Sinterklaas leugen

Discussie in 'Mama en gezin' gestart door Summerbelle, 14 nov 2019.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. ellessinia

    ellessinia Actief lid

    13 nov 2014
    498
    477
    63
    Hm, ik merk dat ik me erger aan een deel van de reacties. Ts deelt gewoon haar gevoel en ik vind het raar dat er bijna honend op gereageerd wordt.
    Hier overigens iemand die dol is op het spel meespelen rondom Sinterklaas, en ik verzin in het dagelijks leven ook heel wat af, dus voor mij voelt het ook niet als liegen, maar ik kan me best voorstellen dat anderen daar een ander gevoel bij hebben.
    Mijn beste vriendin was als kind echt van slag toen ze begreep dat ze al die tijd werd voorgelogen, zij kon dat echt niet plaatsen. En ze heeft er uiteraard niets aan over gehouden, zoals men dan zegt, maar het bestaat wel degelijk dat kinderen dat niet ok vinden.
     
    nelta, AvdY, februari2012 en 6 anderen vinden dit leuk.
  2. chantalvl

    chantalvl Fanatiek lid

    23 mrt 2017
    2.698
    1.692
    113
    Vrouw
    Ik had hetzelfde gevoel als je vriendin, al zie ik het nu ook niet écht als liegen, als klein meisje zag ik dat toen wel zo.
     
    Summerbelle en ellessinia vinden dit leuk.
  3. Summerbelle

    Summerbelle Niet meer actief

    Dit is het dus ook een beetje.
    En ja ik gun hen de magische kindertijd, maar voor mezelf voelt t gewoon raar.
     
    Evanesco vindt dit leuk.
  4. Aszz

    Aszz Niet meer actief

    #44 Aszz, 14 nov 2019
    Laatst bewerkt door een moderator: 14 nov 2019
    Maar als je merkt dat je kind daar gevoelig voor is, dan ben je toch gewoon eerlijk? De meeste ouders kennen hun kind goed genoeg. Maar dan handel je in het belang van je kind. Er zijn ook kinderen die het té spannend vinden, en dat is ook gewoon erg zielig. Als je het dan verteld, en dat kost het voor het kind op, dan is dat gewoon een hele prima oplossing toch?

    Vind je het uit eigen morele bezwaren niet oké, dan denk ik wel joh kalm aan en relativeer. En dat voelt voor mij wel als het ontnemen van iets wat een heel groot deel van de NL’se kinderen als fantastisch ervaren. En wat volgens mij de meeste ouders als 1 van de mooiste herinnering koestert. Daarom wordt het zo massaal gevierd ;) Als een groot deel het als een vreselijke leugen had ervaren was het vast minder groot geweest.
     
    samarinde01 vindt dit leuk.
  5. Trirani

    Trirani Fanatiek lid

    6 aug 2013
    1.256
    1.088
    113
    Vrouw
    Waar ik ben
    Écht liegen is niet nodig. Wil jouw kind in magie meegaan (of het nu draken, elfjes, de kerstman, halloween, de paashaas of sinterklaas is), dan vertel je dat we het in Nederland/de wereld vieren. Dat is zo, en blijft ook zo na 'realisatie van realiteit'.

    Sommige kinderen schrikken van Sint en Piet, anderen vinden het magisch. Volg je kind en vertel wat 'we vieren'. Als er echte vragen komen, eerlijk antwoorden. Is de spanning te groot, verlaag de spanning met een verkleedfeest tot zwarte piet/Sint :).

    Ik zou dus altijd jouw eigen kind volgen, niet 'dwingen tot geloven', maar ook niet de magie wegnemen als ze er wel in meegaan met plezier.
     
    LizMe en Summerbelle vinden dit leuk.
  6. Damay77

    Damay77 VIP lid

    18 apr 2010
    13.645
    7.430
    113
    Vrouw
    Zei mijn moeder ook altijd tegen ons. En weet je, we (ik en m'n zusjes)hebben het er nu nog regelmatig over dat we het jammer vinden dat we nooit eens te horen kregen dat iets mooi was/is. Dat het een mooi bouwwerk was, een mooie tekening enz.
    Verschrikkelijk.
     
    LizMe, Oilell, Mammavantwee en 9 anderen vinden dit leuk.
  7. tuc

    tuc VIP lid

    19 dec 2012
    51.705
    42.533
    113
    En als ze letterlijk vraagt: vind je het mooi? (Als er 6 krassen op staan)
     
    Anna009, Huismuisie, Ukkie1 en 2 anderen vinden dit leuk.
  8. Trirani

    Trirani Fanatiek lid

    6 aug 2013
    1.256
    1.088
    113
    Vrouw
    Waar ik ben
    Ik deel je gevoel en mening! En TS heeft niet alleen recht op haar mening, het is een mening die velen ook delen en niet iets waar denigrerend op gereageerd moet worden. Hoe 'heilig' je ons Nederlands/Belgische feest ook vindt.

    Mijn eigen moeder voelde zich naar voorgelogen toen ze met 5 de cadeautjes ontdekte bij mijn grootouders in huis, ze vervolgens kreeg met sinterklaas en bleef wachten tot haar papa en mama eerlijk zouden zijn. Dat duurde 3 jaar, en al die tijd wachtte ze tot haar papa en mama met die waarheid kwamen.
    Ok, het was een universitaire filosoof in de dop en geen gemiddeld kind, die met 8 vroeg wat "de zin van het leven was", maar het schiep voor haar geen eerlijke of leuke tijd toen. Ze vond het naar om zo te ontdekken dat haar ouders niet eerlijk waren. Jaar na jaar.

    Mijn moeder is gelukkig zeer waakzaam geweest voor mij en mijn broer! Niets afgenomen van 'de magie', maar ook niet het sprookje volgehouden toen wij/klasgenootjes met 6/7 jaar oud het doorhadden.
     
  9. Evanesco

    Evanesco Niet meer actief

    Dan zeg ik dat ik alles leuk vind wat hij/zij maakt. En dat is de volledige waarheid.
     
    Zwierezwaai vindt dit leuk.
  10. Paardenbloem

    Paardenbloem Niet meer actief

    Wij zijn er gewoon eerlijk erover dat hij niet bestaat. In eerste instantie vanwege ons geloof. Ik wil niet dat mijn kinderen denken dat wat ik ze over Jezus vertel net zo’n sprookje is als het Sinterklaas verhaal (ja, ik weet dat een hoop van jullie het wel zo zien).
    Daarnaast zou ik er sowieso moeite mee hebben om me niet te verpraten denk ik:roflmao:
    Er zijn ook gelovigen die helemaal geen Sinterklaas vieren en erop tegen zijn.
    Wij vieren wel ergens tussen Sinterklaas en Kerst een keer een soort pakjesavond waarbij ze een cadeau, een boek en een nieuwe pyjama o.i.d. krijgen omdat we dat gewoon gezellig en leuk vinden. Scheelt ook een hoop stress begrijp ik van sommige moeders waarvan de kinderen vanaf de intocht tot 5 dec er door wakker liggen.
    Op de psz van mijn zoon is het een beetje gemengd maar die heeft dat niet echt door volgens mij. Op de school waar ze straks naartoe gaan, wordt het grootste gedeelte van de kinderen niet wijs gemaakt dat Sinterklaas bestaat, schat ik in.
     
    Zweden, Spoetnik, Summerbelle en 2 anderen vinden dit leuk.
  11. Anna009

    Anna009 VIP lid

    30 mei 2008
    9.091
    4.265
    113
    Home
    Ach liegen
    Ik prop ook weleens een koekje in m'n mond en als de middelste dan vraagt wat ik eet zeg ik komkommer

    Ze hebben nog nooit gevraagd bestaat sint echt? Ze gaan er gewoon in mee
     
    Mammavantwee, Zoe123 en Youtan vinden dit leuk.
  12. tuc

    tuc VIP lid

    19 dec 2012
    51.705
    42.533
    113
    Maar dat is geen antwoord op haar vraag.
     
    Ukkie1 vindt dit leuk.
  13. Strandbal

    Strandbal VIP lid

    3 mei 2013
    8.890
    3.414
    113
    Jeetje ik vind dit wel erg overdreven om eerlijk te zijn. Tenzij je kinderen echt last hebben van de sinterklaas periode. Mijn kinderen zijn helemaal gek op sinterklaas. Ze hebben het momenteel over niks anders. Dus waarom zou ik dat afnemen door de waarheid te vertellen? Ik vind dat juist zielig. Ik laat ze lekker genieten van alles. En ik vind het zelf ook super leuk om dingen met ze te ondernemen. Zo ga ik naar een sinterklaasshow, sinterklaaspaleis/huis, en zoveel mogelijk dingen wat ermee te maken heeft. Juist om dat extra sinterklaas gevoel te krijgen.
    En tegen de tijd dat ze er niet meer in geloven zullen ze me dat vast wel vergeven.
     
  14. Fuddey

    Fuddey VIP lid

    6 okt 2015
    16.382
    12.678
    113
    ‘Ja! Maar vind je ‘m mooi, mama? Heel mooi??’

    ‘Maar ook móói, mama?’

    En hier vragen ze dat soort dingen echt met regelmaat, het is dus niet vergezocht ofzo...
     
    Mammavantwee, Neuzeke, Syane en 3 anderen vinden dit leuk.
  15. Mop81

    Mop81 Fanatiek lid

    9 nov 2013
    4.027
    2.418
    113
    Vrouw
    Amsterdam
    Als mijn zoon vragen stelt vraag ik bij alles ‘wat denk je zelf?’
    Ik voel zelf ook niet zo de behoefte om van alles te verkondigen.

    Als het echt niet goed voelt zou ik er niet aan mee doen. Of minimaal. Het lastige is dat kinderen om hen heen dan wel het feest vieren, dus op een bepaalde leeftijd willen zij ook.

    Ik was trouwens als kind helemaal niet boos toen ik er achter kwam dat hij niet bestond. Ligt misschien aan het kind...?
     
  16. tuc

    tuc VIP lid

    19 dec 2012
    51.705
    42.533
    113
    En met een antwoord: " ik vind alles mooi wat je maakt" zou ik mij als kind mooi belazerd voelen. Niet alles is mooi namelijk en bovendien zou het echt voelen alsof het werk waar ik dan echt mn best op gedaan had en trots op was geen waarde meer heeft.
     
    Mammavantwee en Youtan vinden dit leuk.
  17. Fuddey

    Fuddey VIP lid

    6 okt 2015
    16.382
    12.678
    113
    Ik vind het net zoveel liegen als dat een toneelstukje liegen is, of bv een film, of bv wandelend in het bos kabouterhuisjes zoeken.

    Wat ik niet leuk vond als kind was soms de dreiging van straf van Sinterklaas of Piet, maar dat deden mijn ouders zelf niet - maar dat hele ‘dan krijg je met de roe!’ zat wel nog in het verhaal. Hier is Sinterklaas lief voor álle kinderen, zélfs als er wel eens eentje stout is.
     
  18. tuc

    tuc VIP lid

    19 dec 2012
    51.705
    42.533
    113
    Dat laatste ben ik het helemaal mee eens. Oppaskindje hier die in augustus al riep: " luisterpiet zit op het dak en hoort of ik lief ben" ik ga daar dus niet in mee
     
    Ukkie1 vindt dit leuk.
  19. Lill

    Lill VIP lid

    24 aug 2008
    9.708
    6.520
    113
    Vrouw
    Ja.. ik wel.
    Ik had de hele dag keihard met mijn klasgenoten gediscusieerd. Ik was vroege leerling dus bijna een jaar jonger dan de rest en heilig overtuigd van sinterklaas en dat mijn moeder nooit tegen me zou liegen.
    Ze was toevallig die dag mee in de bus naar schoolzwemmen toen ik superboos stond te schreeuwen dat sinterklaas echt wel bestond.

    'S avonds vertelde ze me hoe het zat. Kwaad dat ik was.. woest was ik. Heeft echt 3 dagen geduurd.

    Desalniettemin ga ik mijn zoon hetzelfde wijsmaken :oops::|
     
    LizMe, Ukkie1 en bozoe vinden dit leuk.
  20. Evanesco

    Evanesco Niet meer actief

    Maar we hebben het hier toch over liegen tegen een kind?
    Ik zeg dat ik niet lieg.

    Jij wel, in de zin van sinterklaas dan hé.
    Dat dat vergezocht zou zijn heb ik ook niet gezegd.

    Maar mijn kinderen nemen genoegen met wat ik zeg. En daar gaat het uiteindelijk om.

    En als hij/zij door zou blijven vragen. (wat ze niet doen)
    Dan zou ik best kunnen zeggen dat ik die van gister bijvoorbeeld wat mooier vond.
     
    Paardenbloem vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina