Motoriek 3,5 jaar

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door Paardenbloem, 16 nov 2019.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Paardenbloem

    Paardenbloem Niet meer actief

    Wat kan jullie 3,5 jarige qua grove en fijne motoriek?

    Ik heb het idee dat mijn zoon motorisch niet zo handig is. Nu was ik dat zelf ook nooit als kind maar mijn man juist wel.
    Ik kwam toevallig onderstaand lijstje tegen en vroeg me af of dit realistisch is. Van deze vaardigheden bezit hij alleen hinkelen, puzzelen en rondjes tekenen geloof ik.
    Hij tekent sowieso nooit poppetjes en binnen de lijnen kleuren bij een kleurplaat probeert hij ook niet eens. Hij kan dan wel weer de haak en rits van zijn spijkerbroek dichtdoen.
    Qua grove motoriek merk ik ook dat hij zijn loopfiets en van die driewielstepjes voor 2-jarigen veel leuker vindt dan zijn eigen ‘echte’ fiets en step met 2 wielen.
    Verder is hij best slim en normaal ontwikkeld denk ik, soms denk ik weleens richting faalangst.
    Ik ben benieuwd hoe dat bij jullie 3,5 jarigen is!
    Niet dat ik hem meteen een label op wil plakken ofzo maar dan weet ik of ik bepaalde dingen actief moet gaan oefenen/stimuleren, ook voordat hij straks naar groep 1 gaat..
     
  2. Fuddey

    Fuddey VIP lid

    6 okt 2015
    16.382
    12.678
    113
    Klinkt in mijn oren helemaal prima. Hier is het in groep 1 en 2 echt heel normaal dat er nog moet worden geholpen bij goed knippen en pengreep, zelfde geldt voor een mooie koprol en hinkelen.
     
    Paardenbloem vindt dit leuk.
  3. GroeneBomen

    GroeneBomen VIP lid

    7 mei 2019
    22.536
    26.110
    113
    Vrouw
    #4 GroeneBomen, 16 nov 2019
    Laatst bewerkt: 16 nov 2019
    Zoon (net 4 maar geen verschil met toen hij 3,5 was) kan koprol, hinkelen, lang op 1 been staan, op banken lopen bij gym, klimmen in recht opstaand klimrek, grote sprongen maken, ook vanuit hoogte en sinds exact zijn 4e verjaardag zonder drijfmiddelen of hulp zelfs een stuk keurig drijven op de rug en schoolslag maken met zijn benen en vooruit komen (en dat terwijl hij nog maar net zwemles heeft)


    Verder kleurt hij binnen de lijntjes (en o wee als ik dat niet doe), tekent poppetjes en dieren, schrijft een paar letters, knipt vormen netjes langs lijnen uit, kan met een scherp mes ook keurige plakjes snijden van bv komkommer, hamer en spijker kan hij ook prima coordineren. Rits van zijn jas krijgt hij vaak zelf dicht .

    Daarentegen is hij super onhandig met zichzelf aan en uitkleden. Als hij zijn sok moet uittrekken, schiet hij nog vaak uit en raakt hij zijn eigen kin, zit ook continu vast in zn trui met zijn hoofd met uittrekken. Haak en oog sluiting van zijn broek zijn hogere wiskunde. Fietsen heeft hij een hekel aan en al maanden niet meer gefietst.... en ook pas sinds 2,5 maand zindelijk overdag. Hij gaat volgende week voor het eerst naar school en ze gaan hem ook leren hoe die zichzelf aan en uit kan kleden.

    Blijft wonderlijk, hoe goed hij is met binnen de lijntjes kleuren en zelfs de kleinste vormen keurig uit te knippen maar sokken uit trekken hopeloos is :p

    T is ook maar net wat een kind zelf leuk vindt. Zoon houdt enorm van precies bezig zijn en kan de hele dag door knutselen en kleuren. Dus die fijne motoriek ontwikkelde hij vlot. Echter was hij met 2,5 zo stijf als een plank en durfde hij niets (was ook niet snel met lopen oid als jong kind). Daarom ben ik met hem op peutergym gegaan, had ook weinig durf in bv speeltuin. De eerste maanden op peutergym sprong hij alleen vanaf de grond op een dikke mat. En... meer niet.


    Als je je kind zindelijk aflevert op de basisschool zijn ze al tevreden ;)
     
    Paardenbloem vindt dit leuk.
  4. 1981Mama

    1981Mama VIP lid

    8 apr 2015
    5.989
    1.439
    113
    Nou alles wat met pen en papier te maken heeft, kan mijn 4 jarige nog niet ;)

    Niemand vond daar iets vreemds aan iig
     
    Paardenbloem vindt dit leuk.
  5. Ella1988

    Ella1988 Fanatiek lid

    7 jun 2018
    1.047
    674
    113
    Ligt er ook aan waar zijn interesse ligt en wat er met hem geoefend word natuurlijk. Ik ken heel veel kinderen in die leeftijdscategorie en ze zijn allemaal anders in hun grove motoriek!
     
    Paardenbloem vindt dit leuk.
  6. sabagirl

    sabagirl Fanatiek lid

    15 okt 2015
    3.321
    1.053
    113
    Hier kan zoon 5 jaar nog steeds niet binnen de lijntjes kleuren, interesseert hem niks. Hij fietst wel zonder zijwieltjes vanaf 3 jaar. Een koprol kan hij ook maar zijn zusje van 2 jaar doet het haast netter dan hem. Ze doen echt wat ze zelf leuk vinden en nodig vinden. En op school wordt vanzelf bijgespijkerd wat er nog nodig is ;)
     
    Paardenbloem vindt dit leuk.
  7. Olifantje1991

    Olifantje1991 VIP lid

    9 jan 2013
    9.285
    3.527
    113
    Klinkt volgens mij heel normaal. Hier was de oudste qua motoriek ook niet vlot en nog steeds hobbelt hij er een beetje achteraan, hij is ook wat voorzichtig en niet iemand die zomaar een klimrek opklimt. Hij kijkt eerst hoe anderen dat doen, waar hij zn voeten moet zetten en hoe hij terug moet. Pas als hij dat weet begint hij eraan. Zo kon hij bijvoorbeeld met net 4 ook geen zakje koek of snoep open maken, toen gaf de juf als tip laat hem eens papier scheuren, een hele goede en leuke oefening geweest. Hij heeft sinds hij op school zit enorme sprongen gemaakt, dus zou me er nu niet druk om maken hoor!
     
    Paardenbloem vindt dit leuk.
  8. Yelly

    Yelly Bekend lid

    26 jun 2019
    647
    575
    93
    Volgens mij doet je zoontje het prima hoor. Het zijn richtlijnen en elk kind is anders.

    Er zijn zat kleuters die bv echt niet kunnen koprollen.

    Poppetjes tekent mn kleuter echt niet, dat vindt hij stom. Een walvis daarentegen weer wel ha ha.
    Fietsen zonder zijwielen kan hij niet (heel klein, kan niet met zn voeten bij de grond) maar hij kan wel over een evenwichtsbalk lopen zonder hulp.
    Het grote plaatje is imo belangrijker dan het afvinken van prestaties.

    Koprollen kon onze 1-jarige ook al netjes maar het vriendinnetje van onze oudste kan dat nog niet. Zo groot kunnen verschillen zijn.
     
    Paardenbloem vindt dit leuk.
  9. MinnieMouse94

    MinnieMouse94 Niet meer actief

    Mijn jongsten kunnen dit allemaal, maar zijn dan ook erg rustig, knutselen veel samen met hun zus en leren veel van elkaar. Ze kunnen al een tijdje koprollen, maar dat kan mijn oudste ook pas vanaf toen. :roflmao: Die is veel voorzichtiger en probeert niet snel iets nieuws.
     
    Paardenbloem vindt dit leuk.
  10. Paardenbloem

    Paardenbloem Niet meer actief

    Dat zal ook schelen idd.. hij is de oudste en ik hou zelf niet van knutselen:oops:
     
  11. Paardenbloem

    Paardenbloem Niet meer actief

    Bedankt voor alle reacties.
    Valt allemaal wel mee dus.. Het gekke is dat hij al wel van die 4+ Lego dingen zelf in elkaar kan zetten dus misschien is het ook puur gebrek aan interesse.
    Ik zal toch eens proberen wat te oefenen met knutselen samen met hem.
    Oh en zindelijk is hij al ruim een jaar dus wat dat betreft heeft de juf weinig last van hem:rolleyes:
     
  12. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    19.976
    8.777
    113
    Het lijstje is voor 3 en 4 jarige dus je zoontje heeft nog een heel jaar om daar aan te oefenen, dat gaat ook best snel als ze eenmaal op school zijn omdat ze dat vaker aangeboden krijgen.

    Ik denk dat het niet alleen de interesse is van het kind maar ook van de ouder. Als je als ouder plezier hebt aan knutselen komt je kind eerder in aanraking met verschillende materialen dan een kind met een ouder die er niet zo gek op is.

    Onze knul tekende al snel poppetjes, (koppoter overgeslagen ) , plakt en knipt als een malle. Heb ook genoeg spul in huis om aan te bieden ( figuur scharen, ponsen, playmais, wiebelogen, stempels, verf , waterkwasten, stroken, borduurpapier etc)

    Grove motoriek lijkt hij wat onhandig, hij is ook groot voor zijn leeftijd en heb het idee dat hij soms daar nog moet wennen wanneer er weer een paar cm er bij op zitten.
    Sinds zijnde jaar zit hij op de judo en dat helpt in ieder geval wel.

    Tja en als hij ergens minder handig is dan komt dat nog wel, je kan niet met alles gelijk lopen. De ene keer maken ze een sprongetje met taal de andere keer lichamelijk.
     
    Paardenbloem vindt dit leuk.
  13. RoIn

    RoIn VIP lid

    3 feb 2014
    5.918
    595
    113
    Vrouw
    Mijn dochter kon het allemaal wel, maar laten het nu precies de dingen zijn die ze leuk vind!

    Ik denk absoluut dat het met interesse te maken heeft.
    Mijne wilde bijv niet op een loopfiets. Ze fietst nu wel zonder zijwielen maar vindt ze best spannend hoor! Ze vond (loop)fietsen dan ook totaal niet interessant! Nu nog normaal achteruit remmen... het komt vast allemaal!
     
    Paardenbloem vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina