HB, ontwikkelingsvoorsprong, intelligent, versneld, verrijking etc

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door belize, 19 jul 2018.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Lynx

    Lynx VIP lid

    19 jul 2008
    8.501
    2.398
    113
    Met letters kun je heel veel spelletjes verzinnen. Letterspeurtocht.
    Hang er een aantal op op verschillende plaatsen in huis en laat hem ze zoeken.
    Zelf woordjes laten verzinnen, namen van familieleden leren. Misschien weet hij zelf nog wat leuks wat hij wil leren. Ik zou vooral het initiatief bij hem laten.
     
  2. pluk

    pluk VIP lid

    13 dec 2005
    16.048
    4.241
    113
    Wat ik toen veel deed was op een bord iets tekenen b.v een boom en het er dan zelf het woord bij laten schrijven. Samen lezen vonden ze hier ook leuk, ze herkenden dan de woorden een, dit , en etc en tijdens het voorlezen lazen zij die woorden. En elke keer als ze een nieuw woord herkenden kwam dat erbij.
     
  3. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    19.977
    8.778
    113
    Heel herkenbaar! De Avi start boekjes zijn eigenlijk dan te moeilijk. Wij hebben via de kringloop kern boekjes gekocht dan begin je dus met kern 1 en is bedoeld voor de eerste 2 weken.

    Rompompom heeft inderdaad niet veel werkbladen er bij zitten (zijn wel dubbelzijdig)maar ze hebben op hun website nog extra werkbladen die je uit kan printen.

    Die frustratie herken ik wel, het kunnen lezen net als je ouders terwijl ze nog niet zo ver zijn. Hij begon ook met de letters en kwam er toen achter dat als je klanken achter elkaar zet je woorden krijgt. Hij begon voor zijn 4de verjaardag met het echt lezen. In gr1 begon hij als een razende alles in zich op te nemen maar was al veel verder.
    Hier heeft hij het dus niet gered om 2 jaar bij de kleuters te zitten haha. Maar goed voor juf! :roflmao:

    Je moet hem inderdaad volgen en kijken waar hij aan toe is. Maar je kan wel dingen aanbieden zoals letter stempels, rompompom etc
     
    Zonnestralen vindt dit leuk.
  4. belize

    belize VIP lid

    25 feb 2009
    11.105
    203
    63
    zoontje gaat binnen 2 weken middelbare school beginnen als een hybride leerling. latijns, filosofie strategie, geschiedenis en biologie zijn de eerste vakken voor 1 dagdeel. als het goed gaat kan hij steeds meer tijd in die school door brengen. heel spannend. Hij was zelf bij het in take gesprek en is zeer blij dat het lukte om zoiets te regelen.
     
    NiekeKris vindt dit leuk.
  5. belize

    belize VIP lid

    25 feb 2009
    11.105
    203
    63
    in het begin moeten de hybriden eerst inhalen omdat ze zo maanden later beginnen. dat is een beetje zielig vind ik. dus in het begin even heel hard moeten werken. :(
     
  6. merah

    merah VIP lid

    8 jun 2009
    13.191
    4.337
    113
    Vrouw
    Immunologisch analist.
    Tussen de klei.
    Dank voor alle reacties nav mijn zoon en zijn gebrek aan vriendjes en onvrede op school. Voor een aantal dus wel herkenbaar.
    Ik kwam er gisteren achter dat hij wel degelijk alle letters al kent. ‘Maar lezen kan ik nog niet hoor mama. Dat heb ik nog niet geleerd!’ Ik krijg steeds meer het idee dat hij (nog meer als mijn dochter destijds) vooral z’n best doet niet op te vallen.

    Belize, wat fijn dat je zoon deels op de middelbare kan beginnen! Ik hoop oprecht dat het hem goed doet.
     
  7. Amarens

    Amarens VIP lid

    24 dec 2009
    11.493
    3.765
    113
    @merah wellicht de kinderen op full hb onderwijs doen? Al is het ook geen wondermiddel. Mijn kinderen zitten op school waar het wordt aangeboden en ik ken een aantal ouders en kinderen. Op dit moment zou ik mijn kinderen daar niet willen hebben (slechte organisatie en alsnog niet genoeg uitdaging). Maar wellicht zijn er scholen waar het beter gaat. Wij hebben laatst veel middelbare scholen bezocht en helaas (en het maakt mij oprecht verdrietig) moet ik zeggen dat een goede middelbare school de plek is voor mijn oudste. Hij is 10 jaar maar hij is daar ontzettend aan toe. De basisschool is gewoon klaar voor hem :cry:
     
    belize vindt dit leuk.
  8. Amarens

    Amarens VIP lid

    24 dec 2009
    11.493
    3.765
    113
    @belize wat fijn en spannend ook! Wens hem veel plezier! Hou je ons op de hoogte hoe het gaat?
     
    belize vindt dit leuk.
  9. merah

    merah VIP lid

    8 jun 2009
    13.191
    4.337
    113
    Vrouw
    Immunologisch analist.
    Tussen de klei.
    Ik heb me inderdaad al wel ingeschreven als ‘belangstellende’ voor de dependance van een hb-school hier in het dorp. In principe voor de middelste, maar wie weet is het ook tzt wel iets voor de jongste. De oudste heb ik m’n vraagtekens bij, gezien haar ass. Ze heeft op sommige vlakken gewoon best behoorlijk instructie nodig en door haar beperkte focus heeft ze echt moeite om haar taken af te krijgen. Ik denk niet dat hb-onderwijs haar daarin kan steunen. Maar misschien heb ik het wel mis hoor.

    Wat triest trouwens voor jouw zoon. Nu al klaar met school.... Pffff. Ik probeer hb-zijn echt als een mooie gave te zien, maar soms brengt het toch hele trieste situaties met zich mee.
     
    Amarens vindt dit leuk.
  10. Amarens

    Amarens VIP lid

    24 dec 2009
    11.493
    3.765
    113
    Spannend! Ik hoop van harte dat het wat is voor jouw kinderen. Hou je ons op de hoogte hoe het verder loopt?
    Wat mijn zoon betreft, ik zie het als een mankement van het systeem. Waarom zijn er middelbare scholen die echt wel genoeg uitdaging bieden en aansluiten op onderwijsbehoeften van slimmen kinderen waar ze eindelijk met gelijken in de groep komen en waarom kan het niet binnen het basisonderwijs? Ok, wellicht is het in de onderbouw nog lastig maar in de bovenbouw is het niveau van het kind al erg duidelijk.
     
  11. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.507
    8.358
    113
    Mijn dochter was op de reguliere school in groep 6 ook volledig klaar met de school en zat in haar hoofd al op het VO. Inmiddels zit ze op een Jenaplanschool en dat past veel beter bij haar; ze gaat met veel plezier naar school en ik verwacht (en hoop ;)) dat dat zo blijft tot ze echt naar de middelbare moet. Er is zoveel aandacht voor WO en zoveel ruimte voor allerlei dingen, ik ben echt heel blij dat we toch overgestapt zijn! :)
     
  12. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.507
    8.358
    113
    Zonnestralen, misschien zijn de samenleesboekjes van Zwijssen iets?
     
  13. Jaimio

    Jaimio Fanatiek lid

    5 nov 2015
    1.372
    561
    113
    Vrouw
    Heb je het dan over speciale initiatieven in het VO voor hoogbegaafde kinderen?
    Mijn dochter doet gewoon tto WVO en raakt haar motivatie kwijt door het lage niveau en tempo. Ze heeft er deze week wel een gesprek over met haar mentor, die was het ook opgevallen. Maar ik weet niet zo goed wat we daar van kunnen verwachten.
     
  14. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.507
    8.358
    113
    Ik ken (ouders van) twee kinderen die op reguliere VO-scholen hun eigen programma hebben gekregen, omdat ze bij het standaard programma inderdaad volledig de motivatie verloren. Een van de twee volgt nog maar enkele uren les per week, puur voor contact met andere kinderen, de rest doet ze zelfstandig. Plan is versneld vwo afronden (deels in drie jaar, de rest in vier, geloof ik) en daarnaast al veel andere dingen doen om het enigszins leuk te houden.
     
  15. Jaimio

    Jaimio Fanatiek lid

    5 nov 2015
    1.372
    561
    113
    Vrouw
    Ja, zelf sneller door de stof heen gaan zag ze zelf ook al als mogelijke oplossing. Maar alles zelfstandig lijkt me ook wel heel lastig.
     
  16. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.507
    8.358
    113
    Zou ook niet mijn eerste keus zijn...van de ouders van dit meisje ook niet (ook geen tweede of derde keus trouwens ;)), een alternatief is er alleen voor haar niet... Hopelijk vinden jullie een andere oplossing!
     
  17. belize

    belize VIP lid

    25 feb 2009
    11.105
    203
    63
    ga ik doen. heel erg bedankt. het is een pilot toepassing. we zullen zien hoe het zal gaan. het was op advies van 2 deskundigen die de school had ingeschakeld. hij is een beetje bang voor biologie les omdat hij daarvan weinig weet.(hij is zo enorm gewend dat hij weet wat hij moet op school moet leren. Ik heb gezegd dat het juist dat erg goed voor hem is. op school leer je eigenlijk wat je nog niet weet)

    hij was zijn boek presentatie aan het voorbereiden en zag op internet dat zijn boek door havo/vwo klas 2-3 kinderen besproken werd. dat gaf hem moed.

    Off topic: wat ik erg vreemd vind is dat men tegenwoordig trailers heeft voor boeken. wisten julie dat? de juf zei dat het erg leuk is als je de trailer van je boek laat zien bij je presentatie. Ik zei 'huh'? en hij liet me het zien op YouTube. ze hebben trailers voor boeken..dat wist ik helemaal niet.
     
  18. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    19.977
    8.778
    113
    Nog nooit van gehoord dat je een trailer hebt van boeken. Ook maar eens kijken.
     
  19. Jo79

    Jo79 VIP lid

    6 mei 2007
    24.594
    3.483
    113
    Trailers voor boeken? Nee, dat wist ik ook niet. Maar dus echt een soort korte verfilming van het boek? Volgens mij is nou juist het mooie van boeken dat je zelf een beeld in je hoofd vormt.

    Wij zijn blij met de overstap, echt, in jaren niet meer een kind gehad dat zo enthousiast over school was (sowieso, enthousiast over school hebben we bij hem helemaal nooit meegemaakt, het meest positieve was dat hij school wel oké vond sommige periodes). Hij leert hier zoveel en in de auto vertelt hij wat hij geleerd heeft en wat ze gedaan hebben (ook dat is nieuw voor me).
    Daarnaast werkt hij hier wel gewoon zonder problemen samen enz.
    Hij zegt dat hij hier al jaren geleden had willen zitten.
    Eigenlijk telden we eerst de jaren af tot hij naar het VO kon, maar nu helemaal niet meer. Hij zit hier op zijn plek en heeft het naar zijn zin en ik ben heel blij dat hij zo toch nog zijn basisschooltijd leuk kan afsluiten de laatste twee jaar. Al ben ik na alle ervaring nog wat bang dat dat verandert, ik ben dit niet gewend. Maar vooralsnog zijn we positief.

    Wat wel een puntje is, is automatiseren en huiswerk en dat is hij niet gewend. Hij zet zich er ook niet altijd toe, zelfs niet al wij hem er op wijzen, dus dat gaat niet altijd goed. En vermoedelijk dyslexie.

    Met mijn dochter gaat het ook wel aardig in de brugklas. Alleen met wiskunde wat minder. Ze vergeet tussenstappen op te schrijven of ze heeft als antwoord 6,33 en die man rekent dat dan fout, omdat het 6,3 moet zijn.
    Dat frustreert haar wel.
    Ook met andere vakken, ze is soms een warhoofd, vergeet bijv. een deel van een toets te maken en dan heeft ze net een voldoende, terwijl ze de antwoorden wel wist. Met Nederlands en vreemde talen heeft ze best last van haar dyslexie. Kortom, best wat hobbels en wat wennen, maar op een enkele onvoldoende voor een dictee na, heeft ze goede cijfers en vindt ze de meeste vakken ook leuk. In de groep heeft ze het ook wel naar haar zin.
     
  20. debq

    debq Fanatiek lid

    10 mrt 2010
    3.749
    736
    113
    Als t goed is kunnen ze ook op hb scholen met ASS om gaan, maar dat zal natuurlijk zoals bij alles afhankelijk zijn van de school. Navragen kan altijd toch..
     

Deel Deze Pagina