Kinderopvang aan huis

Discussie in 'Oppas en kinderopvang' gestart door Ciska85, 24 okt 2019.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Ciska85

    Ciska85 Actief lid

    3 jun 2016
    357
    198
    43
    Vrouw
    Bergen op Zoom
    Onze kinderen (2,5j en 1j) gaan nu naar de kinderopvang. Over ongeveer een jaar, na mijn bevallingsverlof, zou ook onze derde starten in de kinderopvang. Omdat we dan minstens anderhalf jaar drie kindjes in de opvang hebben (oudste gaat niet naar school voor vijfde verjaardag), vraag ik me af of kinderopvang aan huis in ons geval niet gunstiger zou zijn. Heeft iemand hier ervaring mee?
     
  2. NafNaf

    NafNaf Fanatiek lid

    5 feb 2015
    1.258
    55
    48
    NULL
    NULL
    Mijn zus heeft dat gedaan toen haar kinderen jong waren...was geen succes. Het was behoorlijk veel duurder omdat het uurtarief hoger is én je minder terug krijgt dan wanneer je je kinderen naar een kdv brengt. Maar de nanny was ook weinig ondernemend met de kids en echt heel vies in huis. Bij ziekte was er geen vervanging. En dan was er nog die keer dat ze in ging vallen bij een gezin waar de nanny op de nannycam betrapt was op mishandeling. Vooral dat laatste, het gebrek aan toezicht, zou mij tegenhouden.
     
    Ciska85 vindt dit leuk.
  3. Ciska85

    Ciska85 Actief lid

    3 jun 2016
    357
    198
    43
    Vrouw
    Bergen op Zoom
    Bedankt voor je reactie! Ik werk zelf thuis (in kantoortje), dus ik heb er gelukkig wel toezicht op. Ik las op een site van een bedrijf hier in de buurt dat het gewoon terugbetaald wordt en dat het vanaf twee kinderen al goedkoper kan zijn. Maar dat leek me al erg bijzonder ... Het is wel een bedrijf dat zelf vervanging etc. regelt, dus dat is positief. Ik ga er nog eens serieus over nadenken. Bij de kinderopvang waar onze kinderen gaan, is er ook geen toezicht en dat vind ik echt niet leuk.
     
  4. gitaartje

    gitaartje Fanatiek lid

    12 nov 2013
    1.960
    1.230
    113
    Wij hebben sinds kort een oppas (Gastouder) aan huis. Met twee kinderen thuis komt dit financieel bijna op hetzelfde neer als een kdv.
    Met drie kinderen verdeel je het uurtarief van je gastouder door drie en daar krijg je toeslag over.

    ik heb zelf gewerkt als gastouder aan huis en de keuze om er zelf 1 te nemen was makkelijk. De zoektocht om er 1 te vinden was wel lastig!

    ik zou niet graag bij je werken als je zelf ook thuis werkt overigens.
     
    Ciska85 vindt dit leuk.
  5. Ciska85

    Ciska85 Actief lid

    3 jun 2016
    357
    198
    43
    Vrouw
    Bergen op Zoom
    Dus dat klopt echt dan dat het al goedkoper kan zijn vanaf twee kinderen? Dat verbaast me echt! En dan vraag ik me af of de gastouder wel het minimumloon betaald krijgt ...
    Ik denk ook dat het niet zo gemakkelijk zal zijn om iemand te vinden die past bij hoe wij opvoeding zien én die het prima vind dat ik thuis werk. Ik snap het helemaal dat dat niet zo fijn is.
     
  6. Whoopy

    Whoopy Actief lid

    7 mei 2019
    445
    730
    93
    Vrouw
    Wij hebben vanaf de geboorte van onze derde ook een gastouder aan huis.
    Zaaaaalig! 's Morgens geen gesleep en gezeur met de kinderen. Zij neemt het stokje gewoon van mij over.
    Daarnaast doet ze wat licht hh klusjes ( was ophangen, vaatwasser uitruimen, aardappels schillen, enz).
    Overigens nam zij tussen de schooltijden van de oudsten de jongste vaak wel mee naar haar eigen huis. Ze kwam na schooltijd dan weer bij mij in huis.
    Ik heb nu alleen nog bso nodig voor onze vierde, maar onze lieve gastouder doet dat nog steeds voor ons.

    Zoveel duurder hoeft dit niet te zijn dan andere opvang.
    KOT krijg je alleen tot een bepaald uurtarief, dus als het uurtarief hoger is, betaal je dat sowieso zelf.
    Omdat wij onze gastouder al jaren voordien kenden, zijn wij daar wat creatiever mee omgegaan.
    We hebben de uurprijs lager gezet, maar nemen op papier wel meer uren af dan het in werkelijkheid is, zodat zij toch gewoon haar "salaris" krijgt wat ze met een hogere uurprijs ook zou krijgen en wij geen hogere kosten hebben.
     
    Ciska85 vindt dit leuk.
  7. hummeltje5

    hummeltje5 VIP lid

    28 dec 2014
    21.597
    13.150
    113
    Vrouw
    Noord- Holland
    Ciska85 vindt dit leuk.
  8. Ciska85

    Ciska85 Actief lid

    3 jun 2016
    357
    198
    43
    Vrouw
    Bergen op Zoom
    hummeltje5 vindt dit leuk.
  9. gitaartje

    gitaartje Fanatiek lid

    12 nov 2013
    1.960
    1.230
    113
    Ik bedenk me nu wel dat het kinderdagverblijf wat we als alternatief hadden ook een hoger uurtarief had dan gemiddeld.

    maar als je 15€ per uur betaald, gedeeld door 3 kinderen. Krijg je voor 3 kinderen KOT.

    Het kost aan het eind van de rekensom 5€ per uur+bureaukosten van 35€ (ongeveer)

    ik ben op de gastouderdag van 6 tot 9 van huis. Mijn man moet regelmatig een weekend weg en dan is het de bedoeling dat de gastouder er van 6-9 is. Er is geen kdv waar je dat mee kan regelen natuurlijk!
     
    Ciska85 vindt dit leuk.
  10. nicole18

    nicole18 Fanatiek lid

    20 nov 2013
    4.495
    1.092
    113
    Van 6 uur s morgen tot 9 uur s avonds?
    Dan zal t ook lastig zijn een gastouder te vinden die zoveel uur wil werken op 1 dag denk ik.
    Maar een kdv zal dan ook lastig worden idd
     
  11. gitaartje

    gitaartje Fanatiek lid

    12 nov 2013
    1.960
    1.230
    113
    dat is eens in de 2-3 maanden, gelukkig niet elke week hoor :p
     
  12. julia80

    julia80 Fanatiek lid

    11 jan 2014
    4.463
    2.294
    113
    Ikzelf heb er geen ervaring mee, maar bij ons op school zijn veel gezinnen die een vaste oppas aan huis hebben, waarvan meerdere die het via de officiële weg doen, dus een gastouder aan huis. Ik zie veel goede ervaringen ermee. Veel gezinnen waarbij de oppas gedurende langere tijd verblijft. Wel zie ik dat de meeste oppassen nauwelijks bereid zijn om in huis iets te doen. Heel even de stofzuiger erdoor heen halen aan het einde van de dag kan wel en natuurlijkHet speelgoed en de rommel van die dag opruimen, maar een was opvouwen of een boodschapje doen of koken doen ze maar nauwelijks. Ik vind het zelf altijd maar vreemd, want als je thuis bent met de kinderen en doe je dat ook minimaal en zelfs nog veel meer, maar goed.
    Ik ken zelf wel een gezin waar de oppas gedurende langere tijd ziek was (trouwens twee ken ik er). Je moet dan die persoon door blijven betalen, terwijl je ondertussen geen opvang hebt. Dit is dus dan wel een vervelende situatie, omdat je, wanneer je een vervanger hebt geregeld, dusTijdelijk twee mensen aan het betalen bent. Volgens mij ben je verplicht om gedurende zes weken door te blijven betalen.
    Ook dien je afspraken te maken over hoeveel vakantie per jaar zijn mogen opnemen en hoeveel vakantie jezelf bij jaar wil nemen
    Ik haal zelf vier van de vijf dagen de kinderen uit school op en ik zie dus veel oppassen op het schoolplein zitten ( bij ons op school wordt er ook maar heel weinig gebruik gemaakt van de bso en heel veel van oppassen aan huis of au pairs). Gemiddeld genomen vind ik dat veel oppassen niet bijzonder betrokken zijn bij de kinderen. Het is niet alsof ze lelijk tegen ze doen, maar er zijn er weinig die echt veel aandacht aan de kinderen geven of ze corrigeren/opvoeden. Ik vind dat er veel op de telefoon wordt gezeten, of onderling veel wordt gekletst.
     
    Ciska85 vindt dit leuk.
  13. Zonnebloem92

    Zonnebloem92 VIP lid

    4 dec 2012
    10.846
    4.212
    113
    Vrouw
    Zuid Holland
    Wij hadden een oppas aan huis, wel particulier dus geen teruggave.
    Een dure grap opzich maar wel fijn voor de kids om in hun eigen omgeving te zijn en scheelde mij wegbrengen en halen.
    Echter was het huis altijd vies en ze had het vaak erg koud (en vergat steevast om lampen uit te doen) dus buiten de gewone kosten heb je ook gewoon nog je stookkosten etc. Wat je normaal minder hebt als er niemand thuis is.
     
  14. Whoopy

    Whoopy Actief lid

    7 mei 2019
    445
    730
    93
    Vrouw
    Over hh klusjes kan je natuurlijk afspraken maken. Als een oppas deze el doet, vind ik het logisch dat je haar er extra voor betaalt.

    Als je een go hebt via een bureau, zorgt het bureau voor vervangende oppas als je go ziek is (natuurlijk kan dit andere opvang zijn, dan bij je thuis). Dat is juist zo fijn als je het via de officiële weg doet. Je hoeft een go niet zelf te betalen als ze langere tijd ziek is, het go bureau regelt vervangende opvang ( en die betaal je natuurlijk).
    Hetzelfde geldt voor de vakanties. Het is fijn als je die op elkaar af kan stemmen, maar als dat niet mogelijk is, zorgt het gobureau dat je vervangende opvang hebt.

    Wat betreft het niet betrokken zijn van go: dat vind ik nogal een gekleurd beeld. Jij hebt die indruk op basis van een momentopname bij een paar o die je regelmatig ziet.
    Ik zie aan het schoolhek ook ouders die met hun telefoon bezig zijn en hun jongere kinderen over het plein laten rennen.
    Dat zijn toch niet per definitie niet betrokken ouders???
     
  15. julia80

    julia80 Fanatiek lid

    11 jan 2014
    4.463
    2.294
    113
    Wat betreft vervanging bij ziekte; als je kind bij een gastouder thuiskomt, betaal je inderdaad de gastouder niet door bij ziekte. Maar als iemand aan huis als go werkt, dan heb je die persoon in dienst als het ware (ook als dit via een gastouderbureau gaat) en dan dien je dus zes weken door te betalen bij langdurige ziekte. Hoe kom je aan andere informatie?

    Wat betreft het niet betrokken zijn: ik zeg natuurlijk niet dat iedereen dit is, maar gemiddeld genomen Zie ik dat inderdaad best vaak. Vreemd dat je dat een gekleurd beeld noemt: ik bekijk het juist als buitenstaander, en zie al 2 1/2 jaar lang heel veel verschillende oppassen gedurende meerdere momenten per week. Dat lijkt me juist het tegenovergestelde van een gekleurd beeld, maar juist een onafhankelijk en goed beeld.
    Wat betreft het feit dat sommige ouders ook hun kind zonder toezicht laten rondrennen en heel veel op hun telefoon zitten, tja dat vind ik nou ook niet echt pedagogisch het beste voorbeeld, een oppas wordt betaald om een hoger niveau te leveren dan dat ik.
    Begrijp me niet verkeerd: er zijn zeker ook heel leuke gastouders en oppassen!
     
  16. Whoopy

    Whoopy Actief lid

    7 mei 2019
    445
    730
    93
    Vrouw
    Hoe ik aan andere informatie kom? Omdat wij zelf al jaren een gastouder aan huis hebben, via een gastouderbureau en er hier geen andere regels gelden dan dat ik mijn kinderen bij de gastouder thuis zou brengen.
    Als zij langdurig ziek zou zijn, krijgen wij gewoon vervangende opvang, die we uiteraard ook gewoon betalen.

    Natuurlijk kijk je als buitenstaander onafhankelijk naar een gastouder.
    Ik vind het alleen een momentopname ( halen/ brengen bij school) en ik vind het een beetje raar dat je een "hoger niveau" van een gastouder verwacht dan van de ouders van het kind.
    Als ouder ken ik alle andere ouders die bij school staan en maak ik graag een praatje. Het brengen/ halen is een sociaal gebeuren.
    Als ik als oppas bij school zou komen, heb ik niks met die andere ouders en zou ik ook wat ongeïnteresseerd over kunnen komen, doordat ik geen gesprekje aanknoop met andere ouders.
     
  17. Zweden

    Zweden Bekend lid

    14 nov 2011
    705
    78
    28
    Wij hebben sinds deze zomer een nanny (dus gastouder aan huis) via een bemiddelingsbureau gevonden. Echt, wat een uitkomst. Wij hebben nu 4 kinderen en dit hadden we echt bij nummer 3 al moeten doen. Het is ook veeeeel goedkoper! Je hebt even wat gedoe/rompslomp rondom het krijgen van een keuring van ons huis door GGD zodat je huis een officiele opvanglocatie is (want is werkplek van nanny die aan bepaalde eisen moet voldoen) maar dat viel ook nog reuze mee. Het geeft veel rust in ons gezin. De nanny komt om 7.30 uur binnen en dan kan ik de deur uit. Ik kom uiterlijk 17.30 uur weer thuis en in de tussentijd doet zij alles voor de kinderen. Halen en brengen van en naar school, spelen, knutselen, zorgen voor baby en peuter, beetje licht huishoudelijk werk als ze tijd heeft, enz.
     
    Ciska85 vindt dit leuk.
  18. Shy24

    Shy24 Actief lid

    17 sep 2014
    152
    91
    28
    Mag ik zo brutaal zijn om te vragen wat de mensen met een nanny/go aan huis betalen per maand?
     

Deel Deze Pagina