klagen over vuurwerk

Discussie in 'De lounge' gestart door GossipGirlxoxo, 7 dec 2019.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. tuc

    tuc VIP lid

    19 dec 2012
    51.882
    42.749
    113
    Maar snap jij nu niet de meningen dat vuurwerk (ook cat. 1) geen speelgoed is waar een 11 jarige alleen mee over straat moet lopen?
     
    Evanesco, Paardenbloem en Zoe123 vinden dit leuk.
  2. RachelleNM

    RachelleNM Fanatiek lid

    19 aug 2015
    3.329
    2.135
    113
    Vrouw
    Heb nog nooit vuurwerk gekocht, omdat ik het gewoon niet leuk vind om er geld aan uit te geven. Ja, sterretjes voor m'n dochter, maar daar blijft het ook bij.

    Hier in de buurt wordt tot nu toe wel eens wat afgestoken, maar echt overlast hebben we er niet van.
     
  3. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.622
    18.475
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    Zelf zou ik er niet voor kiezen om kinderen nu al met vuurwerk over straat te laten sjouwen., maar ik heb er niet direct last van als er nu al categorie 1 vuurwerk wordt afgestoken. Dat maakt inderdaad niet zo heel veel geluid. Het vuurwerk dat nu is toegestaan veroorzaakt echt niet de knallen die ruiten laten rinkelen en waar baby's van wakker schrikken. Dat is zwaarder vuurwerk. Daar heb ik wel last van, maar daarvoor hoef ik niet om een verbod te vragen want dat is al verboden. Handhaving is een ander verhaal, helaas. Dus wat dat betreft heeft klagen ook niet zoveel zin.

    Ik heb tegen het afsteken van categorie 1 vuurwerk hooguit bezwaar vanuit het oogpunt van milieuvervuiling / luchtvervuiling. Maar als ik vanuit dat standpunt zou redeneren, zou het eten van vlees ook voor iedereen verboden moeten worden (want net als vuurwerk totaal onnodig en slecht voor het milieu). Op zich zouden dat hele verstandige wetten zijn. Ik kan er nog wel een paar noemen; verbod op het gebruik van auto's voor korte ritjes die ook met de fiets kunnen, bijvoorbeeld. Of een verbod op langer douchen dan 8 minuten. Verbod op houtkachels en terraskachels. Verbod op gebruik van airconditioning. Een maximum aan de hoeveelheid kleding die je per jaar mag kopen. Verplichting voor supermarkten om alleen nog maar seizoensgroenten uit eigen land te verkopen.

    Ik kan nog tijden doorgaan met het verzinnen van allerlei wetten en regels die vanuit milieu-oogpunt echt heel goed zouden zijn. Als het argument is dat je dingen die belastend zijn voor het milieu moet laten, als ze niet strikt noodzakelijk zijn dan zijn er echt heel veel dingen die niet meer mogen! Ik vrees dat mijn uitstapje naar de ijsbaan dan ook niet door kan gaan, vanmiddag. Maar ik hoop dat we het er over eens kunnen zijn dat gedragsverandering weliswaar wenselijk is, maar dat het te ver gaat dit met wetten en regels af te dwingen.

    Het vuurwerk waarmee nu overlast wordt veroorzaakt, is al verboden. Soms geheel verboden of soms verboden om af te steken buiten de beperkte tijden met oud- en nieuw. Wat mij betreft mag het toegestane vuurwerk nog wel verder beperkt worden, tot uiteindelijk alleen siervuurwerk zonder knallen overblijft. Zelf blijf ik wel binnen, dan hoef ik me ook geen zorgen te maken om als één van de omstanders gewond te raken.

    Ik hoop dat de jonge generatie, die vaak veel meer klimaatbewust is, zich ook realiseert dat het een beetje vreemd is om als vega- of flexitariër door het leven te gaan, geen vervoersmiddelen op fossiele brandstoffen e.d. te willen gebruiken, maar met oud- en nieuw wel een hoop fijnstof en zware metalen de lucht in te schieten. Dan sterft deze traditie uiteindelijk vanzelf wel uit. En dan zijn we niet alleen van de vervuiling af, maar ook van de geluidsoverlast, verwondingen en schade aan gebouwen. Maar ik vrees dat er gewoon tijd voor nodig is om te bereiken dat mensen zelf andere keuzes gaan maken. Als je het met wetten en regels gaat opleggen, doet dat meer kwaad dan goed. Neem maar eens een kijkje in Duindorp vanavond, als je afvraagt hoe dit soort wetten vallen bij een deel van de bevolking.
     
  4. goblins

    goblins Fanatiek lid

    27 okt 2013
    3.591
    3.222
    113
    ministerie van defensie
    Swifterbant
    Pfff, wat een gezeur hier.
    Ja, nu vuurwerk afsteken mag niet. Maar cat1 wel.
    Ja, de hele harde knallen zijn illegaal.
    Of er nu wel of niet een verbod komt op vuurwerk, afsteken doen ze toch wel. Het is immers niet voor niets illegaal.

    Straks komen er vuurwerkshows (waarmee voor mij de hele charme van oud en nieuw weg is, dat geknal vind ik heerlijk), gaan mensen weer klagen dat hun huis leeggeroofd is omdat iedereen naar die shows gaan kijken.
    Je, en dat mag ook al niet, stelen, maar dat gebeurd ook.
    Te hard rijden mag ook niet, gebeurd ook, met heel wat meer slachtoffers dan vuurwerk. En gemiddeld 1,8 dode per dag. Heel wat meer dan vuurwerkslachtoffers.

    Maar iedereen moet overal maar op zeiken, tradities worden afgenomen, is het niet zwarte piet dan is het wel weer vuurwerk, en over een paar jaar mogen we ook geen kerstfeest meer zeggen omdat daarmee weer een groep gekwetst wordt.


    Ja, buiten oud en nieuw mag er geen vuurwerk worden afgestoken, dat mag niet en het illegale vuurwerk al helemaal Niet.

    Maar ja, op elke straathoek een politieagent kan ook niet, er zijn al tekorten.
    Dus accepteren dat dit gebeurd en uitzitten maar.
    Net als dat ik weer in de tuin in de smerige stront van een kat zit te wroeten.
    Het is niet anders, accepteren is de enige uitweg.
     
    Ansj84, Anouk2005, harlene2014 en 2 anderen vinden dit leuk.
  5. Neuzeke

    Neuzeke VIP lid

    3 sep 2019
    11.022
    15.560
    113
    Vrouw
    Mag dit eigenlijk al?
     
  6. Ysabella

    Ysabella VIP lid

    27 jan 2017
    8.888
    16.247
    113
    Cat 1 vuurwerk... ik denk bij het lezen telkens aan een hele ander Cat. :roflmao::|
     
    Nellie4, Louise11110, marloes80 en 7 anderen vinden dit leuk.
  7. Mammielove

    Mammielove Niet meer actief

    Ik vermoed van niet. Je moet minimaal 12 zijn voor de verkoop.
     
    Zara75, Zoe123, Neuzeke en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  8. tuc

    tuc VIP lid

    19 dec 2012
    51.882
    42.749
    113
    Nee, je mag het ook pas kopen vanaf 12 jaar.
     
    Neuzeke en Mammielove vinden dit leuk.
  9. Kristel86

    Kristel86 VIP lid

    4 feb 2008
    8.631
    851
    113
    Vrouw
    Oh zeker, absoluut.
    Ik ben persoonlijk ook niet anti of pro vuurwerk, maar ik ben persoonlijk wel pro samenwerken.
    Hier gaat het er ook niet altijd even rustig aan toe wat vuurwerk betreft, maar als het overlast geeft (dieren te panisch om nog naar buiten te durven en/of kinderen die niet kunnen slapen bijv.) dan loop ik erheen en zeg ik iets in de trant van: "Ik vind het heel leuk voor je dat je hier mee bezig kan zijn, maar het is niet zo prettig middenin een woonwijk. Zou je misschien een ander plekje kunnen zoeken? 5 minuten verderop kun je het bij de plassen/weilanden doen. Veel plezier!"
    (Hetzelfde geldt voor jongeren die hier bijv. op vrijdag- en zaterdagavond/nacht het geluid van hun nieuwe uitlaat willen demonstreren. "Heel leuk en fijn voor je dat je dit bij elkaar gewerkt hebt, maar kan het ook ergens anders?")
    Ik heb tot nu toe nog nooit een onbeschofte reactie of iets dergelijks terug gekregen. (En we wonen hier nu toch al 12 jaar)

    Ik kan me in alle partijen verplaatsen, maar vind het van geen enkele kant realistisch om te vragen/verlangen dat het probleem volledig stopt of geaccepteerd wordt.
    Wat ik wel realistisch vind is dat mensen "gewoon" met elkaar praten over dit soort dingen, zonder veroordelingen, en open staan voor het zoeken naar oplossingen wanneer er problemen zijn.
     
    Whoopy, GossipGirlxoxo en Zwierezwaai vinden dit leuk.
  10. Cin85

    Cin85 VIP lid

    12 jan 2010
    11.875
    13.041
    113
    Vrouw
    ...in Nederland inderdaad.

    In Spanje liggen de lawinepijlen het hele jaar door in de schappen en tijdens de mascletas (vuurwerkfeesten), is het geen uitzondering dat kinderen van 3 jaar ze zelfstandig afsteken. Verbazingwekkend genoeg heb ik daar nog nooit een ongeluk mee zien gebeuren.

    Dus wat de cat1 betreft, dat kan een kind jonger dan 12 denk ik prima zelf.
     
    Whoopy en GossipGirlxoxo vinden dit leuk.
  11. tuc

    tuc VIP lid

    19 dec 2012
    51.882
    42.749
    113
    In Duitsland mag je op veel snelwegen onbeperkt hard. Dat gaat prima als wij daar 140 rijden, maar dat betekend niet dat we het dan dus in NL ook mogen.
     
    Zoe123 en Neuzeke vinden dit leuk.
  12. xSNDY19x

    xSNDY19x Fanatiek lid

    2 dec 2009
    1.778
    640
    113
    Vrouw

    AMEN!!!
     
  13. Cin85

    Cin85 VIP lid

    12 jan 2010
    11.875
    13.041
    113
    Vrouw
    Ach, iedereen rijdt wel eens te hard. ;)

    Maar mijn kinderen hadden met een jaar of 4 al sterretjes, knal erwten en trektouwtjes. Geen idee of dat legaal was of niet, maar ik kan mijzelf niet voorstellen dat een 12 jarige daar nog behoefte aan zou hebben?!

    Overigens hebben mijn kinderen, als enige, in Spanje een vuurwerkbril op en mogen ze daar van mij ook alleen maar licht vuurwerk afsteken. No way dat ze überhaupt in de buurt van een lawinepijl, nitraatbom of wat dan ook mogen komen.
     
    Whoopy en GossipGirlxoxo vinden dit leuk.
  14. tuc

    tuc VIP lid

    19 dec 2012
    51.882
    42.749
    113
    Mijn kinderen mochten met 4 jaar ook al vuurwerk afsteken hoor. Met ons erbij op 31-12. En ja heel stout al s ochtends om 11 uur ipv 18.00 uur;)
    Maar het gaat mij erom dat de zoon van ts alleen rondloopt buiten zonder toezicht met vriendjes. En ik geloof idd niet dat het dan om knalerwtjes gaat.
     
  15. Aszz

    Aszz Niet meer actief

    Ik zeg nergens dat iemand een trut, of een trutje is. Ik vind het geneuzel over cat1 vuurwerk truttig. Sowieso heb ik het idee dat iedereen maar ergens last van moet hebben en er over moet klagen. En dan ook maar meteen verbieden.

    Anywho, vuurwerkshows. Ja lijkt me heel vet. Wil daar ook best aan doneren. Deden we voorheen hier ook met de feestweek maar dat is sinds dit jaar een watershow geworden. En nee dat is geen aquanura, wel een heel groot anticlimax kan ik je vertellen. Mijn tuinslang maakt mooiere bogen.
    Maar prima, leuk! Alleen wel een probleem. Als het per gemeente georganiseerd gaat worden, zou dat hier in 1 grote stad zijn. Dat is 22 km verder op. En onze gemeente heeft 89 dorpen en steden. Waarmee het de grootste gemeente van Nederland is. Gaan er dan mensen met de auto naartoe? Hoe wordt het gehandhaafd? Want er zijn ongetwijfeld talloze debielen die met een drankje dan op gaan rijden.

    Misschien moet er eens onderscheid gemaakt worden tussen de probleem gebieden ( veelal randstad en grotere steden ) en de regio’s waar het eigenlijk altijd behoorlijk rustig verloopt op een enkele incident na. Verbied het vuurwerk in die eerste gebieden, maak een mooie show en stuur daar de meeste politie op af. Laat de rustigere gebieden gewoon doen wat ze nu ook al doen; normaal oud en nieuw vieren. Ook omdat de afstanden gewoon groter zijn en een vuurwerkshow moeilijker te realiseren is.

    En als laatste, die verschrikkelijke harde knallers koop je niet in Nederland. Die worden uit Polen, en andere Oostbloklanden gehaald. Die houden niet op hè met een vuurwerk verbod?
     
    Theezeefje en Whoopy vinden dit leuk.
  16. GossipGirlxoxo

    GossipGirlxoxo VIP lid

    7 okt 2019
    22.123
    32.348
    113
    Nee die mening deel ik totaal niet. En niet elk kind is hetzelfde maar ik ken mijn kind en kan zelf heel goed inschatten of hij hier verantwoordelijk genoeg voor is.
     
    Whoopy vindt dit leuk.
  17. GossipGirlxoxo

    GossipGirlxoxo VIP lid

    7 okt 2019
    22.123
    32.348
    113
    kopen mag vanaf 12 jaar, afsteken weet ik niet.
     
  18. Neuzeke

    Neuzeke VIP lid

    3 sep 2019
    11.022
    15.560
    113
    Vrouw
    Al zelf eens gezocht en kopen en afsteken vanaf 12.
     
    GossipGirlxoxo vindt dit leuk.
  19. BliksemSter

    BliksemSter Niet meer actief

    Ik ben echt wel een trutje als het om vuurwerk gaat. Ik haat knallen en ik vind vuurwerk eng. Mij maak je niet blij met een zak met vuurwerk en blijf altijd binnen met oudejaarsavond.

    Het maakt mij alleen geen ene bal uit of vuurwerk nou wel of niet verboden moet worden (milieu en dieren vind ik wel een goed argument om het te verbieden maar ik geniet ook van de prachtige vuurpijlen met oud&nieuw vanachter ons raam). Ik stoor mij totaal niet aan jongens die nu al knallend door de buurt gaan, zolang ze maar niets naar mij of mijn dieren gooien. Dit doen ze overigens al een maand of 2 inmiddels? (Meestal begon het nooit zo vroeg toch?)

    Dat illegale vuurwerk is een crime. Niet normaal wat voor bommen en worden afgestoken. Maar dat zijn gewoon aso’s die ook gebouwen slopen, bushokjes slopen, lachgaspatronen laten slingeren etc etc. Daarvoor is vuurwerk niet persé een plezier maar meer een middel om “sch*t” te hebben aan de maatschappij.

    Ik ben wel kritisch op vuurwerk. Als in: is het wel veilig? Stopt men als ik langsloop? Snapt de jeugd dat het ook heel naar kan zijn voor mensen/dieren en is men bereidt daar rekening mee te houden? Daar gaat het in de essentie om toch? Dus hou op om elkaar te veroordelen op een mening. Ik ben dan toevallig wel een trutje maar dat geldt echt niet automatisch voor iedereen toch? Net als dat je niet automatisch een aso bent als je wèl van vuurwerk houdt. Laat elkaar in je waarde.
     
    NiVa0230, Ansj84, Whoopy en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  20. MyMiracle

    MyMiracle Fanatiek lid

    2 jun 2013
    4.657
    2.872
    113
    Waar mijn huis woont
    :roflmao:
    Het was wachten op een reactie als deze.
    De 'alles mag niet meer en alle tradities zijn verandert' reactie.

    Die "zeikerds onder ons" daaronder vallen ook de mens die veel grote een goede veranderingen te wegen hebben gebracht! Jouw rechten als vrouw bijvoorbeeld.

    In plaats van zo dramatisch en overtrokken denken, wees realistisch.
    De sinterklaas traditie is er namelijk nog steeds.
    Net als sinds jaar een dag veranderen er onderdelen that's it! Tradities gaan met hun tijd mee...:thumup:
     
    Louise11110, Oilell, Trirani en 7 anderen vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina