Zowel mijn man (echte vleeseter) als ik zijn het er over eens dat we best wel eens een vleesvrij dagje erbij kunnen pakken. We willen dus proberen om dit een keer per week te doen om dit wellicht uit te breiden. Echter heb ik een behoorlijk B12 probleem dus ik moet gaan zoeken naar wat goed is. Afgelopen week hebben we een vegetarische burger gekocht prima te eten maar wel net wat droger dan een stuk vlees. Ik ben dus op zoek naar tips om onze goede voornemen vol te kunnen houden. Aangezien hier met enige regelmaat voorbij komt dat er vegetarische eters zijn en wij in onze omgeving die dus echt niet hebben verwacht ik de tips hier wel te krijgen Onze kinderen merken vaak niet eens het verschil, die eten alles wel maar ik wil natuurlijk ook dat hun wel alles wat ze nodig hebben binnen blijven krijgen! Dussssss kom maar op met alle goede tips!
Ik eet al jaren geen vlees meer, maar in het begin vond ik het ook vrij lastig. Inmiddels hebben we zoveel recepten die lekker zijn dat ik er niet meer over na hoef te denken. Sommige burgers en andere vervangers zijn inderdaad minder sappig. Wat voor mij goed werkte was recepten zoals schotels, taco’s etc eten met ipv gehakt vegagehakt. Ook pasta’a zijn gemakkelijk te maken met kaas, noten, vegagehakt, vegastukjes etc. Op de website van bv Hello Fresh staan ook lekkere vega recepten (zonder dat je lid hoeft te zijn, kan je toch de recepten bekijken.)Veel succes!
In veel vleesvervangers is vitamine b12 toegevoegd. Verder haal je dit uit zuivel, eieren, zeewier en algen. Dus als je in je maaltijd een vleesvervanger of eieren gebruikt zul je geen b12 tekort oplopen. ( overigens ook niet als je 6 dagen wel vlees of vis eet want dan krijg je het ook voldoende binnen)
Wij eten heel weinig vlees. Als we vegetarisch eten dan is dat 9 vd 10 keer iets met peulvruchten (linzen, bonen, kikkererwten etc). Sowieso is hier geen nepvlees verkrijgbaar, maar in Nederland deed ik het ook al zo. Verder af en toe een ei, glas rauwe melk of wat yoghurt. En als snack kan je noten of pinda's nemen.
Ik krijg mijn B12 met veel moeite op pijl, ondanks dat ik 7 dagen per week vlees of vis eet, netjes mijn glaasje melk per dag pak en eitjes eet daarnaast gebruik ik nog pillen. Ik heb afgelopen week inderdaad een burger gepakt met toegevoegde B12 dus daar wil ik zeker op letten.
Wij vinden de worstjes van de vegaslager of jumbo eigen merk lekkerder dan de burgers. We eten eigenlijk alleen maar vervangers als de kinderen aardappels, groente “vlees” willen eten. Verder koken we liever uit de Italiaanse of Aziatische keuken. Dat kan goed zonder vlees. En verder veel linzen en peulvruchten
Ben zelf vegetarier en er zijn lekkere vleesvervangers hoor. Eigenlijk is het zelf een beetje proberen wat je lekker vind maar vind zelf groentenburgers lekker, kaasburgers, gehacktbal van de vega slager, en een andere burger van de vega slager grill burger geloof ik.
Ik houd ook erg van soepen. In de basis een berg groente, gesnipperde ui, wat smaakmakers, bouillonblokjes en eventueel creme fraiche of kokosmelk. Je kan er wat gekookte linzen of stevige bonen (bv zwarte bonen), of plakjes gebakken champignon, in gooien voor extra eiwit en om er een maaltijdsoep van te maken. Edamame zijn ook een favoriet. De Amazing Oriental verkoopt ze voor ongeveer 1,50 per 450 gram. Ik eet ze graag in een salade met avocado, maïs, komkommer, paprika, en eventueel stevige linzen (bv beluga of puy) met een mosterddressing. In de zomer: salade Nicoise zonder vis maar met extra ei
Ik vind de vleesvervangers vaak te zout. De vegetarische burgers van beyond meat zijn dat niet en zijn ook niet zo droog.
Ik vind t wel grappig dat ik nooit de merken vleesvervangers voorbij zie komen die wij vroegah aten. Weet niet eens of die nog wel bestaan... Ben vegetarisch opgevoed namelijk, in een tijd waarin dat volgens mij best uitzonderlijk was. Wij aten voornamelijk tivall en quorn. Later kwam daar ook nog valess bij.
Heb je wel de juiste b12 dan? Meeste is cyanocobalamine. Hier heb je niet veel aan als je een opnameprobleem hebt.. Beter kies je voor methylcobalamine of hydroxocobalamine. Dat is pure b12 dat niet meer omgezet hoeft te worden.
Wij eten nu sinds een paar maanden geen pasta, taco’s, burrito’s, lasagne enz meer met gehakt van vlees, maar het kruimgehakt van Lidl, Aldi, AH enz. Ik proef gewoon echt het verschil niet en het heeft twee grote voordelen. Het is goedkoper èn het voelt beter of zoiets om een dag (of 2) geen vlees te eten.
Quorn eten we hier regelmatig. Gebruik het als vervanger in pilav, hachee, “chicken” tonight enz. En tivall heet sinds een paar jaar garden gourmet volgens mij. Ik ben overigens wel blij met de vele nieuwe merken vega. Kan me nog goed herinneren dat toen ik vegetariër werd ik kon kiezen tussen een vega hamburger, groentenschijf of een javaanse schijf. En die waren me vroeger toch droog
Wij zijn niet vegetarisch, maar proberen ook af en toe wel vegetarisch te eten. Wat we lekker vinden is iig deze: https://www.jamieoliver.com/recipes/pasta-recipes/spinach-ricotta-cannelloni/ Frittata is ook altijd lekker en kan je naar smaak bereiden, bv zoete aardappel, spinazie en feta, of een andere groentes en Italiaanse kruiden, etc. Of Indische eieren (telor ketjap, sambal goreng telor, e.d.) met bv sajoer boontjes en rijst of vegetarische nasi/bami. Of een (Thaise) curry met met groente. Wij gebruiken eigenlijk geen vleesvervangers, maar wel meer eieren wanneer we vegetarisch eten. En pasta’s vind ik ook makkelijk vegetarisch te houden.
Ja ik heb dan ook niet echt goede herinneringen aan nepvlees lol Seitan vind ik wel lekker, dat maak ik regelmatig zelf tegenwoordig.
Wat leuk dat hier weer veel goede tips voorbij komen! Het recept van Jamie Oliver lijkt me heerlijk. Ik heb met kerst het boek Veg! van Jamie Oliver gekregen, dus we gaan weer lekker van alles proberen.
Met bloem en eventueel smaakmakers (zout/specerijen/bouillonblokjes/ketjap etc). Ik kneed eerst een deeg van een kilo bloem, zout en water en laat het bij voorkeur een dag rusten. Kan ook minder maar hoe langer hoe beter. Dan ga je het deeg uitspoelen, bv in een vergiet of van water. Steeds zachtjes kneden tot er meer en meer zetmeel uitloopt. Dit gaat een tijdje door tot je een soort hersenachtige massa over hebt. Dit ga je dus koken in de gewenste smaakmakers of je kan het stomen. Koken doe je heel erg zachtjes (sudderen), een uur en stomen een half uur. Ik vind gekookt het lekkerst. Daarna laten afkoelen in het kookvocht (indien je het kookt), het overtollige vocht eruit persen, vervolgens kan je het verder verwerken. Ik snijd het in stukjes, marinier en bak het bv. Of verwerk het in een curry. Op alle manieren valt het hier iig in de smaak.