VIP lid

    21 aug 2015
    15.409
    23.920
    113
    Wat mij betreft zijn die whatsappgroepen bij de jeugd sowieso complete onzin en tijdverspilling :roflmao: 100 berichten met alleen maar hi, hoi en diverse smileys gaan natuurlijk nergens over. En wanneer een kind daar dan het beste mee moet beginnen, is vast ook kind afhankelijk. Groep 6 zou van mij ook niet hoeven maar in groep 8 zeker wel (imo).

    Hier zaten we er een beetje tussen in. Oudste twee kregen een oud toestel van ons ergens in de loop van groep 7. Jongste dochter (nu gr 7) is 1 van de weinige kinderen in haar klas die nog geen telefoon heeft. Bij haar hadden we afgesproken dat ze eerst beter met haar spullen omgaat, voor ze een telefoon mee de deur uit krijgt.
    Maar nu gaat ze met haar verjaardag een telefoon van haar biologische moeder krijgen (heeft ze gelukkig keurig met ons overlegd) en mag ze die van ons dus krijgen, met als voorwaarde dat hij de eerste tijd niet de deur mee uit mag. En zo bouwen we het uit. Zij zal nog de meeste toezicht moeten krijgen, ben ik bang...
     
  14. tuc

    tuc VIP lid

    19 dec 2012
    51.705
    42.533
    113
    Alles is hier bespreekbaar. Ingrijpen doe ik als het niet anders kan.

    En toen ik een peuter had waren er ouders met grotere kinderen die riepen: dat werkt straks zo niet, succes!
    Wat ik bedacht had werkt tot op heden prima, dus daar ben ik niet zo van onder de indruk.
    Bovendien is mijn oudste 11 dus ik weet er wel wat van.
     
  15. Jo79

    Jo79 VIP lid

    6 mei 2007
    24.554
    3.456
    113
    Het hoort er wel een beetje bij hoor, hier ook wel het nodige gezeur met Whatsapp gehad. En sommige kinderen hebben we wel eens geblokkeerd die alleen maar konden schelden ofzo tot ze weer normaal konden doen (maak screenshots van rotopmerkingen).
    Verder ga ik me er niet snel mee bemoeien. Ik heb mijn kinderen wel afgeraden om de beheerder in groepen te zijn, want dan ben je snel de Sjaak of kom je tussen verschillende kinderen in te zitten met kinderen toevoegen, verwijderen, blokkeren of niet.

    Goed om het te begeleiden, ook goed dat je dochter op school het gesprek aangaat. Het wordt vast weer opgelost.
     
  16. flipflop

    flipflop Fanatiek lid

    4 dec 2010
    3.179
    936
    113
    Zuid-Holland
    Ik benoemde vorig jaar (gr 6) tegen de leerkracht dat er een WhatsApp groep in de klas was. Zij was blij dat ze het wist en heeft er toen meerdere malen in de klas aandacht aan besteed over hoe je met elkaar om gaat op WhatsApp en andere sociale media.
    Ik was er blij mee! Tuurlijk pak ik het thuis met haar op, maar in de klas horen dus alle kinderen dezelfde boodschap en leren ze hoe ze elkaar in persoon kunnen aanspreken. En hoe bepaalde dingen over komen in een app.
    En nee, er wordt in een groep 6 app echt niets nuttigs besproken maar wel soms wat gehakketak om niets zoals de profiel foto van de WhatsApp groep. Goed om nu met m'n dochter daar open over te praten en haar te leren hoe er mee om te gaan en waarom je soms even beter niets kan zeggen.
     
  17. Anouk2005

    Anouk2005 VIP lid

    21 mrt 2012
    21.849
    15.170
    113
    dokters-assistente
    De Glazen Stad
    Hier gingen de oudste kinderen einde groep 7 in zo’n groep en toen waren ze bijna 12 jaar. Heel wat onzin voorbij horen en zien komen,
    Ze zitten nu op VO en appen er op los, wat ze allemaal doen weet ik niet en ga ze ook niet controleren, ik waarschuw ze wel maar dan hoor ik enkel jaaahaaa
     
  18. pluk

    pluk VIP lid

    13 dec 2005
    16.008
    4.182
    113
    Nou kan je nu (uit ervaring) vertellen dat volwassenen dit nog doen.
    Mijn dochter zit sinds kort in een plus klas, voor de ouders van deze klas is er dus een app groep (omdat de kinderen van verschillende scholen in deze klas zitten). Ik ben al niet zo dol op app groepen maar goed deze leek mij nuttig. Op deze groep is er nog geen woord gewisseld, ouders hebben nog niet kennis gemaakt dus we zijn allemaal nog vreemden voor elkaar.

    De groep was 2 uur oud toen de juf contact met mij op nam met de vraag of ik mijn profielfoto wilde veranderen. Dit was een oudere foto van mijn dochter met een halloween filter erover heen, er waren dus ouders die hierover geklaagd hadden omdat dit niet paste binnen hun geloof. Nu kent deze juf ons en onze dochter en weet ook dat wij ons hier weinig van aan trekken, ze kent ook de andere ouders en was toch bezorgt over het feit dat onze dochter hier straks (in de klas) op aangekeken zou worden en dus buiten de groep zou gaan vallen.
    Na overleg met man en dochter heb ik de profielfoto veranderd, juf ook gemeld dat , zou het alleen om mij gaan ik dit nooit gedaan zou hebben.

    Ondertussen wel geschokt dat volwassenen dus al niet verder kunnen kijken dan een profiel foto (van een onbekende) en het niet naast zich neer kunnen leggen en te relativeren met ok ik zou dat nooit als profielfoto gebruiken.
     
  19. flipflop

    flipflop Fanatiek lid

    4 dec 2010
    3.179
    936
    113
    Zuid-Holland
    Bizar idd!
     
  20. Line

    Line Fanatiek lid

    7 jan 2007
    2.694
    265
    83
    Ja, wat een nieuwe wereld hè? Ik blijf het nog zoeken vinden welke regels we geven aan onze dochter.

    Sowieso kreeg ze haar telefoon in groep 8, eerder vond ik haar te jong en onnodig. Groep 8 gaf ons en haar een jaar de tijd om ons voor te bereiden op de middelbare school.

    Volgende lessen geleerd de afgelopen 14 maanden:
    - Beperken van schermtijd. Na 19.00 leggen we, ja ook mijn man en ik , de telefoons weg. (Pas als de kinderen op bed liggen gebruiken we ze weer) Ook hebben we ingesteld dat ze max 90 minuten op haar telefoon kan.
    - Negeren - negeren - negeren ... is een heel belangrijke vaardigheid in whatsapp groepen met kinderen. Als je ergens wel naar vraagt of een opmerking maakt is het vaak olie op het vuur (bijvoorbeeld van jouw dochter die een vraag stelt.) Een echt gesprek moet je niet voeren via Whats app. Bewaar dat voor de volgende dag op school en ws is het dan al niet eens interessant meer.
    - Lees mee! Ik weet de code van de telefoon. Ze heeft het eens veranderd, maar kreeg haar telefoon niet terug voor ik de code had.
    - Benadruk leuke dingen: Afspraakjes zijn gemakkelijke gemaakt.
    - Als kinderen over de grens gaan, met filmpjes of scheldwoorden, dan bel ik ze op en spreek ik ze aan op dat gedrag. Vorig jaar een keer gedaan nav een opmerking waar mijn dochter compleet overstuur van was. De boodschap kwam over.
    - Blijf in gesprek over gedrag op de telefoon en sociale vaardigheden. Wat roept bepaald gedrag op? Hoe kan je daar iets van zeggen? Is negeren genoeg?

    Vorig jaar had ze een vreselijke klas, bracht zoveel gedoe met zich mee op de app. Nu een stuk rustiger gelukkig!
     

Deel Deze Pagina