Zindelijkheid peuter

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door Spectre, 8 dec 2019.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Spectre

    Spectre VIP lid

    5 nov 2015
    17.846
    16.878
    113
    Vrouw
    Vraag mij soms nog steeds af hoe ik het beste de zinnelijkheidstraining aan moet pakken of dat mijn zoontje (bijna 3) er gewoon nog niet klaar voor is.

    Regelmatig zonder luier, maar hij voelt het niet aankomen of hij geeft het niet aan. Soms zie ik hem draaien op zijn benen alsof hij nodig moet. Dan vraag ik of hij moet plassen en het antwoord is dan 'nee'.
    Nog geen moment later plast hij in zijn broek. En dat 10x op een dag.

    Het helpt om hem op die momenten mee te nemen naar het potje, hij gaat dan wel gewoon erop zitten en een plasje doen, maar heb het idee dat hij niet heel zijn blaas leeg plast. Staat snel op en ik vraag dan of hij echt klaar is.. dan is het antwoord 'nee nog meer' en plast daarna weer.

    Maar kan moeilijk hem constant in de gaten houden of hij nodig moet. En 10x op een dag schone broek aan moeten doen schiet ook niet op als hij het toch niet aangeeft dat hij moet plassen.

    Is hij er gewoon nog niet aan toe dan? In februari wordt hij 3 jaar. Dacht dat ze het met deze leeftijd wel door zouden gaan krijgen, maar ieder kindje is natuurlijk weer anders.
     
  2. Fristi2012

    Fristi2012 VIP lid

    23 jun 2014
    5.900
    3.317
    113
    Waarom kan je hem niet constant in de gaten houden? Dat is wel de manier waarop hij het leert. Hij moet het ervaren, moet leren welk gevoel betekent dat hij moet plassen. Maar ook leren dat sommige momenten handig zijn om even te proberen te plassen, bijvoorbeeld voordat je weg gaat.
    Als je samen zorgt dat hij droog blijft, kan je beetje bij beetje het aan hem overlaten. Het is toch logisch dat hij het niet in 1 keer kan.
     
  3. Shakes

    Shakes VIP lid

    2 apr 2013
    14.132
    5.874
    113
    Vrouw
    Vlaanderen
    Mijn eerste reactie was ook: tja, in deze fase moet je wel degelijk je peuter de hele tijd in de gaten houden, en zelf zeggen dat hij op het potje moet.
     
    Fristi2012 vindt dit leuk.
  4. PerfectLittleTwin

    PerfectLittleTwin Bekend lid

    11 jul 2018
    578
    577
    93
    Vrouw
    Mijn oudste ook veel mee geoefend en heb ook zoiets als ze het zelf niet aanvoelen heeft het geen nut. Dat moeten ze zelf doen.... Elke keer natte kleren. Was er flauw van, duidelijk niet aan toe... Maarja, toen was hij 3j8mnd en had zoiets van, hmm ja als hij 4 wordt moet hij zindelijk zijn. Dus toen luier af en laten gaan. Binnen drie dagen helemaal zindelijk.. Eerste dag ging toen slecht. 2e dag beter en 3e dag helemaal geen ongelukjes meer..

    Nu is onze 2e zoon eind augustus 3 jr geworden. Maar nog geen haast tot zindelijk worden. Zet hem regelmatig op wc en dan zit hij even en dan is het "klaaaaaar" uhm heb je geplast? Nee... Hij zit wel maar plast niet...Al 2x geprobeerd luier af te laten maar alleen maar ongelukjes. 100x vragen en zeggen als je moet plassen wel zeggen he? Jahaa....

    We proberen na alle feestdagen wel weer opnieuw..
     
  5. Sado

    Sado VIP lid

    16 mei 2016
    17.748
    15.178
    113
    Ja, dit zou ik ook zeggen. Mijn dochter was zelf al erg geïnteresseerd in het potje/de wc maar op het begin moest ik haar toch - op vaste momenten - laten plassen.
    Pas na een tijdje ging ze het zelf aangeven en zei ze “ja” als ik vroeg of ze moest.
     
  6. Ienemine

    Ienemine Fanatiek lid

    20 feb 2018
    1.352
    774
    113
    Vrouw
    Ik zou het toch echt doorzetten er klaar voor zijn geloof ik niet zo met dagzindelijk.
    Wij hebben de eerste week echt elke 20 min of vaker gezegd moet je plassen? En heel vaak op de wc gezet (eerste was 2.5 en binnen 1 week dag en nacht zindelijk) en onze 2de was 2 jaar en 3 maanden dag en nacht zindelijk.
    Na de eerste week gingen ze ook zelf zeggen dat ze moesten poepen/plassen.
     
  7. Spectre

    Spectre VIP lid

    5 nov 2015
    17.846
    16.878
    113
    Vrouw
    Uhm ik kan moeilijk 24/7 bij hem in de buurt zijn om te voorkomen dat hij in zijn broek plast !

    Ik werk ook nog 4 dagen dus dat vind ik al helemaal niet handig. Kan niet zijn hele kledingkast meegeven aan de opvang voor de keren dat hij in zijn broek plast :roflmao:

    Straks na kerst een weekje vrij en dan maar weer actief proberen.

    Maar bedoel ook meer hoe begin je? Stel ik laat hem de hele ochtend zonder luier en het gaat goed, in de middag gaan we op pad en dan maar de luier om.. dan ben je toch weer terug bij af?
    Is het beter om paar dagen alleen maar thuis te zijn om te oefenen ?
     
    momwithcamera vindt dit leuk.
  8. Sado

    Sado VIP lid

    16 mei 2016
    17.748
    15.178
    113
    Wil de opvang niet meewerken, dan? Zeker als je 4 dagen werkt heb je hun hulp echt wel nodig!
    Ik werk ma t/m do en ben op een vrijdagochtend begonnen, toen was ik dus met haar thuis. Ik heb gezegd dat ze een grote meid is en dat ze het op de wc mag proberen, stoer dat ze ‘t vond! We hebben de luier afgedaan en ik heb haar inderdaad elk half uur even op het potje gezet de eerste dag. Ze heeft de eerste 2 dagen een paar ongelukjes gehad, maar daarna had ze het al gauw door. Die maandag (dus dag 4) zijn ze er op de opvang op diezelfde manier mee doorgegaan en binnen een week was ze volledig zindelijk overdag. (‘S nachts volgde een week of 2 later)
    Zowel op de crèche als thuis had ze een beloningsposter. Na elke paar keer goed op het potje/de wc (de eerste poster had 5 vakjes, de laatste na een week had er 20 oid :p) kreeg ze een cadeautje.
    En tuurlijk draaide de wasmachine wat vaker op het begin, maar dat hoort er bij :)

    Ik zou geen luier omdoen bij het naar buiten gaan, lijkt me dat je inderdaad gauw terug bij af bent. Ik ging de eerste twee weken gewoon niet ver weg, of zorgde ervoor dat we naar plekken gingen met een toilet (dus geen urenlange boswandelingen oid).

    Zindelijk maken is op het begin vrij intensief. Het is vooral een kwestie van doorzetten :)
     
  9. GroeneBomen

    GroeneBomen VIP lid

    7 mei 2019
    22.509
    26.043
    113
    Vrouw
    Overleg met de opvang. Vaak gaat t plassen daar makkelijker omdat ze meegaan in de routine van de andere kinderen. Hier zei de opvang: gewoon ondergoed aandoen, wij redden ons er wel mee. Als de plasronde er was zoals voor het fruiteten, moest zoon ook mee. Ideaal :) dankzij hun ging t thuis ook makkelijker.

    Wij doen overdag alleen luier om in de auto bij een lange rit omdat hij snel slaapt in de auto. Anders niet. En ja we hebben al vaker hem laten plassen op bv parkeerplaats of in de bosjes want hij geeft t pas aan als hij binnen 1 minuut moet grrr (en ergens anders pikken wij de signalen minder op dan thuis omdat je meer afleiding hebt in bv winkelstraat)
     
    Sado vindt dit leuk.
  10. Spectre

    Spectre VIP lid

    5 nov 2015
    17.846
    16.878
    113
    Vrouw
    Dat geloof ik ook wel, dat het een kwestie van doorzetten is. Het is zeker niet dat ik geen moeite wil doen hoor, vroeg mijn gewoon af wat nu een handige manier is om dit aan te pakken.
    Zal eens net voor het weekend ermee beginnen.

    Maar hier thuis plast hij zo 2 x in een halfuur in zijn broek hoor. Dus zou hem wel om de 10 minuten op het potje kunnen zetten haha. Ik zal het morgen eens nagaan bij de opvang hoe zij hierin willen/ kunnen helpen.
     
  11. GroeneBomen

    GroeneBomen VIP lid

    7 mei 2019
    22.509
    26.043
    113
    Vrouw
    Elke opvang heeft wel een bak met reservekleding. Zoon kreeg 1 setje mee van ons en bij een tweede ongelukje kreeg hij kleren van hun aan.
    Op school nu idem. En op school zorgen ze voor vaste plasmomenten voor hem, zit gewoon routine in. Zonder vragen plast hij nog vaak in de broek. Nu weet hij: o, we gaan broodje eten dus ik moet eerst even naar de wc. Zo komt t vanzelf in hun systeem :)

    Maar echt de opvang heeft zoveel bijgedragen eraan, zien plassen doet plassen zullen we maar zeggen. Andere kids naar de wc zien gaan is aantrekkelijker dan thuis.
     
  12. Mammielove

    Mammielove Niet meer actief

    Eer
    eerlijk? Ik zou lekker nog even wachten en weer een poging doen als je merkt dat hij er ook aan toe is en zin in heeft. Hier ook geprobeerd rond 3 jaar, maar na 3 natte broeken ging de luier weer lekker om ;) uiteindelijk was hij met 3j8m zindelijk, en toen was het een kwestie van 3 dagen ofzo, en amper ongelukjes ;) Als we weggingen altijd een luierbroekje om, dat werkte hier altijd prima en gaf mij ook meer rust. Dus gewoon doen wat jou makkelijk lijkt.
     
    momwithcamera vindt dit leuk.
  13. Spectre

    Spectre VIP lid

    5 nov 2015
    17.846
    16.878
    113
    Vrouw
    Ik twijfel inderdaad tussen 'er nog niet aan toe zijn' of gewoon 'doorzetten'. Ik ga volgend weekend maar weer ermee aan de slag en nog wat extra ondergoed setjes aanschaffen. En dan maar even aanzien hoe het gaat.

    Bij de opvang ziet hij regelmatig andere kindjes plassen, maar bij de vraag of hij ook op de wc wilt plassen is het 'nee'. Potje heeft hij wel enkele keren gedaan bij de opvang, zal morgen nog eens navragen hoe of wat.
     
  14. Fristi2012

    Fristi2012 VIP lid

    23 jun 2014
    5.900
    3.317
    113
    Met of zonder luier verder aan, ik zou wel vragen of ze op de opvang bij de vaste toiletmomenten hem meenemen.
     
  15. zonnetje2015

    zonnetje2015 VIP lid

    13 sep 2014
    9.435
    4.239
    113
    Ga samen leuke onderbroekjes kopen dn erfn toiltoiletbrilverkleiner, haal en boekje over zindelijk worden dat je vaak voorleest en laat hem iedere keer als jij naar t toilet gaat meegaan.
    Zo heb ik mijn dochter kennis laten maken met t toilet. Op een gegeven moment werd ze wakker en dreun ze dat ze een onderbroekje aan wilde. Binnen een paar dagen overdag zindelijk met 26 maanden
     
  16. MinnieMouse94

    MinnieMouse94 Niet meer actief

    Ik denk nog even laten rusten. Hier net zindelijk. Maar ook daarvoor al wat pogingen gedaan. Bij de laatste poging was het echt wel anders. Daarvoor leken ze het echt niet te voelen, of zo. Ik kwam om in het wasgoed en deed niets anders dan dweilen. Uiteindelijk dus bij de laatste poging begonnen met één kind, dat ging toen wel goed en toen haar zusje dat zag, lukte het bij haar ook al snel.
     
  17. Mammavantwee

    Mammavantwee VIP lid

    4 feb 2019
    5.318
    4.700
    113
    Vrouw
    Ik zou het nog even laten rusten, hier ook al een paar keer geprobeerd. Dochter is van eind december, maar ze geeft nu zelf aan dat ze niet wil, terwijl zij het wel voelt en echt aangeeft dat ze naar de wc moet. En toch wacht ik nog even. Ik ken een paar bekende waarbij die kinderen ook ruim 3 waren en toen pas begonnen. Die waren met een week zindelijk. Dus ik heb ook nog geen ‘zin’ om die moeite te doen. Zolang zij het niet aangeeft dat ze op de wc wil plassen en haar luier nog prima vind. Vind ik het ook prima ;)
     
  18. Ukkie1

    Ukkie1 Fanatiek lid

    30 jun 2015
    4.641
    2.106
    113
    Ik zou 't lekker laten. Sint, kerst oud en nieuw. Allemaal veel te spannend. Wat niet gaat gaat niet vind ik. Gewoon over 2 mnd nog eens proberen!
     
    Spectre vindt dit leuk.
  19. Anne09

    Anne09 Fanatiek lid

    11 aug 2011
    1.290
    57
    48
    Als hij echt heel vaak plast (wat je zegt meerdere keren per uur) dan lijkt hij er nog niet echt controle over te hebben en dan heeft zindelijkheidstraining ook niet zo veel zin. Ik zou blijven stimuleren om naar de wc te gaan, maar pas echt te beginnen als je denkt dat hij er klaar voor is.

    Ik ben half november begonnen met mijn dochter (3jr3mnd) begonnen. Ondanks sint net in het land was, maar ze begon het zelf aan te geven tijdens het uitkleden dat ze dus moest plassen. Dag 1 was nul keer op de wc en dus ongeveer 6-7 ongelukjes. Daarna een dag psz en opa oppassen dus toen maar even gelaten. Daarna nog twee dagen zonder luier de hele dag (enkele ongelukjes) en vrijdag ging ze als zonder luier naar de psz. In het weekend had ze denk ik nog 2 keer een ongelukje gehad en na die eerste week is het maar max 1 keer per week fout gegaan. Ze is inmiddels ook 's nachts zindelijk.

    Ik ben bewust veel thuisgebleven. En als we echt de deur uit moesten deed ik een onderbroekje en daarover een luier aan. Dan voelt ze wel dat ze geplast heeft en weet ik ook dat ze niet in haar luier geplast heeft.

    De dingen die ons erg geholpen hebben:
    - veel thuis zijn, daar gaat het toch het best
    - alleen een tshirt + onderbroek aan (hoe minder ze aan hebben hoe beter ze het aan voelen komen)
    - als je weg moet eerst onderbroek dan luier(broekje)
    - blijf vooral kalm als ze wel een ongelukje hebben
     
    Spectre vindt dit leuk.
  20. momwithcamera

    momwithcamera Fanatiek lid

    13 mei 2019
    1.934
    2.777
    113
    Vrouw
    Ik vraag me hetzelfde af, mijn zoon word eind maart 3. Maar ik geloof dus echt dat kinderen er klaar voor zijn, of niet. En dat je het wel kunt oefenen maar niet afdwingen, en kind moet er zelf ook aan toe zijn. Mijn dochter was 2 en toen hebben we het geprobeerd, maar het lukte niet. De interesse was snel weg en ze wilde niet meer. Een paar maanden later weer geprobeerd toen ze zelf zei dat ze graag op de wc wilde plassen en toen was ze in 3 dagen dag en nacht zindelijk. Gewoon onderbroek aan, gezegd dat ze op de wc moest plassen en extra vaak aangeboden, en dat ging goed
    Mijn zoon plast ook op de wc als ik hem er op zet, maar aangeven doet hij zelden. Ik ga na de kerstvakantie, als zn zus op school zit en ik meer tijd met hem heb eens kijken of het dan wil lukken. Maar als het heel veel gedoe kost pakken we het later weer op.
     
    Spectre vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina