Speeldate met vriendin, kleuter wil niet

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door Lumiere, 10 dec 2019.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Lumiere

    Lumiere Fanatiek lid

    11 dec 2012
    3.622
    593
    113
    doktersassistente
    Brabant
    Even een vraagje...ik twijfel over wat ik in deze situatie van mijn zoon van 5.5jr mag/kan verwachten.
    Een van mijn beste vriendinnen zit erg krap qua geld. Er zijn grote schulden, multiple problemen in het gezin met 2 zoontjes van 7 en 3 jr. Mijn vriendin doet haar uiterste best om de jongens toch af en toe wat plezier te geven door uitstapjes te maken. Maar vanwege de geldproblemen komt dit vaak neer op een stukje door het bos lopen en daar spelen. "Duurdere" uitstapjes plannen we langer vooraf zodat ze er rekening mee kan houden. Ik persoonlijk vind het bos ook leuk en de kinderen genieten er enorm van. Het hoeft niet altijd speeltuin/zwembad oid te zijn vind ik.
    De oudste is een erg goed vriendje van mijn zoon en ze spelen vaak samen wat ook heel goed gaat, ondanks dat de 7-jarige forse ontwikkelingsproblematiek (adhd + autisme + mogelijk meer, is in onderzoek) heeft.

    Nu zouden we zaterdag samen wat gaan doen, maar omdat haar man nachtdienst heeft wordt het toch met kinderen. Naar het bos dus. En nu wil mijn zoon niet mee, want hij vindt het bos stom en saai en hij wil alleen mee als het speeltuin wordt. Het schoot bij mij een beetje verkeerd, we zouden eigenlijk zondagochtend samen gaan familiezwemmen omdat ik nog een vrijkaartje heb dat dit jaar verzilverd moet en zondag is onze laatste mogelijkheid. Ga je wel mee als het een speeltuin zou zijn, vroeg ik. Ja, dan wilde hij wel.

    Ik vind het een beetje een lullig ding. Wij proberen onze zoon op te voeden met het idee dat uitstapjes ook leuk kunnen zijn als ze gratis zijn en simpel. Maar daar heeft hij niet zo'n boodschap aan. Ik weet zeker dat de kinderen van mijn vriendin erg teleurgesteld zijn als ik alleen kom. Maar ik wil eigenlijk wel een soort statement naar mijn zoon maken: is het bos niet goed genoeg voor jou, dan ook geen zwemmen zondag. Maar ik betwijfel of hij die link legt. Nu kan ik natuurlijk wel een gratis speeltuin zoeken, maar dan krijgt hij eigenlijk nog steeds zijn zinnetje. Bovendien is het waarsch geen weer voor buitenspeeltuin.

    Zelf voor hen betalen of het voorschieten is voor mij geen optie ivm negatieve ervaringen. Wat zouden jullie doen, zoon tegen zijn zin meeslepen en hopen dat hij niet met een lang gezicht door het bos sjouwt of hem zijn zin geven en alleen gaan, en dan toch zwemmen zondag? In hoeverre valt iets te verwachten van een 5.5-jarige? Dit is echt nieuw voor ons, voorheen vond hij speeltuin wel leuker maar vond hij het vooral leuk om zijn vriendje te zien.
     
  2. Dagda

    Dagda Fanatiek lid

    8 jul 2019
    1.687
    1.855
    113
    Vrouw
    Misschien het bosbezoek anders indelen. Een spel of speurtocht van maken. Spullen zoeken om straks thuis mee te knutselen. Online zijn veel leuke opties te vinden. Anders via een natuur speeltuin of natuurcentrum? Kinderboerderij een optie?

    Betreft opvoeding en dat hij nu 'weigert'. Heel normaal. Elk kind wil een keer iets niet. Ik zal er niet direct achter zoeken dat hij gratis activiteiten afkeurt. Zelf zal ik het niet te groot maken dmv straffen. Maar dat is natuurlijk jullie keus.
     
  3. Fuddey

    Fuddey VIP lid

    6 okt 2015
    16.382
    12.678
    113
    Hmm, lastig... Is het niet enigszins te combineren? Bv naar een bos waarbij ook ergens een speeltuin is? Dat is hier in de omgeving heel vaak zo, we lopen bv vaak een rondje door het bos en daarna gaan we naar de kinderboerderij die pal tegen het bos aan ligt - met speeltuin. Ook deze tijd van het jaar prima te spelen. Oh en dus gratis ook. Wij hebben maar zelden uitjes die geld kosten eigenlijk...

    Als dat geen optie is, zou ik ‘m denk ik toch thuis laten als hij echt niet wil. Ik ga ook wel eens met 1 van de 2 kinderen wat doen, de andere 1 op 1 met papa, prima.
     
  4. Lumiere

    Lumiere Fanatiek lid

    11 dec 2012
    3.622
    593
    113
    doktersassistente
    Brabant
    Ik kan hem op zich ook best thuis laten, maar ik zit dan een beetje in mijn maag met het zwemuitje de dag erna. Kan het niet precies uitleggen, maar dat voelt dan een beetje als "toch een geld-kostend" uitje dit weekend. Omschrijf ik missch niet goed, maar ik ben dan soort van geneigd om te zeggen "prima, dan geen uitjes dit weekend"
     
  5. Fuddey

    Fuddey VIP lid

    6 okt 2015
    16.382
    12.678
    113
    Oh ik zou dan wel gaan zwemmen, dat staat er in mijn ogen los van. Hij heeft gewoon geen zin in het bos.
    Als thuisblijven geen optie zou zijn, dan zou er hier geen keuze zijn en moeten ze gewoon mee.
     
    Miracle1 en Youtan vinden dit leuk.
  6. Fristi2012

    Fristi2012 VIP lid

    23 jun 2014
    5.908
    3.324
    113
    Ben je bekend met geocaching? misschien vindt hij dat wel leuk. Vaak liggen er in of rond het bos wel caches.
     
    Fuddey vindt dit leuk.
  7. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    19.945
    8.761
    113
    Waarom niet een bos tochtje speciaal maken bijvoorbeeld met een speurtocht.
    Of takken en kleine dingen meenemen en samen daarna knutselen, misschien alvast een kerststukje.

    Geocaching kost niks en is met kinderen heel erg leuk. Vaak wel in een dorp of stad te doen. Kun je ook doen met je telefoon.
     
    Fuddey vindt dit leuk.
  8. Neilia

    Neilia Niet meer actief

    Wij gaan bewust naar een speelbos met de kinderen.
    Als je dan het pad volgt kom je telkens een speel obstakel tegen.
    Vinden ze hier altijd erg leuk!

    Is er niet zoiets in de buurt?
     
  9. pluk

    pluk VIP lid

    13 dec 2005
    16.043
    4.239
    113
    Ik denk dat zijn reactie normaal is voor een 5,5 jarige. Hij heeft gewoon bedacht dat jullie naar een speeltuin heen gaan en is teleur gesteld dat dit het bos wordt. (zelfs mijn 10 jarige kan nog zo reageren) Ik snap je gevoel wel, dat als het bos niet goed genoeg voor hem is dan ook niet zwemmen, denk alleen dat een 5.5 jarige nog niet echt de link legt tussen zijn - "het bos is stom" en het niet meer gaan zwemmen.

    Leg hem uit dat het zwemmen geld kost en dat je je daar ook heel erg op verheugd, maar dat twee uitstapjes die geld kosten gewoon niet kan en je daarom zaterdag naar het bos gaat met je vriendin en kinderen en dat je gezellig vind dat hij dan ook mee komt. Wil hij echt niet en hij kan thuis blijven dan zou ik gewoon alleen gaan, dat de kinderen van je vriendin dit jammer vinden snap ik maar dan hebben ze voor nu gewoon even pech.
     
    spruitje80 vindt dit leuk.
  10. spruitje80

    spruitje80 Fanatiek lid

    5 jul 2016
    4.402
    3.953
    113
    noord holland
    Ik zou het ook los van elkaar zien. Ik denk al helemaal niet dat hij persé een betaald uitstapje wil, hij vindt het bos niet leuk, niet omdat het geen geld kost maar omdat t het bos is. Hij verheugd zich denk ik wel erg op t zwemmen, zelfs als dat gratis was geweest, dat kan toch?
    Ik zou hem gewoon meenemen naar het bos, op die leeftijd heb je soms niets te willen, en accepteren als hij in zijn gedrag laat merken dat hij niet blij is. Óf je neemt hem niet mee maar dan ga je wel gewoon zwemmen. In dit laatste geval accepteer je gewoonweg zijn mening dat hij niet naar t bos wil. Ik denk zeker niet dat een 5,5 jarige begrijpt waarom een betaald uitje niet meer mag omdat hij een gratis uitje niet leuk vindt.
    De tips van een andere wending met de wandeling in de vorm van een speurtocht, zoekopdrachten of een speeltuintje erbij lijkt me zeker een optie.
     
  11. Lumiere

    Lumiere Fanatiek lid

    11 dec 2012
    3.622
    593
    113
    doktersassistente
    Brabant
    Hij is er zelf op teruggekomen vanavond. Ik had hem uitgelegd dat de binnenspeeltuin voor hen wel 20 weken zakgeld kost en dat ze ook geld nodig hebben om eten en schoenen van te kopen. "Mama, ik vind het eigenlijk toch wel gewoon ook leuk om met J&J (vriendins kinderen) naar het bos te gaan. En als het dan zoveel zakgeld kost om naar de speeltuin te gaan is dat voor hen ook wel heel zielig eigenlijk want dan kunnen ze niet genoeg eten kopen. Want ze hebben niet zoveel zakgeld voor alles." in kindertaal dus. Hij weet dat die kinderen helemaal geen zakgeld krijgen.

    Ik heb gezegd dat hij niet bang hoeft te zijn dat ze niet genoeg eten kunnen kopen (wat wel zo is regelmatig maar dat hoef ik niet met mijn kleuterzoon te bespreken) maar dat ik het wel heeeeeeeel stoer en lief vindt dat hij meegaat. Dat we ook de leukste klimbomen gaan zoeken. Er is een trimparcours in het bos waar ze kunnen klauteren.
     
    Magnolia29, MinnieMouse94, sabagirl en 2 anderen vinden dit leuk.
  12. Sophy

    Sophy VIP lid

    28 aug 2011
    5.776
    2.676
    113
    Noord-Holland
    Eerlijk.. ik begrijp het probleem niet zo. Hij is 5,5.. tja dan ga je soms mee met een activiteit die jij niet zo leuk vindt en ik wel. Nog afgezien van de ervaring dat ze thuis keihard roepen dat het bos stom is en als ze er eenmaal zijn racen ze door de blaadjes en de heuvels en takken zoeken.. gewoon gaan dus.
     
    Salentein, merah en NiekeKris vinden dit leuk.
  13. Olifantje1991

    Olifantje1991 VIP lid

    9 jan 2013
    9.281
    3.526
    113
    Ja dit inderdaad... Hoe vaak de oudste hier niet roept dat hij ergens geen zin in heeft, niet naar toe wil of wat dan ook, maar dan toch heel enthousiast thuis komt of mee doet uiteindelijk. Met 5 jaar hebben ze daarin nog niet echt een keuze hier, als wij een activiteit bedenken dan ga je gewoon mee, een andere keer weer iets waar ze meer zin in hebben.
     
    MinnieMouse94 en Salentein vinden dit leuk.
  14. spruitjes

    spruitjes Fanatiek lid

    27 sep 2014
    2.885
    1.383
    113
    Vergeet niet dat de Sint periode net geweest is... weet niet hoe jou koter daar mee om ging, maar die van mij is nog aan het ont-sinten :):)
     
    Fuddey vindt dit leuk.
  15. Lumiere

    Lumiere Fanatiek lid

    11 dec 2012
    3.622
    593
    113
    doktersassistente
    Brabant
    Na de belofte dat hij dit jaar een kerstboompje op zijn kamer mag kon hij Sint met gerust hart uitzwaaien ;)

    En gewoon meenemen....ik zou het ook sneu voor zijn vriendjes vinden als hij het ook voor hen verpest door chagrijnig door dat bos te lopen.
     
  16. merah

    merah VIP lid

    8 jun 2009
    13.184
    4.324
    113
    Vrouw
    Immunologisch analist.
    Tussen de klei.
    Wat super-knap van hem!!!
    Om trots op te zijn!
     
  17. Ligero

    Ligero VIP lid

    1 aug 2011
    6.805
    1.516
    113
    Ken je de app Troovie? Hiermee kun je zelf leuke speurtochten uitzetten met leuke filmpjes met opdrachten tussendoor. Wij doen het hier weleens met de kinderen, ze vinden het erg leuk. Of als het droog is doen we spoorzoekertje met pijlen op de grond.
     
  18. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    19.945
    8.761
    113
    Super knap! Lief van je ventje
     
    Lumiere vindt dit leuk.
  19. Zxcvb

    Zxcvb VIP lid

    13 dec 2019
    10.262
    11.956
    113
    Vrouw
    Fijn dat hij is bijgedraaid!

    Persoonlijk had ik tegenover mijn kind van 5 niks gezegd over de financiële problemen die er bij vriendin zijn. Zou ik niet nodig vinden.
    Hier kinderen in verschillende leeftijden. Lastig om voor iedereen het uitje leuk te laten zijn. Dus moeten ze er maar mee dealen dat het de ene keer leuker is voor de ander. Een andere keer weer iets voor jou.
    Hij zou van mij dus gewoon mee moeten. Mijn ervaring is dat ze snel genoeg bijdraaien en het prima naar hun zin hebben.
     
  20. babyhope

    babyhope VIP lid

    23 jun 2009
    16.199
    1.082
    113
    Vrouw
    Mama
    somewhere
    Heel eerlijk.

    Ik snap dat hij het misschien niet zo leuk vind maar in deze zou mijn dochter geen keus hebben.. Je gaat gewoon mee klaar.
    Ik vind ook persoonlijk dat je een beetje teveel verteld over je (vrienden).
    Het gaat een kind van 5 niks aan hoeveel "zakgeld" een ander kindje heeft. Ik zou daar geen eens een uitleg aan geven. Kind zit in groep 2 dan weten ze nog niet eens wie er wel wat heeft of niet. Als ze dat al weten komt dat dus doordat ouders dat teveel benadrukken en uitleggen..
    Zo krijg je dus pestgedrag op de scholen.

    Ik denk ook dat je je berichtje moet aanpassen in je opening want als je vriendin het te lezen komt. Zou dit misschien niet goed uitlopen toch?
     

Deel Deze Pagina