Zwangerschapsverlof = ziekte?

Discussie in 'Stel je vraag aan het UWV webcareteam' gestart door Suzy85, 17 dec 2019.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Suzy85

    Suzy85 Fanatiek lid

    16 apr 2016
    2.236
    2.639
    113
    Informatiebeveiliging
    Provincie Utrecht
    Hoi,

    Ik krijg bericht van mijn werkgever dat zwangerschapsverlof door UWV behandeld wordt onder de noemer ziekte. Daarom moet ik me bij aanvang van het verlof ziek melden en na beëindiging beter melden. Dit op zichzelf vind ik al bijzonder en was ik ook niet gewend van mijn vorige werkgever. Maar, nu wordt ook aangegeven dat je, omdat het onder ziekte valt, niet zomaar zonder toestemming met vakantie mag en dit wordt ingehouden op je vakantiedagen. Ik was van mening dat je je verlof mag besteden zoals je zelf wil.
    Tot slot, worden conform ziekte bepalingen na 1 maand de representatievergoeding en reiskostenvergoeding stop gezet. Ik geloof dat dit wel conform regels is.

    Ik wil graag weten of mijn werkgever de juiste interpretatie aan de regels geeft.

    Hartelijk dank!
     
  2. UWV

    UWV VIP lid
    Medewerker

    Hoi Suzy85,

    Je hoeft je niet ziek te melden om met zwangerschapsverlof(WAZO) te gaan. De WAZO is al onderdeel van de Ziektewet(ZW) en tijdens het verlof kan je je ook niet ziek melden.

    Volgens de arbeidstijdenwet mag je tijdens het verlof niet werken in de 4 weken voorafgaand aan jouw uitgerekende datum en tijdens de eerste 6 weken na de bevalling. Jouw vakantie meldt je wel bij ons(UWV, afdeling ZW, Postbus 57015, 1040 CT te Amsterdam) tijdens de WAZO, maar je hoeft er geen toestemming voor te hebben.

    Ik raad je aan om contact op te nemen met een jurist via jouw rechtsbijstand, jouw vakbond of anders het Juridisch Loket via ☎0900-8020 om te controleren of je van jouw werkgever wel ontvangt waar je recht op hebt. Het lijkt er namelijk op dat jouw werkgever niet de juiste interpretatie aan de regels geeft.

    Heb je vragen over jouw situatie bij ons, neem dan contact op met onze klantenservice. Dat kan via een bericht of door met ons te bellen op werkdagen tussen 8 en 17 uur via ☎088 898 9294.

    Prettige feestdagen toegewenst.

    Met vriendelijke groet,
    Wieger

    UWV Webcareteam
     
    Suzy85 vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina