Verwacht ik te veel, of wat mag ik verwachten (van mijn man)

Discussie in 'De lounge' gestart door tuc, 28 nov 2019.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Deedee91

    Deedee91 VIP lid

    10 jun 2015
    13.082
    5.270
    113
    Als ik weg zal vallen dan loopt alles in duigen. Dat zegt genoeg denk ik. Ik hou zelf erg van de controle houden omdat mijn man het dus niet kan. Zijn eigen werk plannen is al lastig laat staan ons leven plannen. Mijn man heeft overigs ADD. Ik vind het geen punt, als ik vraag of hij iets wil.doen dan doet hij het wel.
     
  2. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    19.797
    8.663
    113
    Staat alles ook nog op een gewone kalender? Wij hebben een maandkalender en bevalt heel goed. Mijn man heeft meerdere werkplekken en niet standaard op dezelfde dag dus noteert dat daar op.

    Alle afspraken van/ voor zoon en mijn eigen afspraken staan er ook op.

    Voor iedereen te zien en geeft voor alle drie duidelijkheid.

    Wij hebben de taken verdeeld, boodschappen, koken, ophalen zoon zijn mijn taken en de rekeningen/ alle bakken (vuilnis, plastic, groen) zijn ook zijn ding behalve als hij het nadrukkelijk aangeeft omdat hij anders om 6 uur met die bak loopt te rammelen over straat.

    Voor het nieuwe jaar hebben we een familieplanner klaar liggen
     
  3. Fuddey

    Fuddey VIP lid

    6 okt 2015
    16.382
    12.678
    113
    Mijn man is zo’n chaoot dat een kalender ofzo niet helpt, daar kijkt hij überhaupt niet op. Afspraken zet ik in zijn online werk-agenda, maar ook dan speelt hij het eenvoudig klaar toch weer een afspraak gelijktijdig te plannen. Er zit ook totaal geen ritme en routine in zijn werkweek, de ene keer staat hij om 5u op en is hij om 6u de deur uit, de andere keer staat hij om 9u op en zit om 12u nog thuis. En ‘s avonds weer hetzelfde; de ene keer om 17u thuis, maar heel vaak ook pas na 22u of ergens diep in de nacht. Soms word ik wakker ‘s ochtends en is hij helemaal niet thuis gekomen.
    Als ik niet ontzettend veel zou regelen en opvangen, zou alles in de soep lopen - dat is precies wat er gebeurt als ik er niet ben. Dan liggen z’n sleutels in de koelkast, gaat er niemand naar zwemles omdat hij domweg te laat vertrekt en vervolgens verkeerd rijdt, etc etc.
    Maar dit is niets nieuws, dit had hij 20 jaar geleden ook al, alleen merkte niemand het omdat hij er alleen zichzelf mee had. Hij heeft zich voor we samenwoonden zó vaak buiten gesloten, regelmatig (!) zonder paspoort op het vliegveld gestaan, of hij vergat gewoon de boodschappen en had niks te eten op zondag. Alleen op zijn werk kan hij zich heel goed concentreren, dan verliest hij alle tijd uit het oog en daardoor doet hij zijn werk dus super goed.
     
  4. G89

    G89 VIP lid

    18 sep 2008
    9.906
    1.187
    113
    Nederland
    Oh gelukkig ben ik niet de enige met zo'n man:D

    Herkenbaar en het is hier er ook bij ingeslopen. Mijn zoon had laatst tegen mijn man gezegd: papa dit is de 1e keer dat jij mijn broodtrommel klaar maakt voor school:rolleyes:, zegt genoeg...

    Maar ik merk wel, nu met 2 kinderen dat het me op gaat breken, dus hier worden de laatst weken best stevige gesprekken gevoerd en het helpt iets. Wij werken allebei, hij 32 en ik 34 en allebei ook weekenden, dus het mag ook gewoon eerlijk verdeeld worden.
     
  5. tuc

    tuc VIP lid

    19 dec 2012
    51.705
    42.533
    113
    Ik reageer even algemeen.

    Het gaat niet zo zeer om huishoudelijke taken hoor. Ik ben meer thuis en het is voor mij heel logisch dat ik meer doe. Het huishouden kan ik ook prima alleen en doe ik ook graag.
    Er zijn al langere tijd zorgen over de oudste, dat wordt iets rustiger maar nu zijn er vrij ernstige zorgen over de jongste. Daarbij komen dus alle afspraken. Die ik allemaal alleen af ga (op zich prima) maar met de zorgen en afspraken komen weer dingen waar aan gedacht moet worden: afmelden op school tijdens onderzoeken, nieuwe recepten medicatie, en zo heb ik een hele lijst. Ik geef alles door aan mijn man, zet alles in onze gezamelijke agenda. Maar hij zal er nooit bij stil staan om dan even de juf te mailen met wat data waarop 1 van de 2 er niet is.
    Afspraken die in de gezamelijke agenda staan ziet hij niet omdat hij erin vergeet te kijken, en ja hij heeft de notificaties aanstaan. Maar dat gaat er aan 1 kant in en aan de andere kant uit.
    Waarschijnlijk is het ook een samenloop van zorgen en drukte waardoor het mij allemaal te veel wordt.

    Het is al vaak besproken maar hij snapt het gewoon niet.
    Hij zou idd graag willen dat ik alles opschrijf en doorgeef wat hij moet doen. Maar het zou mij zo verlichten als ik eens aan een paar dingen niet hoef te denken en dat hij dat doet.
     
  6. pippa26

    pippa26 Fanatiek lid

    14 mrt 2015
    3.030
    2.030
    113
    @tuc misschien praktisch om echt vast moment in de week de afspraken en alles door te nemen?
    Wij zitten op zondagavond samen om een weekplanning te maken.
     
  7. Adje

    Adje VIP lid

    21 aug 2015
    15.409
    23.923
    113
    Oh, maar dat zou mij ook niet lukken. En mijn man ook niet, denk ik. Hij gaat bv over de tandarts, omdat de kinderen bij zijn tandarts zitten. Dus hij plant de afspraken en regelt dan alles daarom heen. Anders moet ik alle afspraken in de gaten gaan houden en wat er nog extra bij geregeld zou moeten worden. Dat gaat geheid mis. En daarbij moeten we daar dan alsnog over communiceren, want anders gaan we beide verlof regelen op school, oid.

    Van alle afspraken die ik regel, regel ik ook de gevolgen die daarbij komen kijken. Dat gaat gewoon meteen op mijn to do lijstjes. En als ik denk dat iets niet haalbaar is, schakel ik man in. Maar daarbij is het toch steeds nodig dat je dat bespreekt met elkaar.

    Mijn dochter moet bv iedere zoveel keer op medicatiecontrole komen. Zodra er een controle geweest is (wat ik dus altijd doe) zet ik meteen in mijn agenda wanneer ik weer moet bellen voor een afspraak.
    Als de medicijnen bijna op zijn en man signaleert dit, dan geeft hij dit aan mijn door. Ik ben degene die ze ook op moet halen, dus ik regel de aanvraag ook zelf, want dan weet ik precies hoe alles ervoor staat.

    Ik geef dus ook helemaal niet alle afspraken e.d. door aan man (en vice versa). Alleen als het relevant is voor de ander en er daadwerkelijk wat gedaan moet worden door de ander. Een duidelijke taakverdeling werkt hier beter, dan bv zo’n familieagenda.
     
  8. Snoopy1979

    Snoopy1979 VIP lid

    8 okt 2006
    33.742
    6.923
    113
    Vrouw
    Brabant
    Mijn man doet ook niet zo snel dingen uit zichzelf, al verbaast hij me de laatste tijd wel :D. Zo was het brood op maar had hij wat in de vriezer gelegd, had de was voor mij gedaan gister op zijn vrije was (de was is mijn taak, hij doet het stofzuigen :))
    Maar als er iets moet gebeuren app ik hem gewoon. En we hebben een gezamenlijk boodschappenlijstje, die synchroniseert, echt heel handig (Trello). Degene die als eerste de kans heeft om iets van het lijstje te kopen doet dat en haalt het van de lijst.
     
  9. YaelStone

    YaelStone Fanatiek lid

    5 aug 2019
    2.267
    4.136
    113
    Mijn man onthoud dingen vaker dan ik (wanneer zoon gym heeft etc.)

    Ik ben heel erg van: als ik iets signaleer dan doe ik het.
    Ik verwacht niks van mijn man, dan wordt ik alleen maar teleurgesteld of geïrriteerd.
    Afspraken voor de kinderen regel ik, omdat ik 2 dagen vrij ben en hij 5 hele dagen werkt.
     
  10. DeeLighT

    DeeLighT VIP lid

    9 jan 2007
    8.642
    552
    113
    #30 DeeLighT, 28 nov 2019
    Laatst bewerkt: 28 nov 2019
    Herkenbaar. Al vergeet die van mij ook nog vaak simpele alledaagse dingen. Bv dat kinderen weleens onder de douche moeten enzo. (ook ADD).

    Ik ben veel thuis dus neem meer op me maar ben wel met een studie bezig waardoor het soms wat teveel wordt. Zeker in drukke perioden nu met december.
    De illusie dat hij er zelf aan gaat denken heb ik lang geleden achter me gelaten.
    Ik schrijf op welke dingen me stress geven. Bv 6 dingen die geregeld moeten worden en vertel hem dat ik verwacht dat hij er 3 doet.
    Uiteraard vergeet hij het dan nog en moet ik hem dan wel vragen een reminder ervoor te zetten maat hij doet het wel en wil graag helpen.

    Als er veel random klusjes gedaan moeten worden spreken we af dat we dat bv zaterdag gaan doen. Smorgens verdelen we de taken. Duidelijk en concreet en in the moment. Dat werkt het beste voor ons.
     
  11. snoes79

    snoes79 Fanatiek lid

    9 jun 2014
    1.312
    1.192
    113
    Goh, ik merk het hier ook wel een beetje.
    Bij mijn man is het zo dat hij daar niet aan hoeft te denken omdat ik het al doe. En omdat al jaren die verdeling zo is, dat hij op dat vlak niet simpel kan denken.
    Voorbeeld: hij wil een avondje uit met mij, hij bespreekt met mij een datum en kiest een restaurant.
    Hij heeft op dat moment echt geen idee dat er dus ook een oppas geregeld moet worden, omdat ik dat altijd regel. Dus ik denk dat het een vorm van tunnelvisie is of zo.
     
  12. amdaa

    amdaa VIP lid

    28 mrt 2015
    9.670
    11.009
    113
    Natuurlijk kan hij organiseren en coördineren, dat bewijst hij genoeg buitenshuis.

    Wat wjj vrouwen thuis doen is echter verwachten dat de man thuis ook zaken aanpakt MAAR dat ie dit exact binnen door de vrouw geschetse kaders doet.
    Zolang de vrouw de touwtjes in handen wil houden, houdt de man zijn handen er vanaf.

    Hier werkt het beste om een duidelijke verdeling van organisatorische taken te maken:
    - hij doet de administratie, sportagenda van de kinderen, huisonderhoud en de boodschappen/koken;
    - ik regel alles mbt school en dokterafspraken, koop alle benodigheden voor de kinderen, plan de vakanties en uitjes.

    Ik bemoei me verder niet met zijn geregel, want toen ik dat deed vergat hij ook alles.
    Nu werkt het prima
     
    Nellie4, KleineLai en suus1983 vinden dit leuk.
  13. MinnieMouse94

    MinnieMouse94 Niet meer actief

    Ik herken het wel een beetje. Heb een man met ADD, maar weet niet of het van invloed is. Ik heb het inmiddels wat laten gaan, nadat ik van mezelf ontdekte dat het tegenstrijdig van mij is om van hem te verwachten dat hij van alles ziet en oppakt, terwijl 1. ik parttime werk en hij fulltime, dus hij kan ook gewoon minder betekenen en 2. ik ook de controle wil houden en dingen niet kan loslaten. Vooral dat laatste. ;) Dus ik trek de kar van de praktische kant van het gezinsleven vooral, maar hij doet wel dingen. Maar ik coordineer het vooral. Wat hier in de reacties genoemd word, lijkt me wel wat. Ieder zijn eigen taken die hij of zij dan volledig regelt met bijkomende gevolgen als in afmelden op school ed. Ik denk dat je zonder duidelijke afspraken wie waar verantwoordelijk voor is niet kunt voorkomen dat het niet goed loopt, want twee kapiteins op een schip werkt niet.

    Ik denk soms wel eens dat mijn man echt geen idee heeft hoe het is om dit hele 'bedrijf' te managen, met idd afspraken bij fysio, dingen van kdv/bso/school, artsen ed. Maar ja, ik ben nou eenmaal meer thuis, organisatorisch erg sterk en ik zou eigenlijk ook helemaal niet graag meer uit handen willen geven stiekem.
     
  14. Ziggi

    Ziggi Bekend lid

    8 feb 2017
    771
    209
    43
    Vrouw
    Hahaha, dit zou die van mij precies zo kunnen doen! (ADD, dat dan weer wel) :D
     
  15. Sophie221

    Sophie221 Bekend lid

    11 mei 2015
    608
    374
    63
    Vrouw
    Herkenbaar, al heeft mijn man geen adhd.
    We hebben er onlangs nog ruzie om gehad. Ik voel me overbelast en gestrest omdat ik alles moet regelen. Simpele dingen zoals boodschappen maar ook moeilijke beslissingen maak ik vaak alleen.

    Ik heb er helaas nog geen oplossing voor gevonden. Mijn moeder adviseerde gewoon bepaalde dingen niet te doen en door hem te laten regelen. Omdat hij er nu misschien teveel op vertrouwt dat ik het toch wel doe. Maar dat weet ik nog niet zeker.
     
  16. momwithcamera

    momwithcamera Fanatiek lid

    13 mei 2019
    1.934
    2.777
    113
    Vrouw
    Ik heb ook een partner met ADHD, en heb mij er grotendeels bij neergelegd dat qua planning en organisatie vrijwel alles op mij aankomt. Hoewel het soms wel zwaar voelt en het mij stress kost dat ik de enige ben die aan bepaalde zaken denkt, wil ik er geen punt van maken omdat hij zoveel andere dingen doet waar ik geen oog voor heb. Klusjes in huis, de containers buiten zetten, heel veel schoonmaakwerk in huis, financiele zaken. Ik zou vooral ook proberen daar naar te kijken, naar wat hij wel doet in huis. We nemen allebei een stuk voor onze rekening wat de ander niet doet. Het enige wat ik eis, is oprechte aandacht als ik iets qua planning met hem wil doornemen.
     
  17. Snies

    Snies Fanatiek lid

    22 dec 2015
    2.132
    3.214
    113
    Mijn man heeft adhd én autisme, die twee samen maken het voor hem nog moeilijker.
    Daar waar zijn autisme wilt dat hij alles op een bepaalde manier structuur in zijn dagelijkse planning houdt, kan zijn adhd het niet op orde houden en vergeet hij veel (gelukkig niet alles) en is er chaos in zijn hoofd.

    Als er dus door omstandigheden afgeweken moet worden van de geplande weekopdrachten (afspraken etc) kan ik vaak daarna invullen dat de rest van de week bij hem qua dingen onthouden en nakomen ook in de soep loopt.

    Ik heb mij daar ook weleens over gefrustreerd dat ik bijvoorbeeld aangaf die en die dag een belangrijke afspraak te hebben en hij dat dus was vergeten en niet aan mij vroeg hoe het gegaan was, ik dacht toen echt dat het voor hem niet belangrijk genoeg was.

    Nu onze zoon ook vaker afspraken heeft, zorg ik dat ik er naar toe ga met mijn zoontje zodat ik mijn man ontlast.
    Hoe graag ik het ook zou willen en hoe graag hij het zou willen.. Hij kan zich niet focussen op werk, zijn eigen afspraken en die van mij en zijn kind.
    De hele belangrijke afspraken zorg ik ervoor dat hij die niet vergeet. En zelfs dan komt het nog weleens voor dat hij ze vergeet.

    Hoevaak hij niet vraagt of ik toevallig nog weet hoelaat hij ergens moest zijn is inmiddels niet meer op één hand te tellen. Zelfs een weekbord hielp op een gegeven moment niet meer, hij vergat gewoon zijn afspraken op te schrijven.

    Op een gegeven moment heb ik geaccepteerd dat dit bij hem hoort, en in zekere zin bij merendeel van de mannen alleen bij hem op bepaalde vlakken dan net iets meer.
    Ik kan dan wel boos of gefrustreerd raken, maar dat werkt niet. Wekt alleen maar irritatie op want hij voelt zich niet begrepen en ik voel mij niet serieus genomen.

    Nu gaat het hier al een paar maanden beter, al heeft hij nog zijn momenten.
    Sindskort noteert hij alles in zijn agenda op zijn telefoon. Zelfs met alarm want zonder alarm vergeet hij het nog.
    Dat werkt bij hem beter omdat hij merendeel van de dag die telefoon toch bij heeft. Dus als er dan iemand belt, noteert hij het direct bij ophangen in zijn telefoon.

    Nu zie ik hem steeds vaker uit zichzelf meer dingen in die telefoon zetten zoals container aan straat zetten, iets ophalen bij een bepaalde winkel, huishoudelijke taken zoals vuilniszak verwisselen etc zonder dat ik hem daarop wijs dat hij het niet moet vergeten.
    En als ik weet dat het voor hem een drukke chaotische week of maand is qua afspraken en feestdagen,, dan ben ik bereid hem daar heus wel aan te herinneren.
    Maar merk dus dat hij voor zichzelf een manier heeft gevonden, die ook nog goed werkt voor hem op dit moment.
    En wij hebben eerst onze Google agenda gesynchroniseerd gehad, dus zagen we altijd van beiden de afspraken in de agenda staan. Ook van verjaardagen want hij vergat ook met regelmaat iemand te feliciteren.
    Maar op een gegeven moment werd dat zo overvol dat het voor hem niet meer overzichtelijk was en dus toen maar weer uit gezet en ieder onze eigen agenda. :)
     
    MinnieMouse94 vindt dit leuk.
  18. Snies

    Snies Fanatiek lid

    22 dec 2015
    2.132
    3.214
    113
    Overigens zorg ik er ook voor dat alle rekeningen betaald worden, hou ik bij wat er in en uit gaat omdat het gewoon niet voor hem is weggelegd.
    Grotendeels gaat automatisch en maar goed ook, maar losse rekeningen die binnen komen ben ik altijd degene die betaald of hem er aan herinnerd dat hij moet betalen. Vaak moet ik dan ook zeggen van kom schat, voordat je dit of dat gaat doen eerst even die ene rekening betalen.

    Klinkt nu heel lullig nu ik het hier zo neerzet, alsof ik een soort moeder ben. Maar hij kan daar gewoon niks aan doen, hij heeft dat op bepaalde momenten juist nodig omdat hij het anders dan gewoon vergeet en zichzelf en uiteindelijk ons in de problemen brengt.
     
    suus1983 en MinnieMouse94 vinden dit leuk.
  19. Cindy1977

    Cindy1977 VIP lid

    12 mei 2017
    7.933
    12.186
    113
    Zoals je leest is dit vaak niet aan een spectrum gebonden. Het is hier ook, ik zat laatst keurig op mijn werk te wachten tot hij met kind op kwam draven bij de kno arts, maar hij was het totaal vergeten, terwijl ik het in de ochtend nog 2 keer gezegd had XD Afspraak verschoven en op mijn bordje gelegd.

    Ik zie het probleem eig ook niet zo, zo is het nu eenmaal. Ik sta weleens te gillen van de stress omdat ik zoveel privé dingen moet fixen van de kids en 960 Sinterklaas kado’s moet bedenken en hij ligt weleens gestrekt onder tafel omdat ik er nooit bij stil sta dat hij voor zoveel geld moet zorgen bijv.

    We schenken een wijntje in en praten het uit. Een oplossing is er niet echt, iedereen heeft zijn eigen takenpakket en is daar weleens ontevreden over.
     
    Kes, suus1983 en momwithcamera vinden dit leuk.
  20. Fantykoekie

    Fantykoekie Fanatiek lid

    18 jul 2018
    2.647
    3.459
    113
    Vrouw
    Hier ook maar ik denk dat het onze fout is.

    Ik merk bij mezelf dat ik degene ben die op dat gebied de touwtjes in handen neemt. Alleen op gebied van zoon. Andere gebieden hij want daar ben ik dan weer laks in.
    Volgens mij hoort dit gewoon het moederinstinct. We zien iets bij ons kind en we regelen het als het, daarna melden we de afspraken door aan de man maar hij merkt dat we dat gewoon instinctief doen en er echt achteraan zitten . Na een bepaalde tijd verwachten we ineens dat de man zich er meer mee moet gaan bemoeien.

    Zo is het toch een beetje bij mij.
     

Deel Deze Pagina